Десет година Беме 2 у Мркоњић граду

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је данас да је Фабрика обуће "Бема", пословна јединица број два, у Мркоњић Граду примјер како политика даје допринос економији, те истакао да ће бити настављена подршка институција Српске и општине с циљем отварања нових радних мјеста.

четвртак, 27 септембра, 2018 / 18:59

Савановић је данас након посјете овој фабрици у Мркоњић Граду, која данас обиљежава 10 година рада, рекао да је ова локална заједница, захваљујући политици и економији, добила модерну фабрику која запошљава више од 400 људи.

"Ова локална заједница је имала велико страдање у рату, али је захваљујући политици и економији добила фабрику која има интенцију да се шири и да отвара нова радна мјеста", додао је Савановић.

Савановић је нагласио да је то примјер како треба радити у будућности.

"Битно је да људи имају радна мјеста, да се природни људски ресурс удружи и да имамо један одржив живот", додао је Савановић.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да је поносна што се у њеној општини налази овако успјешна фабрика.

"Они раде десет година, а ја сам начелник осам година. Ми смо им помагали колико смо могли, од 2005. године смо увели подстицај за мала, средња предузећа и пољопривреднике. Надам се да неће стати на овоме, планирају и увођење друге смјене и ми ћемо бити ту да помогнемо", навела је Аничићева.

Технички директор Фабрике обуће "Бема" Маринко Умичевић каже да у Мркоњић Граду имају 405 радника, да је просјек плате 600 КМ и да им се редовно уплаћују сви доприноси.

Он је нагласио да је ово модерна фабрика у којој су набавили машине вриједне два милиона КМ.

"Планирамо да уведемо другу смјену, чак имамо договор и са начелником Шипова Миланом Ковачом да тамо отворимо један погон ако овдје не будемо имали довољан број радника. Наше су амбиције да у овој годину запослимо још око 150 радника", рекао је Умичевић.

Према његовим ријечима, "Бема", као друштвено одговорна фирма, помаже и спорт и културу у Мркоњић Граду, а данас ће додијелити по 2.500 КМ локалном Центру за социјални рад и Културно-умјетничком друштву, а десет радника ће добити по 500 КМ за заслуге у раду.

Радница Дражена Ђукелић каже да ради осам и по година и да је задовољна платом и условима за рад.