Дејтонска БиХ не даје наду за просперитет

САРАЈЕВО – Рјешења која је међународна заједница наметнула народима и грађанима у виду дејтонске БиХ, нису се показала могућим оквиром за афирмацију људских права и мирног суживота три конститутивна народа и не дају им ни минималну наду за било какав просперитет у будућности, наводи се у годишњем извјештају Комисије "Правда и мир" о стању људских […]

уторак, 19 априла, 2011 / 19:00

САРАЈЕВО – Рјешења која је међународна заједница наметнула народима и грађанима у виду дејтонске БиХ, нису се показала могућим оквиром за афирмацију људских права и мирног суживота три конститутивна народа и не дају им ни минималну наду за било какав просперитет у будућности, наводи се у годишњем извјештају Комисије "Правда и мир" о стању људских права у БиХ у 2010. години.

У овом извјештају комисије Бискупске конференције БиХ наводи се да је након заустављања рата у БиХ сукобљавање три доминантне етничке групе пребачено на поље политичког "надмудривања" политичких елита три конститутивна народа, који немају капацитет ни вољу изнаћи било какав демократски компромис за бољитак грађана и народа који живе у земљи.

"Канцеларија високог представника не само да није ублажила ратне посљедице етничког прогона и политичког неусаглашавања, него је ту етничку подјелу још врше продубила, посебно наметнутим измјенама ентитетских устава 2002. године", истиче се у извјештају.

Неодрживост двоентитетског уређења БиХ огледа се у социјалној слици сиромаштва и бесперспективности све већег дијела становништва, а чињеница да су економске штете настале због дејтонске подјеле земље већ премашиле ратну штету, указује на сву апсурдност упорних понављања о недодирљивости Дејтона, коју наглашавају амбасадори појединих држава.

У извјештају се наглашава да у БиХ владавина закона, борба против корупције, позитивна улога медија и разуман однос према природним ресурсима готово да су осуђени на неуспјех, а у таквоме стању и саме цркве и вјерске заједнице велику своју енергију троше на самозаштиту вјерских службеника и имовине.

Када је ријеч о привредним и социјалним правима у БиХ, у извјештају се наводи да се социјална слика погоршава, јер се број сиромашних и социјално угрожених из дана у дан повећава, због врло тешке економске ситуације у земљи, коју је додатно погоршала и свјетска економска криза.

"Показатељи говоре да ће многи облици сиромаштава током године расти, а неће се смањивати. Један од разлога раста сиромаштва јесте и тај што БиХ, након трауматских догађања, сукоба и економски неприродне и штетне подјеле још није у стању нормално функционисати, па зато њен политички и институционални систем не може постићи значајне резултате на подручју друштвеног развоја и борбе против сиромаштва", истиче се у извјештају.

Потребно је обезбиједити и радника и радно мјесто, односно изградити функционалну економску структуру у једном мјесту, регији, БиХ, а одговорност за то лежи на политичком вођству институција на нивоу БиХ, на привредницима, али и на цивилном друштву земље.

Што се тиче вјерских права у БиХ, глас цркава и вјерских заједница у земљи се пушта у јавност само када и ако је употребљиво у политичке сврхе, и ту се пречесто говори о политици, а ријетко о етичким и моралним начелима или теолошким и вјерским темама.

Комисија која је радила извјештај сматра да је направљен позитиван корак, који се огледа у потписивању Уговора о душебрижништву католичких вјерника, припадника Оружаних снага БиХ.

Када је ријеч о односу према заштити околине, оно одражава слику општег политичког стања у БиХ, односно закони о овом питању се формално изгласавају, а уредбе на којима инсистира међународна заједница, или се не спроводе у дијело, или се спроводе селективно, зависно од политичког расположења администрације у појединим дијеловима земље.

У закључку комисије се наводи да је кршење људских права нераскидиво повезано с презирањем и гажењем људског достојанства.

Такође се истиче да је БиХ не само могућа, већ потребна за миран и просперитетан живот свих њених грађана, а да би таквом и постала, потребно је да Савјет за имплементацију мира, коначно отвори процес уставних реформи, које ће омогућити једнак политички положај сва три конститутивна народа и једнакост свих грађана пред законом.0 КОМЕНТАРА

  1. Bih neće nikada funkcionisati kao pravna država, bez obzira, ma kakav ustav bio, dok je vode ovi ugnjetači, lopovi, kriminalci svjetskog kalibra.Molim vas lijepo, oni vide da se ne može govoriti o ljudskom dostojanstvu, da su pokrali budžete, fondove, prirodna dobra, zadužili nas , da caruju korupcija, nepotizam, i one ćute.Ćutanje je odobravanje,znači, zajedno su u utakmici. U dilu su.
    Naš predsjednik ukrade od nas , sinu daje milione.Ćerka, zet unuci, sestra, prije i prijatelji, tetke i strine, ujaci, i sestrići, kumovi i prikumci,šure i pašenozi, snahe i stričevići su gospodari naši ,carevi, moćnici, sudije,ministri, dok njih podmiri nama ne ostane ni za jedan dan života.

Оставите одговор