Дилма Русеф: Пушку замјенила државом!

По много чему јединствена, прва жена на челу Бразила ушла је јуче у историју и тако што је постала прва предсједница која је отворила Генералну скупштину Уједињених нација Некадашња љута герилка, Дилма Русеф умјела је у одбрани својих љевичарских идеја да рукује и пушком у младости и да у вријеме латиноамеричких диктатура стоички издржи најтеже […]

четвртак, 22 септембра, 2011 / 09:22

По много чему јединствена, прва жена на челу Бразила ушла је јуче у историју и тако што је постала прва предсједница која је отворила Генералну скупштину Уједињених нација

Некадашња љута герилка, Дилма Русеф умјела је у одбрани својих љевичарских идеја да рукује и пушком у младости и да у вријеме латиноамеричких диктатура стоички издржи најтеже тортуре на робији. А јуче су, ето, њене речи и ставове пажљиво саслушали лидери 193 земљe чланицe Уједињених нација, махом мушки свјет.

Уштиркани, у кошуљама, сакоима и краватама, имали су шта да чују од ове жене у плавичастој хаљини. Јер у вријеме глобалне кризе, она кормилари растућом економском силом, а да Бразил још ниједном није запао у турбулентне побуњеничке воде, нити има проблема са дефицитом. Напротив, све је мање сиромашних Бразилаца, све је више гастарбајтера из богатих земаља који добијају ухлебље у некој од компанија тропске земље.

Па и ако Американци и Европљани траже да им се дневнице,кад раде у Бразилу, не исплаћују ни у доларима ни у еврима, већ усигурнијим реалима, Дилма Русеф је пред светским аудиторијумом изразила забринутост због кризе. Позвала је да се на сјеверу, на Волстриту, или преко Атлантика, у Паризу, Лондону, Риму… престане са берзанским и валутним манипулацијама .

Помоћ за посрнулу ЕУ економију

У име земаља БРИКС-а обећала је помоћ земљама из еврозоне које су запале у невољу. „Тако ћемо покушати да олакшамо дужничку кризу и да неком врстом финансијске барикаде спријечимо разливање већих невоља по Старом континенту”, рекла је у разговору са предсједником САД Бараком Обамом прије почетка 66. заседања Генералне скупштинеУједињених нација. И честитала је Обами на напору да отвори нова радна места за растућу армију незапослених.

Подразумјева се да они који не могу да се снађу у некада обећаној земљи, сада могу да раде у Бразилу. Дилми Русеф у гласу се не осјећа тријумфални тон. Али је, као и њени суграђани, солидарна и задовољна што Бразил напредује, упркос глобалним токовима.

За нешто мање од хиљаду дана, земља кафе и кариока биће домаћин свјетског шампионата у фудбалу. Најмушкије славље на планети отвориће опет иста жена. Слиједи Олимпијада. Али у међувремену граде се путеви, стадиони, мостови, пруге, умирују фавеле, искорењује се корупција.

Са Дилмом до тријумфа на Мундијалу!

Дилма има још јако много посла и мало времена за инаугурације и светковине. Уз све досадашње успјехе, тек ако на фудбалском мундијалу Бразил успије да освоји злато, Дилми ће одати признање да државу води баш онако како треба. Мушки.

А када је о осталим јаким женама ријеч, Хилари Клинтон прије неки дан сусрела се са Дилмом. И честитала јој је. И она је, како је додала, покушала да буде предсједник, али јој то није успјело. Клинтонова, која је предсједничку кандидатуру изгубила од Обаме, зна колико је вјештине било потребно Дилми да придобије своје сународнике.

Пише: Зорана Шуваковић0 КОМЕНТАРА

  1. što ovaj naš ‘ajvan ne ode na časove dopunske nastave kod ove gospođe? ili, da je pozove u bl, pa neka pred nju išeta ispredd svojih dvora, kao što je pred eštonku puzeći išetao u po Bl.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *