Дејтонка је домаћин Б-9, конференције начелника генералштаба земаља Балкана

Оружане снаге Босне и Херцеговине домаћин су овогодишње "14. Конференције начелника одбране/генералштабова земаља Балкана о војној сарадњи (Форум Б-9)" која ће бити реализована у периоду од 7. до 9. јуна 2021. године у Сарајеву.

среда, 2 јуна, 2021 / 10:42

Конференција начелника одбране/генералштабова земаља Балкана о војној сарадњи представља изузетно важну иницијативу за јачање мултинационалне војне сарадње у региону којом се потврђује жеља за јачањем регионалне сарадње између оружаних снага са циљем промоције регионалне стабилности и сигурности, као и јачању већ успостављених и тражењу нових механизама сарадње у регији Балкана.

Чланице Б-9 форума су Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Румунија, Сјеверна Македонија, Србија и Турска. Поред представника земаља чланица, као гости овогодишње конференције ће учествовати и представници Војног комитета НАТО-а, Војног комитета ЕУ, Здружене команде НАТО снага у Напуљу, Команде америчких снага у Европи као и представници земаља посматрача, односно представници Оружаних снага Хрватске и Словеније.