ДФ усвојио Комшићев захтјев, првомарташ Суљагић избачен

Предсједништво Демократске фронте, политичке партије из Босне и Херцеговине, на сједници у Сарајеву једногласном одлуком искључило је из странке Емира Суљагића и Реуфа Бајровића, пише новинска агенција Патриа. Чланови Предсједништва прихватили оставку Сифета Поџића на мјесто генералног секретара ДФ. Синоћња сједница Предсједништва ДФ одржана је без предсједника странке Жељка Комшића, који се нешто прије њеног […]

среда, 16 децембра, 2015 / 01:13

Предсједништво Демократске фронте, политичке партије из Босне и Херцеговине, на сједници у Сарајеву једногласном одлуком искључило је из странке Емира Суљагића и Реуфа Бајровића, пише новинска агенција Патриа.

Чланови Предсједништва прихватили оставку Сифета Поџића на мјесто генералног секретара ДФ.

Синоћња сједница Предсједништва ДФ одржана је без предсједника странке Жељка Комшића, који се нешто прије њеног одржавања огласио у јавности оштро интонираним дужим писмом.

Комшић је у отвореном писму чланицама и члановима ове странке затражио оставку генералног секретара Поџића и искључење чланова предсједништва ДФ-а Бајровића и Суљагића.

Комшић је пред ДФ стафио услов да га избрише из евиденције странке, уколико предсједништво не уважи његове захтјеве.

Емир Суљагић је био кандидат за члана Предсједништва Босне и Херцеговине испред ДФ, раније је обављао дужност министра културе Кантона Сарајево. Идејни је творац и један од оснивача шовинистичке коалиције Први март. Тренутно обавља функцију замјеника министра одбране БиХ. Познат је по томе што га је супруга пријавила полицији због тешког премлаћивања, али је ствар заташкана.

Проћи ћеш ко Лагумџија

„Одлука Предсједништва ДФ, односно захтјев Жељка Комшића да ми будемо искључени из чланства, је одговор на захтјев Реуфа Бајровића и мене да Сифет Поџић поднесе оставку на мјесто генералног секретара ДФ и врати мандат у Дому народа ПС БиХ након што је гласао за Николу Поплашена, одликованог четничког војводу јер напросто више није био достојан да то ради“, каже Суљагић.

"Ово што је данас урадио Комшић својвремено је урадио један други човјек који се зове Златко Лагумџија и он ће завршити на исти начин на који је завршио Лагумџија. То ћемо видјети већ у октобру на локалним изборима", каже Суљагић.

Реуф Бајровић је био федерални министар енергетике индустрије и рударства од марта до средине јуна 2015. године, бивши је члан Социјалдемократске партије Босне и Херцеговине.

Случај Поплашен

Крајем прошлог мјесеца, Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине одбио је приједлог Привремене заједничке комисије оба дома државног Парламента за избор четири члана Управног одбора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитете Босне и Херцеговине.

За то је гласало шест посланика, против је било 23, док је осам посланика било суздржано, а разлог одбијања је тај што је један од предложених чланова био Никола Поплашен.

Укупно шест делегата из Ефбиха и два из Српске раније је гласало за именовање, и то Сеад Кадић (Странка демократске акције), Сифет Поџић (ДФ), Бариша Чолак (Хрватска демократска заједница Босне и Херцеговине), Марио Караматић (Хрватска сељачка странка Босне и Херцеговине), Зденка Џамбас (ХДЗ БиХ), Љиља Зовко (ХДЗ БиХ), Огњен Тадић (Српска демократска странка) и Дарко Бабаљ (СДС).

Накнадно своје извињење, како пише агенција Патриа, послали су Поџић и Кадић, због тога што су гласали за именовање Поплашена.