Демократски фронт и Демократе заједнички против Дритана, траже реконструкцију владе

ДЕМОКРАТСКИ фронт (ДФ) и Демократе постигли су договор да се обави реконструкција Владе и да се након тога одмах изабере Тужилачки савет.

среда, 15 септембра, 2021 / 23:41

У заједничком саопштењу се каже да су два највећа чиниоца парламентарне већине постигла договор о разрјешењу кризе, док су медији блиски њима дали оцјену да ће од сада бити јасно ко ради за Мила Ђукановића.

Закључци ДФ и ДЦГ

Потребно је реконструисати постојећу 42. Владу Црне Горе на начин да уместо досадашњих 12 има 18 министарстава и три потпредседника, с тим што би потпредседници уједно могли да буду и ресорни министри.

Подела ресора била би договарана са формалним предлагачем реконструкције Владе, а политичке организације би сагласно прописаним процедурама и демократским стандардима кандидовале своје представнике.

Тужилачки савет ће се изабрати на седници на којој се буде бирала реконструисана Влада.

Устоличен нови савез

Приближавање два блока догодило се након устоличења Митрополита црногорско приморског Јоаникија. Након што је дошло до блокаде и насиља црногорских екстремиста, дио полиције под контролом Дритана Абазовића, предсједника трећег партнера у власти УРА, представљао је ситуацију као превише ризичну и предлагао одгађање устоличења. Министар полиције и директор полиције су, како тврде бројни извори, одбили Кривокапићево наређење што је отворило сукоб у влади.

Дан након што је Јоаникије устоличен, Кривокапић је поручио да ће сносити посљедице сви они који су се "огријешили на било који начин".

– У командном дијелу одговорности ће бити преиспитан сваки чин сваког појединца који је обезбиједио ли није обезбиједио, урадио или не, дјеловао или не и то ће у сљедећих седам дана бити урађено и ви ћете бити информисани. Нико неће бити поштеђен, без обзира коју функцију има и која га политичка партија штити – поручио је Кривокапић.

Дритан Абазовић је стао на страну министра Секуловића и директора Управе полиције Брђанина (Секуловић је одбио и Кривокапићев захтјев да се Брђанин смијени са тог мјеста) и поручио да њихова смјена не долази у обзир. Такође, са насловне стране гласила тзв Друге фамилије (како у Црној Гори зову НВО сектор и тајкуне у директној вези са Западом) поручено је да су стране дипломате сачувале Секуловића и Брђанина. Кривокапић је планирао да на поменутој прес конференцији саопшти да покреће процедуру за смјену овог двојца, али је под притиском попустио. Наравно, рок од седам дана је увелико прошао и он ту тему избјегава.

Међутим, нијеми нису остали други учесници у власти. Изненађујући је био жесток напад предсједника ДЦГ и парламента Црне Горе Алексе Бечића, који иначе избјегава све кризне ситуације и ставове. Бечић и Кривокапић су напрасно били позитивни на корона вирус, што су многи протумачили као изговором да не присуствују устоличењу митрополита у усијаној атмосфери на Цетињу. Кривокапић је напрасно заборавио да је позитиван па је "водио акцију" одлучивања како обезбиједити вјерским великодостојницима одлазак у Цетињски манастир, а након тога се се појавио на прослави у Подгорици.

Бечић се огласо тек пар дана након тога, оптужујући преко друштвених мрежа Абазовића за превртљивост и и политичко лицемјерство", рекавши да је "забио нож у леђа" свима с којима је коалирао.

– Мисли да ће невиђеном медијском хистеријом након 5. септембра прикрити истину, сакрити своју превртљивост, сакрити то што константно покушава да сједи на десет столица. Преиграо си се Абазовићу, провалили су те сви, провалили су те и Црногорци, и Срби, и припадници мањинских народа, јер виде да код тебе нема трунке искрености. Људима се ових дана гади то како нападно покушаваш да се обрачунаваш с премијером и купиш заслуге за успјешну акцију 5. септембра, а био си против те акције, против устоличења и све вријеме солирао, како би ДПС преузела власт и контролу над Цетињем и Црном Гором – написао је на Фејсбуку Бечић.

На крају је Абазовићу упутио и отворени изазов:

– Изволи, обори Владу ако имаш петље. Немаш, наравно, и само блефираш да би покушао да тргујеш као много пута до сада.

Ово је занимљива промјена, јер су бројни актери покушавали створити слику да је "најгоре дијете" владајуће већине Демократски фронт, оптужујући их да раде против Кривокапића, а да су спремни да уз благослов предсједника Србије Александра Вучића, оборе владу и врате ДПС на власт. ДФ је прилично одмјерено након устоличења саопштио да их је Кривокапић обавијестио о томе да појединци у власти одбијају наређења (Кривокапић је то назвао пучем), да су били изричито против отказивања устоличења и дали му подршку да се уради све да се оно одржи.

Очито је и информација о томе да се планира отказивање, која је објављена преко медија у Београду, дошла од њих и била дио притиска да до тога не дође.

Лако се може спекулисати да је лоша реакција полиције, која је дозволила да се екстремисти групишу на Цетињу, била дио заједничког плана ДПС и УРА. Испуштање ситуације из руку, допуштање насиља које би било оправдање да се откаже устоличење, била би провокација због које би ДФ изгубио живце и оборио владу. Услиједила би медијска канонада која би их оцрнила у јавности, са циљем да што лошије прођу на изборима, како би примат преузеле друге странке, које би потом тражиле фамозно "здраво ткиво ДПС" са којим би направили власт и тако поништили резултате прошлих избора насталих на побуни против антицрквеног закона ДПС.

Одржавање устоличења било је у том смислу пресудан догађај који је покварио те планове, а приближио ДФ и Демократе, истјеравши на чистац УРА као фактор који покушава да направи политичку транзицију у којој би Црна Гора остала "миловска" само без Мила.