Директор СЗО савјетује опрез земљама Г20 при ублажавању противепидемиолошких мјера

Директор СЗО упозорио је земље које планирају да ублажавају мјере на сузбијању пандемије, да буду спремне на брз одговор у случају нове епидемије вируса Ковид-19.

понедељак, 20 априла, 2020 / 10:13

Тедрос Аданом Гебрејесус је на виртуелном састанку са министрима здравља земаља чланица Г20 у недељу, изјавио да га охрабрује чињеница да неколико чланица почиње да планира како да ублажи социјалне рестрикције због пандемије.

Међутим, он је указао да је кључно да мјере на ублажавању тих рестрикција буду спроведене по фазама.

Укидање рестриктивних мјера, како је додао, не значи крај епидемије у било којој земљи, "већ једино почетак сљедеће фазе".

"Од виталног значаја је да у тој сљедећој фази земље едукују, ангажују и ојачају своје људе како би превентивно спријечили и брзо одговорили на било какву нову појаву (вируса). Да обезбиједе да имају капацитете да тестирају, изолују и воде бригу о сваком случају и да прате сваки контакт и да осигурају да њихови здравствени системи имају капацитет да се изборе са сваким порастом броја случајева", казао је Тедрос.

Директор СЗО је изразио и забринутост због јачања пандемије коронавируса у сиромашним земљама, којима недостају ресурси за борбу са великим бројем позитивних случајева.