Дјечија недеља

У организацији Омбудсмана за дјецу Републике Српске и других надлежних институција, од данас до 9. октобра низом пригодних активности у неколико градова Српске биће обиљежана "Дјечија недјеља". У поруци Омбудсмана за дјецу поводом обиљежавања Дјечије недјеље наводи се да је наредна седмица прилика да се кроз додатне активности свих институција и служби укаже на важност […]

понедељак, 3 октобра, 2011 / 09:12

У организацији Омбудсмана за дјецу Републике Српске и других надлежних институција, од данас до 9. октобра низом пригодних активности у неколико градова Српске биће обиљежана "Дјечија недјеља".

У поруци Омбудсмана за дјецу поводом обиљежавања Дјечије недјеље наводи се да је наредна седмица прилика да се кроз додатне активности свих институција и служби укаже на важност препознавања потреба сваког дјетета и адекватног реаговања у кући, школи, на улици, локалној заједници и медијима.

"Нажалост, ситуације у којима се дјеца врло често нађу као што су сукоб са законом, просјачење, дјеца за воланом, дјеца у ванбрачним заједницама или напуштање школе посљедица су управо повреде њихових основних права и неправовремене реакције на такве услове одрастања дјетета", рекла је омбудсман за дјецу РС Нада Граховац.

Занемаривање дјетета којем се повређује његово право на живот, образовање, здравствену заштиту, љубав, пажњу, слободно вријеме, каже Граховчева, је врло често присутно и није препознато на вријеме.

"Без обзира у којем облику се занемаривање јавља и без обзира на факторе ризика који до тога доводе, сваки облик занемаривања дјетета оставља посљедице, јер угрожава његов правилан раст и развој. Сваки облик занемаривања дјетета је насиље над дјететом, а сваки облик насиља над дјететом, без обзира од кога долази, је потпуно неприхватљив", истакла је омбудсмен за дјецу РС.

Она је нагласила да програми превенције који укључују све облике насиља, злостављања и искориштавања дјеце, заштиту дјеце од употребе алкохола, дрога и дувана, сексуално образовање и здраве стилове живота, морају бити дио образовног система, како би код дјеце од најранијег узраста развијали одговорност и према себи и према другима.

Поводом обиљежавања Дјечије недјеље, представници институције Омбудсмана за дјецу сутра ће посјетити Специјализовану библиотеку за дјецу у Источном Сарајеву, те Основну школу "Бранко Радичевић" у Бањалуци.

У уторак је предвиђено дружење са најмлађима у Дјечијем вртићу "Бамби" у Бањалуци, као и одржавање радионице о правима дјетета у Основној школи "Бранко Ћопић" у Доњим Агићима код Новог Града.

У сриједу, 5. октобра у Бањалуци ће бити одржана конференција за новинаре, док је за 6. октобар предвиђен округли сто о теми "Заштитимо дјецу од просјачења" и радионица о правима дјетета у Основној школи "Свети Сава" у Модричи, те дружење са средњошколцима у Медицинској школи у Бањалуци.