Делегација Владе РС данас путује у вишедневну посјету Кини

Делегација Владе Републике Српске, коју предводи премијер Александар Џомбић, путује данас у вишедневну радну посјету Кини, током које ће са званичницима и представницима кинеских компанија разговарати о успостављању сарадње и инвестирању у инфраструктурне пројекте у Српској. Премијер Џомбић изјавио је раније Срни да је кинеска држава компанија за изградњу путева и мостова заинтересована за изградњу […]

недеља, 8 маја, 2011 / 10:46

Делегација Владе Републике Српске, коју предводи премијер Александар Џомбић, путује данас у вишедневну радну посјету Кини, током које ће са званичницима и представницима кинеских компанија разговарати о успостављању сарадње и инвестирању у инфраструктурне пројекте у Српској.

Премијер Џомбић изјавио је раније Срни да је кинеска држава компанија за изградњу путева и мостова заинтересована за изградњу свих дионица аутопута у РС, а спремна је да пристане да у радовима са 50 одсто учествују домаћи извођачи и добављачи.

Џомбић је рекао да кинеске фирме не желе да буду партнери у изградњи аутопута и да имају заједничко учешће, већ само извођачи који могу да обезбиједе финансијску подршку своје Извозне банке.

"Они су и даље заитересовани за мрежу аутопутева у РС. Нуде финансијску подршку своје Извозне банке. Услов је, као и код свих других кредита развојних банака, да се корисити роба, опрема и извођач из те земље. Међутим, у завршним разговорима су нам понудили да са 50 одсто учествују и домаће фирме", рекао је Џомбић.

Џомбић је истакао да је кинеска компанија веома заитересовани за сваку дионицу аутопута за коју и Српска има интерес.

"Представници овог предузећа ће нам током састанка у Кини, који ћемо имати наредне седмице, презентовати на који начин то раде у свијету, какве би услове могли да обезбиједе за РС и какве конструкције могу да направе односно како би то изгледало у финасијском смислу, роковима", навео је Џомбић.

Он је најавио и састанке у предузећима које се искључиво бави изградњом хидроелектрана и термоелектрана и додао да је ријеч о великим предузећима, која су добила сагласност да раде и изван Кине.

"Та предузећа остварују неколико милијарди долара прихода у иностранству, што значи да су веома значајна и стручна предузећа", напоменуо је Џомбић.

Осим тога, додао је Џомбић, на састанку у кинеској Развојној банци и Извозној банци биће ријечи о могућим моделима финасирања инфраструктурних пројеката важних за РС, у контексту преговора са њиховим привредним субјектима.

Он је најавио и састанке и са двије покрајинске владе, са којим очекује успостављање сарадње.

Делегација Владе РС, у којој ће бити и министри саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић и индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић, током седмодневног боравка у Кини, имаће серију састанака у неколико кинеских министарстава и државних предузећа, Агенцији за енергетику, те Комунистичкој партији.Оставите одговор