03:22 Рат Јерменије и Азарбејџана – уз помоћ султана Ердогана19:10 Вијетнамске власти заплијениле 345.000 кориштених кондома, који су се рецилирали и продавали као нови (ВИДЕО)08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба

Десет милиона мање од наплате концесија у Српској

Приходи од концесионих накнада у Републици Српској у прошлој години мањи су за готово десет милиона марака или за 18 одсто.

четвртак, 23 јануара, 2020 / 13:37

Према подацима Пореске управе Републике Српске са 54,4 милиона КМ колико је прикупљено 2018. године, приходи од концесија у 2019. години су износили 44,7 милиона КМ а што је за 9,6 милиона КМ мање у односу на упоредни период.

Раденко Ђурица, предсједник републичке Комисије за концесије каже како податке треба узети са резервом с обзиром да сви концесионари нису још измирили своје обавезе за 2019. годину.

“Према закону, концесионар дуговања по основу накнаде за текућу годину мора измирити до краја првог квартала наредне године. Тек на крају првог квартала 2020. ћемо имати прецизне податке у средствима за прошлу годину”, казао је Ђурица за Капитал.

Према његовим ријечима до велике разлике у приходима је дошло и због тога што је компанија “Шандонг” 2018. године уплатила једнократну концесиону накнаду од осам милиона КМ за аутопут Бања Лука-Приједор.

Подсјећамо, недуго након што је Влада РС дала концесију, премијер Радован Вишковић је саопштио како се градња ток пројекта одгађа јер постоје други приоритети.

Међутим концесионар је одбио такву идеју и кренуо у израду главног пројекта што му је и била обавеза по основу уговора. Влада је по истом уговору требала да изврши експропријацију земљишта што није урадила иако рок истиче.

Економиста Дамир Миљевић каже како концесионе накнаде не одражавају реалну вриједност ресурса који се користе те оцјењује да друштво од њих има јако мало користи.

“Ниво накнада је јако низак и необезбјеђује правичну надокнаду за санирање посљедица за исцрпљивање ресурса који се даје под концесију”, каже он.

Додаје како је држава често умјесто да штити друштвени интерес повлађивала концесионарима па се дешавало да се појединцима укидала обавеза плаћања концесије.

“Зашто су то радили, то је питање за њих. У сваком случају кроз бројне манипулације приходи од концесионих накнада су се смањили”, закључио је Миљевић.

Капитал подсјећа да је више више пута извјештавао о лошој институционалној заштити републичког интереса у оваквим случајевима. Као примјер се наводи да се Српска одрекла 100 милиона марака повлађујући Вуку Хамовићу кроз концесију за термоелектрану Станари.

Такође, упућивано је на бројне малверзације у случају концесије за пољопривредно земљиште “Фармланд-а” из Нове Тополе.

Да је власт у Српској наставила неодговорно да се понаша по питању сопствених ресурса говори случај концесије за вјетроелектрану Гребак, гдје је министар Петар Ђокић прекршио низ закона како би изашао у сусрет концесионару.

Према последњим законским измјенама концесионари у Републици Српској ће убудуће моћи да поднесу захтјев за продужење концесије само под условом да су непрекидно вршили концесиону дјелатност најмање двије трећине уговореног периода и уредно извршавали своје обавезе из уговора.2 КОМЕНТАРА

 1. Да се поштено радило,односно, да се хтјело економски размишљати, па макар се и КРАДУЦКАЛО, умјесто што се Закон о концесијама на природне ресурсе доносио да би политичари и људи блиски њима УЗЕЛИ ПРОВИЗИЈУ, или преко ПОЛТИЧАРИМА ОДАНИХ, ОНИМ КОЈИМ СУ ФОРМАЛНО КОНЦЕСИЈЕ ДОДЈЕЉИВАНЕ, све да би политичари и њихови сатрапи дошли до непроцјењивог народног блага за никакве паре, данас би додијељене концесије које су у функцији требале доносити најмање пола милијарде КМ чисте добити буџетима владе и буџетима општина на којим се користи концесија.

  Изузимам ту стотињак концесија које су на чекању за препродају, јер су као такве и додијељене, рецимо као оне на минихидроцетрале.

  Ево вам један примјер епског уништавања проридних ресурса и природних љепота Српске, све зарад невјероватне зараде садашњег коцесионара и добро омашћених бркобава спреге политике и лажног концесионара.

  Наиме, препродате концесије на двије изграђене минихидроцетрале на ријеци Прачи, општина Рогатица, под овом цијеном киловата електричне енергије, донијеће купцима концесије из Федерације за 50 година преко 500 милиона КМ, значи, кад плати накнаду и ПДВ, на годишњем нивоу им остаје чистих 10 милиона КМ.

  Замислите колика ће стварна зарада бити јер ће за пар година киловат електричне енергије бити дупло скупљи., значи, прекупци концесије ће узети Републици Српској чистих милијарду КМ на двије мало веће минихидроцетрале.

  Сад узмите уништени прелијепи Угар, препродате минихидроцетрале на њему ће донијети стотине милиона КМ прекупцима концесије за вријеме док траје концесија, узмите остале мање и веће изграђене минихидроцетрале, узмите руднике, земљиште……….

  Реално, да се ту крадуцкало,умјесто овог УЗП-удруженог злочиначког подухвата, могли смо годишње на досадашње дате концесије имати бар пола милијарде КМ профита.

  Профита који смо могли уложити у развој стратешких грана привреде, односно, могли смо се задужити дугорочним кредитима најмање десет милијарди КМ, макар кредити били под најгорим кредитним условима, неважно.

  Значи, могли смо и можемо за два четворогодишња циклуса развити привреду Српксе до неслућених висина, изградити правну државу и неуништив систем, сачувати народ на овим просторима, а годишњу рату кредита за развој Српске враћати од сигурних пара, ОД НАКНАДА ЗА КОНЦЕСИЈЕ.

  То је моји пријатељи важно,СТРАТЕШКА И НАЦИОНАЛНО ОДГОВОРНА ПОЛИТИКА ЈЕ НАСУШНА ПОТРЕБА, ЧАК И ОНИМ КОЈИ СУ ДАНАС МИЛИОНЕРИ, МУЛТИМИЛИОНЕРИ у Српској.

  Нико нама ништа не може, све ако се узмемо од ове године у памет, значи, у памет се српски народе, СРПКСА ЋЕ ОВИМ НАЧИНОМ ЗА НАЈДАЉЕ ДЕСЕТ ГОДИНА БИТИ ПОМИЊАНА КАО СРПСКА КРАЈИНА У ХРВАТСКОЈ, значи јебеш србовање без покрића, јебеш популисте и дрекавце без визије и снаге, јебеш фундаменталисту Изетбеговића и све оне који су као за грађанску БиХ, а више мрзе Српску од СДА, јебеш НЕВЛАДИЋЕ, јебеш локалне прелетачевиће у најави, јебеш партије које се распадају, јебеш……………………………………….., нема тачке.

Оставите одговор