Дервента: Родила тиква од 200 килограма

Шездесетогодишњи Боро Секулић из Лужана код Дервенте на својој парцели је узгојио бундеву тешку преко 200 килограма. "Бундева још расте па очекујем да ће достићи тежину од близу 300 килограма", истиче Секулић и наглашава да бундева сваки дан расте по два центиметра у обиму. Џиновска бундева је из породице "атлантик џајент" и поријеклом је из […]

недеља, август 19, 2012 / 18:21

Шездесетогодишњи Боро Секулић из Лужана код Дервенте на својој парцели је узгојио бундеву тешку преко 200 килограма.

"Бундева још расте па очекујем да ће достићи тежину од близу 300 килограма", истиче Секулић и наглашава да бундева сваки дан расте по два центиметра у обиму.

Џиновска бундева је из породице "атлантик џајент" и поријеклом је из Канаде, а може да достигне тежину од пола тоне.

Секулић наводи да на својој парцели има још бундева које својом тежином премашују сто килограма, а намјерава да их изложи на манифестацијама које се сваке године одржавају у Србији и Хрватској.

Он каже да већ трећу годину покушава да на свом имању узгоји бундеву која би по тежини премашила рекорд који на овим просторима држе ученици једне пољопривредне школе у Србији.

"Они су прије четири године узгојили бундеву тешку 350 килограма", наводи Секулић, бивши инструктор на моторним возилима.

У претходна два покушаја Секулић је успио да узгоји бундеве које нису премашивале 200 килограма, за шта криви превисоке температуре.

"Бундеве захтијевају доста воде и стајског ђубрива", истиче он.

Секулић додаје да га је одувијек привлачио узгој бундева. Тренутно их на свом имању има 40 врста – од украсних бундева до бундева од којих се могу правити пекмези и слатка.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *