Директор најмоћнијег концерна ‘за који нико не зна’ најавио крај глобализације

Лари Финк, извршни директор и председник највеће инвестиционе компаније која управља имовином БлекРок, рекао је да је ситуација у Украјини преокренула свјетски поредак који је постојао од краја Хладног рата.

петак, 25 марта, 2022 / 22:41

"Руска инвазија на Украјину је ставила тачку на глобализацију коју смо доживели у последње три деценије", рекао је Финк у свом писму акционарима. "То је оставило многе заједнице и људе да се осјећају изоловано. Вјерујем да је ово погоршало поларизацију и екстремистичко понашање које данас видимо у друштву.”

Финк, чија компанија надгледа више од 10 билиона долара, рекао је да су се нације и владе удружиле и покренуле "економски рат" против Русије. Он је рекао да је БлекРок такође предузео кораке да обустави куповину свих руских хартија од вриједности у свом активном или индексном портфељу.

"Током протеклих неколико недеља, разговарао сам са безброј људи, укључујући наше клијенте и запослене, који желе да схвате шта би се могло учинити да се спријечи распоређивање капитала у Русију", рекао је Финк.

Глобализација и Финк

Још раних 1990-их, када је свијет изашао из Хладног рата, Русија је постала добродошла у глобални финансијски систем и добила приступ глобалним тржиштима капитала, написао је Финк. Експанзија глобализације убрзала је међународну трговину, повећала глобална тржишта капитала и повећала економски раст, рекао је он. Било је то баш тада, прије 34 године, када је БлекРок основан и када је компанија имала огромне користи од успона глобализације и раста тржишта капитала, што је подстакло потребу за управљање имовином засновано на технологији, рекао је Финк.

"Остајем дугорочно вјерник у предности глобализације и моћ глобалних тржишта капитала. Приступ глобалном капиталу омогућава компанијама да финансирају раст, земљама да повећају економски развој и више људи да доживе финансијско благостање", рекао је Финк, преноси ЦНБЦ.

Шта је БлекРок?

Како каже Хајке Бухтер, њемачка новинарка која је написала и књигу о овом концерну, име ‘БлекРок’ је познато "само пажљивим читаоцима економских рубрика”. Назива га и "најмоћнијим концерном који нико не познаје".

Ова компанија савјетује централне банке, владе, министре финансија, улагаче, а основао ју је управо Лари Финк 1988. године. Бухтер о Финку у својој књизи пише следеће: "Најутицајнији човјек модерног свијета финансија изгледа на први поглед као неки обичан рачуновођа". Лерију Финку је, према њеном мишљењу, успјело нешто што није ником другом у времену у којем живимо: "Он је изградио сопствено царство на Вол Стриту и то за мање од три деценије." А за то је потребан поприлично јак его и невјероватно много амбиције, закључује новинарка.