08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Ђилас: ДС може да побједи СНС и Вучића

Предсједник Демократске стране Драган Ђилас затражио је подршку за свој рад и поручио да не води странку која ће бити уз "такозваног реформатора и модернизатора Александра Вучића, већ ДС која вјерује да може да побједи СНС и Вучића и са те позиције мјења државу". Ђилас је на сједници Главног одбора странке која се одржава у […]

субота, 18 јануара, 2014 / 14:56

Предсједник Демократске стране Драган Ђилас затражио је подршку за свој рад и поручио да не води странку која ће бити уз "такозваног реформатора и модернизатора Александра Вучића, већ ДС која вјерује да може да побједи СНС и Вучића и са те позиције мјења државу".

Ђилас је на сједници Главног одбора странке која се одржава у Новом Саду нагласио да није тражио јединство око предсједника странке, већ политике коју ће ДС да заузме.

"Тражио сам не јединство око председника, већ око политике, који је то правац странке и да га се сви држимо. Сигуран сам да су многи очекивали говор са много набоја и тешких речи, али ДС није нас 500, већ и они који за нас гласају", рекао је Ђилас и поручио да је његова обавеза да увјери грађане да је странка коју води најбоље што грађани имају.

Ђилас је апеловао на јединство, на доношење одлуке о политици странке, истакавши да већина има право на доношење одлука, али да то не значи да је зато у праву, као и да мањина треба да сноси посљедице због другачијег мишљења.

Он је рекао да на овој сједници ГО, која није обична, већ посебна, тражи подршку за свој рад о томе каква ДС треба да буде и да ли су њени чланови спремни да се за те идеале жртвују.

"ДС мора бити лидер или у власти или у опозицији", закључио је шеф демократа.

Он је казао да је вођсво ДС преузео прије 14 месеци и да је тада очувано јединство странке.

"У неким стварима тада нисмо причали, а можда је боље било да јесмо", рекао је Ђилас, додајући да је ДС последњих 14 мјесеци била странка која је нападана са свих страна и чији су чланови хапшени.

Предсједник ДС је рекао да сарадње између те странке и Српске напредне странке не може бити не због тога шта напредњаци причају, већ због тога шта и како раде.

Ђилас је рекао да му је драго што се сједница ГО странке одржава ван Београда иако је до тога дошло случајно.

"Желели смо да седницу одржимо у Београду и била је планирана за наредни викенд али СНС наредног викенда има скупштину и заузели су велику салу, а не би било у реду да они имају седницу у великој, а ми у малој сали кад смо ми били и поново ћемо бити већа странка од њих", рекао је Ђилас.

Говорећи о раду актуелне власти, предсједник ДС је рекао да та странка у старту није рекла да је влада лоша, дајући јој прилику да се покаже на дјелу.

Према његовим ријечима, и у мају прошле године ДС није био оштар према влади иако је било разлога за то, а све у жељи да се не ремети атмосфера пред 28. јун када је Србија требало да добије одговор о почетку преговора о приступању ЕУ.

"Међутим, сада видимо да све што се ради није добро и да од обећања о бољем животу грађана нема ништа, а ја сам говорио да је на делу тихо увођење диктатуре, а једини ко томе може стати на пут је ДС", истакао је Ђилас.

Ђилас: Очекујем да Вучић распише изборе

Предсједник Демократске странке рекао је да очекује да Александар Вучић распише парламентарне изборе да бисмо "напокон пребројали колико ко има подршку".

Он је казао да се не треба освртати на истраживања јавног мњења и на резултате локалних избора.

"Не треба се освртати на разна истраживања која су, ето баш случајно, данас објављена и на локалне изборе у којима је владала атмосфера застрашивања, отмица, претњи, куповине гласова", рекао је Ђилас.

Према његовим ријечима, парламентарни избори су нешто сасвим друго, као и београдски, на којима ДС може да покаже праву снагу.

Поводом хапшења осумњичених за убиство новинара Славка Ћурувије, Ђилас је рекао да се нада да је на тај случај стављена тачка и да ће сада о томе једино расправљати суд. Лидер демократа је, такође, затражио извињење од "оних којих су учинили да се створи таква атмосфера" да се то убиство деси.

Послије обраћања Ђиласа демократе су наставиле рад иза затворених врата, а за дискусију се пријавио 71 члан Главног одбора. Сједници присуствује 433 од укупно 481 члана, а минутом ћутања на њеном почетку одата је пошта академику Љубомиру Тадићу, једном од оснивача Демократске странке.

Данашња сједница требало би да доведе до расплета унутарпартијског сукоба који је ескалирао отказивањем подршке великог броја општинских одбора Драгану Ђиласу или, према најновијим наговјештајима, до одлагања рјешења.

Тадић позвао чланове ГО ДС да не прихвате Ђиласов извјештај

Почасни предсједник ДС-а Борис Тадић позвао је чланове Главног одбора да не прихвате извјештај Драгана Ђиласа о раду.

Тадић је на затвореном дјелу сједнице рекао да Ђилас данас практично и није говорио о свом раду у протеклом периоду и позвао чланове да, ради будућности странке, не гласају за тај извјештај, пренијели су агенцији Бета високи извори из ДС-а.

Тадић је упозорио да ће, уколико Ђилас остане на челу странке, у року од три до шест мјесеци пасти и Влада Војводине.

Тадић је оцјенио да је данашња сједница Главног одбора веома важна јер треба да се гласа о будућности странке.