Дјечије позориште РС представља своје лутке у Кини

Музеј позоришних лутака Дјечијег позоришта Републике Српске, по избору културних радника из Кине, од 09. до 19. новембра промовише културу и умјетност Републике Српске. 

четвртак, 2 новембра, 2017 / 16:34

Након изложбе позоришних лутака у новембру мјесецу Дјечије позориште РС ће се кинеској публици поново представити и у априлу и то представама Одисеј – сан о повратку и Фолклорна магија.

Како је дошло до сарадње?

Mаја мјесеца ове године, у сарадњи са Министарством просвјете и кулуре РС, поред других институција културе РС, и наше позориште посјетила је делегација из Народне Републике Кине. Делегацију сачињену од најистакнутијих кинеских кулурних представника оформило је Кинеско министарство културе у оквиру програма под називом "Кина – Земље централне и источне Европе 16+1 Културна сезона" (China-CEEC 16+1 Culture Season) који укључује организацију низа културних активности и представа из цијелог свијета.

Убрзо након посјете, позив за сарадњу стигао је из провинције Гуангдунг од компаније за позоришни менаџмент  "Слон” која обухвата 11 позоришта и која је организовала турнеје за више од 500 представа у Кини и привукла више од 400000 гледалаца.

Влада Републике Српске је покровитељ путовања Дјечијег позоришта РС у Кину, а кинески партнер је обезбиједио одличне услове за боравак и поставку изложбе лутака у Градској библиотеци Дунгуана која се простире на око 50.000 м².

Први ниво сарадње договорен са предсједницом компаније "Слон" госпођом Фу Јуан подразумијева Изложбу Музеја позоришних лутака Дјечијег позоришта Републике Српске која ће у оквиру програма "Културна сезона Кине 2017 – земље централне и источне Европе" уз присуство владиних званичника бити свечано отворена 9. новембра у 10.00 часова у Градској библиотеци на језеру Сонгшанг у граду Дунгуану. Библиотека је подијељена у неколико нивоа и нуди различите културне садржаје, а посјетиоци ће изложбу наших најљепших лутака имати прилику да виде свакога дана од 9. до 19. новембра. Милионској кинеској публици представићемо 107 лутака и 20 маски из  представа које су претходних пет деценија поставњене на сцену Дјечијег позоришта Републике Српске. Оне илуструју различите луткарске системе и позоришне форме изражавања од гињола, марионета на кратке и дуге конце до разних типова ручних лутака, јавајки, те сицилијанских марионета. Лутке изложене у библиотеци у Дунгуану, рад су најпознатијих европских луткарских мајстора, а израђене су у радионицама Чешке (Праг), Бугарске (Софија, Варна), Бјелорусије (Минск), Њемачке (Берлин), Србије (Београд), те Република Српска, БиХ (Бања Лука) и представљају европске музејске луткарске вриједности са краја 20. и почетка 21. вијека.

Дјечије позориште и партнер из Кине потписали су уговор о културној сарадњи који гарантује промоције и у априлу мјесецу.

Други дио сарадње односи се на гостовање представа Дјечијег позоришта Републике Српске у неколико градова широм Кине, што бисмо требали реализовати у првој половини наредне године. 

Музеј лутака – када, како и зашто?

Музеј позоришних лутака Дјечијег позоришта Републике Српске је једини музеј позоришних играјућих лутака у југоисточној Европи. У позоришном музеју у Бањој Луци чува се око пет стотина играјућих  лутака.

Мада јавно дјелује тек од 16. априла 2013. године Музеј позоришних лутака, настајао је деценијама и производ је свијести о потреби очувања духовног и материјалног блага  умјетника луткара из наше и из других европских замаља, а  који су дали свој креативни допринос изради лутака за неку од наших луткарских представа. Њихову креацију и израду потписују  еминентна имена из свијета луткарства: Свила Величкова, Мариета Голомехова, Стефка Кјувлијева, Васил Рокоманов, Дилијана Парванова, Ана Пулијева, Ива Хаџијева (Бугарска), Александар Вахрамејев, Валери Рачковски (Бјелорусија), Кшиштоф Бијалек (Пољска), Карин Тифенсе (Њемачка), Маркета Черна, Јарослав Милфајт, Роберт Смолик (Чешка Република), Ана Викторова (Руска Федерација), Бранко Стојаковић (Хрватска), Ахмед Бешић, Зоран Бјелошевић, Берина Шушчевић (Босна и Херцеговина) и други.

Лутке музеја позоришних лутака Дјечијег позоришта Републике Српске биле су уврштене у велики пројекат промоције српског луткарства и излагане заједно са најљепшим луткама Републике Србије у Мађарској (Будимпешта), Румунији (Букурешт), Словенији (Љубљана) и Србији (Суботица, Нови Сад, Београд, Ниш).

Културна сезона Кине

"Културна сезона Кине 2017 – земље централне и источне Европе", спонзорисана је од стране Министарства Културе Кине и одвија се у периоду од априла до децембра 2017. године у различитим кинеским покрајинама, градовима и регијама. Ова културна сезона обухвата активности као што су музика, плес, позориште и изложбе и има за циљ промовисање размјене културе и умјетности у разним областима као и подстицање одрживости сарадње међу умјетницимаПодстиче и  идентификовање нових модела, путева и метода за олакшавање културних размјена, као и надоградњу културних размјена у смислу учесталости, обима и дубине.  Културна сезона Кине подржава и  развој културне разноликости јер културе земаља које се међусобно разликују могу учити и тражити   комплементарност једне од других, и на крају крајева и обогатити једна другу.

Лутке из Музеја позоришних лутака ДПРС већ су стигле у Кину, а 6. новембра путују и директор позоришта Предраг Бјелошевић, луткар Зоран Бјелошевић, и портпарол и преводилац Сања Зекановић како би припремили и водили изложбу. Оставите одговор