Демонтажа Скопља: Александар Македонски је Грк

Ванредан примјер до које мјере су неке земље (Грчка) спремне ићи у заоштравању односа, не допуштајући да им неко отима културноисторијску баштину, што Бивша Југословенска Република Македонија најбезочније чини.

четвртак, март 1, 2018 / 15:54

Македонци, како смо их навикли звати у Југославији, словенског су поријекла и немају никакве везе ни са именом грчке покрајине, а још мање са војсковођом из грчке историје, који се звао Александар Македонски. Њихова нација је, као и Муслиманска, производ титоистичке жеље да се што више упропасти српска нација, или барем оно што је преостало од усташког ножа.

На етничким територијама које су припадале Србима прије Првог и Другог свјетског рата, произвођене су републике и аутономне покрајине, док је Хрватској придодавано и оно што су Срби заузели оружјем (Истра).

Границе данашње БЈР Македоније, подударају се са границама Србије послије Балканских ратова, јер је ту територију Србија ослободила од Турске и одбранила од Бугарске. Створила је.

Но, без обзира што, рецимо, у Сарајстану продају шупљу причу по којој је грб са љиљанима српског краља Стефана Твртка Котромањића њихово наслијеђе, или у Загребу својатају Николу Теслу, Петра Прерадовића, Владана Десницу… српски политичари не само да не воде дипломатске иницијативе, које можда не би могле бити успјешне као грчке, већ одустају и од симболичког отпора и састају се под тим знамењима и фалсификованим поводима, легитимишући безочну отимачину.

Чак и Јасеновца, а камо ли Српске Костајнице.

Код Грка ствари иду другачије

Још од независности БЈР Македоније, Грчка је блокира на сваком пољу, док прво није измјенила грб и заставу, која је припадала грчком наслијећу. Данас, ето са Аеродрома у Скопљу одстрањен је споменик Александра Македонског.

Споменик је уклоњен ноћас, након што је претходних дана скинут назив аеродрома који је носио име тог античког војсковође, послије одлуке Владе Македоније да аеродром преименује у Међународни аеродром Скопље.

Споменик Алексадру Македонском постављен је у холу аеродрома 2011., када је турски ТАВ постао концесионар скопског аеродрома, а аеродром је име Алексадар Велики добио децембра 2006.

Одлуку о промјени имена аеродрома је Влада Македоније донијела почетком фебруара, као знак добре воље и доказ да је посвећена преговрима са Грчком о рјешавању дугогодишњег спора око имена.

Заједно са промјеном имена аеродрома промијењено је и име аутопута од сјеверне до јужне границе, који је носио име Алесандар Македонски у аутопут Пријатељство.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *