Демографија Српске: Наталитет у паду, депопулација, старење, нестајање…

Република Српска суочава се са комплексним демографским проблемима који се манифестују константним смањењем стопе рађања и негативним природним прираштајем, смањењем броја ученика у основним школама, процесима депопулације, нестајања села, старења становништва и емиграције фертилног и радно способног становништва. Анализа опште стопе наталитета указује да простор Републике Српске спада у нисконаталитетна подручја – бруто стопа фертилитета […]

недеља, 22 децембра, 2013 / 10:25

Република Српска суочава се са комплексним демографским проблемима који се манифестују константним смањењем стопе рађања и негативним природним прираштајем, смањењем броја ученика у основним школама, процесима депопулације, нестајања села, старења становништва и емиграције фертилног и радно способног становништва.

Анализа опште стопе наталитета указује да простор Републике Српске спада у нисконаталитетна подручја – бруто стопа фертилитета је веома ниска и, према процјени броја становника за 2012. годину, она износи 1,2 дјетета по мајци.

То је посљедица каснијег планирања породице, све раширенијег самачког живота, послијератних траума, расељавања и процеса избјеглиштва, али и тешке социо-економске ситуације, психолошких и других фактора.

Професор са Катедре за друштвену географију и демографију на Универзитету у Бањалуци Драшко Маринковић упозорава да демографски развој Српске пријети да буде ограничавајући фактор свеукупног развоја, те је неопходно што прије приступити провођењу просторно диференциране популационе политике, посебно на нивоу општина, а основна карактеристика популационе политике требало би да се заснива на повећању наталитета.

"Република Српска нема јединствену популациону политику, али су дјелатношћу различитих институција, а прије свега надлежних министарстава, провођене одређене активности које су у функцији подстицајних мјера популационе политике. Постојеће мјере су недовољне, с обзиром на стање наталитета, па би у наредном периоду требало уводити активније мјере пронаталитетне популационе политике у свим локалним срединама", оцјењује Маринковић за Срну.

Он сматра да би у буџету Српске требало планирати већа издвајања за провођење мјера пронаталитетне популационе политике, као и да се она намеће као потреба, те се све акције у прилог повећања рађања морају подржати и интензивирати, а у обзир се морају узети и сви друштвени и индивидуални аспекти, од којих посебну пажњу треба усмјерити према очувању породице.

Маринковић појашњава да се Република Српска суочава са комплексним демографским проблемима, који се манифестују константним смањењем стопе рађања и негативним природним прираштајем, смањењем броја ученика у основним школама, процесима депопулације, нестајања села, старења становништва и емиграције фертилног и радно способног становништва.

Ови процеси детерминишу укупно смањење броја становника, што је потврђено и на основу објављених прелиминарних резултата броја пописаних лица 2013. године. Основна и истовремено најнеповољнија карактеристика демографског развоја Републике Српске у току посљедњих десетак година јесте интензивно смањење природног прираштаја, односно недовољно рађање.

"Од 2002. године у Српској је број умрлих већи од броја живорођених, па је стопа природног прираштаја негативна и указује на поремећаје у виталним структурама становништва са низом негативних посљедица. У току посљедњих неколико година овај простор карактерише интензиван пад стопе фертилитета, што у основи почива на моделу ниске репродукције.

У периоду од 1996. до 2012. године општа стопа наталитета је у константном паду, а од 2011. године број живорођене дјеце први пут је испод 10.000", прецизирао је Маринковић.

Он је додао да је у десетогодишњем периоду /од 2002. до 2012. године/ апсолутни број умрлих за 33.513 већи од броја рођених, па се само на основу негативног природног прираштаја број становника Српске смањио за око три одсто.

"Највећа вриједност природног прираштаја у Српској била је 1997. године – 2.002, док је у 2011. години регистрована најнижа апсолутна вриједност – минус 4.097", истакао је Маринковић.

Он је додао да је, упркос интензивном смањењу броја живорођених у Српској дошло и до помјерања просјечне старости када се остварује мајчинство, те је просјечна старост мајке при рођењу дјетета у Републици Српској 1998. године била 26,7 година, док је 2012. године изнад 28 година.

Према његовим ријечима, и граница склапања брака такође је помјерена, па је 2012. године просјек старости жене која закључи брак 27,8 година, а мушкарца 31,5 година живота.

"Од укупног броја рођених 2012. године у Српској, према реду рођења, у 46 одсто случајева рађена су прворођенчад, са 37 одсто удјела рађено је друго дијете, а само у 17 одсто случајева рађене су бебе као треће, четврто или пето дијете у породици.

Дакле, у Српској треће дијете у породици је ријетка, а четврто врло ријетка појава, јер се у посљедњих десет година као треће дијете рађа просјечно око 1.200 беба годишње, док се као четврто дијете у посљедњих петнаест година роди мање од 300 беба годишње", прецизира Маринковић.

Он сматра да важан фактор досадашњег, али и будућег демографског развоја овог простора представља негативан миграциони салдо, јер су већ дужи низ година на простору Српске веома заступљене економске миграције, као и емиграције радно способног и образованог становништва према економски развијенијим земљама.
Изражени унутаррегионални миграциони процеси између сеоских и градских насеља утичу на константно смањење руралног становништва, а посљедица су негативне промјене структурног карактера.

"Поремећаји у полно-старосној структури и све израженији процес старења у већини руралних насеља у будућности ће и даље негативно утицати на репродукцију становништва. Због тога ће перспектива демографског развоја Републике Српске у великој мјери зависити од процеса редистрибуције становништва и повећања броја становника у општинским центрима", закључио је Маринковић за Срну0 КОМЕНТАРА

 1. Jedan od najvažnijih zadataka , nažalost, odradjen za čistu desetku, zbog kojih su ga i dovezli na svojim tenkovima.

  Uz potpuno uništenje privrede i ekonomije, duhovnosti, obrazovnog sistema, prezaduženost…. totalno uništenje i zemlje, i naroda.

  Šta od ovoga nije briljantno uradjeno?
  Na rezultatima ima da mu pozavide sve paše i age, sultani, veziri, Habzburgvci, Hitler , Ante, Tudjman, Alija,… svi naši neprijatelji.

  Koliko su vijekovni okupatori ostavili kostiju svojih vojnika pokoravajući moj narod, ovaj ga pokori, uništi, za vijek vijekova.

  I, još se juče fali, ostavili smo trajan pečat!
  I, kažu u Tunjice ili Foču.
  Samo picama na izvolte,

 2. Најежи ми се коса на глави када видим овакве професоре.
  Прво их треба научити матерњем језику, па онда МОЖДА могу бити професори. Мада, кад мало боље размислим какви професори, таква будућа интелигенција.

  Фертилитет: репродуктивно способно становништво, односно плодност
  Популација: становништво,
  Популациона политика: Политика у области становништва

  Елем, шта су власти учиниле да становништво живи боље и безбрижније…па ваљда су демографи ти који су први требали дићи и куку и мотику да до овога не дође.

  Ускоро ће се још више велике паре прати на куповини земљишта, да родитељи могу дјецу послати у град на школовање одакле се неће ни вратити и само ће се стварати све више и више сиротиње, сиромаштва, а посљедично томе и криминала…

 3. Indirektno vezano za ovu temu, al’ tako brutalno da moram podijeliti:
  http://www.juznevesti.com/komentar/Zlatko-Minic/Aktivno-trazenje-posla.sr.html

  Predavač NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE.
  Sad bih opsovao vagon pšenice i na svakom zrnu sto bogova, al’ da ne budem pogan.

  „Od nečega mora se živi.“
  A što to ne bi bila zatvorska hrana zbog političkog ubistva?
  😀

 4. у републици српској годишње умре око 4000 људи више него што се роди. ово је само један од бројних разлога због којих треба власт смјенити и казнити. Ова власт ће вјероватно од наших бројних непријатеља бити награђена због овога као и због тровања лошом храном, лијековима непознатог поријекла…

 5. „van pameti“, zamolio bih Vas nešto. Da sledeći put kada ostavljate komentar, potrudite da on bude argumentovan.
  Očito se ne razumijete u demografsku problematiku, a kako vidim i u „maternji jezik“, kako naglašavate.
  Ljudi koji se bave ovom strukom su nemoćni, država je ta koja provodi mjere populacione politike, a demografi su tu da ukažu na probleme. Kamo sreće da je više ovakvih stručnjaka u svim oblastima društva.

Оставите одговор