Дјечије позориште Републике Српске и његова достигнућа у 2022. години

Шеснаест фестивалских награда и четири велике премијере у најбољем и у најкраћем илуструју рад Дјечијег позоришта Републике Српске у 2022. години.

уторак, 20 децембра, 2022 / 08:59

           Подсјећамо, прве награде су стигле са 24. "Златне искре", Међународног луткарског фестивала Крагујевац, гдје је жири од седам категорија, додијелио  четири награде Дјечијем позоришту. Комплетан умјетнички ансамбл представе "Седам гавранова" добио је глумачку награду, Јакуб Максимов за режију, Лазар Новков за музику, а у категорији награде за драматургију, жири је такође наградио Јакуба Максимова.

Потом су услиједили 25. Сусрети луткарских позоришта БиХ у Бугојну, на којем је представа "Седам гавранова", од 7 категорија, освојила 6 награда.

"Седам гавранова" су освојили Гран при – награду за најбољу представу, те награде за режију, креацију и поезију анимације звука, награду за колективну игру, глумачку награду је освојио Слободан Перишић за улогу Врачаре, а овој представи је додијељена и награда Дјечијег жирија за најбољу представу.

Иста представа је поентирала и на 2. Фестивалу луткарске умјетности ФЛУМ у Мостару, гдје је Слободан Перишић освојио глумачку награду за анимацију Врачаре, а Олга Зибинска награду за лутке у представи "Седам гавранова".

На 29. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици, учествовала је представа "Вук са мирисом бобица", у режији Тамаре Кучиновић, која је освојила Специјалну награду за оригиналност и фантазију.

И, на 23. ЛУТ фесту, у Источном Сарајеву, Међународном фестивалу позоришта за дјецу, на којем је Дјечије позориште учествовало се представом "Јунак у трегерима", у режији Дубравка Торјанца ансамбл је освојио 3 главне глумачке награде, а које су додијељене Александру Бланићу, Ђорђу Јанковићу и Драгани Илић.

ПРЕМИЈЕРЕ

Дјечије позориште Републике Српске је током 2022. године у цијелости испоштовало и свој програмски циљ са четири реализоване премијере:

"Јунак у трегерима", Јове Чулића, у режији Дубравка Торјанца

"Коњић Грбоњић", Петра Павловича Јершова, у режији Иване Драгутиновић Маричић

"Био једном један лав", Душка Радовића, у режији Николе Бундала

"Мала сирена", Ханса Кристијана Андерсена, у режији Бисерке Колевске.

ГОСТОВАЊА

Учествовало је и на Новосадским позоришним играма са представом "Седам гавранова", потом на 17. фестивалу "Позориште Звездариште" са представом "Пећа и вук" у Београду, а и ове године је ансамбл националног театра за дјецу био дио програма Дана Српске у Србији, у оквиру којег је представа "Краљ жабац" одиграна у Дечијем позоришту у Суботици.

Позив за гостовање Дјечијем позoришту Републике Српске уприличило је и Казалиште лутака у Мостару, гдје је изведена представа "Јунак у трегерима", а у част од 70 година од оснивања овог мостарског позоришта.

Оно што се посебно истиче као вриједно је да је и ове, као и сваке године, Дјечије позориште Републике Српске свечано затворило Сусрете професионалних луткара Србије, који су ове године, по 53. пут организовани у Београду, у Позоришту лутака "Пинокио". Како пропозиције налажу, Дјечије позориште не може да се такмичи са луткарима Србије, али је и овогодишња представа "Јунак у трегерима" била та која се уписује у љетопис ове важне позоришне манифестације.

Након двије године од пандемије вируса корона Дјечије позориште Републике Српске, кренуло је током 2022. године и на путовања по Републици Српској, како би национални театар свој репертоар представило и на сценама изван матичног театра.

Представа "Бајка о псићу" гостовала је у Палама, Броду и Новом Граду, "Краљ жабац" путовао је у Лакташе и Фочу, "Јунак у трегерима" у Лакташе, а "Био једном један лав" у Приједору.

Радост и усхићење које обострано доноси сваки сусрет са најмлађом публиком, након дуге двије године, коначно су заживјели, уз жељу сваког домаћина да Дјечије позориште Републике Српске што прије поново дође и обећање националног театра за дјецу да ће се нови сусрети догодити што прије.

ФЕСТИВАЛ

Као и сваке године, у првој недјељи фебруара 2022., Дјечије позориште Републике Српске упутило је јавни позив за селекцију овогодишњег Међународног фестивала позоришта за дјецу БАЊА ЛУКА 2022.

21. Фестивал je одржaн од 9. до 15. октобра 2022. године, у селекцији је било 87 представа, а селектор је био умјетнички директор Дјечијег позоришта Републике Српске, Душко Мазалица.

У конкуренцији за награде учествовало је 13 представа из девет држава, које је оцјењивао међународни жири у саставу: Еди Мајарон, редитељ, Љубљана, Словенија, Миливоје Млађеновић, драматург, Сомбор, Србија, и Александар Бланић, глумац Дјечијег позоришта Републике Српске.

Учествовали су Луткарско позориште "Пинокио", Београд и Позориште за децу и младе Крагујевац – Србија, Градско казалиште "Жар птица", Загреб, и Казалиште лутака Задар – Хрватска, Лутковно гледалишче Марибор – Словенија, Позориште лутака у Мостару – БиХ, Кућа летећих ручних лутака, Лулебургаз – Турска, Културно театарско удружење "Ла Ботега", Фонтането По – Италија, Театар "Одиво", Банска Бистрица – Словачка, Државно луткарско позориште "Георги Митев", Јамбол – Бугарска и Позориште "Луз, микро и пунто", Сијерo – Шпанија.

Гран при, награда за најбољу представу у цјелини додијељена је представи "Кафе краљевство", Казалишта лутака Задар.

У пратећем програму изведено је 5 представа Театра за једно "Јуки" из Јапана, потом представа "Звонар Богородичине цркве", Народног позоришта Приштина у Грачаници, Косово и Метохија, Србија, а театар домаћин, Дјечије позориште Републике Српске, у част награђених је извео представу "Коњић Грбоњић", у режији Иване Драгутиновић Маричић.

Промовисана је и књига "Луткарски симулакруми", проф. др. Зорана Ђерића, те часопис "Нити", Удружења луткарских умјетника Србије. Такође, промовисана је књига "Лутка од учионице до школске дружине", ауторке проф. др. Бранке Рудман из Загреба, а одржана је и едукативна радионица за учитеље и педагоге из бањалучких основних школа, на тему – Лутка, као инструмент комуникације и игре.

САНАЦИЈА

Током 2022. године, захваљујући средствима Владе Републике Српске у Дјечијем позоришту су трајали велики грађевински радови којима су у потпуности санирани и модернизовани тоалети, што је прво улагање у овај дио објекта, од његове изградње, 1973. године.

Тако је, након готово пола вијека, за маме и тате који са малишанима долазе у Дјечије позориште, обезбијеђена и посебна просторија за пресвлачење беба. Недостатак овакве просторије био је велики проблем, јер су често млади родитељи морали да се сналазе како би током боравка у Позоришту, могли да замијене пелене млађој браћи и сестрицама, приликом породичног доласка на представу или у Музеј позоришних лутака.

Током санације је уграђен и тоалет за особе са инвалидитетом, како би национални театар за дјецу, као друштвено одговорна институција, и овим био у потпуности опремљен и на једнакој услузи свима који са радошћу долазе у Дјечије позориште Републике Српске.

Идејни и изведбени пројекат, те надзор реализовао је стручни тим Републичке дирекције за обнову и изградњу.

САРАДЊА СА МИНИСТАРСТВОМ ПРОСАВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ

Већ другу годину, Министарство просвјете и културе је у Дјечијем позоришту организовало свечану Светосавску академију "Наши учитељи – У подвизима ка добру” на којој су уручене награде за 42 истакнута наставника основних и средњих школа и васпитача у Српској за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања ученика у протеклој школској години.


ОБИЉЕЖАВАЊЕ СВЈЕТСКОГ ДАНА ПОЗОРИШТА

Дјечије позориште је посебно обиљежило и Свјетски дан позоришта за дјецу и младе 20. марта, а овим датумом започиње и Свјетска недјеља извођачких умјетности, која обухвата Дан луткарства 21. марта, Дан пантомиме 22. марта и Дан позоришта 27. марта.

Међународна АСИТЕЖ заједница 20. март – Свјетски дан позоришта за дјецу и младе је обиљежила кампањом ПОВЕДИТЕ ДЈЕЦУ У ПОЗОРИШТЕ ДАНАС којом је позвала родитеље, наставнике, педагоге и све који брину о дјеци да омогуће дјеци и младима да остваре њихово право на умјетнички доживљај не само на овај дан већ током читаве године.

РАДИОНИЦЕ

Током 2022. године реализовано је и 6 радионица за дјецу. Прва радионица "Васкршњи мозаик", организована је у априлу, како би предваскршња седмица била свечанија и веселија. Радионицу је водила сценографкиња Дјечијег позоришта, магистар сликарства, Берина Шушчевић.

Током "Сњешкова" организовано је и 5 луткарских радионица са дјецом, које су водили прваци Позоришта – Душко Мазалица, Александра Спасојевић и Божана Бијелић.

И овим процесом у креативном раду са дјецом, Дјечије позориште Републике Српске нарочито истиче да све што се организује у националном театру треба да буде и јесте на високом педагошком нивоу, којим дјеца, сваки пут превасходно науче нешто ново, поред тога што се и одлично забаве.

ДРУШТВЕНИ АНГАЖМАН

Дјечије позориште Републике Српске се прикључило и племенитој мисији удружења "Женин осмијех" за изградњу куће за породицу у невољи, па је 28. маја представа "Kраљ жабац" обрадовала малишане у Центру за културу и образовање у Лакташима, а приход од продатих улазница усмјерен у ову сврху.

САРАДЊА СА АКАДЕМИЈОМ УМЈЕТНОСТИ
Представе на првом позоришном академском фестивалу "ПАФ", који је установила Академија умјетности у Бањалуци извођене су у Дјечијем позоришту, а члан жирија је био и наш првак, Душко Мазалица.

НОВИ ПУТЕВИ САРАДЊЕ

Дјечије позориште Републике Српске дуже од деценије сарађује са умјетницима из Народне Републике Кине. Посјетом Тијана Чена из Удружења за размјену културе и образовања између Кине и Србије донијела је добре вијести да се отвара нови простор који ће омогућити да се Република Српска и Дјечије позориште нађу на истој мапи партнерства.

Тако ће Позориште за дјецу из града Лијан учествовати на 22. Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Бања Луци у октобру 2023. године, а национални театар Српске бити учесник Фестивала, чији је домаћин театар из Лијана, у мају 2024. године.

АКТИВНОСТИ У МУЗЕЈУ ПОЗОРИШНИХ ЛУТАКА

Већ шест деценија долазе дјеца у своје Дјечије позориште. Генерације и генерације малишана аплаудирају бањалучком умјетничком ансамблу, уживајући у представама. Али, како представе настају, гдје се стварају лутке како би оживјеле у рукама наших умјетника… то је тек прича. А да чују ту причу пожеле дјевојчице и дјечаци из вртића који су са својим васпитачима долазили у наш Музеј позоришних лутака и потом, завирили иза сцене. У радионице, гдје магија заправо и почиње. Такође, у понуди Туристичке организације града Бања Лука увијек је и приједлог да малишани виде Музеј позоришних лутака Дјечијег позоришта. Змај Бањалукан буде на челу мале колоне из вртића који из других градова и општина долазе да виде шта се све крије у кући бајки.

НОВИ СТАТУС ПРВАКА

Оно што посебно издваја 2022. годину је и чињеница да је умјетничком ансамблу Рјешењем Министра просвјете и културе додијељен и трећи статус глумца првака. Уз Божану Бијелић и Душка Мазалицу, који су прошле године постали прваци, колегама се заслужено придружила и Александра Спасојевић.

СЊЕШКОВО

Већ тринаести пут, на крају године Дјечије позориште је организовало "Сњешково". Ова предбожићна и предновогодишња манифестација је по свом садржају и популарности постао јединствен догађај у Републици Српској, који и одрасли и дјеца очекују са нестрпљењем. У децембру, мјесецу дјечијих радости, Дјечије позориште поред своје чаролије живих представа на сцени, у читавом објекту изгради мали снијежни град, у којем се сви осјећају празнично, радосно и срећно. Из године у годину коментари којима и дјеца и родитељи комплиментирају Позоришту потврђују да је циљ овог пројекта превазишао очекивања и да се број посјетилаца повећава у – хиљадама.

Од сликарских радионица, до плеса, балетских наступа, до поучних квиз радионица у којима дјеца стичу нова знања и бивају награђена слаткишима, луткарских радионица до осликавања лица, све је у знаку дјеце и Позоришта, чиме се заокружују сви дани, недјеље и мјесеци преданог рада колектива Дјечијег позоришта Републике Српске.

ПОСТХУМНА ПЛАКЕТА ДРАГАНУ БАЊЦУ

И поред свих успјеха и резултата којима се може мјерити рад Дјечијег позоришта Републике Српске, 2022. година ће остати и забиљежена као једна од најтежих у његовој историји, јер је прераном смрћу, у 47. години ансамбл заувијек напустио глумац Драган Бањац.

Драган Бањац је преминуо 28. фебруара 2022. године, а за својих 47 година одиграо је више улога него што је доживио година живота…

Посвећеност, преданост, љубав и емоције које је Драган Бањац у 25 година своје сјајне каријере дијелио са дјецом и за дјецу Бања Луке, обавезала нас је да као часни људи, предложимо Драгана Бањца за постхумну додјелу Плакете града Бања Лука, што је и учињено 22. априла, чиме смо сви заједно одали част великом умјетнику.

Постхумним додјељивањем Плакете града Бања Луку Драгану Бањцу, Град Бања Лука је овим достојанственим чином указао поштовање дјелу и човјеку који је цијели свој живот посветио дјеци, био њихов јунак и препознатљиво, вољено лице.