Демонстранти у Бахреину траже смјену премијера и прелазну владу

Хиљаде шиитских демонстраната затражиле су данас на протестима у Бахреину формирање прелазне владе и смјену предсједника владе шеика Калифе бин Салмана ал-Калифе, који је на премијерском месту од 1974. године, јавио је АФП позивајући се на очевице. Агенција наводи да су демонстранти на протесту у селу Дија близу главног града Манаме узвикивали „Оставка Калифе!” и […]

субота, 22 децембра, 2012 / 19:54

Хиљаде шиитских демонстраната затражиле су данас на протестима у Бахреину формирање прелазне владе и смјену предсједника владе шеика Калифе бин Салмана ал-Калифе, који је на премијерском месту од 1974. године, јавио је АФП позивајући се на очевице.

Агенција наводи да су демонстранти на протесту у селу Дија близу главног града Манаме узвикивали „Оставка Калифе!” и носили бахреинске заставе.

АФП подсјећа да шитску опозицију у тој краљевини у Персијском заливу, којом владају сунити, предводи Национална исламска заједница Ал-Вефак, партија која тражи формирање владе технократа за прелазни период који ће водити ка уставној монархији.

Најмање 80 људи изгубили су живот од почетка опозиционих протеста у фебруару прошле године у Бахреину, тврди Међународна федерација за људска права.

Опозиција инсистира на повлачењу премијера и влади коју ће предводити лидер изабране већине у парламенту, наводи француска агенција.