Динкић: Сви питају за Телеком

Влада Србије за десетак дана одлучује која предузећа продаје, а која задржава у власништву, каже министар Млађан Динкић. Са свих страна света има заинтересованих за куповину Телекома, каже министар Динкић, али ће се одлука Владе знати после празника. Министар финансија наводи да прво треба видети шта је стратегија државе у вези са јавним сектором и […]

субота, април 27, 2013 / 22:38

Влада Србије за десетак дана одлучује која предузећа продаје, а која задржава у власништву, каже министар Млађан Динкић.

Са свих страна света има заинтересованих за куповину Телекома, каже министар Динкић, али ће се одлука Владе знати после празника.

Министар финансија наводи да прво треба видети шта је стратегија државе у вези са јавним сектором и која су то предузећа где држава жели да остане у власништву и управљању, а где има смисла да се повуче из управљања и власништва.

Пре три године Влада није успела да прода Телеком за милијарду и 400 милиона евра. У међувремену је откупила 20 одсто акција грчког ОТЕ-а и сада за сотпостотно власништво очекује две и по милијарде евра.

Стручњаци кажу да је важније шта ће бити с другим предузећима у државним рукама која производе губитке.

Владимир Вучковић из Фискалног савета каже да влада мора да смањује субвенције и да ограничи гаранције које издаје јавним предузећима како би се мање задуживала.

Аналитичар Милан Ћулибрк каже да нам без промена прети банкрот.

"Ако сваке године у та предузећа морате да упумпате неколико стотина милиона евра, а минус у буџету за прва три месеца износи 50 милијарди динара, онда смо у безизлазној ситуацији", каже Ћулибрк.

Фискалном стратегијом Влада је прошле године планирала увођење реда у јавном сектору.

"Крајње је време да Влада спроведе оно што је предвидела, а то је да се јавна предузећа професионализју, да се сачува или доведе добар кадар и крене у неминовна отпуштања", каже Владимир Вучковић из Фискалног савета.

Ћулибрк, међутим, каже да је тешко очекивати профсионализацију тих предузећа, јер се на руководећа места још увек постављају партијски људи што је у многоме допринело свим тим губитцима.

Званична листа највећих губиташа у 2012. години још није објављена, али према подацима Агенције за привредне регистре Србијагас је направио чак 35 милијарди динара минуса, следе Железнице са губитком од 16,6 милијарди, па Путеви Србије и Електропривреда.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *