Дистрикт већина: СДП мањинац прелетио на другу страну

Парламентарну већину у Скупштини Брчко дистрикта чиниће 18 посланика СДА, СБиХ, СДС, Коалиција СНСД-ДНС, ХДЗ БиХ и ХСС, те представник албанске националне мањине Ћазим Дачај – рекао је данас предсједник СДА у Брчком Есед Кадрић. Кадрић је рекао да је синоћ постигнут споразум о формирању власти у дистрикту и да ће скупштинску већину чинити по […]

среда, 31 октобра, 2012 / 07:16

Парламентарну већину у Скупштини Брчко дистрикта чиниће 18 посланика СДА, СБиХ, СДС, Коалиција СНСД-ДНС, ХДЗ БиХ и ХСС, те представник албанске националне мањине Ћазим Дачај – рекао је данас предсједник СДА у Брчком Есед Кадрић.

Кадрић је рекао да је синоћ постигнут споразум о формирању власти у дистрикту и да ће скупштинску већину чинити по четири посланика СДС-а и Коалиције СНСД-ДНС, три из СДА и два посланика из СБиХ, те ХДЗ БиХ и ХСС са по два посланика, као и представник албанске националне мањине Ћазим Дачај.

"У овом тренутку имамо довољно капацитета да можемо изабрати кључне функције и доносити прописе за функционисање извршне и законодавне власти, али да би имали довољно капацитета за доношење закона и евентуалне измјене Статута Брчко дистрикта, оставили смо рок од десет дана, да нам се још неко прикључи.

Мада разговори о детаљима, у смислу подјеле ресора у Влади, још нису завршени, Кадрић није искључио могућност да мјесто градоначелника Брчко дистрикта припадне неком из хрватског народа.

Члан општинског одбора СДС-а Милан Пурић рекао је да се након неколико кругова разговора са овим странкама могло наћи највише посланика за скупштинску већину, али и висок степен сагласности за будуће програмске документе.

“Ми смо договорили да остајемо отворени и за друге странке уколико се с њима нађу заједнички погледи на програмску орјентацију, а што се тиче синоћњег споразума, мислим да је он прилично конзистентан”, рекао је Пурић.

Према његовим ријечима, подјела власти је договорена “у поједностављеном облику” тако што ће, пошто мјесто градоначелника више не припада Србима, доћи до ротације шефовских мјеста у Влади.

“У зависности од евентуалних реформи или ако дође до промјена у структури појединих одјељења, онда би дошло до компензације”, појаснио је Пурић.0 КОМЕНТАРА

  1. Лијепа вијест, ако Бог да, па нико не изда договор, могуће је да се наша локална заједница полако почне извлачити из глиба, поздрављам одлуку да градоначелник буде Хрват, ред је. Своје бираче су у Брчком издали СББ и ПДП, правећи коалицију са СДП-ом, али, још једном, ако Бог да, одоше у опозицију. ПДП је одавно у Брчком себи изградио позицију издајника, коначно су је и потврдили.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *