Дервента: Амбарине добијају кров

У Културно-историјском комплексу "Доњи Детлак" у току је градња надстрешнице за археолошки локалитет "Амбарине" који ће бити једини наткривен у БиХ, кажу у дервентској Туристичкој организацији. Вриједност пројекта је 365.944 КМ, а новац је обезбијеђен из средстава Министарства цивилних послова БиХ за пројекте из области културе. Завршетак радова планиран је до половине године. Првобитно је […]

среда, фебруар 18, 2015 / 10:30

У Културно-историјском комплексу "Доњи Детлак" у току је градња надстрешнице за археолошки локалитет "Амбарине" који ће бити једини наткривен у БиХ, кажу у дервентској Туристичкој организацији.

Вриједност пројекта је 365.944 КМ, а новац је обезбијеђен из средстава Министарства цивилних послова БиХ за пројекте из области културе.

Завршетак радова планиран је до половине године. Првобитно је било планирано да радови буду завршени до краја 2014. године, али су то одгодили временски услови.

Директор Туристичке организације општине Дервента Дамир Кљајић рекао је да пројекат спроводи Завод за заштиту кутурно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

"Амбарине су најзначајнији археолошки локалитет у дервентској општини", рекао је Кљајић и додао да је извођач радова грађевинска фирма "Грађење" са Пала.

У Туристичкој организацији подсјећају да су "Амбарине" археолошки истраживане 2009. године, годину дана послије проглашене су непокретним културним добром, док је идејно рјешење уређења "Амбарина" урађено 2011. године.

Прошле године је у Бањалуци и Дервенти научна конференција о Културно-историјском комплексу "Доњи Детлак".Оставите одговор