Директорка Унеска на самиту у Виминацијуму

Девети Унесков самит шефова држава југоисточне Европе одржаће се 2. септембра у Виминацијуму уз присуство генералне директорке Унеска Ирине Бокове. Тема самита чији ће домаћин бити предсједник Србије Борис Тадић је "Савремена умјетност и помирење у југоисточној Европи”. Тадићев кабинет још чека потврду свих шефова држава региона, али се поред њиховог очекује и присуство регионалних […]

петак, 19 августа, 2011 / 11:56

Девети Унесков самит шефова држава југоисточне Европе одржаће се 2. септембра у Виминацијуму уз присуство генералне директорке Унеска Ирине Бокове. Тема самита чији ће домаћин бити предсједник Србије Борис Тадић је "Савремена умјетност и помирење у југоисточној Европи”.

Тадићев кабинет још чека потврду свих шефова држава региона, али се поред њиховог очекује и присуство регионалних министара културе и стваралаца који се баве темом самита – модерном уметношћу.

Генерална директорка Унеска Ирина Бокова први пут ће боравити у Србији од како је именована на ову функцију. Њено присуство је важно не само зато што и она сама долази из региона, односно Бугарске, већ и зато што је права особа са којом се може разговарати о теми српских манастира на Косову. Њих је влада у Приштини почетком лета покушала да представи као средњовијековне споменике Косова.

Србија је тада, на 35. редовном годишњем засиједању Комитета за свјетску баштину Унеска у Паризу, одбранила став да Пећка патријаршија, Високи Дечани, Грачаница и Богородица Љевишка у Призрену јесу дио српске културне баштине. Србија на листи споменика под заштитом Унеска има бројна природна и културна добра, али је оцјена стручњака који сарађују са Унеском да сарадња мора бити боља и да остају „нека проблематична питања”, као што је присвајање српске културне баштине од стране косовских власти.

Према незваничним информацијама, очекује се да Бокова посебно разговара са предсједником Тадићем и министром спољних послова Вуком Јеремићем.

Према још непотврђеним плановима самита, предсједници и министри би требало да плове Дунавом и обиђу Виминацијум и Сребрно језеро. Предвиђени су и округли столови за министре културе, док ће авангардни умјетници изводити перформансе и пробати да одговоре на питање како савремена култура доприноси помирењу.