Дипломатија

Дипломатија, као екслузивна друштвена делатност и историјска категорија непрестано је у центру друштвених збивања, а двадесето столеће као и почетак двадесетпрвог, обележено је како интензивним традиционалним дипломатским активностима тако и новим облицима дипломатских комуникација. На тај начин су се врло често стратешки циљеви земаља и народа остваривали вођењем широких и свеобухватних дипломатских акција и дипломатија […]

понедељак, 28 фебруара, 2011 / 16:04

Дипломатија, као екслузивна друштвена делатност и историјска категорија непрестано је у центру друштвених збивања, а двадесето столеће као и почетак двадесетпрвог, обележено је како интензивним традиционалним дипломатским активностима тако и новим облицима дипломатских комуникација.

На тај начин су се врло често стратешки циљеви земаља и народа остваривали вођењем широких и свеобухватних дипломатских акција и дипломатија је несумњиво битно утицала на развој билатералних и мултилатералних односа, међународних односа, међународног права и комплетних друштвених збивања у међународним односима.

Организација дипломатских институција не представља круто постављени шаблон већ је производ друштва које је организује, његових циљева, могућности и способности прилагођавања савременим условима комуникација при чему се користе савремене комуникационе технологије и процес размене информација у свом пуном капацитету, тако да је једна од најзначајнијих карактеристика савремене дипломатије брзина како у преносу информација тако и у доношењу и спровођењу одлука.

Република Српска, поред учешћа у спровођењу међународне политике кроз заједничке органе дефинисане Уставом и другим правним актима, кроз међународну активност Председника, Парламента, Владе и других владиних и невладиних организација остварује своје спољнополитичке циљеве као један од стратешких елемената развоја Републике Српске, њене афирмације у међународним размерама и на тај начин укључивање у свеукупну међународну активност у свим облицима повезивања.

Међународне активности Председника РС, Парламента и појединих ресора Владе РС је један од најважнијих ако не и најважнији оквир за сопљнополитичко представљање и афирмацију РС и у њима се поставља конзистентна организација која управља процесима у дипломатским активностима који се тичу РС те обезбеђује координација свих спољнополитичких активности.

Улога дипломатских информација у креирању политике стратешког развоја Републике Српске је од огромног значаја и улагање у кавалитетан и оперативан спољнополитички систем донеће сасвим нови квалитет у свим сегментима привредне, друштвене, културне, спортске и свих других улога које могу РС афирмисати у међународним организацијама и обезбедити интегрисање у савремене интегративне токове у југоисточној Европи, Европској унији и свету.

Организовање система који ће да обезбеди квалитативно нови однос према спољној политици у РС створиће услове да се РС интегрише у многе међународне асоцијације и то кроз заједничке институције и самостално што је додатни квалитет развоја и јачања угледа на локалном, регионалном и глобалном нивоу.

Недобронамерне, тенденциозне а врло често и потпуно несувисле и безобразне реакције личности из политичког миљеа муслиманског народа, само представљају израз немоћи али и потпуног незнања.

Република Српска и њене институције не само да имају право већ им је то и једна од кључних обавеза да, поред осталих, развијају и сопствену међународну активност.

Формирање представништва (мисије) Републике Српске у Бриселу обрадовало је све добронамерне људе и очекивало се да ће мисија да крене са снажним радом. Међутим за скоро годину дана постојања запослени у мисији нису зарадили ни плату ни стимулацију, изгледа да су отишли на предуги годишњи сан.

Надајмо се да ће се пробудити или ће их неко надлежан да пробуди те да почну да раде у интересу и на добробит Српске.0 КОМЕНТАРА

  1. ako sam dobro shvatila tekst doticni gdin je prepisao nekoliko uvodnih paragrafa iz knjiga na srpskom jeziku, jer kao ekspert za medjunarodne odnose taj jedni i zna, i konstatovao nesto bez ijednog jedinog argumenta! jos bi gdin trebao znati da on i nije onaj koji bi trebao imati informacije o svim oblicima medjunarodnog djelovanja RS. jednostavno sve je pogresno u tekstu gore………..

Оставите одговор