Делча изгубио битку са раком

Познати београдски музичар, концептуални умјетник и вођа некада познате групе "У шкрипцу" Милан Делчић Делча умро је синоћ у болници у Београду у 51-ој години живота, након неколико година борбе са раком. Милан Делчић Делча појавио се на уметничкој сцени осамдесетих година са групом "У шкрипцу" која је за кратко вријеме постала популарна на читавој […]

понедељак, 25 јула, 2011 / 14:17

Познати београдски музичар, концептуални умјетник и вођа некада познате групе "У шкрипцу" Милан Делчић Делча умро је синоћ у болници у Београду у 51-ој години живота, након неколико година борбе са раком.

Милан Делчић Делча појавио се на уметничкој сцени осамдесетих година са групом "У шкрипцу" која је за кратко вријеме постала популарна на читавој територији бивше Југославије.

Прве снимке, песме "Пролеће" и "Памфлеx дом" објавили су на албуму "АРА" ("Југотон", 1981) који је окупио саставе друге генерације београдског новог таласа.

Његов деби албум носио је назив "Године љубави", али прави успјех долази са албумом "О је" који су снимили 1983. године за "Југотон". Децембра 1983. за новогодишње празнике, темпирају мини ЛП "Нове године" за који је омот урадио дизајнер Мирко Илић.

Бенд се гаси 1987. године по објављивању албума "У шкрипцу". Потом Делча наставља соло каријеру.

Снимио је неколико запажених соло албума – "Изгледа да ми смо сами", "Делча и склекови", "С језиком у уста" на којима је кокетирао са техно музиком.

Бенд су чинили клавијатуриста Зоран Вуловић Вуле, певач Милан Делчић Делча, Александар Васиљевић Васа, Александар Лукић Лука и Милош Обреновић.

Милан Делчић је као прави новоталасни мултимедијални и вишеталентовани умјетник осмислио концепт "памфлекс" фирме која рекламира измишљене производе.

Уз музичку каријеру Делчић бавио се и писањем за позориште, написао је и режирао сторију "Лепе, чисте, добре" у омнибусу "Београдске приче", а радио је као драматург за ТВ серију "Доме, слатки доме".

Недавно је објавио компилацију највећих хитова – преносе медији.0 КОМЕНТАРА

 1. Нека му је лака црна земља!

  Иза креативних и вриједних људи остају њихова дјела, која их надживе. Делча је оставио много пјесама, које ће дуго да живе послије њега и подсјећају нас на њега. Једна од њих, јако позитивна, мени јако драга је ова:

  http://www.youtube.com/watch?v=jeIbL0N9TzQ

  Делче ћемо се увијек сјетити и при дочеку сваке Нове године:

  http://www.youtube.com/watch?v=7EsfH1C9aBo

 2. Рамбо Амадеус:

  „Umro je moj kolega Milan Delčić- Delča, divan gradski lik i umjetnik. Neka mu je laka zemlja.
  Žao mi je što društvo kao što je balkansko čeka da neko umre da bi obratilo pažnju na njega i odalo mu poštovanje. Gdje su mediji bili prije mjesec , dva ili tri da provjere kako se kolega bori sa bolešću, treba li mu nešto?
  Sada pokojnom Delči ta nekrofilska količina pažnje i poštovanja ne znači mnogo.“