Деманти из америчке Амбасаде

Америчка Амбасада у БиХ негирала је данас тврдње да је на било који начин показала непоштовање према било којим жртвама протеклог рата, без обзира на њихову етничку припадност. "Ми снажно одбацујемо тврдње да је Амбасада САД или било ко од њених представника на било који начин показао непоштовање према било којим жртвама протеклог рата, без […]

среда, 13 јула, 2011 / 22:42

Америчка Амбасада у БиХ негирала је данас тврдње да је на било који начин показала непоштовање према било којим жртвама протеклог рата, без обзира на њихову етничку припадност.

"Ми снажно одбацујемо тврдње да је Амбасада САД или било ко од њених представника на било који начин показао непоштовање према било којим жртвама протеклог рата, без обзира на њихову етничку припадност", саопштено је Срни из Канцеларија за односе с јавношћу Амбасаде САД у БиХ.

У саопштењу се истиче да је замјеник амбасадора САД у БиХ Џонатан Мур јуче у Братунцу, говорећи у име америчке Амбасаде, "јасно рекао да САД поштују све жртве протеклог рата, те да све жртве заслужују правду и поштивање".

"Комеморација у Братунцу одржана је на војничком гробљу и организовао ју је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС. Ми никада нисмо оспоравали постојање и војних и цивилних жртава. Ми поштујемо свачије право да ода помен и признање војним жртвама, али ми не учествујемо нигдје у БиХ на догађајима на којима се одаје помен војним жртвама", наводи се у саопштењу.

Канцеларија за односе с јавношћу Амбасаде САД у БиХ подсјећа да је замјеник амбасадора, у истој тој изјави, рекао да не би присуствовао таквој комеморацији ни у Федерацији БиХ /ФБиХ/, уколико би она била организована као војна комеморација.

"Политика Владе САД према цивилним жртвама протеклог рата је јасна и досљедна – невине жртве рата заслужују поштовање и правду. Жртве су жртве, без обзира на њихову етничку припадност", закључује се у саопштењу америчке Амбасаде у БиХ.

Замјеник америчког амбасадора у БиХ Џонатан Мур током јучерашње посјете Братунцу није присуствовао помену за 3 267 настрадалих српских цивила и војника. "Свака жртва заслужује правду и поштовање, али се овдје се обиљежава страдање војске и ми не посјећујемо такве церемоније", образложио је Мур разлоге недоласка на комеморацију.

Мур није коментарисао новинарску констатацију да је међу 3 267 погинулих Срба, којима је одат помен у Братунцу, велики број цивила, а да се у Поточарима сахрањују у највећем броју погинули бошњачки војници.0 КОМЕНТАРА

  1. Добро је да је дошло до какве-такве реакције. Неки дан сам писала о изјави Валентина Инцка о главним и споредним жртвама и било ми је потпуно невјероватно да нико не реагује. Реакција је ипак услиједила, али није довољно.

    Треба послати Амбасади САД- а и ОХР- у списак жртава, са именима и презименима, годином рођења и обдукционим налазима. Након тога треба им поставити питање да ли су цивили ови дјечаци који су побијени или оне двије дјевојке које су заклане на кућном прагу и које је мајка пронашла масакриране (постоје снимци које такође треба доставити), да ли су цивили или војници старци од по 80 година којима су одсјекли главе, шаке…

    Надам се да ће г. Велимировић или неко други да се позабави доставом ових података!

Оставите одговор