Демократска превирања: Исламистичка паравојска у Триполију

Начелник Генералштаба Војске Либије Нури Абу Сахмаин наредио је распоређивање и исламистичких паравојски у главном граду, Триполију. Подсјетимо, јуче су у зграду Парламента упали војници одметнутог генерала, антиисламисте Халифе Хифтера. Генерал Сахмаин је наредио "Либијском централном штиту" – групи моћних паравојски, да се супротстави "покушајима насилног преузимања власти" у Триполију. Војска генерала Хифтера јуче је […]

понедељак, 19 маја, 2014 / 19:34

Начелник Генералштаба Војске Либије Нури Абу Сахмаин наредио је распоређивање и исламистичких паравојски у главном граду, Триполију.

Подсјетимо, јуче су у зграду Парламента упали војници одметнутог генерала, антиисламисте Халифе Хифтера.

Генерал Сахмаин је наредио "Либијском централном штиту" – групи моћних паравојски, да се супротстави "покушајима насилног преузимања власти" у Триполију.

Војска генерала Хифтера јуче је напала и обуставила рад Парламента којим доминирају исламисти, оптужујући их да помажу исламске екстремисте.

Хафтарову војску чине официри и војници који су напустили редовну либијску војску.

Хафтар је напустио војску још 1980-их година и провео скоро 20 година у САД. Вратио се у Либију 2011. године када је предводио оружану побуну против вође Муамера Гадафија, што је довело до његовог свргавања и убиства.

Три године после побуне, свргавања и убиства Гадафија, централне државне власти и даље су слабе, а оружане групе имају знатну моћ и често воде међусобне сукобе.Оставите одговор