Дервента: Поставити толерантнијег жупника или идемо у шуму!

Форум за безбједност општине Дервента осудио је иступе дервентског жупника Филипа Маришића којима сије мржњу против Срба из Дервенте и најавио да ће од кардинала врхбосанског Винка Пуљића затражити да постави толерантнијег жупника. Маришић је недавно у Бечу, гдје су освјештане просторије Удружења Хрвата из Дервенте који живе у Аустрији, рекао да су Срби из […]

среда, април 27, 2011 / 12:24

Форум за безбједност општине Дервента осудио је иступе дервентског жупника Филипа Маришића којима сије мржњу против Срба из Дервенте и најавио да ће од кардинала врхбосанског Винка Пуљића затражити да постави толерантнијег жупника.

Маришић је недавно у Бечу, гдје су освјештане просторије Удружења Хрвата из Дервенте који живе у Аустрији, рекао да су Срби из Дервенте "живјели у шумама гдје су навикли да слушају вукове и медвједе".

Начелник општине Милорад Симић изјавио је послије сједнице да је Форум закључио да се кардинал Пуљић упозори у писму на дјеловање Маришића, које не доприноси суживоту људи на овим просторима.

"Од Пуљића ће бити затражено да у Дервенту пошаље толерантнијег жупника који ће ширити љубав, а не мржњу. Маришић својим понашањем доприноси да изазове екцесне ситуације. Ово није први пут да жупник износи ружне поруке Србима у Дервенти", рекао је Симић и додао да нико нема право да шири мржњу међу народима.

Дакле, ако вам није јасан наслов погледајте видео.

Форум је најавио да ће у недјељу, 1. маја, обезбиједити да у миру у Чардаку буде служен парастос за 36 убијених Срба у протеклом рату, као и да буде одржан Фестивал фолклора у центру града, који организује Католичка црква из Дервнте.

"Свјесни смо да би посљедње непримјерене изјаве католичког жупника могле бити повод за инциденте и зато смо предузели све мјере да до тога не дође", рекао је Симић.

Према снимку, објављеном на Ју тјубу, Маришић је током иступа у Бечу рекао да је Трг на којем се налази Католичка црква преименовао у "трг Светог Јуре" и затражио је од Хрвата у Аустрији да на ову адресу шаљу што више писама "како би се на то навикли Срби".

Он је том приликом пјевао и пјесму којом се шаље порука како је Дервента одувијек била Хрватска и да ће то бити и убудуће.0 КОМЕНТАРА

 1. Зато што се први пут реаговало на провокације на прави начин. Није се игнорисао говор мржње, није се једноставно само прешло преко овога, што нам је иначе обичај.

 2. Што се Ања није реаговало званично, па да Радмановић упути протестну ноту Јадранки Косор за оне говнарије које је рекла у Јасеновцу.

 3. Kako li bi se proveo pravoslavni pop da je ovako nešto govorio u Kistanju, Kninu, na Baniji i Kordunu?
  Ko je odgovorio rojsUUUUUU, ?kosorki ko je odgovorio što izjednačaava jasenovac i srebrenicu? , (čuo sam da joj je djed bio četnički vojvoda-ne znam da li je istina. E, ti pokatoličeni srbi se moraju dokazati, oni sUUUU najžešće UUUUU)

 4. Мени је овај лик јако симпатичан. Постоје двије школе мишљења. Једна каже да је католичка црква вијековима улагала средстав да насели посавину херцеговцима католицима, и да им је то све пропало јер није природно могуће.
  Друга вели да су срби 500 година гуслали о Косову, па се на њега вратили. Ко ће знати шта је и како је, пјесма је моћна ствар 🙂

 5. Не мислим да се реаговало адекватно. Ако га смијене, поставиће га на неко друго мјесто, у неку другу цркву, наставиће да шири глупости. Или да га рашчине или да му пруже прилику да се искрено покаје, ако већ неће нико поднијети тужбу због говора мржње…

 6. Како је мене тек разљутио овај јалови млатимудан.
  У трену пожељех да сједнем у ауто и покуцам на господинова врата и замолим да ми објасни тај дио о вуковима и медвједима.
  Никад у животу нисам видио нити једну нити другу животињу уживо, а он казује да моји сународници са таквима живе.
  Пожењех га гледати у очи док ми објашњава зашто мисли да су Срби навикли живјети у шуми.
  Овакви коњи ме само подсјете колико је лијепо вољети свој народ.
  Једно је истина, све се враћа.
  Неки дан слушам о томе како су усташе из Дебељака тупим предметима убили десетине нејаких Срба у Бијелом Потоку, током другог свјетског рата.
  Помислих, гдје су данас ти дебељачки Хрвати.
  Не може се зло радити а добру се надати.
  Зато одустах од преваспитавања лудог попа.
  Можда и сам некад налети на вука или медједа, а нигдје у близини не буде Србина да га спасе.

 7. A što smo postali osjetljivi… ko da pišamo kolonjsku vodu i ne seremo govna, ko da su naši bolji. Ništa ovaj pop nije loše uradio. Ja sam od naših popova u svakodnevnim razgovorima čuo i mnogo gorih rečenica, sa mnogo više mržnje i fobija.

  Ovaj pop je među svojim vjernicima potpuno opušten, lijepo je zapjevao i našalio se. Ispod te šale poslao jasnu poruku da je Derventa grad u kome Hrvati mogu živjeti život dostojan čovjeka i da su svi uslovi za povratak ispunjeni: zvono zvoni, pošta stiže, procesije idu po gradu…

  Treba ga dovesti na RTRS da pozove Hrvate da se vrate u Posavinu, da ponesu sa sobom znanja i kapitala i da još malo poguraju razvoj Dervente.

 8. Мени овде стварно ништа није смијешно! Ових дана се обиљежава годишњица страдања Срба тог краја. Како они треба да се осјећају када виде ово? Мени није симпатичан, не видим ништа смијешно, не допада ми се пјесма… Невјероватно како олако прелазимо преко многих ствари!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *