Дигитализација Андрића до краја марта 2014. године

Дjела Иве Андрића до краја марта истраживачима ће бити доступна и у дигиталном издању, предвиђено је данас потписаним уговором између Филолошког факултета у Београду и Нафтне индустрије Србије. Уговор којим ће НИС финансирати дигитализацију свих текстова, рукописа и личне преписке Иве Андрића данас су на Филолошком факултету потписали декан те образовне институције Александра Вранеш и […]

четвртак, 7 новембра, 2013 / 09:01

Дjела Иве Андрића до краја марта истраживачима ће бити доступна и у дигиталном издању, предвиђено је данас потписаним уговором између Филолошког факултета у Београду и Нафтне индустрије Србије.

Уговор којим ће НИС финансирати дигитализацију свих текстова, рукописа и личне преписке Иве Андрића данас су на Филолошком факултету потписали декан те образовне институције Александра Вранеш и замjеник генералног директора НИС-а Дмитриј Фоменко.

Вранеш је на конференцији за новинаре рекла да ће дигитализација рукописа Иве Андрића бити завршена до марта слиједеће године и да ће истраживачи преко интернет странице дигиталне библиотеке Филолошког факултета моћи да их користе.

У електронско издање ће бити пребачени текстови, рукописи и преписка Иве Андрића из његовог личног фонда који се чува у његовој задужбини и фондова Српске академије наука и умјетности, Народне библиотеке Србије и Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", рекла је она.

Истраживачи који желе да проучавају дело Иве Андрића моћи ће до дигиталних рукописа да дођу и преко линкова на интернет страницама његове задужбине и САНУ.

Вранеш је навела да ће посебним уговорима бити прецизиран начин коришћења Андрићевих рукописа.

Замјеник директора НИС-а Фоменко је рекао да та компанија углавном сарађује са техничким факултетима универзитета у Београду и у Новом Саду, али је истакао да НИС као српска компанија жели да помогне у изучавању српске књижевности.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *