Дјечак из Србије се попео на Хималаје

Тринаестогодишњи Србин Андреј Ђурић ушао је у историју као најмлађи Србин који је успио да се попне на Хималаје. Послије девет дана пењања ученик седмог разреда београдске Основне школе "Милош Црњански" освојио је врх на Чукунгри, на 5.550 метара, пише "Прес". Андреј је раније планинарио по Грчкој и Србији, а на Хималаје је кренуо скоро […]

понедељак, април 30, 2012 / 09:25

Тринаестогодишњи Србин Андреј Ђурић ушао је у историју као најмлађи Србин који је успио да се попне на Хималаје.

Послије девет дана пењања ученик седмог разреда београдске Основне школе "Милош Црњански" освојио је врх на Чукунгри, на 5.550 метара, пише "Прес".

Андреј је раније планинарио по Грчкој и Србији, а на Хималаје је кренуо скоро случајно, након што му је отац то предложио.

"Тада ми је предложио да одемо заједно и идеја ми се одмах допала. На крају је он морао да остане у Београду, а ја сам на пут кренуо са још 13 алпиниста", рекао је Андреј.

Он наводи да је било дана када су пјешачили по девет сати, као и да су прелазили мостове на изузетно великим висинама, док су све стазе биле мале и најчешће камените.

"Било је веома опасних места где мораш да пазиш како ћеш да прођеш и стрмих литица које лако могу да буду смртоносне", навео је Андреј, који већ планира да се врати и настави освајање. /Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *