Дилану неће одузети звање Нобеловца, али паре добити неће

Многи писци дали би десну руку да добију 900.000 долара за једно предавање. Али би ћутање Боба Дилана након што је добио Нобелову награду за књижевност могло значити да никада неће видјети тај новац.

среда, 26 октобра, 2016 / 09:10

Многи писци дали би десну руку да добију 900.000 долара за једно предавање. Али би ћутање Боба Дилана након што је добио Нобелову награду за књижевност могло значити да никада неће видјети тај новац.

Амерички музичар и пјесник, културна икона грађанске непослушности и протестног покрета од 60-их година прошлог вијека, није се огласио откако је проглашен добитником Нобелове награде.

По правилима Нобелове задужбине, лауреат у року од шест мјесеци мора одржати предавање о књижевности како би добио новчани дио награде, јавља Хина.

Угледни члан Шведске академије, која проглашава добитника Нобела за књижевност, изјавио је прије неки дан да је Диланова шутња арогантна.

Боб Дилан (75) није одговорио на телефонске позиве и писма Академије нити је на икоји начин реаговао на додјелу Нобелове награде за књижевност.

"То је непристојно и арогантно", рекао је академик Пер Вастберг.

Нобелова задужбина не признаје одбијање награде и Диланово име ће заувијек бити уврштено међу добитницима штагод он мислио о томе. Али новчани дио награде друга је прича.

Услов је једно предавање везано уз рад за који је додијељена награда. Предавање се мора одржати најкасније шест мјесеци након 10. децембра, годишњице смрти Алберта Нобела.

"То је оно што ми тражимо заузврат", рекла је гласноговорница Нобелове задужбине Јона Петерсон. У Дилановом случају то може бити и концерт.

Предавање не треба бити у Стокхолму. Када је британска књижевница Дорис Лесинг добила Нобела 2007. била је преболесна за путовање. Стога је предавање написала и послала га свом шведском издавачу који га је прочитао на свечаности у шведском главном граду.

У историји је само шест лауреата одбило да дође по Нобелову награду. Један од њих је био 1964. француски књижевник Жан Пол Сарт. Када је коју годину после запао у финансијске тешкоће, његов адвокат писао је Нобеловој задужбиби да му пошаљу новац. Захтјев је одбијен.