Дивни људи: Милионери траже да се више опорезују, да помогну у кризи

Група од 83 милионера затражила је увођење већих пореза за најбогатије и то "одмах” и "трајно” како би се допринијело опоравку након кризе изазване пандемијом коронавируса.

среда, 15 јула, 2020 / 12:02

– Док Цовид-19 погађа свијет, милионери попут нас имају суштинску улогу у изљечењу свијета, пише у отвореном писму, које су између осталих потписали оснивач америчке компаније за производњу сладоледа Бен & Џери, Џери Гринфилд и британски редитељ Ричард Кертис.

Писмом, које је објављено уочи састанка министара финансија Г20 и ванредног европског самита, позивају се "владе да повећају порезе за људе попут њих” и то "одмах и трајно”, преноси Индикатор.

– Нисмо ми ти који се брину о болеснима на одјељењима интензивне његе. Не возимо возила хитне помоц́и која болеснике доводе у болницу. Нисмо ти који пуне полице трговина прехрамбених производа или достављају храну од врата до врата – пише на сајту групе "Милионери за човјечанство”.

Међутим, како додају, они "имају много новца”.

– Новац је апсолутно потребан сада и биће потребан наредних година” за опоравак од кризе, чије последице ће "трајати деценијама” и могле би да "гурну пола милијарде људи у сиромаштво”.

– Проблеми које је Ковид-19 проузроковао и открио не могу да се ријеше доброчинством, без обзира колико оно било великодушно. Шефови влада морају да преузму одговорност за прикупљање потребних средстава и њихово праведно трошење, како би се "адекватно финансирали наши здравствени системи, школе и безбједност сталним повец́ањем пореза најбогатијима на планети, људима попут нас”, наводи се у писму.

Пандемија коронавируса довела је до историјске рецесије широм свијета због чега владе троше милијарде на помоћ предузећима која су тешко погођена економском кризом.

Према ОЕЦД, пад свјетског БДП требало би да достигне најмање 6 одсто ове године, а 7,6 одсто у случају другог епидемијског таласа, док би опоравак који се очекује за 2021. годину био 5,2 одсто, без новог таласа корона вируса и 2,8 одсто уколико га буде било.

Милијардери попут Ворена Бафета и Била Гејтса већ годинама траже повећање пореза.Оставите одговор