Делфини траже мине у Боки

Делфини америчке морнарице, који ће имати задатак да открију и означе потенцијалне локације мина које су остале на морском дну из протеклих ратова, стигли су у Котор, саопштено је из Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Црној Гори. Са делфинима су дошли и чланови специјалног америчког цивилног тима инструктора за обуку морских сисара. Програм "Делфин 2012" […]

субота, октобар 6, 2012 / 07:46

Делфини америчке морнарице, који ће имати задатак да открију и означе потенцијалне локације мина које су остале на морском дну из протеклих ратова, стигли су у Котор, саопштено је из Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Црној Гори.

Са делфинима су дошли и чланови специјалног америчког цивилног тима инструктора за обуку морских сисара.

Програм "Делфин 2012" биће реализован у Бококоторском заливу током октобра, а акцијама ће бити управљано из Тивта. Делфини ће трагати, откривати и потом означити локације потенцијалних мина и других експлозивних средстава који су остали на морском дну из ратова.

"Овогодишња вјежба дио је вишегодишњег америчког програма подршке Црној Гори у откривању потенцијално опасних објеката и изградње њених капацитета за санирање подручја у којима се налазе минско-експлозивна средства остала из ратова", наводи се у саопштењу.

Као дио прве фазе програма, "делфини" ће лоцирати минско-експлозивна средства која могу датирати из Првог и Другог свјетског рата, користећи свој биолошки сонар.
"Након лоцирања неког објекта инструктор ће дати делфну маркер да означи мјесто у близини тог објекта и ронилац из Програма морских сисара ће потврдити локацију и идентификовати врсту објекта", наводе из Амбасаде.

Тим делфина ће потом напустити ту област и чланови мобилне јединице за уклањање експлозивних направа америчке морнарице (ЕОДМУ) један заједно са рониоцима Морнарице Црне Горе биће послати до објекта да га даље идентификују и категоришу.

Из Амбасаде су навели да ветеринарско особље такође прати тим како би се осигурала безбједност и здравље морских сисара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *