Ђилас и Јовановић: Нема сарадње са СНС-ом

Предсједници ДС Драган Ђилас и ЛДП-а Чедомир Јовановић искључили су синоћ могућност сарадње тих странака са СНС, а Јовановић је најавио разговоре о поновном окупљању грађанске опције у Србије. Гостујући у емисији Утисак недеље на Телевизији Б92, Јовановић је рекао да не постоји никаква идеја о формирању неког новог ДОС-а, будући да има респект према […]

понедељак, март 4, 2013 / 13:30

Предсједници ДС Драган Ђилас и ЛДП-а Чедомир Јовановић искључили су синоћ могућност сарадње тих странака са СНС, а Јовановић је најавио разговоре о поновном окупљању грађанске опције у Србије.

Гостујући у емисији Утисак недеље на Телевизији Б92, Јовановић је рекао да не постоји никаква идеја о формирању неког новог ДОС-а, будући да има респект према свему што је та коалција урадила и да се труди да очува сјећање на позитивне потезе те владе.

На питање о писању појединих медија о окупљању „новог ДОС-а” и разговорима са Ђиласом, Зораном Живковићем, Млађаном Динкићем и другима, лидер ЛДП је одговорио:

„Потребно је зрело размишљати да ли постоји довољно зрелости међу нама да направимо политичку организацију која ће ефикасније од нас појединачно моћи да одговори на фундаментална питања у овом друштву.Свакако ћу разговарати са њима. Не бих то сводио на Динкића, али сам рекао да са свима желим да разговарам и да сам са свима спреман да разговарам и да не постоји ништа лично што је препрека на том путу”.

Ђилас је, када је у питању могућност сарадње његове странке са напредњацима, рекао да стварање коалиције захтјева заједнички циљ, али и вриједности.

„Када се праве било какви договори морате да имате сагласаје око кључних ствари ДС је тренутно највећа странка у опозицији, моја идеја није да одемо на изборе и уђемо у владу, него ако може у овој земљи нешто напокон да се промени. Да би сте са неким били у коалицији треба да имате заједнички циљ, али морате да делите и неке вредности, рекао је лидер ДС.

Ђилас је истакао да ће сваки пут подржати да функционерка ДС Милица Делевић путује са првим потпредсједником владе Александром Вучићем, уколико ће то допринијети да Србија напредује ка ЕУ, али да потези актуелне владе у њеном досадашењем мандату не представљају европске вриједности.

Након 10 година од убиства премијера Зорана Ђинђића, Ђилас оцјењује да Србија није онаква какву је убијени премијер замишљао и да не изгледа онако како би изгледала да се то није догодило, док Јовановић, који је био један од блиских Ђинђићевих сарадника, истиче да је у Србији све исто.

Предсједник ДС је навео и да су у Србији, иако нема неког великог напретка од 2003. године, неке ствари ипак другачије.

„Мислим да фали оно што је Зоран говорио, да свако од нас погледа шта може да уради. Када погледате ову владу, она изгледа као група грађана која се бори против корупције, а ови остали, када се пусте у медије, изгледају смешно. Ја сам то назвао неком естрадном политиком”, казао је Ђилас.

Мировић: СНС ће тражити расписивање покрајинских избора у Војводини

Потпредсједник Српске напредне странке и предсједник Савјета за омладину те странке, Игор Мировић, рекао је Танјугу да је данашњи дан веома важан за грађане Војводине.

„У три велика града у различитим крајевима Војводине, грађани су својим гласовима, показали да желе да прате политику СНС-а, која предводи опозицију у скупштини Војводине и која треба да доведе до смене са власти Демократску странку (ДС) у Војводини”, рекао је Мировић.

Он је казао да је увјерен да би грађани и у мају гласали за смјену ДС са власти у Војводини, која у покрајини влада од 2000. године, да су, како је рекао, знали истину о Развојној банци Војводине, о Фонду за капитална улагања и о томе да је Закон о надлежностима АП Војводине у супротности са уставом.

„Воља грађана Војводине исказана на данашњим изборима требало би да буде довољан знак ДС да распише нове покрајинске изборе, јер власт без легитимитета има недемократске принципе”, рекао је Мировић, истичући да је расписивање нових покрајинских избора захтјев који упућује СНС.Оставите одговор