Дивно име Зоља: споразумно признала злочине над Хрватима

Оптужена Расема Хандановић Зоља, рођена 1972. године, споразумно је признала кривицу за ратне злочине на жртвама хрватске националности у селу Трусина код Коњица 1993. године, саопћено је данас из Тужилаштва БиХ. Споразумним признањем који је с тужиоцем Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ потписала оптужена, она у цијелости признаје извршење кривичног дјела које јој […]

уторак, мај 1, 2012 / 10:06

Оптужена Расема Хандановић Зоља, рођена 1972. године, споразумно је признала кривицу за ратне злочине на жртвама хрватске националности у селу Трусина код Коњица 1993. године, саопћено је данас из Тужилаштва БиХ.

Споразумним признањем који је с тужиоцем Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ потписала оптужена, она у цијелости признаје извршење кривичног дјела које јој се ставља на терет.

Оптужена је признала споразумним признањем да је као припадница Специјалног одреда за посебне намјене при ШВК Армије РБиХ, под називом "Зулфикар", заједно с другим припадницима овог одреда, судјеловала у почињеним злочинима над цивилима и ратним заробљеницима хрватске националности у мјесту Трусина код Коњица 16. априла 1993. године.

Она признаје да је починила кривично дјело ратног злочина против становништва и ратног злочина против ратних заробљеника.

Тужилац Тужилаштва БиХ сагласан је да на основу споразума, Суд БиХ оптуженој изрекне казну у трајању од пет до шест година затвора, као и да се оптуженој у утврђену и изречену казну затвора, у висини коју одреди суд, а у оквиру предложеног распона, урачуна вријеме проведено у притвору, почевши од 13. априла 2011. године.

Оптужена се обвезала на свједочење у овом и другим предметима за ратне злочине који се воде у правосудним институцијама БиХ.

Предложена казна у складу је са њеном улогом и одговорношћу у почињеном ратном злочину. Споразумним признањем кривице, оптужена се одриче права на суђење те права на жалбу на пресуду коју јој у овом предмету изрекне Суд БиХ.

Прије склапања споразумног признања кривице, поступајући тужилац је упознао представнике породица жртава из Трусине о намјери склапања споразума о признању кривице, који су дали своју подршку овом споразуму, ради откривања потпуне истине о ратном злочину у Трусини. Споразум је прослијеђен Суду БиХ, саопћено је из Тужилаштва БиХ.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *