Диференцирана стопа ПДВ је предизборно обећање, које су странке прекршиле

Након сједнице Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, те неизгласавања одлуке о диференцираној стопи ПДВ-а, УГ "Зашто не" позива странке на власти у ФБиХ да у што је могуће скоријем року заврше са испитивањима ефеката увођења таквог система и проналаском правог модела, те пређу на реализацију својих предизборних обећања из ове области. Подсјећамо, све […]

четвртак, 27 октобра, 2011 / 14:33

Након сједнице Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ, те неизгласавања одлуке о диференцираној стопи ПДВ-а, УГ "Зашто не" позива странке на власти у ФБиХ да у што је могуће скоријем року заврше са испитивањима ефеката увођења таквог система и проналаском правог модела, те пређу на реализацију својих предизборних обећања из ове области.

Подсјећамо, све странке у ФБиХ које тренутно партиципирају у власти, са изузетком Хрватске странке права (ХСП) која никада није свој предизборни програм учинила доступним јавности, су у својим програмима имали или обећања или напомене које говоре о увођењу диференциране стопе ПДВ-а. На примјер, СДА у свом програму спомиње увођење диференциране стопе као могућег корака након спровођења мјера за успостављање финансијске дисциплине, СДП обећава „увођење диференциране стопе од 7%“, а НСРзБ обећава „5% за основне животне намирнице, 22% за све остало”.

Ако погледамо документ “Основе за формирање власти у Федерацији БиХ и платформе заједничког наступа у институцијама БиХ у мандатном периоду 2010-2014” који су потписале партије на власти у ФБиХ, исто тако можемо наћи обећање о диференцираној стопи ПДВ-а које чак наводи “средину 2011. године” као рок за провођење овог обећања. У Републици Српској, ово обећање је дио изборног програма СНСД-а.

Узевши све ово у обзир, а након иницијативе Владе РС за увођењем диференциране стопе ПДВ-а о којој је гласао УО УИО, желимо нагласити да Влада ФБиХ, у сарадњи са Вијећем министара БиХ и Владом РС, мора хитно кренути у проналажење адекватног модела који би грађанима БиХ омогућио растерећење у обезбјеђивању основне егзистенције. На тај начин би испунили и обећања дата на изборима 2010. године.

Све институције власти укључене у овај процес позивамо да у дијалог о овој важној политици укључе јавност, цивилно друштво, као и грађане, како би моги заједнички наћи модел који ће задовољити све, а посебно угрожене категорије друштва.

“Животни и егзистенцијални проблеми која грађани БиХ имају су били основни мотив за гласање приликом бирања својих представника на изборима у октобру прошле године. Обећања која говоре о растерећивању најсиромашнијих скупина друштва и рјешавању њихових егзистенцијалних проблема су из тог разлога заузимала и најважнија мјеста у програмима, те странке нису штедиле да дају таква обећања. Увођење диференциране стопе ПДВ-а је сигурно било једно од најважнијих обећања у сфери рјешавања социјалних проблема и побољшања стандарда живота. Овом приликом позивамо странке на власти да испуне обавезе дате према својим бирачима и, уз сталну комуникацију са јавношћу и цивилним друштвом, што прије размотре и уведу најбољи модел за диференцирану стопу ПДВ-а у БиХ.” – поручују из УГ “Зашто не”.0 КОМЕНТАРА