Демократе: Обама и републиканци направили "Сатанин сендвич"

Споразумом о подизању лимита задужења који је усвојио амерички Представнички дом биће избјегнут банкрот, али незадовољне демократе окривљујују предсједника Барака Обаму да је капитулирао пред републиканцима, пише британски дневник "Дејли телеграф". Непосредно након усвајања нацрта за подизање лимита задужења на више од 14,3 трилиона долара и смањења потрошње за 2,4 трилиона, љевичари су изразили увјерење […]

уторак, 2 августа, 2011 / 11:01

Споразумом о подизању лимита задужења који је усвојио амерички Представнички дом биће избјегнут банкрот, али незадовољне демократе окривљујују предсједника Барака Обаму да је капитулирао пред републиканцима, пише британски дневник "Дејли телеграф".

Непосредно након усвајања нацрта за подизање лимита задужења на више од 14,3 трилиона долара и смањења потрошње за 2,4 трилиона, љевичари су изразили увјерење да их је Бијела кућа издала јер је плаћена превелика цијена за добијање подршке републиканаца.

Нацрт би данас требало да буде усвојен и у Сенату, само неколико часова прије истека рока до којег САД треба да исплате своје приспјеле обавезе.

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је са 269 гласова "за" и 161 "против" приједлог о подизању лимита задужења.

Представник демократа из Мисурија Емануел Кливер рекао је да је постигнути договор "слатко увијени Сатанин сендвич". "Неће вам се свидјети оно што видите уколико подигнете горњи дио земичке", додао је он.

Демократа из Њу Орлеанса Седрик Ричмонд изразио је бојазан да ће нацрт имати "разарајући утицај" на породице радника и средњу класу, који ће носити најтежи терет смањења потрошње.

Споразум који су постигли Бијела кућа и страначки лидери у Представничком дому и Сенату током интензивних и напетих разговора током викенда омогућиће Обами да позајмљује исти износ од 2,4 трилиона долара којима ће влада испунити дужничке обавезе до 2013. године.

Међутим, споразум је постигнут уз значајне услове за смањење националног дуга који износи 14,3 трилиона долара.Око трилион долара смањења дуга планирано је одмах из јавне потрошње, док ће осталих 1,4 трилиона долара бити усаглашено до краја године.