Ђилас тражио смјену Јеремића и Богдановића?

Замјеник предсједника Демократске странке (ДС) и градоначелник Београда Драган Ђилас тражио је што хитнији одлазак Вука Јеремића са функције министра спољних послова Србије и Горана Богдановића са мјеста министра за Косово и Метохију. Извори са сједнице Главног одбора ДС-а, која је одржана у недјељу, 11. децембра у Центру „Сава“ пренијели су листу „Данас“ да је […]

уторак, 13 децембра, 2011 / 11:45

Замјеник предсједника Демократске странке (ДС) и градоначелник Београда Драган Ђилас тражио је што хитнији одлазак Вука Јеремића са функције министра спољних послова Србије и Горана Богдановића са мјеста министра за Косово и Метохију.

Извори са сједнице Главног одбора ДС-а, која је одржана у недјељу, 11. децембра у Центру „Сава“ пренијели су листу „Данас“ да је Ђилас изјавио да Јеремић треба одмах да поднесе неопозиву оставку или да буде смијењен јер Министарство спољних послова под његовим вођством није испунило стратешки циљ приближавања земље ЕУ.

Сличном аргументацијом доведен је у питање и министарски положај Горана Богдановића.

Извори „Данаса“ наводе да је ову поруку београдског градоначелника на сједници Главног одбора подржао предсједник Политичког савјета ДС-а Драгољуб Мићуновић, али не и предсједник Борис Тадић.

„Морамо бити један тим. Не треба да радимо једни другима о глави. Чврсто сам против унутарстраначких обрачуна, а поготово сада пред изборе“, поручио је Тадић и нагласио да је косовска политика, иза које стоји ДС, једина могућа.

Потпредсједник ДС-а Драган Шутановац овог пута се није изјашњавао, али, према сазнањима „Данаса“ из више извора, он се већ дуже вријеме, мимо јавности, у најужем врху ДС залаже за промјене у Министарству спољних послова.

Саговорници листа „Данас“ наводе и да је Ђилас на сједници Главног одбора оштро критиковао и потпредсједника ДС-а Душана Петровића, односно страначке људе углавном из централне Србије, при чему се повела бурна полемика, још жешћа од оне поводом Јеремића.