Дејтон у продукцији УСАИД: Овај пут азбуком

Ускоро ће се обзнанити позоришна представа о насилном цртању граница у бази Рајт Петерсон, након што су НАТО авиони избомбардовани Српску. Новац дају УСАИД и Католички центар за помоћ.

петак, 30 августа, 2019 / 23:30

За разлику од прошли пут, овај пут је саопштење дошло на азбуци, а да га се видјети и у медијској галантерији представљеној на конференцији за штампу. Похвале ради, макар симболичног напретка, ево и овај пут саопштења у цјелости:

У Подрум сцени "Бањалучког студентског позоришта" 1. септембра ове године неформална група НАмладиМА извешће премијеру представе "Дејтон" у копродукцији са БСП-ом, у оквиру истоименог пројекта који се реализира уз подршку УСАИД-овог пројекта ПРО-Будућност.

У претходном периоду, пет младих ентузијаста: Јелена Стојаковић, Ема Ћехајић, Анандо Ченић, Владана Савић и Рајко Марчета осмислило је пројекат под називом "Дејтон", а који се реализује кроз три фазе. У почетној фази чланови пројектног тима прикупљали су потребне информације кроз истраживање и процес учења.

У фази настанка са студентима, односно глумцима аматерима радили су професионалци из области режије, глуме, израде костима и дизајна, односно професионалци из оних области које су неопходне да би се извршило финално обликовање и повезивање представе у једну умјетничку цјелину.

Најзначајна фаза је премијера представе и округли сто на тему "Млади и Дејтонтски мировни споразум", која ће се одржати 1. септембра ове године, од 20.30 часова у Подрум сцени у Господској улици. У представи, поред чланова неформалне групе, играју и Катарина Арнаут, Уна Радуловић, Нађа Кнежевић и Слободан Кесић.
У својеврсној дебати након премијере ће поред публике да учествују студенти из свих дијелова Босне и Херцеговине.