Дипломатско-уставни лонац: Кинези са Додиком, Руси код Комшића, Ђукановић дома

Од дипломатских активности, карактеристично је да се Додик састао са амбасадором Пингом у Источном Сарајеву, без фотографије уз саопштење, док је нешто раније Комшић испод Титовог портрета угостио Иванцова, без застава двије земље.

субота, 22 фебруара, 2020 / 20:14

Но, дипломатски је најзанимљивије што је Мило Ђукановић опет сам тражио да дође у БиХ, али је у том захтјеву опет одбијен и то из разлога "виталног националног интереса".

Очигледно да енергија народа која се испољава кроз литије које свештеници СПЦ предводе широм Црне Горе, не оставља Додику простора да учини било шта друго, већ да Мила Ђукановића третира као српског непријатеља.

Истина ни Додик није лош са Загребом, напротив, поготово пословно, али је Мило Ђукановић одавно већ много бољи са Загребом него са Београдом, од чега се Краљ Никола Петровић Његош врти у гробу.

Витални Додик одбио улаз ктитору НВО Црногорска православна црква

Предсједништво БиХ је на сједници 19.02.2020. године, са два гласа за (чланови ПБиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић) и једним гласом против (српски члан ПБиХ Милорад Додик) усвојило закључак којим се 2. и 3. март 2020. године утврђују као термин званичне посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића. Српски члан ПБиХ Додик је наведени закључак прогласио деструктивним по витални ентитетски интерес.

Предсједништво БиХ је са два гласа за (чланови ПБиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић) и једним гласом против (српски члан ПБиХ Милорад Додик) донијело Одлуку о прихватању Споразума о статусу између Босне и Херцеговине и Европске уније о активностима које проводи Агенција за европску граничну и обалску стражу на територији Босне и Херцеговине.

Српски члан ПБиХ Додик је наведену одлуку прогласио деструктивном по витални ентитетски интерес.

Српски члан ПБиХ Милорад Додик ће изјаве о наведеном закључку и одлуци у писаној форми доставити члановима Предсједништва БиХ и Народној скупштини Републике Српске. Ако Скупштина у року од десет дана потврди изјаве, наведени закључак и одлука Предсједништва БиХ не ступају на снагу.

Предсједништво БиХ је на данашњој сједници гласало за усвајање Одлуке о одбијању молби за помиловање двије осуђене особе.

Предсједништво Босне и Херцеговине није, након расправе, са два гласа за (чланови ПБиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић) и једним гласом против (српски члан ПБиХ Милорад Додик) постигло консезус за одлуке о закључивањима споразума, уговора и одлуке о ратификацијама те ће предсједавајући Предсједништва БиХ у складу са чланом 42. Пословника о раду Предсједништва БиХ (Службени гласник БиХ, бр. 10/13, 32/13 и 22/14), наведене тачке уврстити на идућу сједницу Предсједништва БиХ као обавезне.

Уставни и Корона вирус: БиХ нема имовину и она припада ентитетима, Кина не подржава мијешање странаца

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је 21.02.2020. у сједишту Владе Републике Српске у Источном Сарајеву са амбасадором Народне Републике Кине у БиХ Ђијем Пингом.

Српски члан Предсједништва БиХ информисао је амбасадора Кине о новонасталој ситуацији након Одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту, нагласивши да је та одлука без правног и уставног основа уперена против Републике Српске и њених интереса.

"Тим потезом они су бесправно зашли у имовину Републике Српске и донијели одлуку да се земљиште пренесе на ниво БиХ, иако у Уставу јасно пише да БиХ нема имовину и да она припада ентитетима. Због тога нећемо прихватити ту одлуку и нећемо учествовати у одлучивању у заједничким органима док се та одлука Уставног суда не поништи", додао је српски члан ПБиХ Додик нагласивши да се у БиХ годинама крши међународно право.

Амбасадор Кине Ђи Пинг је истакaо да не поздравља мијешање у унутрашње послове других земаља и изразио наду да ће се и унутар БиХ наћи рјешење које уважава право и Устав.

Амбасадор Кине je захвалио српском члану Предсједништва БиХ који је међу првима упутио писмо подршке кинеском предсједнику Сију Ђинпингу и кинеском народу у борби за санирање епидемије корона вируса који је захватио поједине дијелове Кине. Српски члан Предсједништва БиХ и кинески амбасадор разговарали су и о унапређењу сарадње БиХ и Кине на свим нивоима.

Титовим стазама револуције: Комшо не може живјети без НАТО, ОХР и страних судија

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић примио је 19.02.2020. године амбасадора Руске Федерације у Босни и Херцеговини Петра Иванцова.

Разговарано је о билатералним односима Босне и Херцеговине и Руске Федерације, размијењена су мишљења о актуелној политичкој ситуацији, при чему је предсједавајући Комшић изнио ставове о важности једнакоправности свих грађана у Босни и Херцеговини као идеји којој треба тежити у процесу евроатлантских интеграција.

Предсједавајући Комшић је поновио и свој став да је и даље важно учешће страних судија у Уставном суду Босне и Херцеговине, из разлога што би њихов евентуални одлазак створио простор за политичке утицаје на највише судско тијело у Босни и Херцеговини, те би био отворен додатни простор за нападе на суверенитет државе Босне и Херцеговине.

Такође, предсједавајући Комшић је истакао важност останка ОХР-а у Босни и Херцеговини све док се не ојачају демократски капацитети институција у нашој држави. Амбасадор Иванцов информисао је на крају предсједавајућег Комшића да ће ове године Руска Федерација обиљежити 75. годишњицу окончања Другог свјетског рата, односно побједе над нацизмом.

Потврђена је важност обиљежавања 75. годишњице побједе над нацизмом, али и фашизмом, нарочито у данашњем времену, када долази до јачања тих идеологија.Оставите одговор