Директор гатачког рудника заратио са синдикатом

Послије опште катастрофе која је прошле седмице захватила Гацко и у којој је захваљујући падавина дошло до потапања рудаског поља Б у руднику Гацко, чиме је причињена директна штета већа од 100 милиона марака, директор Рудника Бојо Вуковић на себи својствен начин укључио се у решавање овог проблема. Пише Радован Паповић И док тек саграђени […]

субота, март 16, 2013 / 21:09

Послије опште катастрофе која је прошле седмице захватила Гацко и у којој је захваљујући падавина дошло до потапања рудаског поља Б у руднику Гацко, чиме је причињена директна штета већа од 100 милиона марака, директор Рудника Бојо Вуковић на себи својствен начин укључио се у решавање овог проблема.

Пише Радован Паповић

И док тек саграђени насипи попуштају и вода поново надире у рударски коп, директор гатачког рудника Бојо Вуковић нема времена да се бави тиме већ води отворени политички мотивисани рат против руководства гатачког синдиката.

Наиме, Синдикат РиТЕ Гацко мјесецима је упозоравао јавност да се недомаћински управља у овом предузећу и да постоје многи сумњиви уговори те да постоји опасност од потпуног уништавања предузећа. Прије неколико недеља један од чланова руководства синдикалне организација РиТЕ Гацко Предраг Копривица на РТВ БН јавно је упозорио руководство да постоји опасност од активирања клизишта у рејону села Срђевићи. Истовремено мјештани села Срђевићи тада су организовали протестно окупљање и затражили реакцију руководства РиТЕ Гацко а директор Вуковић у тв камере обећао је да ће проблем бити ријешен. Нажалост, црне слутње и упозорења мјештана и синдиката су се оствариле па се усљед падавина клизиште и активирало а као резултат добили смо у потпуности потопљено Б поље рудника и уништен локални пут који је село Срђевиће одсјекао од Гацка.

Синдикална организација са свог засиједања упутила је руководству РиТЕ Гацко опширан допис у којим постављају десетине питања у вези са капиталним ремонтом реализованим прошле године, конкурсима за пријем радника и пословању са одређеним предузећима. Интересовало је синдикалце зашто је на конкурсу примљено 120 партијских активиста СНСД-а од којих су многи имали друга радна мјеста док у обзир нису узети радници са бироа који су били квалификовани, а упозоравају и на дискриминацију борачке популације. Синдикално вођство тражило је и објашњење о ангажовању предузећа за обезбјеђење РиТЕ Гацко, више милионским уговорима са предузећем „Градња“ које има само осам запослених и ругим спорним питањима и темама.

Ипак, умјесто одговора и објашњења од руководства РиТЕ Гацко које би објаснило своје поступке и разјаснило сумње синдиката и јавности, директор Рудника Бојо Вуковић упутио је сасвим другачији допис. Наиме, он оптужује синдикално вођство да је политички мотивисано и поручује им да он иступа из синдикалне организације. Вуковић оптужује Синдикат да је радио мимо закона и да се уплитао у стручне, управљачке и руководствене пословне предузећа, тиме им јасно поручујући да ништа не смију да питају и да ништа не треба да знају. У свом допису наводи Вуковић „овим добровољно иступам из чланства Синдикалне организације РиТЕ Гацко“ те додаје „овом истом изјавом иступам и из Фонда солидарности и престају моје обавезе уплате 1,5% личног дохотка за исти“.

Дакле, не само да је Вуковић оглушио се о захтјеве радника којима руководи да објави и достави им информације о спорним и сумњивим уговорима већ је, игноришући њихов захтјев, оптужио их за кршење закона, политиканство и иступио из синдиката. Као врхунац, одлучио је да ускрати 1,5% својих личних давања за синдикални Фонд солидарности из којег се рјешава социо-економски статус чланова синдиката. Ако се узме у обзир да је плата директора Рудника премашила 3 000 КМ јасно је да Вуковићу није било лако да се одрекне 50-ак марака мјесечно које би ишле у фонд за оне чија економска ситуација је знатно лошија.

Послије немара и лошег руковођења рудником што је резултатовало потпуним потапањем рудника, директор Вуковић наставља са осионим и бахатим поступањем односећи се према предузећу као да је његово лично а не власништво народа и цијеле Републике Српске. Наравно, ни овога пута неће бити позван на одговорност јер је ријеч о високо позиционираном функционеру гатачког СНСД-а.0 КОМЕНТАРА

 1. Evo da i ja nesto napisem, vidim da svako daje sebi sa pravo da bude i sudija i tuzilac. Ja necu nikome suditi, za to treba vrijeme.
  Kao prvo nisam clan ni jedne stranke, radim u Rudniku s (odnosno RiTE) Gacko skoro 25 godina i hocu da Vam kazem par stvari koje neko ne zeli da vidi i cuje.
  Smatram da novinari koji prenose vijesti u stanju u našem preduzeću nisu objektivne i da prenose samo ruzne vijesti vezane za ovo preduzece a posebno RTV BN, ATV, … (ne sjecam se da su nekad rekli da je rudnik prebacio plan, da je termoelektrana prebacila plan a to se desavalo cesto.
  U firmi je sve u znaku izbora novog sindikata i stvari koje se iznose u javnost dobrim dijelom nisu tacne. Jel se neko upitao ko su ti ljudi „radnici“ koji daju izjave? Vukana postujem i on je ok momak ali volio bi da prije intervjua prvo pita ljude ko su oni i sta rade u toj firmi, u cemu je njihov doprinos recimo rudniku. Evo npr. intervjuisao je nekog lika zvanog Veljko Crnogorac (istaknuti clan SDS-a) i Predrag Koprivica (istaknuti clan SRS).
  Ovaj Veljko je radio u gradjevinskoj sluzbi (vise bio na laznom bolovanju nego na poslu) a onda je privatno radio na kuci covjeku u Avtovcu i pao sa skele. To ne bi bilo zanimljivo da isti nije zajedno sa laznim svjedocima tuzio svoje preduzece (dokazivao putem laznih svjedoka da mu se nesreca dogodila na poslu) i napaltio odstetu od 50.000 KM. Posle toga isto preduzece mu je na njegov zahtjev (sa laznim papirima za promjenu radnog mjesta) dodjelilo radno mjesto na dispeceru rudnika Gacko. Tamo obavlja poslove ispijanja kafa u restoranu pored samog dispecera i najvise „olajava“ svoje kolege i rukovodstvo. Za to prima platu neto 1500 KM plus stimulacija, pa vi sad vidite. Znam to jer i ja ponekad svratim u taj restoran i zivi sam svjedok toga kao i nogi drugi rudari.
  Drugi covjek koji je intervjuisan Predrag Koprivica je od 1997 godine glavni poslovodja za prodaju uglja u rudniku Gacko. Njega najbolje znaju sverceri sa ugljem jer da bi natovarili ugalj morali su mu u dzep staviti 50 KM a zauzvrat on bi im ubuduce obezbjedio nesmetan ulazak u rudnik i utovar pod bagerom. Mi obicni radnici u rudniku ugalj tovarim rucno. Inace Predrag je usko povezan sa kontarverznom firmom Vucenovic iz Gradiske koji su zavili u crno preduzece Ugostiteljstvo i turizam Gacko (Kosuta, Klinje, Metohija…). Pored svega toga (mozda ce te se malo nasmijati) kao sindikalac ove firme noseci svinjske polutke okliznuo se i slomio nogu. . Naravno, isto rukovodstvo ga je slalo na lijecenje, banje, sto mnoge radnike nije moglo zapasti iako su imali povrede na radu. Poznate su afere njegove i Micka Bjelogrlica inace predsjednika sindikata (zimnica- polutke), uplatili su zimnicu (600.000 KM) a firma kojoj je uplaceno jednostavno je nestala. Opet je rukovodstvo sve to platilo i polutke su podjeljenje radnicima. Da stvar bude jos komicnija Predrag Koprivica je dobio promjenu radnog mjesta iz rudnika u u upravu pri cemu je zadrzao koeficient palate na radnom mjestu u rudniku i sad aprima oko 1800 KM. Kao dobar predsjednik sindikata Micko Bjelogrlic je kupio novi Pezo a radnici su mu predlozili da umjesto znaka lava na pezou stavi svinjsku glavu.
  Ja se slazem da ovo rukovodstvo firme mnogo grijesi jer ne sankcionise takve slucajeve vec ih naprotiv nagradjuje.
  Zbog ovakvis sindikalaca mi radnici ispastamo, a oni imaju sindikalni dodatak na platu u iznosu od 10 % neto plate. I tako kad dobiju lazima pred sindikalne izbore kao sindikalni radnici za 4 godine, koliko im traje mandat dobiju oko 30.000 KM samo u vidu naknade za platu.
  Sto se tice zaposljavanja radnika, opet kazem nisam clan nijedne stranke, nije tacno da su se samo zaposljavali clanovi snsd-a, tu je bilo i brace visoko pozicioniranih clanova gatackog sds-a (npr.Radmilovic Vlado brat Mikija odbornika sds-a Gacko), blize rodbine clanova sps rs -a, clanova porodica umrlih i poginulih radnika ove firme, direktorove rodbine. Samo se pitam koja je to stranka koja nije zaposljavala svoje clanove? mozda sds? hmmm.

  POZDRAV OD RUDARA IZ GACKA

 2. Као грађанин Гацка и савјестан радник Р и ТЕ Гацко, осјећам обавезу да напишем своје виђење на све ове измишљотине које пласира докони новинар и неписмени балавац, који би требао да почне са оном фамозном рециклажом, јер је народ из Гацка накупио гомиле пластичних флаша. Наиме, излијевање ријека Мушнице и Грачанице је на веома перфидан начин искориштено у синдикалне сврхе, тј. пар особа који су се у синдикат угнијездили дуги низ година и по цијену било каквих гнусних лажи нису спремни да се врате у рудник. Синдикални избори су претворени, захваљујући предсједнику синдиката и његовој десној руци, у изборе политичких странака, а у ствари све и почиње локалним изборима када шофер, ваљда заклети СДС-овац, а ја мислим по потреби, осваја огромни број гласова, на жалост писмених грађана Гацка, и угрожава дотадашњег одборника и ту слиједи одлука да се дотадашњи одборник ,,МОРА,, прогурати у синдикат. Сада је ситуација изврсна, јер изабрани повјереници одлучуј ко ће бити предсједник, тако да часним радницима рударима ту нема мјеста, јер нормалан човјек би ту тешко то и остао.За све ове особе, назови синдикалце, Бојо Вуковић је господин, који ради свој посао. Мој колега је заборавио да је В.Црногорац повријеђен у крађи угља.
  Мислим да је превише и оволико ријечи трошити на тако безначајне особе. На наслов ,, Коначан потоп у Гацку,, само могу рећи потоп им у кући био. СТАЊЕ СА РУДНИКОМ ЈЕ ДОБРО, ТЕРМОЕЛЕКТРАНА ПРОИЗВОДИ ЕЛ.ЕНЕРГИЈУ!!! 🙂

 3. Као грађанин Гацка и савјестан радник Р и ТЕ Гацко, осјећам обавезу да напишем своје виђење на све ове измишљотине које пласира докони новинар и неписмени балавац, који би требао да почне са оном фамозном рециклажом, јер је народ из Гацка накупио гомиле пластичних флаша. Наиме, излијевање ријека Мушнице и Грачанице је на веома перфидан начин искориштено у синдикалне сврхе, тј. пар особа који су се у синдикат угнијездили дуги низ година и по цијену било каквих гнусних лажи нису спремни да се врате у рудник. Синдикални избори су претворени, захваљујући предсједнику синдиката и његовој десној руци, у изборе политичких странака, а у ствари све и почиње локалним изборима када шофер, ваљда заклети СДС-овац, а ја мислим по потреби, осваја огромни број гласова, на жалост писмених грађана Гацка, и угрожава дотадашњег одборника и ту слиједи одлука да се дотадашњи одборник ,,МОРА,, прогурати у синдикат. Сада је ситуација изврсна, јер изабрани повјереници одлучуј ко ће бити предсједник, тако да часним радницима рударима ту нема мјеста, јер нормалан човјек би ту тешко то и остао.За све ове особе, назови синдикалце, Бојо Вуковић је господин, који ради свој посао. Мој колега је заборавио да је В.Црногорац повријеђен у крађи угља.
  Мислим да је превише и оволико ријечи трошити на тако безначајне особе. На наслов ,, Коначан потоп у Гацку,, само могу рећи потоп им у кући био. СТАЊЕ СА РУДНИКОМ ЈЕ ДОБРО, ТЕРМОЕЛЕКТРАНА ПРОИЗВОДИ ЕЛ.ЕНЕРГИЈУ!!! 🙂

 4. oho mora da je zagustilo kad propaganedna masinerija radi u tri smjene.markogacko i gacko 1966 kad vec hocete biti objektivni i kritikujete Vukana zasto ni vi niste naveli cinjenice koje vam ne idu u prilog.nije valjda da su polutke i tracevi napravili oniku stetu u rudniku?
  sve sto su pokrala ova dvojica,ako su pokrala, je kap u moru u odnosu na ono sto su pokrali kmeri za koje pisete, jos samo da ste naveli s kim se svalerisi pa nam ni press ne bi bio ravanB-)

 5. ,,Пропагандна машинерија,, Прави братоубилачки термин, што и не чуди, знајући какве су особе у питању, јер су наравно спремни на све да би заташкали своје блиске везе са хрватима. А немају ти они никаквих страсти, осим преждеравања и пијанчења џабе.То је симболика за полутке.Што прије схватиш биће ти боње. То је симболика за полутке.
  Рудник је ОК. и све ће бити ОК. на вашу жалост, а на срећу поштених радника који знају како је радити у руднику. 😉

 6. Свашта би ја мој брате имао да пишем о лоповлуцима ратним и Вељковим и одборниковом оцу који је у пљачки стекао инвалиднину и о Копривицама, и шверцу цигарета у Казанцима, актуелни, могући синдикалац или шта већ, све се то мој брате зна, ми знамо , ми који немамо ораха у џеповима, али све ће доћи на своје. Ми који живимо од рада наше фирме и онога угља. ВАЖНО ЈЕ БРАТЕ ДА Р И ТЕ РАДИ. СРЕТНО!:)

 7. Marko1965 ili gacko1966 kako god hoces isto je …Ko da te gledam u crvenoj majičici kako skakućes od vrata do vrata i prijetiš ljudima da moraju da glasaju za te tvoje crveno košuljaše rodom iz Laktaša…Nije to bilo tako davno al prodoše i izbori i dobiste po guzi al vama izgleda malo i niste ništa naučili…
  I ovo će se sve jednom zvati juče pa tako da ce se i za vama izbrisati svaki trag !!!
  Na koje ste grane pali pa ubacijete po pet komentara po raznim forumima
  B-)

 8. Браћо Гачани, оладите мало.

  Бог вам је дао много ресурса, а ви се свађате око свиљских полутки. Ако се не варам, велика већина руководства, инжењера и радника су Гачани и Херцеговци. Утврдите ко су вам најквалитетнији људи, организујте се, немојте једни другима подваљивати.

  Ви управљате рудником, не можете белај кривити неког из Бањалуке, али сте превише сирови, нетолерантни и ваш инат прави огромну штету не само вама него свима.

  То вам кажем ја, који од свих живих Срба на дуњалуку, највише цијени једног Гачанина који уопште не личи на вас што се и доказује односом Гачана према том човјеку.

  Нећу даље, да не стварам хаваричну ситуацију, што’но каже Вукота, слика и прилика Гачана.

 9. Ето колико знате…синдикатлије! Директор! Бојо Вуковић нема право да буде члан синдиката!!! Дакле, било који директор или руководилац не може бити члан синдиката. Толико о томе.

 10. Друга ствар…мало ми олајавате те људе…наплатио ово или оно…. Ма вас је већина одерала терму, зато се овако бахато и понашате. А ови изливи ријека су мени се чини покривање неких старих дугова кроз причињену штету. на жалост, нико нема муда да улети у то предузеће од правосудних, полицијских и других истражних органа…па било би вас више у затвору него на послу:-) А ђе вам је 5 тона гориво које сте крали и крадете?!Еј, дневно 5 тона!!! Ви ћете сами, овако неспособни да било шта радите сахранити највећег произвођача струје. КАжеш: он је СДС! А ако је нешто истина, зар је битно у којој је странци??? МА муљате до јаја сви…Срам вас било!Посебно ове директоре, а онда вама дали да декате по гориву да би они могли узимати милионе…Е глупи народе! Мрвицама се задовољаваш!И треба вам тако! А кад вам не буде терме – поскапаћете од глади, јер не знате ништа радити и нисте никад ништа радили…

 11. Ма знам много о Терми; продавали сте нове машине вриједне по неколико милиона, претходно их проглашавајући расходованим, а вама дају да исцрпите гориво из њих:-); Земљу око рудника сте продавали у бившој СФРЈ,па барем три пута; па шта све не??? А гледај Београда и Новог Сада…По три стана имају ваши руководиоци горе, а на Златибору викендице:-) Копајте и даље, можда се и вама посрећи да нађете такав „грумен“ :-)А да не причам о продаји ел енергије у иностранство…ууууххххх е ту би тек видјели о којим цифрама се ради…Причајте рудари мало и о томе!

 12. Србине74, па што мало не причаш о томе али почни редом од сваког гачанина руководиоца, директора, опстинара…
  САмо молим те по реду, предност имају старији оут-директора до ин-диретктора, синдикалци са аферама (зимнице, полутке…) ок? А пожељно би било мало и продаји ел. енергије у иностранство…
  мало и о извођачима у руднику од бањалуке до гацка (не заборави ове наше гачане)

  ИЗВОЛИ

 13. Симо П. Ороз, 19.03.2013. 09:22:57
  „То вам кажем ја, који од свих живих Срба на дуњалуку, највише цијени једног Гачанина који уопште не личи на вас што се и доказује односом Гачана према том човјеку.“

  Е за овако нешто треба бити барем дупло већи фијук од тог гатачког пацијента.

 14. da li je moguce da neko ovog balavca i njegova piskaranja po internetu uzima za ozbiljno?! i kako je moguce da je neko ko je tako mlad vec na samom pocetku toliko politiciki zatrovan?! njegovi pokusaji da manipulise polu istinama i netacnim podacima mogu da uspiju samo kod neinformisanih ljudi zeljnih mesetarenja. Stvarno je uzasno kakvim metodama se sluzi, htijela bih samo da ga pitam zasto nije prikazao cijeli dokument, ukljucujuci i datum kada je ovaj direktor napisao taj dokument? jako interesantno. ne znam ni odakle mu podaci o visini licnog dohotka posto ja radim na r i te i znam da nije istinit. o lopovlucima Koprivice i Bjelogrlica ne bih diskutovala posto ne znam ali smatram da su oni najmanje pozvani da komentarisu ovu stvar koja se desila sa rudnikom jer nisu strucni da bi se bavili tim pitanjima, u svojim izjavama naravno nisu spomenuli svoje kolege koje su se danonocno borilie da zaustave dotok vode da ne bi doslo do vecih problema kao ni ovo dijete sto nije kompetentno, bar ne po pitanju rudarstva i geologije 😉 koje se bavi huskanjem ne znam po cijem nalogu. Inace tekst je jako lose napisan, klasicna politicka huskacka jednostrana propaganda, pozdrav eh i umalo da zaboravim ovaj mali balavac,“ vrli srbin“ je kada je bilo potrebno za neke njegove ciljeve u dnevno politicke svrhe oplakivao majke srebrenice a nije se sjetio da oplakuje svoga oca i nacelnika gacka kada su ih sa lisicama provodili iz gacka;);)

 15. da li je moguce da neko ovog balavca i njegova piskaranja po internetu uzima za ozbiljno?! i kako je moguce da je neko ko je tako mlad vec na samom pocetku toliko politiciki zatrovan?! njegovi pokusaji da manipulise polu istinama i netacnim podacima mogu da uspiju samo kod neinformisanih ljudi zeljnih mesetarenja. Stvarno je uzasno kakvim metodama se sluzi, htijela bih samo da ga pitam zasto nije prikazao cijeli dokument, ukljucujuci i datum kada je ovaj direktor napisao taj dokument? jako interesantno. ne znam ni odakle mu podaci o visini licnog dohotka posto ja radim na r i te i znam da nije istinit. o lopovlucima Koprivice i Bjelogrlica ne bih diskutovala posto ne znam ali smatram da su oni najmanje pozvani da komentarisu ovu stvar koja se desila sa rudnikom jer nisu strucni da bi se bavili tim pitanjima, u svojim izjavama naravno nisu spomenuli svoje kolege koje su se danonocno borilie da zaustave dotok vode da ne bi doslo do vecih problema kao ni ovo dijete sto nije kompetentno, bar ne po pitanju rudarstva i geologije 😉 koje se bavi huskanjem ne znam po cijem nalogu. Inace tekst je jako lose napisan, klasicna politicka huskacka jednostrana propaganda, pozdrav eh i umalo da zaboravim ovaj mali balavac,“ vrli srbin“ je kada je bilo potrebno za neke njegove ciljeve u dnevno politicke svrhe oplakivao majke srebrenice a nije se sjetio da oplakuje svoga oca i nacelnika gacka kada su ih sa lisicama provodili iz gacka;);)

 16. Симо П. Ороз, 19.03.2013. 22:36:55 [71164]
  Тешане, изгледа да си ти већа будалетина и од Петронија!

  Господине Симо, ви мене држите у сталном ведром расположењу, а кад почнете да укивате у звијезде гатачког курјака, пустахију и љубитеља тешке хемије, ја се просто закоценем!:D

 17. А јес се заоргало:-) Маркогацко 1965 (чини ми се), наравно редом-дакако,а ђе си ти прочитао да сам ја рекао без реда? Ја само кажем да су (сте)сви исти….Неко мрвице, а неко милионе-нема разлике! А ви што кукумавчите овдје, је само слика и прилика тога, да вам је криво што нисте замјенили мјеста, п ада ви узимате милионе, а они мрвице…јбг…од тих мрвица је већина у гацку направила куће,а понеко купио и у другим градовима, а ови велики су тешки и по неколико милиона:-) Ако вама не смета, онда не смета ни мени.А већ ако помињете полутке и 600 хиљада марака, онда знате ко и на који начин доводи глањц нове машине у неисправно стање и такве их расходује, а онда знате и сав криминал на дотичној фабрици. Имате тужилаштво, а није тешко доћи и до доказа.Само требате мало загребати на површини и ето руде:-) Није уопште важно ко је овај дечкић и за ким је плакао.То је његова лична ствар. Али је важно да ви Гачани(гацконци) схватите да криминалом на Терми сијечете грану на којој сједите…Толико…Мени не смета, ако вама не смета. Радим у општини и имам плату 1300 КМ 🙂

 18. Шта се то дешава у Гацком ?
  Па Ви живите ко бубрег у лоју, Бог вам дао терму а ви се кољете! Какав синдикат? Код нас су најгори људи у синдикату као и код вас. Петљају шта стигну Не дозволите да вас политика дијели. У Добоју је то СДС успјешно урадио, сву привреду уништио, сад немамо гдје круха зарадити. Босић нас је ј..о а чувајте се ви оног вашег Говедарице, он се лиже са Босићем само тако. Taj je само себе намјештао са позиције на позицију и то директорска мјеста и то од поште па на даље. Предпостављам да је и овај ваш диплеша Говедарица такав. Он се овдје хвали како је велики борац, учествовао у многим биткама у отаџбинском рату а како чујем он је био дезертер јел тако?

  Горан

 19. Srbine74 naravno da je bitno ko je pisao tekst, naravno da je bitno, tekst je pisao ovaj mali balavac koji je isto pisao i oplakivao majke srebrenice zbog svojih licnih interesa kada je trebalo.Naravno da je bitno i da treba da se zna ko pise tekst i ko su mu izvori “informcija“? Inace pise toliko pateticno da stvarno ne znam ko mu je mogao vjerovati osim “ neinformisanih ljudi zeljnih mesetarenja“ ;), kao poplava, potop u gacku, treba nam nojeva barka itd.

 20. Ova politicka prepucavanja samo potvrdjuju ono sto svaki normalan covijek zna ,da su to sve ista govna samo drugacije smrde! Ja licno ne branim ni jedne ni druge al ovo sto rade ovi majmuni is Sds-a je za ne povjerovat , tacno im je svanulo sto se desilo ovo u rudniku da mogu lajat na Snsd.
  Prvo je bila propaganda u vezi uglja i onda ovaj odron im je sjeo kao kec na desetku !
  O Snsd-u i njihovim clanovima je suvisno trositi rijeci ,pa ovako se nisu ni komunisti ponasali kako se oni ponasaju !
  U svakom zitu ima kukolja tako i ovom nasem ,svaka cast nekim izuzetcima !:)

 21. Па гачанко моја у реду. И јесте битно, а и није. Ја знам да је Гацко у протеклом рату заиста повукло својски и да су многи Гачани дали животе за Отаџбину! Е такви треба да стану овом уништавању једине преостале „краве музаре“ у херцеговини коју су политичари деценијама искориштавали. Не дајте се да вас дијеле на партије, јер партије су пропаст наша! Будимо православни хришћани они који се брину о друштвеној имовини као својој. Док не схватимо да су друштвена добра наша и да ако поткрадамо наша друштвена добра, себи зло чинимо, бојим се да је боље да ископамо рупу и сви у њу скочимо. Само би желио да све малверзације на терми које су плод политичких трвења и налога изађу на видјело и да се стопира даље урушавање те фабрике струје! Не ради мене, већ ради људи који раде тамо и ради наредних генерација. То је наше и треба да га бранимо до краја! И ако једном пресјечемо ту врпцу лоповлука имамо шансе да спасимо терму, па ће се други бојати ако покушају да омасте бркове:-))) Свако добро Вам од срца желим!

 22. Па та је Терма могла да изгради Херцеговину за 20 година!А гледај Гацка? Туга! Туга јер арче и троше, јер су изгубили мјеру, јер нема одговорности,а ђе мачке нема мишеви коло воде!

 23. Svi ste vi obicni primitivci koji misle da nesto znaju.
  Sta vas briga za koga ja pisem i ko me placa, i kakve tekstove objavljujem. Bosna i Hercegovina je slobodna drzava i moze svako da iznese svoje misljenje! Ni vama niko ne brani da pisete ali neznate.
  Sta koga briga za moje misljenje o majkama srebrenice ili bilo cemu drugom kad sta vi gomila primitivaca sa rudnickim cizmama. sikter
  http://www.depo.ba/vijest/8631
  http://www.depo.ba/vijest/671
  Radovan

 24. Ха ха па ви гачани се још нисте смирили?
  Која вам је ова будала? Јел ово син оног економисте из општине што су га хапсили са вашим начелником (тако је написала горе гачанка).

  Шта рећи на његов коментар?

  Оно чиме се будала поноси паметан се стиди!

  Сретно ти било дечко у џамахирији (Сарајеву), тамо гдје живиш. Видим користиш турске изразе.
  Јел тамо гуслаш са Говедарицом?
  Јел и тамо овако износиш коментаре у њиховењ форуме?

  Ти си још као што горе пишу „балавац“ и због твојих дјела твоја родбина у Гацком се стиди тебе.

  Ако те Бог толико проклео да мрзиш свој народ онда најбоље да га се одрекнеш и иди тамокод хиоџе нек те прими у турке.

  само пусти ове људе у Гацком да живе, немој да им твојим изјавама загорчаваш живот.

  Оно чиме се будала поноси паметан се стиди!

  Горан

 25. Ха ха па ви гачани се још нисте смирили?
  Која вам је ова будала? Јел ово син оног економисте из општине што су га хапсили са вашим начелником (тако је написала горе гачанка).

  Шта рећи на његов коментар?

  Оно чиме се будала поноси паметан се стиди!

  Сретно ти било дечко у џамахирији (Сарајеву), тамо гдје живиш. Видим користиш турске изразе.
  Јел тамо гуслаш са Говедарицом?
  Јел и тамо овако износиш коментаре у њиховењ форуме?

  Ти си још као што горе пишу „балавац“ и због твојих дјела твоја родбина у Гацком се стиди тебе.

  Ако те Бог толико проклео да мрзиш свој народ онда најбоље да га се одрекнеш и иди тамокод хиоџе нек те прими у турке.

  само пусти ове људе у Гацком да живе, немој да им твојим изјавама загорчаваш живот.

  Оно чиме се будала поноси паметан се стиди!

  Горан

 26. RadovanE Papovcu ti mislis da znas da pises medjutim tu si se prevario, vec sam napisala da tvoji tekstovi najvise lice na jeftinu huskacku pateticnu politicku propagandu, vec je izasao novi tekst u kome pise zasto si sakrio gornji dio dokumenta, tako da vise mi ne pada na pamet da uopste komentarisem tvoje clanke jer je besmisleno posto su potpuno neistiniti. Te price o primitivizmu, ostavi za neke druge posto si ti taj koji je ocigledno najvise okruzen njime jer tako reagujes na moju konstataciju da kao „vrli srbin“ si do prije dvije godine plako preko fejzbuka za majkama srebrenice itd. tvoje misljenje mene ne zanima, ti misli sta hoces, ali zaista ne mogu da dozvolim da siris svoje price po nekim portalima i jos sebe smatras za nekog vrlog novinara sposobnog da pise, inace svi znamo zasto pises to sto pises i ko su ti izvori informacija samo sam te prozvala da ih sam javno kazes ako imas hrabrosti, a ti si se pokazao kao „jako hrabar „
  😉

 27. Bio sam odustao od ovih gluposti, ali ovaj slino bez zuba (sramota me je bilo što je iz Gacka), kad je lagao neubjedljivo o svojoj reciklaži, ne da mira poštenim radnicima.
  Balavac je očito u Sarajevu TURSKOM, doškolovovan, naravno ne u smislu pismenosti, već je usavršio turski jezik i mržnju prema svom narodu. Šta će bijednik nije ga imao ko ni vaspitati, njegov otac i ostali gatački poltroni ne troše vrijeme ni na jedan drugi način, nego sa načelnikom kockaju u Metohiji in tako dokazuju onu ,, vrijeme je novac,,. Svi vi moji dobri sugrađani i kolege iz rudnika nemojte brinuti i nervirati se zalud, jer nije važno šta nam govori, već ko!- NIKOOOO NIKOGOVIĆ, normalni i kulturni ljudi ne mogu proći kuda je njegov tata prošao, jer pljuva i iskašljava gdje stigne!!!!

 28. Herc64, zasto se ti ne potpises ispod svoga misljenja????? ja sam samo jedna iz ove gomile primitivaca koji komentarisu pa nema potrebe da se potpisujem, a vidim da i bez potpisa ili bilo cega drugog ti lako sudis o tudjem postenju. ovaj papovic, naravno da se mora potpisati, zaboga on pise clanke aahahahahah… ja ne znam sta tebi smeta u mojim komentarima i cime sam te uvrijedila 😮 ja samo ne mogu da dozvolim ovom malom balavcu da se sada prodaje pod nekom drugom etiketom, ne znam sta je tu sporno i da li sam ja za razliku od njega nesto slagala. sve se zna bar u gacku 😉

 29. dje ba zapelo gaskonci,koji vam je krivi moj?!
  šta napadate ovog mladića,ako imate neke dokaze za sve ovo što je iznijo navedite ih,vezano i za ovaj tekst i za ostale komentare odje prisutnih?!
  sta se to desava dole kod vas,jel u pitanju neka cenzura slobodnog pisanja,sta li je vec?
  gaskonci probudite se,jesu istiniti ovi članco o mahinalijama SO Gacko,ko su ljudi koji vas vode?
  dignite se na noge,dal je moguće da vas ovakva kolumna uzdrma toliko,sta se to desava sa Rite i sa Opstinom dole u Gackom?
  zar su tolike podjele moguće dole kod vas u Gackom,nekada nadaleko bidoste poznati kao razumni i tolerantni?
  dal kod vas dole vazi ona stara “ NEMA BOLJEG MUSLIMANA(bošnjaka)OD POTURČENOG SRBINA ?!x-(x-(x-(

 30. Ama popoustite momka !Vi iz sdsd da pricate o poturicama.
  Nema vas ni na jedmom skupu palim borcima ni u crkvi.Bjezite od krsta …Nisu vam dzabe tate bile stare komunjare !
  I za promjenu regustrujte bar vise nikova jer samo glup covjek ne vidi da ste se okupili u nekoj vasoj jazbini i pisete ove gluposti ..Bruka ste za ovaj grad …Pa nesmijte izaci medju narod !!

 31. rpapovic,zasto adekvatno ne odgovorite na ovdje iznesene navode gospode markogacko1965 i gospodina/gospodje pisibisi?
  Dal je vas poslednji komentar na ovdje iznesene navode NAJBOLJE što umijete,na ovakve energične napade mogli ste barem i bolje odgovoriti,pobiti navode/činjenice.. ili je zaista ovo sve istina gdje se prozivate vi kao pojedinac,vasa porodica,opstinski autokrati i dal vas se sa pravom toliko potcjenjuje i naziva BALAVCEM?
  Citajuci ove komentare i vas fabularno iznesen odgovor ne preostaje nista no da se grohotno smijem koliko ste slabo intelektualno potkovani,da gurate nos dje vam nije mjesto,da pravite senzacije tamo dje ih nema?Prestavljate se kao novinar koji objektivno izvjestava iz slobodnog Gacka,od kada je to Gacko ugrozeno pa ga ironicno nazivate slobodnim?Velicate sebe i izdizete iznad ostalih dok vam nalogodavci pišu kolumne a vi se potpisujete šatro autor istih?!
  Vec kada pokušavate,ali ostajete „samo“ na pokušaju otvaranja ociju javnosti Rs i vaše „domovine“ BiH ODGOVORITE na ovdje iznesene cinjenice:
  1.Vezano za zidanje zgrade od „milošti“ poznate nadaleko „Zidanje Skadra na Bojani“ koji su investitori učestvovali u gradnji iste,koliko je trajala gradnja idal se s pravom naziva „najskuplja“ zgrada u Republici Srpskoj ?!
  2.Vezano za propadanje infrastrukture vaše SO,prokišnjavanju zgrade i nestašici plasticnih lavora u Gacku,kako kolaju priče 2 trgovačka objekta su poručili poveću količinu isih?!O čemu je riječ?
  3.Vezano za vašeg baba i njegovu ratnu prošlost kao istaknutog borca VRS ili šatro dezertera sa Dubrovačkog ratišta sa izuzetno cijenjena 4 dana provedena na istom? Od koga je i to je dosta,da se ne cjenjkamo,a?
  4.Vezano za sve veći broj uginulih golubova u rejonu Hotel-a Metohije & Sur“Suvardak“ preko puta iste,dal je riječ o konzumiranju upljuvaka vašeg baba,termički nesvarenim preradjevinama koje konzumira ovdje pomenuti „Suvardak“, najvjerovatnije da će Inspekcija zdravstva ispitati o kakvoj se pošasti radi dole kod vas?
  5.Kada cete se dozvati pameti,maske su poodavno pale,vasi nalogodavci i finansijeri su otkriveni,kazem vaši i vašeg „kolege“ po novinarstvu u skorije vrijeme itekako eksponiranog na BN televiziji,ista škola,isti aršini..Sramota ste za novinarstvo,sramota prvenstveno za Hercegovinu…
  Kada počnete iole zdravije razmišljati i početi realno izvještavati utoliko bolje za vašu promociju,vašeg lika i djela..ovako mrka kapa za vas STIDNE DLAKE NOVINARSTVA sto ovdje neko spomenu !
  Za sve one koji vjeruju u vas,udostojite se i adekvatno odgovorite na ovdje iznesene navode ili su u pitanju nepobitne činjenice pa ste hendikepirani intelektualno a i fizički da biste dali adekvatan odgovor?
  Vaše kolumne itekako uveseljavaju nas „obične posjetioce“ ovog Portala,tek toliko da jos vise razvijamo naše mozdane vijuge i grohotno se smijemo vasom hendikepiranošću šatro kolumniste, oni koji vas svo ovo vrijeme „mentalno“ truju itekako uzivaju..napravili su ZAMORČIĆA od vas i kako oni pjevaju vi igrate…
  Malo cinizma za kraj,skroz je na mjestu, bolje niste ni zasluzili a vi i dalje izvještavajte iz slobodnog Gacka
  x-(x-(x-(

 32. Поштовани коментатори

  Коментарисање на Фронталу је право, али и привилегија. Никаква вријеђања, пријетње, као и наручено спамовање се неће толерисати. Коментатори који се појаве одједном и саспу мноштво коментара биће брисани и без детаљнијег објашњења.

  Поздрав, и гуглајте ћирилицом

 33. jaran, 25.03.2013. 17:49:29
  drug tito je bio gospodin i nikad nije vrijedjao volove.
  sa vasim komentarima ima samo jedan problem:prave vise stete nego koristi za kmere.sto se tice mene ne leze mi ni papovic ni radmilovic ali izmedju dva zla cu uvjek izabrati manje a vi me pokusavate ubjediti po sistemu“bolan mujo vjerujes li meni ili svojim ocima“ da je radmilovic vece zlo i naravno ja vam ne vjerujem i za to ima jako puno argumenata pocevsi od toga da mu ni vi niste mogli naci veci grijeh od zaposljavanja 6 ljudi POSLIJE izbora ne spomnjuci vase zaposljavanje 120 ljudi PRIJE izbora.osim toga ono herc nije od srce nego od hercegovina a posto je hercegovina mala sve se zna pa tako Vukana poznam nekih 30 godina a takodje znam da je na konkuts konkurisao i covjek sa najjacim referencama u RS I BIH I NIJE PROSAO I SAD CES ME TI UBJEDJIVATI DA JE SVE OK?MRSSSx-(

 34. Bolan herc64, nije šija nego je vrat x-(
  Bit je komentiranja i toleriranja nečijih neistina i „objektivnog“ novinarstva koje ovdje propagira autor“kolumne“?!
  Nema potreb da te iusta ubjeđujem,kazes od dva zla da ćes izabrati manje,nema većeg ili manjeg..zlo je zlo,obmanuti pučanstvo e u tome su maheri..
  Stvar nalazenja većeg grijeha,zasto to ne nazoveš pravim imenom LOPOVLUKOM je stvar drzavnih institucija policije i tuzilastva,e sada je pitanje posto su ovdje pomenuti autokrati vec jednom bili na meti ovdje pomenutih institucija u dogledno vrijeme nije kasno za češljanje poslovanja istih..pa kom opanci a kom obojci…
  Gladno pučanstvo jedva čeka da im vidi leđa,a ni 80-tak milionera iz Gacka neće biti poštedjeni…opštinski aparat ima da se istrese naglavačke?!
  Xax,veliki pozdrav za čovjeka sa najjačim referencama u našoj domovini BiH,njega koji je pokupio svu pamet ove naše ljepe BiH…DUŠA OD ČOVJEKA, pozdrav za sve koji su dobili poso preko veze poput mene u državnim institucijama:P:P:P

 35. … opet neko briše komentare,cenzura,šta li je već?
  Poruka je prenešena, pravo u vugla, boli boli istina,zar ne?

  Tako,ljepo pokriti se ušima u nedostatku kontraargumenata?!
  Ništa više se nije ni očekivalo,pravo lice autora“kolumne“ nepobitno dokazano,pristarsnost administratora Frontala izasla na vidjelo,nokut,haubica od 203 mm, totalno rasulo…
  Dijagnoza utvrđena x-(x-(x-(
  http://www.youtube.com/watch?v=OjTXJib4NdQ
  http://www.youtube.com/watch?v=UxofxFLw-DI
  B-)B-)B-)B-);)

 36. http://www.trebinjedanas.com/node/15517

  Srdacno umoljavam cjenjenog novinara i kolumnistu Radovana Papovica da u sto skorije vrjeme urgira kod direktora Rudnika Boja Vukovica- da bi se pruzila sansa stanovnicima Gackog da dozive jos koji dan na ovom dunjaluku!
  Pomenuti novinar ima izuzetno dobre politicke i poslovne odnose sa rukovodstvom RiTE Gacko, pa ga stanovnici ovog malog mista mole da im pomogne kod istih- u svrhu pruzanja novog cjevovoda, koji bi iz potopljenog dijela rudnika distribuirao vodu do potrosaca!
  Kontaktirao me je veliki broj gradjana koji kazu da nemaju sredstava za placanje novih racuna za vodu propisanih u lokalnoj firmi „odvodvod“ i podrzanoj od strane „vijeca staraca“ Opcine Gacko!

  A ja odoh da vidim ima li zivota u Rudnickoj vodi, i time ce biti utvrdjeno da li je ona boljeg kvaliteta od ove iz gatackog odvodvoda, koja imace ne prolazi nikakvu kontrolu (osim stomacne kontrole potrosaca)!
  http://www.youtube.com/watch?v=RPOx8Dau5Eg

  VAS Dzemaludin iz Rajvosa
  aj vozdra 😉

 37. markov komentar na frontal:
  „markogacko1965, 18.03.2013. 15:59:19 [70990]
  Evo da i ja nesto napisem, vidim da svako daje sebi sa pravo da bude i sudija i tuzilac. Ja necu nikome suditi, za to treba vrijeme.
  Kao prvo nisam clan ni jedne stranke, radim u Rudniku s (odnosno RiTE) Gacko skoro 25 godina i hocu da Vam kazem par stvari koje neko ne zeli da vidi i cuje.“
  i markov komentar na trebinje danas:
  „Gdje sada Vukan i BNTV ?

  Evo, ja potvrdjujem ova odluka je tacna 100%.

  Tako nasa Opština funkcioniše. ne samo da su povećali cijenu vode za 30% već i ostale dazbine (takse za 100%, porez za 150%…).
  Naravno sve je to urađeno na prvoj radnoj sjednici Skupštine Opštine i to novoformirana satra koalicija (SDS pojačan sa socijalistima i PDP).
  Do izbora sve je bilo izobecavano a posle izbora samo neke prima na posao u opštinu bez konkursa ali bitno je da je aktivista vladajuce SDS stranke. gdje je sada inspekcija?
  Sve bi to bilo lijepo da svi mi radimo na termoelektrani ali gdje cu ja sto tamo ne radim A NACELNIKA OPŠTINE (koji me obecao zaposliti odmah posle izbora) nema na poslu danima, mjesecima! On dolazi na posao oko pola 11 a onda je uvijek zauzet do 2 sata (inace to mu je radno vrijeme).
  Posted by markogacko1965 on Tue, 03/26/2013 – 16:06 „
  cas je zaposlen u termi cas nije znam i ja jednu sto je cas postena a cas nije
  B-)

 38. I ti nekome imas obraza reci da petlja i laze?! hahahaha Pa dokle ide tvoj cinizam?!
  Iz svih komentara- mislim da znam ko je Marko, mada mi to za komsiju nije poznato…
  Nebi me cudilo da je i to tvoja laz, posto slazes prije nego i izgovoris!
  I BAS ME INTERESUJE STO NE KACIS KOMENTARE NA ONAJ TEKST SA KOJIM SU LAZI IZ OVOG TEKSTA DEMANTOVANE?!
  I da, mozda je komso imao dobu zenu- pa je Marko meracio… Mozda je prije to- nego komsino blago…. Pa ako ti i tvoj tajo samo gledate kako i odakle izvuci koju markicu, odnosno koji milioncic- ima ljudi da vise vole picku od para… Ako je uopste istina to sto si napisao u zadnjem komentaru, a ne vjerujem- keru i poturici nikad!
  I ne boj se slobodno da ce upasti u tvoju kucu (odnosno stan)- pored zbljohe od tvoje majke, ili jos vece nakaze od tvoje sestre- nece mu pasti napamet ni picka ni pare…. Ogadice mu se i zivot!
  A tek ako ti taja negdje sreti u haustoru- ima i crijeva da ispovraca od gadluka!

 39. Sram te bilo klosaru jedan prljavi!
  Da si pomenuo ime Grofa Vladislavica u tom kontekstu- niko ne bi imao obraza da bilo sta komentarise!
  nego smail agu si nasao da pomenes- od svih Gacana, jebo ti on mater raspalu…
  Jesi ti mozda iz nacelnikovog kabineta?!
  To je upravo odatle doslo! To je poenta price „velokosrpske“ propagande zasnovane na lopovluku i lazima sds-a, na kupovini glasova iz Kule Fazlagica, i donacijama za izgradnju dzamija!
  I jos nesto, kakav god je bio smail aga- bio je Turcin! I ja to postujem! A papovic je poturica- i to nikada necu postovati!

 40. Pripadnici Gatackog dezerterskog odreda iz Novog Sada kojima pripada i mentor ovdje pomenutog“kolumniste“ u pokušaju se javljaju na raport!
  Neka brišu komentare,Istinu ne mogu sakriti,pučanstvo naše ljepe domovine BiH otvorile su se oči,veliki je put prevalio ovaj „mladić“ od narcisoidnog fotografisanja sa zastavom naše domovine do tamo nekog barjaktara GATAČKOG SdS-a…
  Poruka njegovim mentorima/financijerima,napravili ste zamorčića koji igra kako Vi svirate,eksploatišite ga do krajnjih granica „objektivnog“ novinarstva a kadaga potrošite bacite u zaborav…tako mlad a toliko zatrovan mrznjom…Zahvalne Majke Srebrenice čiji si bol oplakivao x-(x-(x-(
  A ko je novi presjednik sindikata na RiTe Gacko,iz koje on partije dolazi,ili još nije ukaljao obraz ?

 41. http://www.depo.ba/vijest/8631
  jeli to ovaj mladić koji je oplakivao naše Majke Srebrenice,koji neizmjerno svojim aktivnostima i pozrtvovanošću živi za našu ljepu BiH,jel istina i da je udarna pesnica Gatačkog SDS-a,evo iz provjerenih izvora exclussiva da je novo zaštitno lice našeg magazina „60 minuta“?
  Nek si ti nama zdravo R.Papoviću ( raspakivanje)
  http://www.gacko.net/vijesti.htm

 42. Svjedok tvrdi da trpi odmazdu

  08.04.2008

  TREBINJE – Opština Gacko je 1997. godine zadužena za 100.000 KM bez skupštinske odluke, a sredstva nisu bila planirana ni u budžetu, kazao je pred Osnovnim sudom u Trebinju svjedok optužbe u slučaju protiv prvog čovjeka opštine Gacko Čedomir Janjušević.

  Pred ovim sudom juče je počeo pretres protiv načelnika opštine Gacko Milana Radmilovića, koji je optužen za nezakonito podizanje kredita 1997. godine, u svrhu izgradnje vojne kasarne u MZ Avtovac, opština Gacko.

  Janjušević smatra da je ugovor bio štetan po opštinu, jer je destabilizovao budžet opštine Gacko i stvorio dodatno opterećenje od oko 70.000 maraka kamata, budući da kredit nije vraćen u roku od 30 dana, kako je bilo predviđeno.

  Janjušević je u to vrijeme bio na mjestu sekretara SO Gacko i Tužilaštvu je prijavio slučaj 2005. godine.

  On dodaje da postoji velika vjerovatnoća da su ova sredstva uplaćena na račun opštinskog Sekretarijata za narodnu odbranu koji je 1992. godine ukinut, ali je račun ostao neugašen do 1998. godine.

  Janjušević je kazao da je kreditom nezakonito raspolagao Radmilović, čime je, kako dodaje, zloupotrijebio svoj položaj.

  Janjušević je kazao i da je Radmilović bez ikakvih kriterijuma, bez raspisanog oglasa, komisije, samovoljno dijelio građevinski materijal građanima Gacka. „Njihov spisak, koji sam predao Tužilaštvu, meni kao sekretaru i opštinskim odbornicima, u ruke je stigao jednom prilikom kada je načelnik bio bolestan“, objašnjava Janjušević.

  Ono što Janjušević još smatra neregularnim jeste činjenica da je odabrana firma „Safir“, čiji je vlasnik bio tadašnji ministar za omladinu i sport Rajko Papović, a da, pri tome, nije bilo nikakvog tendera.

  Janjušević tvrdi da zbog ovih prijava trpi odmazdu načelnika koji ga je najprije suspendovao sa posla.

  „Kasnije sam načelnikovim rješenjem dobio posao samostalnog stručnog saradnika za građanska stanja, ali je prije sedam mjesci, prema novom pravilniku, ukinuto to radno mjesto“, kazao je on.

  Do sudije Ljiljane Simović, koja je vodila postupak, nismo uspjeli doći, jer je, kako nam je na portirnici Osnovnog suda rečeno, „mnogo zauzeta“, dok sekretar na koga smo upućivani, Jelica Ijačić, nije bila u svojim prostorijama.

  Od advokata Milana Radmilovića, koji, kako kažu, nisu očekivali novinarska pitanja, ipak smo dobili informaciju da on vjeruje da nije kriv i da očekuje da će sud pravilno i po zakonu presuditi…

 43. Utorak | 26.01.2010

  Mladi Radovan Papović iz Gacka nedavno je na portalu BLIN objavio tekst u kojem nije štedio aktuelnu vlast predvođenu premijerom Miloradom Dodikom (VIDI TEKST!). U ovom tinejdžeru skupilo se svo nezadovoljstvo istočne Hercegovine prouzrokovano lažnim obećanjima o prosperitetu i ulaganjima u ovaj dio RS-a. U intervjuu za BLIN magazin, koji DEPO prenosi u cjelosti, odgovara zbog čega je još kivan na vlast, da li je teško kritikovati poziciju i plaši li se reakcija. Kaže da su mladi sami krivi za sve što im se dešava, ali ipak ne pripada generaciji koja želi da napusti ove prostore i sreću potraži negdje daleko!

  Razgovarao: Siniša VUJANOVIĆ

  Iz kolumne koju si objavio kod nas sasvim je jasno da si veoma nezadovoljan životom u Gacku i odnosom vlasti prema tvom mjestu. Šta je, osim lažnih obećanja o boljem životu, prouzrokovalo toliko nezadovoljstvo?

  Moje, ali i opšte nezadovoljstvo u istočnoj Hercegovini prouzrokovalo je cjelokupno ponašanje vladajuće garniture i njihov odnos prema našoj regiji. Kako očekuje da mu narod u Hercegovini vjeruje kad je u cijelu Hercegovinu za četiri godine uložio oko milion maraka, a samo svom sinu dao je kredit od tri miliona maraka. Ljudi u Hercegovini nezadovoljni su zbog neispunjenih obećanja, sve očiglednijeg kriminala premijera i načina na koji vode ovu državu. Ko normalan u ovako teškom vremenu pravi zgradu Vlade RS od 200 miliona KM, a imamo 200.000 nezaposlenih? Mene ljuti kako Milorad Dodik vrijeđa našu inteligenciju i misli da smo mi glup i naivan narod pa da ne vidimo šta je uradio za četiri godine. Prodao je Telekom i dobio 1,5 milijardu KM od čega smo mogli da pokrenemo cijelu državu, a umjesto toga on je dijelio kredite svojim sinovima, kumovima i prijateljima. Kada Dodik ode ostaviće nam praznu kasu, 200.000 nezaposlenih, propalu privredu i dugove koje ćemo vraćati narednih 50 godina.

  BIOGRAFIJA:

  Radovan Papović, rođen je 7 septembra 1991. godine u Trebinju, a od rođenja živi u Gacku. Osnovnu školu završio je u rodnom Gacku, a sada je maturant Opšte gimnazije. Urednik je lokalnog omladinskog časopisa „Buđenje“, koji je ponovo pokrenuo nakon 20 godina pauze. Osnivač je i urednik omladinske emisije „Neki Novi Klinci“ koju već treću sezonu emituje lokalni „Radio Gacko“. Autor je teksta „Omladinske politike opštine Gacko“ i član Savjeta mladih Skupštine opštine Gacko, član Upravljačkog komiteta za mlade i član radne grupe za izradu Lokalnog Ekološkog Akcionog Plana (LEAP). Četiri godine je aktivan debatant i govornik u debatnom programu BiH gdje je ostvario nekoliko značajnih uspjeha na regionalnom, državnom i međunarodnom nivou. U prvoj polovini 2009. godine na Državnom debatnom takmičenju BiH proglašen je najboljim govornikom BiH. Kao najbolji bh. debatant predstavljao je BiH na Svjetskom debetanom takmičenju gdje je osvojio zadovoljavajuće 16 mjesto. Govori tečno engleski jezik, a služi se ruskim i španskim jezikom. Slobodnog vremena nema baš previše zbog školskih obaveza i mnogoborjnih vannastavnih aktivnosti. Najradije ga koristi za druženje sa prijateljima i šetnju jer tad je potpuno opušten i ne razmišlja o problemima koji nas pogađaju. Dosta vremena provodi i na internetu, a najviše se opušta uz dobru rok muziku i stare filmove jugoslovenske kinematografije.

  Da li je teško biti kritičar aktuelne vlasti u malom mjestu poput Gacka, nailaziš li na osude i da li se uopšte plašiš reakcija?

  Kritikovati vlast nije nimalo zahvalan posao jer to uvijek izazove lavinu reakcija, i onih pozitivnih i onih negativnih, ali ja se nikada nisam plašio reakcija jer nisam osoba koja samo kritikuje ili napada aktuelnu vladajuću garnituru. Nisam član nijedne političke partije, još nisam imao priliku da iskoristim svoje biračko pravo pa se za mene ne može reći da pripadam opoziciji i da zato kritikujem aktuelnu vlast. Naprotiv, ja sam realista koji ne kritikuje, već situaciju predstavlja onakvom kakva ona jeste. Nisam u svom tekstu rekao ništa što nije istina već sam samo citirao premijera Dodika i napisao šta je od toga urađeno ili nije. Kritikovao sam premijera jer nas je slagao za sve što nam je obećao i u svom tekstu nisam iznio nijednu neistinu već samo činjenice. Kada premijer Dodik ispuni svoja obećanja, kada napravi termoelektranu u Gacku i aerodrom u Trebinju i realizuje druga obećanja biću prvi koji ću ga hvaliti i podržavati. Ali, dok je njemu bitnije što Adil Osmanović ne slavi Dan RS nego što imamo 200.000 nezaposlenih on neće imati moju podršku i konstantno ću ga kritikovati. Moj tekst dobio je mnogo pozitivnih reakcija sa svih strana jer su ljudi kroz taj tekst spoznali suštinu svih naših problema. Gacko je mali grad sa svega desetak hiljada stanovnika i ljudi su oduševljeni, pa čak i oni koji pripadaju vladajućoj stranci, da neko u medijima konačno govori o životnim problemima našeg naroda.

  Dobar dio mladih u BiH (RS) su prilično letargični i bez posebnog interesovanja prate sve što se dešava. Ko je kriv što su mladi pasivni i šta najviše zamjeraš mladima tvojih godina?

  Mladi u RS su razočarani i uvrijeđeni zbog odnosa vladajuće garniture prema njima. Imam prijatelje čiji roditelji rade za 200-300 maraka i nastoje svom djetetu da obezbijede normalne uslove života a onda naveče u „Dnevniku“ saznaju da je Milorad Dodik svom tek punoljetnom sinu Igoru dao kredit od tri miliona maraka, kupio novog mercedesa od 250 hiljada maraka i platio studije u Milanu. Mladi u ovoj državi su svjesni da je obrazovanje katastrofalno, da posla nema i da su nade u bolji život potpuno iščezle. Svakodnevno od svojih vršnjaka slušam snove o brzim autima i milionima koje će zaraditi u kladionici ili kazinu. Glavni krivac za pasivnost mladih je vladajuća garnitura koja je svojim postupcima učinila sve da oni budu potpuno razočarani i obeshrabreni. Ali, i mi sami smo djelimično krivci jer se ponašamo kao idioti pa dopuštamo da nas politička elita laže i zloupotrebljava, a sjete nas se samo u vrijeme predizborne kampanje. Krivi smo jer sjedimo, gledamo kako nas lažu i pljačkaju i ćutimo, a umjesto toga treba da pričamo, galamimo o tome šta nam rade. Evo, jedan sam od rijetkih koji je otvoreno progovorio o iznevjernim obećanjima aktuelne vlasti, a na prste jedne ruke se mogu prebrojati ljudi koji su spremni kao ja da otvoreno govore. Nema nade za mlade dok svaki dan ne budemo imali desetine i stotine mladih ljudi koji će govoriti o problemima običnog čovjeka, koji će kritikovati i koji će natjerati vlast da nam se posveti. Niko nam ništa neće pokloniti, za bolje sutra ćemo se sami morati izboriti.

  Postoje podaci da većina mladih želi da napusti ove prostore i sreću potraži na drugom mjestu, a to su potvrdila i neka istraživanja. Pripadaš li toj kategoriji i šta misliš o tome?

  Apsolutno ste u pravu da mladi žele da odu u potrazi za boljim životom i napretkom, ali ja ne pripadam toj, već kategoriji mladih koji žele da ostanu u svojoj zemlji, da se obrazuju, da ovdje rade i bore se za bolje sutra u svojoj državi. Najlakše je zatvoriti vrata i otići, ali nemojte očekivati da vas tamo gdje odete čeka bolji život. Jasno je da su mladi nezadovoljni postojećom situacijom i to je normalno jer vlast ne brine o njima na odgovarajući način, ali ne smijemo se zavaravati da nas preko granice čeka blagostanje. Mladi čovjek koji ode iz RS u inostranstvo, a nas se sjeti samo pred izbore je ništa drugo nego izdajnik. Pozivam sve mlade da odu u inostranstvo na školovanje, a potom se vrate u RS i svoje znanje stečeno u inostranstvu „investiraju“ u ovu državu da i zajedničkim snagama gradimo bolje i prosperitetnije drušvo.

  Nedavno, u tekstu koju je objavio BLIN magazin, nisi štedio aktuelnog premijera RS Milorada Dodika. Posebno si istakao probleme tog dijela RS i lažna obećanja iz predizborne kampanje. Kako se u Gacku danas živi i da li su ljudi razočarani što je mnogo toga obećano, a skoro ništa ispunjeno?

  Gacko je grad sa svega desetak hiljada stanovnika i nalazi se u istočnom dijelu RS koji je Vlada zapostavila. Ali, za razliku od Bileće i Rudog koji polako odumiru Gacko je imalo sreću da ima termoelektranu koja zapošljava 1.700 ljudi iz cijele Istočne Hercegovine i koja hrani cijeli grad. Ne može se reći da Gačani žive loše, ali ni dobro, živi se u nekom prosjeku, ali ako uzmemo u obzir koliki potencijal ima ova opština očigledno je da smo mi mogli biti hercegovački Laktaši – imamo sve što je neophodno samo još nemamo premijera. Što se tiče ispunjenih obećanja 2006. godine Gačani i cijela Hercegovina su povjerovali Miloradu Dodiku i njegovim obećanjima, a četiri godine poslije pokazalo se da nas je sve slagao. Hercegovci su časni, pošteni i ponosni ljudi koji neće dozvoliti da ih neko laže i vara. Na vrijeme su Hercegovci shvatili da su prevareni i opljačkani i da se ne može ništa vjerovati vladajućoj garnituri pa su im uzvratili na lokalnim izborima. Nezadovoljstvo naroda je veliko i do oktobra će rasti, a ako Milorad Dodik i poslije oktobra ostane na vlast mi u Hercegovini nemamo se čemu nadati i sigurno nas čeka tužna sudbina. Ipak, nadam se da će se hercegovačko nezadovoljstvo proširiti na cijelu republiku i da će ljudi shvatiti da svi koji kradu i pljačkaju svoj narod ne zaslužuju da ostanu na vlasti. Ljudima koji kradu svoj narod nije mjesto u Vladi već u zatvoru i sigurno će u zatvor otići svaka vlast koja nas bude lagala i pljačkala, jer mi to nećemo dozvoliti.

 44. Gimnazijalac protiv Dodika!

  Utorak | 19.01.2010

  Redakcija BLIN MAGAZINA prenijela je danas interesantno razmišljanje učenika četvrtog razreda opšte gimnazije u Gackom Radovana Papovića. Ovaj talentovani mladi govornik u svom kratkom osvrtu, bavi se obećanjima koje narodu u Hercegovini svako malo plasira aktuelni premijer Republike Srpske i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik

  Piše: Radovan PAPOVIĆ

  – Gacko nema šta da se brine! Gacko će sigurno u narednih nekoliko godina biti najveće gradiliše ovog dijela Balkana. Ono što će se ovdje uložiti jeste izgradnja i rekonstrukcija postojeće TE Gacko i izgradnja još jedne, nove, na tom gradilištu. Radiće 4 do 5 hiljada ljudi na novom objektu, pored ovog broja koji sad radi, sigurno još par stotina ljudi. To je investicija vrijedna milijardu i 400 miliona KM – reče ovo Milorad Dodik na predizbornom mitingu u Gacku 2006 godine.

  Obeća Milorad, a naivni i posla željni gatački narod povjerova i dade mu svoj glas i povjerenje. A kada zasjede u svoju premijersku fotelju Milorad kao da zaboravi šta je obećao.

  Radovan Papović je jedan od rijetkih pripadnika bh. mlađe generacije koji je već u srednjoj školi aktivno uzeo učešće i angažman u svojoj zajednici. Riječ je o veoma zanimljivom mladiću, realizatoru mnogih projekata i aktivnosti obrazovnog, kulturnog, humanitarnog i drugog karaktera. Urednik je lokalnog omladinskog časopisa „Buđenje“, koji je ponovo pokrenuo nakon 20 godina pauze, te osnivač i urednik omladinske emisije „Neki Novi Klinci“ koja se već treću sezonu emituje na lokalnoj stanici „Radio Gacko“. Autor je teksta „Omladinske politike opštine Gacko“ i član Savjeta Mladih Skupštine Opštine Gacko. Takođe je član i Upravljačkog komiteta za mlade i član radne grupe za izradu Lokalnog Ekološkog Akcionog Plana (LEAP) opštine Gacko Od silnih milijardi, hiljada radnih mjesta i stotina kilovat časova električne energije do ČEZ-a i Dodika samo smo dobili nekoliko cisterni češkog piva, desetak gatačkih volova koji su se okretali na ražnju i raspjevanog premijera Dodika u zagrljaju Marinka Rokvića. Pošto smo se najeli, napili i zapjevali došlo je vrijeme da osjetimo i gorak ukus češkog piva i domaćeg pečenja, jer umjesto nove Termoelektrane, ČEZ nam je ispostavio tužbu i zatražio nadoknadu štete u iznosu od 60 miliona KM, koju će opet platiti građani Gacka i ostatka Republike Srpske.

  Ushićen masom Gačana koja mu je klicala, nastavi Mile do Foče i tamo još glasnije poruči: – Znate da će u idućoj godini, u Nacionalni park Sutjeska biti uloženo četiri miliona evra, koje će udružiti Vlada Srbije i Vlada RS, i Tjentište će ponovo da bude važno na turističkim mapama u ovoj regiji. I konačno, i opet zajedno sa Vladom Srbije, dogovaramo da u idućoj godini otpočnemo izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

  Ni u Foči nije izostala podrška ali jeste ispunjenje ovih obećanja jer je Mile umejsto četiri miliona evra u NP „Sutjeska“ odlučio da evropskom investitoru da koncesiju da u nacionalnom parku gradi tri minihidrocentrale pa će valjda turisti obilaziti turbine i generatore a ne prašumu „Perućicu“. Buk Bijela ostala je pusti san.

  U Trebinju, koje nema ni autobusku stanicu ni putnu komunikaciju sa Crnom Gorom i ostatkom RS, obeća Mile, ni manje ni više, nego aerodrom i ubijedi nas da je to odlična investicija iako u radijusu od 150 km imamo pet aerodroma koji skoro i da ne rade. Ali, ni to nije sve, doveo je Mile i svog prijatelja i poznatog srpskog privrednika Rodoljuba Draškovića koji obeća da će obnoviti Industriju Alata Trebinje ali da će umjesto alata proizvoditi kolače.

  Danas, iz Trebinja ne „lete“ ni autobusi a posebno ne avioni dok od Draškovića ostadoše samo prazne fabričke hale u kojima se okupljaju narkomani, narod nije vidio ni alata ni kolača.

  Projekat izgradnje puta Gacko-Foča preko prevoja Čemerno ide po sistemu korak naprijed – dva nazad, ali i šta će nam taj put kad ćemo uskoro svi letjeti avionima sa Trebinjskog aerodroma i dok gledamo prelijepu novu gatačku termoelektranu zasladit ćemo se Rodoljubovim kolačima.

  Sve dok se ne probudimo iz sna i nadjemo u stvarnosti koja je negdje između biroa za zapošljavanje i narodne kuhinje ispod SNSD-ovog kišobrana jer narod Hercegovine više nema ni ognjišta, ni posla, ni budućnosti – sve to odavno je rezervisano za Banja Luku i Laktaše

 45. GODIŠNJICA POVRATKA U BAHORI

  Tačno godinu dana od povratka u Bahori – Jusuf Memić, povratnik i farmer u ovom selu , organizirao je susret u Bahorima, na kokome su prisustvovali:Milenko Adžić, zamjenik načelnika opštine Gacko, Ranko Marković, pomoćnik načelnika za pravne poslove, Dragan Papović, pomoćnik načelnika za finansije,Ibrahim Kujan, vijećnik ispred Istočne Hercegovine u vijeću naroda Republike Srpske, Asim Bašić, predsjednik MZ Fazlagića Kula, predstavnici povratnika iz Kule, Borča , te farmeri iz Bileće koji nomade na prostoru Gacka i Bahori što je duga tradicija.

  Predstavnici opštine su prenijeli pozdrave gospodina Milana Radmilovića, načelnika opštine ekonomske krize u gradovima pokazuje pojačan interes za povratkom.

  I država se sve više uključuje u pomoć povratnicima tako da je najnovijom raspodjelom sredstava za održivi povratak od strane Komisije za raseljena i izbjegla lica BiH, Gacko dobilo srestva za elektrifikaciju naselja Bahori i MZ Bistrica, te sredstva za sanaciju puta : Pridvorica – Bistrica; puta Bahori i puta Kula – Međuljići.

  Saradnja farmera uz pomoć opštine i države, uz molbu da se njihovi proizvodi : mlijeko, sir i kajmak nađu na trpezama u cijeloj BiH, a sve manje uvoze, poruka je sa ovog susreta. Na kojima će se čuti i pjesma i u povratničkim naseljima sretat i veseli odsmjeh djece.
  Gacko, 14.06.2009. godine

 46. Kina spremna za ulaganje u Gacko i Nevesinje

  11.08.2007

  GACKO, NEVESINJE – Ambasador Kine u BiH Liu Venksin rekao je juče da u Gacku postoji mogućnost zajedničkih ulaganja Kine i Republike Srpske u izgradnju fabrike cementa.

  Venksin je poslije razgovora s načelnikom opštine Milanom Radmilovićem istakao da bi izgradnjom ove fabrike na najbolji način bili iskorišteni ostaci od prerade uglja u Rudniku Gacko.

  On je tokom posjete Nevesinju rekao da bi sa tom opštinom mogla bi biti ostvarene saradnja u oblasti tekstilne i automobilske industrije, prerade drveta, mljekarstva, te proizvodnji ljekovitog bilja.

  Načelnik opštine Nevesinje Branislav Miković predložio je Venksinu da se organizuje posjeta kineskih stručnjaka nevesinjskim privrednicima, kao i da se poslovnim ljudima iz Hercegovine omogući posjeta sajmovima u Kini.

  Tokom boravka u Nevesinju, Venksin je posjetio fabriku „Fusol“ i mljekaru „Glogovac“, čime je završena njegova trodnevna posjeta hercegovačkim opštinama u RS.

 47. I poslije hapšenja nastavio zloupotrebe

  GACKO – Pripadnici Jedinice za posebne istrage MUP-a RS uhapsili su juče načelnika Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti SO Gacko Dragana Papovića, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja.

  Papović, koji je juče uhapšen na radnom mjestu u SO Gacko, privođen je i prije mjesec dana, ali je ubrzo pušten iz pritvora.On je juče saslušan u Okružnom tužilaštvu Trebinje, koje je nakon toga zatražilo od sudije za prethodni postupak Osnovnog suda u tom gradu da mu se odredi pritvor do mjesec dana.

  Tužilac Žarko Milić izjavio je nakon saslušanja da se Papović tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, koju je nastavio nakon prvog privođenja i saslušanja u tužilaštvu krajem marta ove godine.

  „Nova zloupotreba odnosi se na izvještaj o budžetu opštine Gacko za 2007. godinu, koji je lokalni parlament usvojio bez saglasnosti Ministarstva finansija RS“, kazao je Milić i pojasnio da u prijedlogu tog budžeta postoji stavka od 2,7 miliona KM za kapitalne investicije, od čega za 2,1 milion KM nije navedena tačna namjena.

  Sumnja se da je planirano da se ova sredstva ulože u zgradu koja se gradi u tom gradu od 1999. godine.

  Nezvanično saznajemo da je izjavu o izvještaju o budžetu opštine Gacko za 2007. godinu, u svojstvu svjedoka, policiji dao i ministar finansija RS Aleksandar Džombić. Ovu informaciju juče nismo mogli da potvrdimo jer se Džombić nije javljao na mobilni telefon.

  Pripadnici Jedinice za posebne istrage MUP-a RS uhapsili su Papovića i 29. marta ove godine zajedno s načelnikom SO Gacko Milanom Radmilovićem. Poslije hapšenja, Papović je saslušan u Okružnom tužilaštvu Trebinje nakon čega je pušten na slobodu dok je Radmilović pritvoren i ovih dana mu je pritvor produžen za još 60 dana.

  Istražioci su utvrdili da je Radmilović stvorio obaveze prema opštini Gacko u iznosu od 6.479.696 KM u korist Građevinskog preduzeća „Tajm inženjering“ iz Beograda.Protiv Radmilovića i Papovića Tužilaštvu je do sada podneseno više izvještaja o počinjenom krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja.

  U tim izvještajima stoji da su počinili krivična djela kada je u pitanju trošenje novca na osnovu rudarske rente, koju SO Gacko ubire od Rudnika i termoelektrane Gacko.

 48. A NIJE PRVOAPRILSKA šala,ko je ko?!
  ”Novac i imovinu GAT-a prebacuju u svoj ‘Safir’”

  GACKO – Rajko Papović, bivši ministar sporta u Vladi Gojka Kličkovića, koji je sa svojim bratom Dragutinom najveći vlasnik Građevinskog preduzeća GAT iz Gacka, izbjegava izmirivanje obaveza prema radnicima, a svu dobit iz GAT-a usmjerava u preduzeće „Safir“ u kojem je većinski vlasnik sa bratom.

  Tvrde to bivši i sadašnji radnici GP GAT, od kojih je skoro polovina podnijela tužbe protiv tog preduzeća i Papovića. Ratko Kovačević, diplomirani pravnik, koji je bez posla u GAT-u ostao prije godinu, kaže da je trebinjskom Osnovnom sudu podnesena i prijava zato što je GAT, nakon što je u njemu otvoren stečajni postupak, podijeljen na tri preduzeća.

  „Braća Papovići izbjegavaju obaveze prema radnicima dijeleći preduzeće i formirajući unutar njega nove firme. Tako sada postoje ‘GAT inženjering’ u kojem je otvoren stečajni postupak, ‘GAT invest’, koji se priprema za otvaranje stečajnog postupka i PGM, koji bi trebalo da radi dok ne dođu za naplatu potraživanja radnika i trećih lica“, kaže Kovačević.

  On dodaje da se istovremeno sva potraživanja i troškovi fakturišu na GAT, a dobit se sliva u „Safir“ za kojeg GAT otplaćuje kredite.

  „Svi direktori i radnici u GAT-u su iz ‘Safira’, dok u ‘Safiru’ na crno rade radnici GAT-a“, tvrdi Kovačević.

  Dug za plate, dodaje, narastao je na oko 250.000 KM, a doprinosi radnicima nisu uplaćeni otkad su Papovići kupili 30 odsto akcija u GAT-u. Kovačević priča da je poslije isplate plata povukao tužbu protiv GAT-a, ali mnogi radnici nemaju nikakve šanse da dobiju zarađeno.

  „Ne mogu da shvatim zašto Papovići neće da uplate ni marku doprinosa kad su u firmi vrijednoj više od 2,5 miliona KM za tri godine realizovani poslovi od dva miliona KM“, kaže Kovačević.

  Vozač Obren Savić poslije 32 godine radnog staža ostao je u ovoj firmi bez posla i sa slabim mogućnostima da mu bude isplaćeno 26 plata koje potražuje. Istu sudbinu dijeli i njegov kolega Njegomir Tepavčević koji je podnio tužbu, ali ne vjeruje da će ikada dobiti novac. Njihov kolega Milimir Koprivica dobio je preduzeće na sudu u oktobru prošle godine, ali Papovići mu još ništa nisu isplatili iako je presuda pravosnažna. Nije ispoštovana ni sudska presuda o djelimičnom usvajanju tužbenog zahtjeva Koje Rudovića, kojom je GAT-u naloženo da mu isplati 4.679 KM sa zateznim kamatama.

  Kako se rješenje ne nazire, radnici GAT-a su nedavno Specijalnom tužilaštvu RS uputili zahtjev za kontrolu zakonitosti rada preduzeća. Od Komisije za reviziju privatizacije RS zatražili su da preispita prodaju firme obavljenu 2004. godine.

  Rajko Papović kaže da je GAT prvo preduzeće u Gacku u kojem je pokrenut stečaj, pa, kako tvrdi, neupućeni radnici bez razloga strahuju šta će biti s njima.

  „Garantujem radnicima da niko neće ostati bez posla, da će svima biti povezan radni staž od poratnih godina do danas, te da ćemo izmiriti sve obaveze prema njima otkad smo mi preuzeli preduzeće. Takođe, sve pravosnažne presude će biti ispoštovane“, rekao je Papović.

  Odgovarajući na radničke optužbe Papović kaže da je GAT podijeljen na više firmi s ciljem da se sačuva proizvodnja i da bi radnici bili zadržani na poslu.

  „Sve je urađeno po zakonu, a ‘GAT inženjering’, ‘GAT invest’ i ‘Safir’ formirali su PGM s namjerom da sačuvaju radna mjesta tih ljudi koji, eto, sad pričaju što pričaju“, kaže Papović.

  On je dodao su prilikom kupovine GAT-a naslijeđena velika dugovanja, ali da su i pored toga svi zaposleni zbrinuti, a da su oni koji se bune izmanipulisani od onih koji ne žele dobro ni njemu, ni firmi, ni njima.

  RiTE Gacko favorizovao „Safir“

  Firma „Safir“ bila je unazad nekoliko godina jedna od onih koje je favorizovalo preduzeće Rudnik i Termoelektrane (RiTE) Gacko angažujući ih kao treće lice.

  Prema izvještaju Radne grupe „Elektroprivrede RS“, u sklopu koje posluje RiTE Gacko, iz 2003. godine, „Safir“ je među domaćim firmama prednjačio po potraživanjima od RiTE Gacko. Samo te godine „Safir“ je od RiTE potraživao 455.308,88 KM. (Nezavisne novine 28.02.2007 )

 49. http://www.gacko.net/photogallery/Image3.jpg
  Smijenjeni sekretar SO Gacko Čedomir Janjušević biće ponovo vraćen na posao

  U GACKU SE I DALJE ZATAŠKAVA KRIMINAL

  2006-07-30 16:57:20

  GACKO (SINA) – Diplomirani pravnik iz Gacka Čedomir Janjušević koji je dugi niz godina obavljao funkciju sekretara Skupštine Opštine Gacko, a onda razriješen ove dužnosti i udaljen sa posla, ponovo će biti vraćen na posao, odlučio je Odbor za žalbe Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

  Ovo rješenje je upućeno i načelniku opštine Gacko Milanu Radmiloviću, gdje mu je naloženo da Janjuševića rasporedi na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, kao i da mu se isplate sve neisplaćene plate i druga primanja za koja je mjesecima bio uskraćen.

  Protiv takvog rješenja, u kome je konstatovano da su u *slučaju Janjušević* nadležni u Opštini Gacko nezakonito postupili zbog *pogrešnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnih propisa*, nije dozvoljena žalba.
  Ne komentarišući da li će ponovo biti i sekretar Skupštine Opštine Gacko, Janjušević kaže da mu se, osim vraćanja na posao koji odgovara njegovoj stručnoj spremi, moraju isplatiti sve zaostale plate i druga primanja za svih 13 mjeseci, koliko je, kako kaže, voljom lokalnih moćnika, bio bez posla i zdravstvene zaštite.
  *Sve to mi se deslio zbog moje zakonske i moralne obaveze da kao sekretar Skupštine Opštine ukazujem na nezakonitosti koje su ti isti sprovodili i još uvijek sprovode, pa su mi bili oduzeli sve osim prava da udišem zagađeni gatački vazduh*, kaže Janjušević, aludirajući na malverzacije SO Gacko i Rudnika i Termoelektrane, koje su potvrdili i prošlogodišnji revizorski izvještaji Boška Čeka.

  On je, kako tvrdi, još prije Čekovih izvještaja o poslovanju opštine Gacko u 2004. godini iznosio na vidjelo malverzacije Opštine i RITE *sa desetinama miliona nezakonito potrošenih maraka, ukazujući uporno punih 14 godina na organizovani kriminal ogromnih razmjera u ovom mjestu*.

  Janjušević tvrdi da je nadležnim istražnim organima davno podnio prijavu protiv odgovornih lica u Skupštini Opštine sa, kako kaže, 300 stranica neoborivih dokaza o mućkama, gdje su, između ostalog, bez ikakovog zakonskog osnova, pojedincima kupovani i dijeljeni stanovi, ili su dodjeljivani stambeni krediti, čak i onima koji nisu radili u Skupštini Opštine, dok su nekima, s druge strane, uručivani građevinski paketi i po nekoliko puta.

  On dodaje da je neshvatljivo da se zbog svega toga još niko u SO Gacko nije našao *sa one strane brave*, zapitavši se – Ko to u Gacku permanentno zataškava kriminal?…

 50. …M.D presjednik sindikata Boračke organizacije RiTe Gacko,istaknuti lokal-patriota,biografija za respekt !
  Pokusaj ubistva, pa još ženska?!?

  M.D. (1963.), nastanjen u Gacku, 26.07.2006. godine oko 17,30 časova, u ugostiteljskom objektu “Planinka“ u Gacku, počinio je krivično djelo ubistvo u pokušaju nad B.C. (1971.) iz Gacka. M.D. je B.C. zadao ubodnu ranu nožem u predjelu grudi i ruke, prijeteći da će ju ubiti. B.C. je nakon ukazane pomoći u Domu zdravlja Gacko prevežena u Medicinski centar Trebinje, gdje je zadržana. M.D. je lišen slobode i protiv njega će biti preduzete odgovarajuće zakonske mjere. (MUP RS)

  Muški , nema šta! Junaci iz našeg kraja! Nejač im je uvijek bila polje dokazivanja.

  U ugostiteljskom objektu „Planinka“ u Gacku izbodena žena
  Pokušao ubiti bivšu radnicu

  GACKO – M.D. (43) iz Gacka ubo je u srijedu naveče u ugostiteljskom objektu „Planinka“ u Gacku konobaricu B.C. (35) nožem u grudi i ruke, prijeteći da će je ubiti, potvrđeno je juče u Centru javne bezbjednosti (CJB) Trebinje.

  Kako nezvanično saznajemo, u pitanju je Miladin Dostinjić, čija je žrtva Biljana Crnogorac.

  Dostinjić je došao u „Planinku“ gdje je Biljana Crnogorac radila kao konobarica i nakon kraćeg zadržavanja u toj kafani i razgovora s njom napustio je taj objekat.

  Očevici tvrde da se ubrzo ponovo vratio, prišao šanku gdje se nalazila Biljana i udario je vrhom noža.

  Nezvanično saznajemo da je Biljana ranije radila u kafe-baru „Boem“, vlasništvo Dostinjića, a da je to bio njen prvi radni dan u „Planinci“.

  Biljana Crnogorac je, nakon ukazane hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja u Gacku, prevezena u Medicinski centar Trebinje, gdje je potvrđeno da je stabilnog zdravstvenog stanja i van je životne opasnosti.

  „M.D. je uhapšen i protiv njega će biti preduzete odgovarajuće zakonske mjere“, rečeno je u CJB Trebinje.(NN)

 51. KRUNA SVIH TEKSTOVA I PRAVO LICE GATAČKIH OPŠTINSKIH AUTOKRATA ZA KRAJ !
  Najskuplja zgrada u Republici Srpskoj nikla je u Gacku ?!
  Datum: 30.12.2005
  Kako je gatačka lokalna vlast krčmila milione maraka iz opštinskog budžeta

  U Gacku sedam godina grade najskuplju zgradu u BiH

  BANJA LUKA – Opština Gacko uložila je nekoliko stotina hiljada maraka u preduzeće „Planinsko dobro“, koje je u godini plaćanja najvećeg iznosa prešlo u privatne ruke, pri čemu su, u više navrata, prekršene zakonske odredbe, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora, tokom kontrole poslovanja lokalne administracije.

  PRIVATNIKU DALI SKORO MILION KM

  Uz masovno kršenje tenderskih procedura, revizija je otkrila da je opština, bez odluke Skupštine opštine, u 2000. i 2001. godini platila preduzeću „Planinsko dobro“ iz Gacka ukupno 742.769 maraka, iako je preduzeće 2001. godine privatizovano. Novac je isplaćen na ime prenosa prava za izgradnju stanova u Gacku, plaćanja građevinskih naknada i ulaganja u objekte preduzeća. Novac je doznačavan na osnovu više ugovora.

  „Iako je ugovoreno plaćanje najvećeg ugovora od 575.336 KM u četiri jednake godišnje rate, već prve godine, 2001, kad je preduzeće i privatizovano, plaćeno mu je 388.452 KM, što je 68 odsto ugovora. Ništa od toga nije planirano opštinskim budžetom, a preduzeće je privatizovano 30. juna 2001. godine“, navodi se u izvještaju revizije.

  Opština, pritom nije pribavila mišljenje republičkog pravobranioca u pogledu ugovora sa „Planinskim dobrom“, što se kosi sa zakonom. Proces vezan za gradsko građevinsko zemljište, inače, doveo je do kršenja Zakona o građevinskom zemljištu, Zakona o eksproprijaciji i Zakona o privatizaciji.

  U izvještaju SO Gacko iz 2003. godine, koji su ranije objavile „Nezavisne“, navedeno je da je, prema ranije potpisanom ugovoru, Osnovnom državnom preduzeću „Planinsko dobro“, za zemljište u naselju Burak – Voćnjak, SO Gacko isplatila 370.726 KM. Mještani Gacka još tada su upozoravali da je riječ o sumnjivom ugovoru, pošto je u ovom malom mjestu svima dobro znano da je „Planinsko dobro“ već ranije privatizovano, te da u tom slučaju nije moglo doći do kupovine privatne zemlje.

  Prema nalazima Glavne službe revizije RS, poslovanje gatačke administracije, kojom rukovodi SDS, iz koje je i načelnik Milan Radmilović, nije kontrolisano još od 1999. godne. Od tada, u Gacko nisu zavirili Ministarstvo finansija i Poreska uprava, a opština, u međuvremenu, nije učinila ništa na kontroli trošenja budžetskih sredstava.

  LANI NENAMJENSKI POTROŠILI 3,8 MILIONA

  Prema nalazima revizije, takva situacija dovela je do toga da menadžment opštine budžetski novac nije koristio, kako se to navodi, „rukovodeći se načelima racionalnosti i štednje“.

  Takva situacija se, po izvještaju, ogledala u gotovo svim kontrolisanim stavkama – od sredstava iz rudarske naknade, koje, sa 3,8 miliona u prošloj godini čine najveći dio prihoda, koja nisu namjenski korištena pa sve do finansiranja porodica poginulih, izbjeglica i socijalno ugroženih preko Fonda, koji za to i nije nadležan.

  Takođe, utvrđena su znatna odstupanja, od onoga što je bilo zacrtano budžetom, pa su pojedine stavke, odlukom menadžmenta opštine, prekoračene i za čak 116 odsto, što je, na primjer, slučaj sa troškovima Opštinske uprave.

  Prema izvještaju, ne postoji nikakva kontrola ni kod troškova koje stvaraju sami radnici Opštinske uprave – od troškova mobilnih telefona, na čije račune nema ograničenja, pa do nepostojanja pravila o korištenju službenih vozila, reprezentacije i fiksnih telefona. U opštinskoj dokumentaciji nisu pronađeni nikakvi tragovi o izdavanju rješenja za službeni put u inostranstvo, kako bi to trebalo, niti je iko podnio izvještaje o već obavljenim putovanjima.

  U tekstovima 2003. godine „Nezavisne“ su navele kao primjer trošenja sredstava, koja je RiTE Gacko davala za razvoj opštine, uplatu od 15.600 KM na ime troškova za nabavku higijenskih sredstava od bijeljinskog „Tehnoinženjeringa“, čiji je vlasnik bivši ministar energetike i direktor ERS Milorad Skoko.

  SO Gacko dala je u istoj godini i 50.000 KM za čišćenje snijega i nabavku kancelarijskog materijala preduzeću „Staršped“, vlasnika Rada Starevića. Oba ova preduzeća bila su angažovana kao treća lica i na otkrivci jalovine, te na iskopu i prevozu rude u RiTE Gacko.

  U izvještaju SO Gacko, koji su „Nezavisne“ objavile prije više od dvije godine, prikazana je i cesija od 600.000 KM, koja je data „Tajm inženjeringu“ navodno za potrebe izgradnje stanova porodicama poginulih boraca, radnicima osnovnog i srednjeg obrazovanja, te avans od 158.000 KM, koliko je dato ODP GAT za izgradnju puteva u Vrbi i Izgoru.

  „Mnogim poslovnim partnerima, odnosno izvođačima radova, bilo je potrebno samo desetak sati od registracije njihovog preduzeća, pa do dobijanja posla u Gacku. Tako je i sa gradnjom sedmospratnice, koju zajednički prave RiTE i SO Gacko i za koju su do sada plaćena 3,2 miliona KM izvođaču iz Beograda za kojeg međunarodni kontrolori tvrde da nema registrovanu firmu ni u Srbiji ni u RS“, rekao je tada „Nezavisnim“ izvor blizak ERS.

  NAJSKUPLJA ZGRADA NA SVIJETU NIČE U GACKU

  Revizija je utvrdila da su opština i RiTE Gacko Ugovor o zajedničkom ulaganju sredstava za izgradnju stanova u CP3-70 potpisale 15. oktobra 1998. i da po tom ugovoru konačna cijena izgradnje iznosi 1.059 KM po kvadratnom metru, a da stanovi treba da budu završeni za 18 mjeseci. Aneksom iz 2004. godine dogovorena je nadogradnja još deset stanova po cijeni od 495 KM po metru kvadratnom.

  Revizori su utvrdili da su potom izvođačima radova dati avansi za radove koji do danas nisu završeni i to „Jugovu“ Smederevo avans od 78.333 KM, „Braći Dubak“ Trebinje 20.000 KM, „Vujiću“ Valjevo 61.995 KM.

  Navodno zbog ratnih događanja u Srbiji radovi su prekinuti 1999. godine, a nastavljeni 2000. bez konkursa ili licitacije za nastavak građevinskih poslova. „Jugovo“ Smederevo tada je kao izvođač naslijedila firma „Tajm inženjering“ Beograd, a vrijednost posla bila je 4,4 miliona KM. Na taj ugovor SO je zaključila i tri aneksa. Po prvom aneksu u cijenu nije uračunat porez i po tom aneksu on pada na teret opštine, po drugom cijena se povećava za još 395.693 KM, a po trećem gradi se još deset stanova u potkrovlju.

  Načelnik opštine imenovao je i Tim za stručni nadzor nad gradnjom zgrade, koji je za to dobio 8.330 KM u gotovini i 20.000 KM u materijalu bez plaćenih poreza i prikazanih računa. U tom timu bio je i zamjenik načelnika opštine. Tim timom rukovodio je zamjenik načelnika opštine.

  Zanimljivo je i to da za zgradu, čija gradnja je počela još prije sedam godina, do dana revizije nije izdata građevinska dozvola. Zgrada još nije završena, a izvođač radova do sada je dobio 5,5 miliona KM za njenu gradnju. Njemu je plaćeno 1,2 miliona više.

  Isplate je opština vršila i prema „Tajm inženjeringu“ Gacko s kojim nema ugovor. Tako je „Tajm inženjeringu“ Beograd platila 2,8 miliona, a „Tajm inženjeringu“ Gacko 2,9 miliona KM.

  Sve je isto kao i 2003.

  „Nezavisne“ su još 2003. godine objavile seriju tekstova o tome kako je novac ERS, koji je trebalo da ide prema budžetu SO Gacko za razvoj te opštine, po osnovu rente za neobnovljene resurse završavao u rukama privatnika. Opština Gacko je od ERS samo u 2001. i 2002. godini dobila oko šest miliona KM, koji nisu namjenski utrošeni, što je utvrdila i revizija obavljena ove godine.

  Po Izvještaju o utrošenim sredstvima SO Gacko po osnovu odredbi Zakona o rudarstvu i Zakona o električnoj energiji opštinama se daje 3,2 odsto na ukupan prihod ostvaren eksploatacijom uglja i četiri odsto rente na ukupnu vrijednost prodate električne energije, a najveći dio tog novca potrošen je za izgradnju velikog broja uglavnom infrastrukturnih objekata.

  U izvještaju SO Gacko iz 2003. se navodi da je 1.297.593 KM SO isplatila Osnovnom državnom preduzeću „Hidrogradnja“ iz Srpskog Sarajeva. U ODP „Hidrogradnja“, međutim, tada su za „Nezavisne“ negirali ove navode i tvrdili da im je za ono što su radili proteklih godina u Gacku plaćen samo jedan mali dio.

  „U izvještaju stoji da nam je SO Gacko platila 390.093 KM za izgradnju saobraćajnica u izbjegličkom naselju Burak. Taj posao, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, nije ni realizovan, a nije došlo ni do naplate“, kazali su tada u „Hidrogradnji“. Rekli su da nisu dobili ni 207.961 KM na ime rekonstrukcije Ulice 18. hercegovačke brigade i dijela Ulice kraljice Jelene, te 51.410 KM navodno uplaćenih za poslove na rekonstrukciji Ulice Stojana Kovačevića.

  „Nezavisne“ su tada pisale i o tome da već završeni i isplaćeni prikazani i poslovi podizanja vodovodne i kanalizacione mreže u naselju Burak, izmještanje gradskog vodovoda, te uređenje Trga Save Vladisavljevića nikada nisu urađeni. Revizija je utvrdila da je tako i danas.

  Izgradnja puta Gacko – Brljevo, dva ugovora pod istim brojem

  Revizija je utvrdila da je procedura oko najboljeg ponuđača za gradnju puta Gacko – Brljevo sprovedena suprotno Zakonu o postupku nabavke robe i usluga.

  Za najpovoljnijeg ponuđača izabran je „Konstruktor inženjering“ Bileća sa ponudom od 141.876 KM. S njima je ugovor o izgradnji 560 metara puta potpisan 26. jula 2002. godine u iznosu od 141.873 KM, a 29. jula iste godine zaključen je novi ugovor na 544.953 KM. Oba ugovora u opštini su protokolisana pod istim brojem.

  Dana 1. oktobra 2004. godine zaključen je Aneks ugovora na iznos od 666.791 KM. Novi ugovor i aneks odnose se na ukupnu dionicu puta od 1.900 metara. Za njenu izgradnju u prošloj godini planirano je 292.450 KM.

  U prvom ugovoru iz jula 2002. navedeno je da će radovi biti završeni za 30 radnih dana, a u Aneksu ugovora rok je 31. oktobar 2004. Nezavisne novine-Gacko.net

 52. Krivična prijava protiv načelnika opštine Gacko

  TREBINJE – Trebinjska policija podnijela je juče Okružnom tužilaštvu u Trebinju izvještaj protiv načelnika opštine Gacko Milana Radmilovića (49) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja i povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

  Načelnik Kriminalističke policije CJB Trebinje Milan Krunić rekao je da je Radmilović neovlašteno, bez odluke SO Gacko, potpisao ugovor o zaduženju opštine kod Srpske državne banke AD Srpsko Sarajevo 22. avgusta 1997. godine, koji je vraćen po isteku roka, čime je opština oštećena za oko 70.000 KM.

  Krunić je istakao da je Radmilović u toku 2003. i 2004. godine nezakonito sklopio ugovor sa preduzećem „Safir“ DOO Gacko o nabavci građevinskog materijala za potrebe opštine, a da prethodno nije raspisan tender za izbor dobavljača, te da je, na taj način, preduzeću „Safir“ omogućio da proda robu u vrijednosti od 850.000 KM, dok je drugim potencijalnim dobavljačima uskraćeno da učestvuju na tenderu.

  Srna/Gacko.net 08/26/05

 53. Da je sds cvjećka NIJE.Da nisu svasta radili JESU.Al ovo sto vi radite (snsd) i na koji nacin to radite i kolike ce biti posljedice vase vladavine to je tek strasno.
  Pa kad je ijedan od vas izaso i prosetao po gradu.Kad je vas poslanik prosao pjeske glavom ulicom.To necete vidjeti.
  Ma smjesni ste !!!
  A za dan dva cemo vidjeti i kako vas micu sa ti direktorskih stolica !!!:P

 54. ..e pa tako ljepo je kad priznajes „ledno pivo“ B-)
  Ko priznaje još pola mu se dodaje…;)

  Sve su zene oko mene
  Nijedna ne zna,ali ja znam
  Ako pridju,malo blize
  Ja mogu svasta da im dam
  I na svetlu i u mraku
  U avionu,kamionu
  Dok pada kisa,ili grad
  Moje su sad

  Sto ja volim taj sex
  Ja volim taj sex
  Ja volim taj sex
  Ja volim…
  Ja volim taj sex

  I dok lezim,i dok stojim
  Kada molim,i kad brojim
  Kada mashtam,i kada prashtam
  I sta sad
  I u sumi,i na njivi
  I an travi,i na sljivi
  Kad sam s tobom,
  I kad sam sam
  Tananana ram

  Sto ja volim taj sex
  Ja volim taj sex
  Ja volim taj sex
  Ja volim…
  Ja volim taj sex

  Kad je crno,kad je belo
  Kad je moje,tvoje celo
  Kad je tvoje,samo moje
  Kad je dvoje,ili troje
  Kao odmor,i kao rad
  Kao selo,i kao grad
  Kao gavran,i kao lav
  Kao mnjau i kao aav aav

  Sto ja volim taj sex
  Ja volim taj sex
  Ja volim taj sex
  Ja volim…
  Ja volim taj sex

Оставите одговор