Дискриминација на Пољопривредном факултету (ДОКУМЕНТИ)

Након само пар мјесеци од афере "Мићић – Ђурић" турбуленције и проблеми на бањалучком Пољопривредном факултету не престају. Овога пута ријеч је о маргинализацији одређених студијских програма у Научно-наставном вијећу Пољопривредног факултета и грубом кршењу Закона о високом образовању, како тврди група Професора и сарадника Пољопривредног факултета. Портал „Бањалучка јавност“ у посједу је документа којим […]

понедељак, 16 децембра, 2013 / 21:56

Након само пар мјесеци од афере "Мићић – Ђурић" турбуленције и проблеми на бањалучком Пољопривредном факултету не престају. Овога пута ријеч је о маргинализацији одређених студијских програма у Научно-наставном вијећу Пољопривредног факултета и грубом кршењу Закона о високом образовању, како тврди група Професора и сарадника Пољопривредног факултета.

Портал „Бањалучка јавност“ у посједу је документа којим забринути професори и сарадници указују на дискриминаторски однос и неравноправан третман студијских програма Пољопривредног факултета.

Наиме, у отвореном писму Управном одбору, Сенату и ректору Универзитета у Бањалуци те декану Пољопривреног факултета наставници и сарадници Студијске групе Анимална производња указују на грубо кршење Закона о високом образовању. Главни проблем представља чињеница да према најновијем интерном документу под називом „Инструкције за реконструкцију Научно – наставног вијећа“ треба да се формира Научно – наставно вијеће од 50 чланова, гдје 10 чланова долази из реда студената а преосталих 40 наставника и сарадника факултета би били заступљени тако да студијски програм Биљна производња добија 25 мјеста у вијећу, Анимална производња 9 мјеста те Аграрна економија и рурални развој 6 мјеста. Према овој инструкцији, долази се до ситуацију да наставници и сарадници фаворизоване студијске групе сами већински доносе одлуке прегласавањем преостала два одсјека.

Овим чином, тврде, крши се Закон о високом образовању, који се односи на поштовање људских права и грађанских слобода те забрану сваког вида дискриминације. Посебно су изненађени и револтирани чињеницом да се на осталим факултетима Универзитета у Бањалуци водила брига о томе да се дискриминација у Научно – наставном вијећу не дозволи.