Дивац: Црногорци су фаворити на ЕП

"Не би ме зачудило да све три медаље у Словенији оду баш репрезентацијама са простора нашег региона", истакао је Владе Дивац. Владе Дивац, један од најбољих европских кошаркаша свих времена, данас предсједник Олимпијског комитета Србије, у ексклузивном разговору за агенција Анадолија истакао је како пуно очекује од балканских репрезентација на предстојећем Евробаскету у септембру у […]

субота, 22 јуна, 2013 / 10:05

"Не би ме зачудило да све три медаље у Словенији оду баш репрезентацијама са простора нашег региона", истакао је Владе Дивац.

Владе Дивац, један од најбољих европских кошаркаша свих времена, данас предсједник Олимпијског комитета Србије, у ексклузивном разговору за агенција Анадолија истакао је како пуно очекује од балканских репрезентација на предстојећем Евробаскету у септембру у Словенији.

„Увијек је тешко предвидјети ко би могао постати нови првак Европе. Међутим, као фаворита издвојио бих Црну Гору, зато што ће на Европском првенству у Словенији имати најкомплетнију репрезентацију“, рекао је Дивац.

Дивац наглашава да се не би чудио да медаље оду око врата и кошаркашима других селекција земаља насталих распадом некадашње заједничке државе. Посебно се осврнуо на групу „Б“, гдје ће у Јесеницама играти четири репрезентације са простора наше регије, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора и Македонија.

„На овим просторима увијек се играла квалитетна кошарка. Мислим да тимови са наших простора могу далеко да догурају и не би ме зачудило да све три медаље оду баш овим репрезентацијама“.

Дивац је направио значајну каријеру у НБА лиги и пробијао лед европским кошаркашима у најјачем клупском такмичењу под обручима. Бивши центар ЛА Лакерса, Шарлот Хорнетса и Сакраменто Кингса није задовољан чињеницом што на НБА теренима игра мањи број играча са „наших простора“.

„Нажалост немамо много играча у НБА, као што је то случај био раније. Без обзира, могу да кажем да у наредној сезони највише очекујем од Николе Пековића и Николе Вучевића“.

Владе Дивац имао је сјајну кошаркашку каријеру у којој је, између осталог, са репрезентацијом СФР Југославије освојио титуле првака свијета (Буенос Ајрес 1990. године) и Европе (Загреб 1989. и Рим 1991.). На кров свијета пењао се и као кошаркаш СР Југославије на шампионату у САД 2002. године, а са селекцијом исте државе Европу је покорио у Атини 1995. На Олимпијским играма у Сеулу 1998. године са државним тимом СФРЈ и Атланти 1996. играјући за СРЈ освајао је сребрене медаље… У НБА лиги био је 16 година постигавши 13.398 поена. У друштву је шест НБА кошаркаша који су постигли више од 13.000 поена, 9.000 скокова, 3.000 асистенција и 1.500 блокада. На питање шта је теже бити врхунски кошаркаш или обављати функцију предсједника ОК Србије, Дивац је одговорио:

"Те двије позиције потпуно су различите и самим тим ми је јако тешко да их упоредим. Тренирање кошарке је физички веома захтијевно, јер су осим утакмица ту и стална путовања и тренинзи. Са друге стране, од када сам на челу Олимпијског комитета Србије, имам много већу одговорност јер, заједно са својим тимом, радим на побољшању услова за спорт и спортисте у Србији".0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор