Дефицитарни кадар

Инжењере електортехнике чека посао чим диплому ставе у џеп. Или ипак не? – Електротехнички факултет по старом плану и програму у трајању од пет година завршио сам у Источном Сарајеву и стекао титулу дипломирани инжењер електротехнике а сада сам већ и ‘мастер’. Студије сам завршио у октобру 2009. године и наравно одмах сам се пријавио […]

среда, 7 септембра, 2011 / 14:37

Инжењере електортехнике чека посао чим диплому ставе у џеп. Или ипак не?

– Електротехнички факултет по старом плану и програму у трајању од пет година завршио сам у Источном Сарајеву и стекао титулу дипломирани инжењер електротехнике а сада сам већ и ‘мастер’. Студије сам завршио у октобру 2009. године и наравно одмах сам се пријавио на биро за запошљавање у нади да ћу убрзо добити посао у струци. Пролазили су дани, мјесеци па чак и година и 6 мјесеци а од посла ништа.

Ово је једна у низу од неколико десетина сличних прича дипломираних инжењера електротехнике са универзитета у Источном Сарајеву.

Проглашени дефицитарним кадром, који не би требао страховати за посао, обратили су се нашем порталу не би ли се бар дјелић истине појавио пред јавношћу. Они наиме, немају посла, али, нису ни сједили скршетених руку.

Писао сам разно-разне молбе у безброј предузећа али безуспјешно. Разочарао сам се кад сам добио одговор и Електропривреде чије је сједиште управо у мом родном граду Требињу, како ме не могу примити у радни однос јер им није потребно дипломираних инжењера електротехнике нити имају у плану ускоро запослити људе из моје бранше.

Кад сам то прочитао дубоко сам се разочарао. Сваким даном сам гледао како се запошљавају људи без школе, без знања, без културе а ја и мојих 30 колега инжењера (само у Требињу) шетамо градом јер немамо посла. Погађало ме и то кад гледам ТВ и слушам лажи од челних људи наше државе како говоре да су инжењери електротехнике дефицитарни кадар.

Кажу да њихове послове раде кадрови који долазе из других земаља, затим нестручни и неквалификовани запослени преко везе, или једноставно нема радних мјеста јер је таква економска ситуација.Прва опција на који сада мисле – одлазак.

– Помислио сам ‘о Боже па гдје ја живим’. То је била кап која је прелила чашу. Спаковао сам ствари и отисао у Њемачку трбухом за крухом. Направио сам ЦВ на Енглеском језику и послао сам у неколико фирми које су биле у мојој близини. Већ прве седмице сам добио понуду да радим као практикант у једној Њемачкој фирми која је у мојој струци наравно, и ја сам прихватио. Ево и данас радим и желим да кажем да ме је моја држава фактички отјерала а Њемачка примила. Тужно је што овако морам говорити али то је болна истина. Не бих желио да објавите моје име а прићу објавите због општег добра свих колега који остали и чекају на посао.

Има нас

– Дипломирао сам на ЕТФ-у у Источном Сарајеву прије тачно осам мјесеци. Послије стеченог звања дипломирани инжењер електротехнике редовно сам слушао да је моја професија дефицитарна, а ја и данас маштам о првом радном дану. Мој први радни дан не би био толико битан, јер једна ласта не чини прољеће, али тај дан чека сигурно 20 до 25 инжењера са дипломом из Источног Сарајева – прича нам други инжењер, који нас је такође замолио да му не помињемо име.

Тренутно похађа "мастер", али своју свијетлу будућност види једино ако савлада њемачки језик и оде одавде.

-Неке од старијих колега су већ у Русији, а већина нас ради неке физичке послове како би обезбиједили новац за основне животне потребе!

Ово су само два случаја, али ту није крај. Дипломирани инжењер електротехнике на одсјеку за рачунарство и информатику, пише нам да он и још десетине његових колега не раде или одлазе у иностранство (у скорије вријеме 3 инжењера из Херцеговине у Њемачку односно Русију). Неки од њих, чак нису хтјели да се јаве, из страха да не би скренули пажњу јавности на себе и да се то не би негативно одразило на њихову борбу да се запосле .

A посао би их већ требао чекати

Влада Републике Српске обезбјеђује подршку студентима који се опредијеле за студијске програме од посебног значаја за Републику Српску. Студентима који упишу неки од студијских програма дефицитарних занимања као што су: математика, физика, електротехника, информатика, машинство и геодезија биће обезбијеђено бесплатно школовање и помоћ односно стипендија током школовања.

– Поред бесплатног школовања и помоћи односно стипендије током школовања, студенти који су изабрали студијске програме дефицитарних занимања знају да их по стицању дипломе чека посао, што је довољан мотив да изаберу математику, физику, електротехнику, информатику, машинство или геодезију – наводи Влада РС на свом сајту.

Факултетска статистика

Истраживајући запосленост дипломираних инжењера електротехнике из Источног Сарајева као дефицитарног кадра, посјетили само статистички сајт Електротехничког факултета , а подаци који тамо стоје су јасни.

Од 15 дипломаца из ове године, 10 њих је регистровано у бази, ради само један.
Од оних који су дипломирали прошле године, од 35 ради њих 18. Ако се крене уназад, бројке нису ништа боље.

За то вријеме, кадрови одлазе јер не могу да се запосле у струци у Републици Српској зато што је готово сваки конкурс који организује држава, како кажу, резервисан само за чланове партија, измишљају се радна мјеста, углавном већина не ради у својој струци тако да они, који стварно јесу дефицитарни кадрови, не могу да се запосле јер им је мјесто заузео неки средњошколац или машински инжењер на примјер.

А шта би могли радити електро инжењери?

Па шта не би.Готово ни један пројекат из области електропривреде не може да се ријеши домаћим кадром а да се не ангажују Њемци, Руси, Аустријанци. Конкретно, не постоји никаква агенција за рачунарство и информатику на нивоу државе која би могла да ријеши неки проблем без ангажовања приватне фирме.

– Зато имате 50000 КМ за сајт преса који они ураде за пет дана јер искористе готова ЦМС рјешења а то све може да кошта највише 3.000-4.000 КМ. Не постоји ни једна агенција за високотехнолошки криминал као у нормалним земљама а то све због тога што држава нема слуха а ни смисла за то – кажу инжењери електротехнике за Фронтал.РС

наставиће се0 КОМЕНТАРА

 1. posto se radi o mom kraju i mojoj struci da napisem par rijeci.ne postoji crno bijeli svijet kao sto je ovdje prikazano nego uvjek ima i druga strana medalje.tacno je da je trebinje dno dna kad je u pitanju korupcija, nepotizam(ko im je kriv sto se ne prezivaju maric mrdic ili sl)itd,tacno je da posao uglavnom dobijaju politicki podobni kuhari trgovci ili u najboljem slucaju tehnolozi a ne inzinjeri.takodje je problem sto u tb nema jakih privatnih firmi koje mogu platiti dobrog strucnjaka pa to jos pogorsava situaciju.sa druge strane od 20 nezaposlenih elektroinzinjera njih 10-20% zaista zna raditi posao elektroinzinjera i to su vjerovatno ona trojica sto su otisli u rusiju i njemacku,ostali su na ovaj ili onaj nacin dosli do diplome (pretpostavljam da je u pitanju pad kriterija u lukavici jer je nemoguce da je generacija 2008 duplo pametnija od generacije 2007)jer im je neko rekao da je to ulaznica za eprs,het ili mobis i za njih je jedini nacin da se zaposle da jos uce i pokusaju naci posao u tb ili negdje drugo ili da postanu politicki podobni.mislim da je Velja Budjen bio potpuno u pravu ako je izjavio da nikad u zivotu nije vidio takvo groblje kadrova kao sto je het i 20 bilmaza vise na grbaci ovog nesretnog naroda ne bi puno pogorsalo situaciju za narod a za njih 20 bi to bio spas pa zato treba da razmotre ovu opciju i da se mole bogu,ili jos bolje vladici jer se on u tb vise pita od boga,uostalom ni oni vec zaposleni u ovim firmama nisu nista strucniji od ovih nezaposlenih.osim toga u bih i cg ja znam nekoliko firmi koje traze elektro inzinjere ito vrlo aktivno, oglasi itd, pa ako misle da su sposobni nek pokusaju ja sam uspio i trenutno imam jos nekoliko ponuda.
  postoji jedna mnogo bitnija stvar zbog koje pisem.u tekstu se pominju dvojica ing. koji traze da im se ne pomine ime i to je stvar koja me najvise pogodila jer ne znam ko bi se to trebao boriti za vasa prava ako nece vi sami.ako mislite da ce vas zaposliti neko od brace maric,mrdic ili ivankovic ili mozda milekicka grdno ste se zajebali jer njima ne trebaju strucnjaci nego poslusnici a ako oni sami misle da njihova diploma vrijedi manje od diplome jednog loseg elektricara mozete misliti koliko ce cijeniti vase znanje i diplome.uostalom firma ABB je prije desetak godina na veliku branu montirala opremu pomocu koje je moguce upravljati vecinom funkcija sa bilo koje tacke u svijetu i oni ing koji su tamo zaposleni su vecinom tehnoloski visak samo nema niko politicki hrabar da im to kaze ili sto bi reko jedan prijatelj: da na upravnu zgradu het padne bomba, sve srusi i sve pobije, brana bi opet isto radila.sustina je u podjeli plijena, gazda je stavio sapu na eprs i ovi se nadaju da ce i njih zapasti koja mrva i takvi su idealni za njega,ucinice sve sto im se kaze a poslije ih se lako otarasiti ni prvi ni zadnji put.ako imate makar zrno mozga znate da je zadnje sto im treba posten strucnjak u eprs a cak i ako im treba nisam siguran da znaju izabrati jer ne znaju ni koliko zica ima krajeva a kamoli nesto ozbiljnije.
  ako mislite da ste strucni onda su uzroci vasih problema u politici ili u onom sto se u nedostatku boljeg izraza kod nas tako zove a u razvijenijim sredinama se jos zove i kriminal korupcija itd i vasi problemi se mogu rjesiti jedino u politici.zna se kako se mjenja vlast:puskom i na izborima.na mene nemojte racunati kad je puska u pitanju nosio sam je dosta i vise sigurno necu.kad je u pitanju promjena na izborima ja sam za i spreman sam da ucinim koliko mogu, a jeste li vi gospodo inzinjeri?do promjena sigurno nece doci anonimnim kukanjem na nevaznom sajtu ali bi moglo ako recimo formiramo u tb nezavisnu listu uglednih ljudi i upremo koliko mozemo a mozemo dosta pitajte drazenabl na ovom sajtu.osim toga jedan od vas kaze da ste kulturniji i obrazovaniji od onih koji dobijaju posao.jeste li bas sigurni u to? ako nas ima toliko kulturnih i obrazovanijih zasto grad propada? ili pod kulturom podrazumjevate ono trebijnsko olajavanje iza ledja kad niko ne cuje?slican komentar sam napisao prije par mjeseci na trebinje danas i vise reakcija je izazvao poraz leotara nego moj komentar i ako je za tb bitniji leo nego sam grad i sudbina trebinjaca onda i treba da propadnemo.

 2. Није тачно да за ел. инжињере нема посла, има га колико хоћете. Па до скоро је Ланако имао отворен оглас у Гласу Српске из дана у дан, већ двије године, да прима инжињере. Можда га чак и сад има, али не узимам то смеће од новина у руке, па не могу са сигурношћу рећи. Што се тиче посла, искључиво говорим кад је информатика у питању. Што се тиче енергетике нисам сигуран колико има посла, а по искуствима неких мојих пријатеља посла има и у телекомуникацијама. Ипак за информатичаре је много лакше (а информатичар може бити сваки дипломац ЕТФ-а без обзира на одсјек).
  За ове што су без посла постоји неколико разлога зашто су без посла:
  – или неће да раде,
  – или неће да траже посао (чекају да их неко зовне са бироа!?),
  – или неће да раде у приватном сектору,
  – или мисле да је за посао потребна само диплома и да не треба никакво практично знање,
  – или мисле „ја сам завршио ЕТФ, ја сам Бог“ (сретао сам и такве случајеве).
  Ово све могу да тврдим јер радим приватно као програмер. Сам сам себе запослио у приватном сектору.
  Огроман је проблем у нашем менталитету, људи заврше факс и мисле да је ту стално њихово учење, довољно је имати диплому ЕТФ-а да би се примала плата!? Па ето тај дечко говори како се ЦМС рјешења наплаћују 3000-4000КМ, кад то тако лијепо зна, зашто није савладао развој у неком од ЦМС-ова па наплаћивао ту лову и био сам свој газда?! За све њих без посла имам питања: колико су нових програмских језика савладали од кад су добили диплому, колико су њима непознатих принципа програмирања савладали, са колико нових фрејмворкова су се упознали од кад су завршили факс!!!??? Или нису могли стићи од ходања по граду (које се горе помиње) и испијања кавица за мамине паре? Како очекују да их неко заполси у овој области када нису спремни да раде на свом знању и да се усавршавају? Да ли је ико од њих направио неку Андроид апликацију и ставио је на Андроид маркет? Солидна и занимљива апликација може генерисати у просјеку 400 евра прихода мјесечно. Не знаш развој за Андроид, па не знам ни ја, али да ми је затребало или да сам био докон ја бих га научио. Колико њих незапослених прати стручне магазине и портале? Ево препоручујем им одличан извор информација, идеја и ЗНАЊА из ове области http://news.ycombinator.com/news Ту могу наћи и идеје за покретање неког свог пројекта. Прогуглајте најуспјешније интернет стартапе у последњих 3 године и само те идеје аплицирајте на локални или регионални ниво. За остваривање оваквог пројекта потребно је знање и 150 долара за хостинг. Нека циљ буде пристојна плата.
  Да ли су ови незапослени икад чули за аутсорсинг??? Зашто не изаберу неки од програмских језика или неку специјалност у развоју софтвера, не савладају то добро и не изгуглају западне компаније које се баве тиме и не пошаљу апликацију за рад од куће?! Нека науче САП, сутра могу наћи 10 фирми да их запосле да раде из свог града.
  Ја радим као Џумла девелопер из Бања Луке за двије компаније, обе ван наше државе, а једна није ни на овом континенту. Ове послове није ми обезбједила ни штела ни странка, већ сам их сам нашао! ПХП/МајЕсКуЕл и све остало што ми је потребно за програмирање за Џумлу сам научио послије двије године рада у .НЕТ фрејмворку са Ц шарп језиком. Мораш да радиш оно што те плаћа!
  Наши људи не могу схватити да за посао није довољна диплома тешког факултета, већ се мора бити конкуретан на тржишту! Људи пробудите се!
  П.С. Ти незапослени који имају смисла за програмирање и ако су успјели савладати на ЕТФ-у барем један програмски језик нека ми се јаве на [email protected] ја ћу им покушати наћи посао.

 3. Pa naravno. Samo zatvoreni nesposobnjakovići kukaju da nema posla. Čuj, u ovolikom globalno povezanom svijetu koji se nalazi usred nevjerovatne IT revolucije nema posla za inženjere elektrotehnike!? Posebno izdvajam ovaj dio komentara iznad

  Bojan Nišević: „Нека науче САП, сутра могу наћи 10 фирми да их запосле да раде из свог града.“

  Prije globalizacije i razvoja komunikacionih tehnologija ljudi su se kretali idući za poslom, danas postoji mogućnost da posao dođe ljudima kući. Samo se treba otvoriti, prihvatiti svijet, integrisati se u njega, ući na zajedničko svjetsko tržište rada i raditi. Ko to ne zna ili neće, neka smrdi po bosanskim zabitima i živi u vremenu deseteraca i hajduka čekajući da mu neko nešto da.

 4. Бојан Нишевић, 07.09.2011. 20:40:37 [1
  Ad hoc, 07.09.2011. 21:32:08
  vecinom ste u pravu ali uvjek ima i ono „ali“ sto djevojci srecu kvari.
  tacno je da je danas moguce za programera naci posao na drugom kontinentu ali nismo svi prograneri.ja sam hardveras i dobar dio zivota sam proveo u tb i to je bio prilicno naporan dio zivota.ako hoces da uvezes dijelove spediteri u trebinju su duplo skuplji i duplo nesposobniji nego u bl ili bi zbog nedostatka konkurencije.prvo ozbiljno trziste je 120km daleko(mostar) ili iza granice a ni tamo nisi dobrodosao i moras biti jaci od domacih.privreda u trebinju prakticno ne postoji i od usluga u trebinju ne moze zivljeti ni jedan a kamoli 20 ljudi.u firme koje imaju para mogu „uci“ ili se zaposliti samo politicki podobni.mogu otici negdje daleko ali neki imaju stare i bolesne roditelje ,nekima je neko ostavio sprat kuce a i zasto bi isli ako je het jednako njihov i marka mitrovica(politicki podoban, uslovno osudjen lopov trenutno na funkciji direktora) a ni ovi nezaposleni nisu nista gluplji i sposobniji od onih zaposlenih.ali nije sve tako crno ko sto izgleda:oni sposobniji ce otici a oni nesposobniji ce postati politicki podobni ili kupiti radno mjesto i onda na isti nacin zajebavati neke nove klince kao sto to rade danasnji „inzinjeri“.prosto je nevjerovatno koliko covjek moze biti pokvaren licno znam neke koji su bili manji od makova zrna dok su radili na lose placenim mjestima a sad kad bsu se docepali firme i plata nikog ne vide.

 5. Херц64 и Бојан су дали исправне смјернице за све људе у Српској.

  Два су пута:

  1. окренути се само себи и својој породици, радити на свом стручном усавршавању, што ће вам омогућити да добро котирате на тржишту рада, и

  2. укључити се у политички живот и покушати промјенити оно чиме нисте задовољни.

  Оба су јако тешка пута, али ако се не одлучимо за један од ова два, остаје нам пут безнађа.

 6. herc64, 07.09.2011. 20:25:20

  „kad je u pitanju promjena na izborima ja sam za i spreman sam da ucinim koliko mogu, a jeste li vi gospodo inzinjeri?do promjena sigurno nece doci anonimnim kukanjem na nevaznom sajtu ali bi moglo ako recimo formiramo u tb nezavisnu listu uglednih ljudi i upremo koliko mozemo“

  Свака част! Данас читам како Вам начелник Ћук извали овако нешто: „НАТО није агресор, него су то снаге које имају добре намјере када је у питању безбједност на овим и другим подручјима“.

  Нека својој жени на ручак води ове што „имају добре намјере“!

  Знамо све и о локалној свјетовној и духовној власти у Требињу, а чуо сам од пријатеља из Требиња да не готивите нешто ни СДС због Ћузулана и неких будала из прошлих времена, да ни Чавићеви нису баш чисти, и не преостаје Вам ништа друго него да се удружите и пометете их.
  Ето, већ Вас има тројица из електро струке, нађите још 1-2 доктора, правника и економиста, и остало људе с нижим образовањем, али чистог образа и с угледом и можете изненадити. Требиње са 30000 становника можете обићи до локалних избора по 5 пута уздуж и попријеко.
  Народ је у депресији, сада су многи изгубили посао у привреди и Ваша прича може да им пробуди наду.

  Молим Вас да нас обавјестите ако буде ишта од те приче!

  Велики поздрав и срећно!

 7. Увијек се прво почиње са малим корацима. Ако знаш пројектовати електронске склопове лако ћеш савладати било коју другу вјештину. Само треба воље и труда. Много одрицања и труда. И наравно потребан је мотив. Ако са неком вјештином не можеш сад да зарадиш или ћеш у будућности лоше зарађивати, боље ти је на вријеме савладати конкурентнију вјештину.

 8. За електроинжењере увијек има посла, можда има оних летаргичних инжењера који очекују неку уравниловку од државног посла, али зато посла има код телекомуникационих компанија типа алкател, сажем,… Инсталисање софтферских програма за банкарске и друге системе, а посебно израда и уградња видео надзора, ако се поштено прихвати посла, многе ствари су се ријешиле пратећи видео камере, као што су крађе аутомобила, пар раскрсница и утврди се правац кретања украденог аута!
  У том сектору електротехнике, стварно нема разлога за пад интересовања!

 9. Да ли су електроинжињери иѕ Требиња способни или не то је друго питање. Основно питање које се овдје треба поставити је: Каква је то држава којој не требају електроинжињери?
  Само кад се помену електроинжињери или машински инжињери онда се поставља питање њихове „стручности“ или способности…
  Колико су способни нотари, правници, људи који воде „Савеѕ рачуновоћа и ревиѕора“, а да не спомињем разне „менагере“…

 10. Не може Брана Милекић, мало способнији књиговођа из Лакташа, кадар Милорада Додика (не СНСД-а), и Владо Владичић послушник направити атмосферу у Електропривреди која ће омогућити запошљавање дипл. инжињера електротехнике. Они су ПРОБЛЕМ, а не да ли су инжињери способни или не….

 11. novo_vrijeme, 08.09.2011. 12:33:06
  izgleda da sam bio u pravu za strucnost i moral ovih novopecenih inzinjera.tacno je da milekicka i vladicic nisu nekakvi kadrovi za njihova radna njesta ali jesu li bolji jovo maric, setac mrdic i ekipa?nisu nimalo i niucemu,tu ih je postavio gazda iz prije navedenih razloga a sta smo ucinili da to sprijecimo jer je elektroprivreda nasa kao i njihova? naravno nista i tako ce i ostati sve dok se neki nazovi inzinjer ne smije potpisati ispod priglupe izjave kojim nikog ne vrijedja i nikog ne optuzuje samo konstatuje cinjenicno stanje.meni se cini da bi ti mogo biti jedan od ovih 20 „inzinjera“ i da si nasao stelu kod trebinjskih jebivjetara ali milekicka i vladicic ne daju pa sad drvlje i kamenje na njih a ne bih iskljucio mogucnost da je citav tekst neko izmislio lezeci potrbuske u bl,po necijoj zelji, ne bi li se diglo nesto prasine da se neopazeno uvali na zeljeno mjesto jer kako drugacije objasniti da je ovu temu komentarisao jedan ili nijedan od onih na koje se odnosi ili mozda ne znaju koristiti komp.

 12. Poštovane kolege, sa ove i sa one strane :),

  Pokušat ću da budem što kraći jer predugi komentari su obično smarajući za čitanje i nevode nikud. Neću puno komentarisati situaciju po Bosni jer nisam dobro upućen, a za Hercegovački kraj duboko jesam. U Hercegovi je problem što svaka prodavnica elektro opreme se smatra firmom (prodava covjek u „firmi 5 sijalica i kablove za el instalacije i on je d.o.o. isto kao i HE Dabar sto je krajnje smiješno“) i obično vlasnici takvi „firmi su ljudi koji jedva imaju 25 godina i maksimalno 3 razreda nekog zanata“ i ti isti ponude posao el inzenjeru ili magistru el tehnike za 600- 800 KM da rade od jutra do sutra ko magarci sa čime direktno ponižavaju visoko obrazovana čovjeka, a da je sreće takav profil čovjeka ne bi imao priliku da se pozdravi sa visoko obrazovanim covjekom. Da ne širim, u Trebinju, a posebno u ostalim dijelovima Hercegovine (Istočne) jedino ljudi mogu da opstanu u državnoj firmi, jer privatne praktično ne postoje (izuzev ako ćemo smatrat firmom prodavnicu kablova u kojoj možeš da zaradiš 600 km a da si prijavljen na 370 KM). Zašto nemožemo dobiti posao u državnim firmama? Dragi moji zato što kolege i kolegice koji nisu imali potencijala da završe pravi državni fakultet, pa su im mame i tate platili privatne fakultete koje su za 3 godine završili bez problema i isti ti popunjavaju mjesta ljudi koji su pošteno stekli diplome. Neću da prozivam nikoga, neću da se žalim ni nakoga jer svako treba da radi i da jede hljeb. Očigledno je da u hercegovini fali jak neki privatni sektor da pozapošljava ljude, a u ove naše prodavnice treba zaposliti ljude trgovce.

  Puno pozdrava, valjda će nekad biti bilje!

 13. Poštovane kolege, sa ove i sa one strane :),

  Pokušat ću da budem što kraći jer predugi komentari su obično smarajući za čitanje i nevode nikud. Neću puno komentarisati situaciju po Bosni jer nisam dobro upućen, a za Hercegovački kraj duboko jesam. U Hercegovi je problem što svaka prodavnica elektro opreme se smatra firmom (prodava covjek u „firmi 5 sijalica i kablove za el instalacije i on je d.o.o. isto kao i HE Dabar sto je krajnje smiješno“) i obično vlasnici takvi „firmi su ljudi koji jedva imaju 25 godina i maksimalno 3 razreda nekog zanata“ i ti isti ponude posao el inzenjeru ili magistru el tehnike za 600- 800 KM da rade od jutra do sutra ko magarci sa čime direktno ponižavaju visoko obrazovana čovjeka, a da je sreće takav profil čovjeka ne bi imao priliku da se pozdravi sa visoko obrazovanim covjekom. Da ne širim, u Trebinju, a posebno u ostalim dijelovima Hercegovine (Istočne) jedino ljudi mogu da opstanu u državnoj firmi, jer privatne praktično ne postoje (izuzev ako ćemo smatrat firmom prodavnicu kablova u kojoj možeš da zaradiš 600 km a da si prijavljen na 370 KM). Zašto nemožemo dobiti posao u državnim firmama? Dragi moji zato što kolege i kolegice koji nisu imali potencijala da završe pravi državni fakultet, pa su im mame i tate platili privatne fakultete koje su za 3 godine završili bez problema i isti ti popunjavaju mjesta ljudi koji su pošteno stekli diplome. Neću da prozivam nikoga, neću da se žalim ni nakoga jer svako treba da radi i da jede hljeb. Očigledno je da u hercegovini fali jak neki privatni sektor da pozapošljava ljude, a u ove naše prodavnice treba zaposliti ljude trgovce.

  Puno pozdrava, valjda će nekad biti bilje!

 14. Poštovane kolege, sa ove i sa one strane :),

  Pokušat ću da budem što kraći jer predugi komentari su obično smarajući za čitanje i nevode nikud. Neću puno komentarisati situaciju po Bosni jer nisam dobro upućen, a za Hercegovački kraj duboko jesam. U Hercegovi je problem što svaka prodavnica elektro opreme se smatra firmom (prodava covjek u „firmi 5 sijalica i kablove za el instalacije i on je d.o.o. isto kao i HE Dabar sto je krajnje smiješno“) i obično vlasnici takvi „firmi su ljudi koji jedva imaju 25 godina i maksimalno 3 razreda nekog zanata“ i ti isti ponude posao el inzenjeru ili magistru el tehnike za 600- 800 KM da rade od jutra do sutra ko magarci sa čime direktno ponižavaju visoko obrazovana čovjeka, a da je sreće takav profil čovjeka ne bi imao priliku da se pozdravi sa visoko obrazovanim covjekom. Da ne širim, u Trebinju, a posebno u ostalim dijelovima Hercegovine (Istočne) jedino ljudi mogu da opstanu u državnoj firmi, jer privatne praktično ne postoje (izuzev ako ćemo smatrat firmom prodavnicu kablova u kojoj možeš da zaradiš 600 km a da si prijavljen na 370 KM). Zašto nemožemo dobiti posao u državnim firmama? Dragi moji zato što kolege i kolegice koji nisu imali potencijala da završe pravi državni fakultet, pa su im mame i tate platili privatne fakultete koje su za 3 godine završili bez problema i isti ti popunjavaju mjesta ljudi koji su pošteno stekli diplome. Neću da prozivam nikoga, neću da se žalim ni nakoga jer svako treba da radi i da jede hljeb. Očigledno je da u hercegovini fali jak neki privatni sektor da pozapošljava ljude, a u ove naše prodavnice treba zaposliti ljude trgovce.

  Puno pozdrava, valjda će nekad biti bilje!

 15. Ti prijatelju ocigledno nisi upucen u situaciju u Trebinju, jer da jesi znao bi da se solidne pare mogu zaradit samo u drzavnoj firmi, a u drzavnu se ne ulazi sa vrijednosti dobra ili losa radnika vec necu da pominjem kako jer to svi znamo, ako imas nekog jakog upadas ako nemas izvoli tucat kamen. Ajde navedi mi jednu firmu Trebinju privatnu u kojoj se moze zaradit da prezivi jedna 4 clana porodica (mislim na normalne uslove zivota- minimalna potrosacka korpa koju je drzava propisala, a mislim da ona iznosi 1600 KM, a mozda i vise)

 16. Ovde izgleda sve programeri veliki, pa znaju odkucat kako treba komentar, vjerovatno je to od preceranog koriscenja fb-a. Ja nisam programer, necu da vam se mjesam u posao. Ocigledno ovde su neki da se prepucavaju ko zna rijesit diferencijalnu jednacinu, ko zna ovaj i onaj studentski fazon, ali to ljudi nije tema, treba se zajedno uduriti kako da dodjemo do normalna posla, a ne da jedni pucamo na druge ko zna ovo ili ono. Evo ako ce nekima biti srce na mjestu ja ne znam nista :D. Eto toliko od mene, izlazim iz rasprave. Cao.

 17. Ovde izgleda sve programeri veliki, pa znaju odkucat kako treba komentar, vjerovatno je to od preceranog koriscenja fb-a. Ja nisam programer, necu da vam se mjesam u posao. Ocigledno ovde su neki da se prepucavaju ko zna rijesit diferencijalnu jednacinu, ko zna ovaj i onaj studentski fazon, ali to ljudi nije tema, treba se zajedno uduriti kako da dodjemo do normalna posla, a ne da jedni pucamo na druge ko zna ovo ili ono. Evo ako ce nekima biti srce na mjestu ja ne znam nista :D. Eto toliko od mene, izlazim iz rasprave. Cao.

 18. Ovde izgleda sve programeri veliki, pa znaju odkucat kako treba komentar, vjerovatno je to od preceranog koriscenja fb-a. Ja nisam programer, necu da vam se mjesam u posao. Ocigledno ovde su neki da se prepucavaju ko zna rijesit diferencijalnu jednacinu, ko zna ovaj i onaj studentski fazon, ali to ljudi nije tema, treba se zajedno uduriti kako da dodjemo do normalna posla, a ne da jedni pucamo na druge ko zna ovo ili ono. Evo ako ce nekima biti srce na mjestu ja ne znam nista :D. Eto toliko od mene, izlazim iz rasprave. Cao.

 19. Ovde izgleda sve programeri veliki, pa znaju odkucat kako treba komentar, vjerovatno je to od preceranog koriscenja fb-a. Ja nisam programer, necu da vam se mjesam u posao. Ocigledno ovde su neki da se prepucavaju ko zna rijesit diferencijalnu jednacinu, ko zna ovaj i onaj studentski fazon, ali to ljudi nije tema, treba se zajedno uduriti kako da dodjemo do normalna posla, a ne da jedni pucamo na druge ko zna ovo ili ono. Evo ako ce nekima biti srce na mjestu ja ne znam nista :D. Eto toliko od mene, izlazim iz rasprave. Cao.

 20. Postenjacina, 08.09.2011. 20:27:32
  ma daleko si ti od postenjacine.prosjecna plata elektoinzinjera u bih sa 10 g iskustva je 1250km(sajt bolji posao ili moj posao prije par mjeseci) dakle ti bi u startu bolju platu na casnu pionirsku da znas raditi posao.zasto je ponizenje raditi posao van struke?ja sam u zivotu radio bar 10 razlicitih poslova ukljucujuci i projektovanje uredjaja i cuvanje ovaca i to smatram prednoscu i nimalo mi ne smeta da saradjujem sa nekim pr. dr. ili milionerom.pomjenio sam dosta u privatnom zivotu od kada sam poceo primjenjivati pravilo „jare za pare“ ili „nema dzabe ni kod stare babe“ i dosta na tu temu mozes nauciti od ad hoc.sto se tice promjena na nivou trebinja zasto mislis da nisu moguce?ja cu pokusati koliko mogu na narednim izborima,naravno ako vidim da imam sa kime ali nemoj misliti da cu se boriti za tebe i tvoja prava jer mislim da to ne zasluzujes a i zasto bih se borio za tvoja prava ako zaradjujem vise nego sto ti zelis da zaradjujes.nije mi jasno,ako mislis da nista ne mozes promjeniti, sto si isao na faks i trosio bogu dane i caci pare kad si kamen mogao tucati i bez skole?ili se ipak nadas da bi se mogo uvuc u elektroprivredu?

 21. AD HOC I BOJAN NISEVIC su apsolutni carevi :DDDDDD
  Vi ste ĆAĆE vaseg zanata i evo bas sad kontam da otvorim firmu i da mi radite za vase plate od 400 km, msm koliko i zasluzujete jer ne cijenite fakultet i znanje,narocito ne tudje.Zdravstveno vam naravno nece biti placeno kao sto nije ni do sad,msm da vam ni te prekookenaske firme ne placaju zdravstveno i socijalno. Sudeci po podvaljku ispod Bojanove glave,brzo ce mu trebati zdravstveno s obzirom na sigurno povecan holesterol i masti u krvi. Sto se posla tice,posla ima koliko hoces ,samo te ne placaju.Msm ima se za hrane i vode (za jednog covjeka,ne njegovu porodicu),ali da li je to zivot???
  Smijes li reci decku koji je otisao trbuhom za kruhom u Rusiju blizu granice sa Kinom i ostavio zenu i dijete same,kako se prevario i da ovde ima posla koji je super placen.Momka znam i nije jedini koji je fizikalisao kao inzenjer da bi zaradio hljeb.Umjesto da se udruzimo da nesto promjenimo,da makar imamo vecu platu od policije koja ima 5 mjeseci kursa,mi ovde raspravljamo kako je ova drzava utopija kako postoji Lanaco i ostali jadi. Ne znam ni zasto ovo pisem,bolje da cekam neki novi rat,odoh u Svabiju da se vratim ko car.
  NIJE SLOBO KRIV MI SMO GOVNA :DDDDDDDD

 22. Ministar, 08.09.2011. 21:48:56
  „Umjesto da se udruzimo da nesto promjenimo,da makar imamo vecu platu od policije koja ima 5 mjeseci kursa,mi ovde raspravljamo kako je ova drzava utopija kako postoji Lanaco i ostali jadi. Ne znam ni zasto ovo pisem,bolje da cekam neki novi rat,odoh u Svabiju da se vratim ko car.
  NIJE SLOBO KRIV MI SMO GOVNA :DDDDDDDD“
  odavno nisam procitao kraci tekst sa vise gluposti.ja nemam nista protiv da mijenjamo sve redom i pokusao sam da tu incijativu poguram na trebinje danas i ispalo je da stoku vise zanima leo nego sudbina trebinja ali sam opet spreman da poguram koliko mogu.ne vidim zasto bi ja bio prvi i najglasniji kad 90% trebinjaca zivi losije od mene a ako mislis da bi ja trebao galamiti da bi se ti uvalio u eprs gadno si se zajebo,nisam bas tolika budala.ti nisi ratovao pa zato cekas neki novi rat, a sad bi se ja jos trebao boriti i za tvoja prava poslije izguranog rata.sto se tice svabije bolje pokusaj u sad jer tamo ima deficitarnih i dobro placenih radnih mjesta(kamionzija) za koje posjedujes odgovarajucu kulturu i znanje.ako tebi slobo nije kriv meni jest jer sam ratovao dok je marko zaradjivao noseci gajbe.

 23. Au, nismo znali do ove vijesti da zivimo u takvoj drzavi gdje ima posla preko glave. Nemam namjeru da se svadjam ni sa kim niti bilo koga da krivim za ovo ili ono ali mi se ponekad zgadi sta sve procitam i cujem i kako ljudi koji komentarisu vijesti komentarisu samo ono sto njima odgvara i na koji nacin oni predstavljaju trenutno stanje u kome se nalazi drustvo, da li je to neki Gadafijev sindrom ili ne – necu ulaziti (da neko ne pomisli da imam nesto protiv covjeka 😀 ) ali kaze pukovnik lojalnom narodu: Dobro sam, nisam pobjegao samo pripremam odbranu a rat dobijamo 100% iako drzimo 2% teritorije (pa zar mislite da ce reci da je gotovo, da je ponizen, pa kakve ce odgovore politicar davati nego politicke)?
  Elem, ja sticem utisak da ovde ima dosta politickih odgovora, protiv koje nemam nista, pa tako jedan politicar ce reci posla ima preko glave iako je od Trebinja do Bijeljine otpusteno pa sigurno 50 pripravnika mahom ove struke, sto iz drzavnog sektora sto iz privatnog sektora, pa ce tako politicar reci da su mu se zalili privrednici da kadar koji su zaposlili „nista ne zna“, pa ce tako politicar reci da treba raditi privatno i pa i za 800 maraka pa i ako ti se desi nekad da radis 36 bez prestanka, e znam licno momka koji je u privatnoj sarajevskoj firmi radio 36 sati bez prestanka i ajde da se to desi jednom, dvaput pa dobro moze se trpiti, ali kad se to ponavlja iz dana u dan i kad istrpis sve to i kad zatrazis godisnji odmor gazda kaze: E pa gdje ces sad, ja taman ugovorio novu tezgu ! E sad idu pljuvanja, cuj nece da radi za 800 KM i kakav je to covjek koji nece da radi pa i za 800KM (a politicar ti nece ni dati sansu da kazes da nemas kucu, da imas zenu i dijete, da moras platiti rezije, da zivot jedne porodice kosta blizu 1000 KM itd itd). Na takva politicka predstavljanja stanja u drustvu, ja licno da sam slepac, rekao bih pa ovo nema nigdje na svijetu da se tako dobro zivi.
  Evo ima i onih koji hoce da mijenjaju balkanski mentalitet (za ove lektore sto kritikuju, a komentar pisu kao da chatuju: pridjevi koji su nastali od vlastitih imenica a zavrsavaju se na ski i sči pisu se malom slovom) pa mu smetaju ljudi koji vole da popiju kaficu, da se druze, da prosetaju u prirodi kad god mogu sta drugo da kazem nego: Dobrodosao na Balkan i ne bori se sa vjetrenjacama jer to je uvijek tako bilo, i sada je i bice jos dugo jer promjena mentaliteta jedne nacije i regiona je proces koji traje desetinama godina. Mene samo zanima za ove sto rade od kuce koliko su radnog staza „iz kuce“ uplatili, da li smiju da se razbole, jer su mozda zaboravili da zdravstveno osiguranje moras isto tako uplatiti da bi ti dokror dao da udjes u bolnicu, pa me zanima jos misli li neko da se i „iz kuce“ moze ostariti i da se vjecno ne moze raditi i da ce nikad i od penzije morati da zivi. E sad ce politicari da mi zavezu usta dok oni budu javnosti govorili: Pa ti manijace moras sam sebi da placas PIO osiguranje, pa moras da placas i zdravstveno manijaca ili se lijeci kod privatnika (isto ti je platio privatniku jedan pregled mjesecno ili osiguranje ), a ja kroz zavezana usta hocu da pitam a G, politicaru ako ja radim „iz kuce“ i uspijem zaraditi 1000 KM, ali imam zenu i dijete i nemam stan – postanar sam, a i moram jesti mjesec dana, a volio bih i da imam penziju kad ostarim a trebao bi i da se lijecim, ali G. politicar? Ode covjek dalje, ko da ga Bog nije davao. Ali ako pak progovoris nekako onda te pita „Sta si ucinio da nesto promijenis“?!?
  Cuvena recenica politicara protiv koje ne moze niko,ja prvi ne mogu. Kad ti to neko kaze znaj sta treba raditi. Podranis jedno jutro i pravo u stranku i trazis pristupnicu i onda slijedis instrukcije za dalje (Licno nemam nista protiv stranke ali nismo svi isti).
  Evo vidim ima ovde i mjeraca necijeg znanja pa kazu da svi ti sto su otpusteni ili sto su bez posla, jako „lose stoje“ sa znanjem, da ne znaju, da su ovakvi ili onakvi pa bih zamolio iste da da nam malo vise kaze ko pali trafostanice, ko zapali teromelektranu u Gacku svake godine po jednom itd itd, da ne nabrajam sitnija piromanisanja?!?
  Evo boli ih sto se jos i ne predstave imenom i prezmenom da bi mogli jos vise da ih pljuju, a vjesto se kriju iza nekih patriotskih nikova i palamude na svaku objavljenu vijest. PI !

 24. Ide pripravnicki za 1000 visokoobrazovanih mladih ljudi koji su na birou, lijepo je to cuti, ali nesto drugo je po strani, posle pripravnickog ide otkaz u 75% slucajeva. Problem je sto vecina tih ljudi koji zavrse pripravnicki imaju 1 godinu radnog staza. Ajde neka mi neko navede i jedan konkurs sa bilo kog regionalnog portala za zaposljavanje gdje se trazi minimalno 1 godina radnog iskustva(elektroinzenjer/programer). Za elektroinzenjere obicno je slucaj minimalno 3 godine radnog iskustva, da se razumijemo, ne bilo kakvo iskustvo, vec uska specijalnost vezana za dati konkurs. Rijetki su konkursi sa minimalno dvije godine radnog iskustva, a da ne komentarisem slucajeve „juniora“, t.j. svih diplomaca koji nemaju ni jednog radnog dana, takvih konkursa naprosto nema. Bio je slucaj sa Lanacom, kao i jednom softverskom firmom iz Doboja, i to je sve u zadnjih godinu dana.

  Neko gore spomenu rad od kuce za ino-firme… pa koja ce to ozbiljna ino-firma zaposliti nekoga ko nema nikakav ozbiljan projekat iza sebe,reputaciju,a jos je iz inostranstva. Tacnije iz neke nerazvijene zemlje, za koju ako su poslodavci i culi, misle da je ratno stanje. A treba uplatiti doprinose, osiguranje, i prezivjeti. Svaka cast pojedincima koji se uspiju progurati i ispuniti gore navedene uslove, ali bojim se da je takvih malo, vrlo malo.

 25. Svaki outsource rad je istovremeno i ofshore rad i ne da te nece zaposliti nego jedva cekaju da te zaposle jer ti nisu duzni placati nista, osim plate, a da bi zaradio za porodicu na taj nacin vrlo brzo ces morati odvajati pare i za ludnicu jer jedno 12-casovni rad neces moci da izdrzis. Sto 12-casovni pa zato sto ti njemu prikazes da si radio 12 casova a on kaze ne ne to se radi 6 casova i plati te 6 casova. Mene jos interesuje koji to porodicni covjek „ima vremena“ da radi 12 casova???

  Sve u svemu radom od kuce mozes zaraditi za dzeparca i moli boga da te zdravlje sluzi 😀

 26. ako si iz trebinja i znas bilo sta iz elektrotehnike samo u komentarima na ovu temu sam naveo dovoljno podataka da znas kako mi je ime i prezime.ako ne znas tvoj problem uci nikad nije kasno.sto se tice diplome na drugoj diskusiji sam naveo da nisam zavrsio faks ali ako hoces mozemo se naci pod platanima pa cu ti navesti nekoliko firmi u kojima su mi vrata uvjek otvorena pa ti pokusaj umjesto mene mozda upali.

 27. Pošto vidim da nekima još uvijek nije jasno (nije ni čudo, jer ovdje sve treba 50 puta ponoviti, takav je valjda sastav ljudstva koje se okuplja), da ponovim:

  Svako je plaćen tačno onoliko koliko i vrijedi. Ni marku više ili manje. Ko misli da vrijedi više od onoga koliko je plaćen, taj će tražiti i bolji posao. Ako ga ne može naći, to znači da ne vrijedi više od onoga koliko je trenutno plaćen. Čista ravnoteža.

  To za koliko sati i sa koliko napora ćeš zaraditi onoliko koliko ti treba, zavisi samo od tvoje sposobnosti. Situacija nije laka, jer se nalaziš u društvu koje je potpuno nesposobno da se organizuje (zaostalo je, retardirano), ali ako ne možeš da prođeš ovdje zato imaš šansu da ideš tamo gdje je stanje bolje. Ako ti ne odgovara rad za stranog poslodavca od kuće, a ti onda traži bolje plaćen posao i radi njega. Koliko si sposoban, toliko si i plaćen. Ni marku više, ni marku manje.

 28. 43 поста на неку вијест је поприличан број и ако одузмемо понављање постове које су оставили „писмени“ „инжињери“. То је сигнал да су коментари имали добру читаност. Оно што је интересантно да ми се ни један од тих НЕЗАПОСЛЕНИХ „инжињера“ није јавио на мејл када сам им понудио да ћу им пронаћи посао. То све говори о овим „инжињерима“ који не би да се поздрављају са власницима трговинских радњи (зато што су „инжињери“!?), а користе изразе као што су: prodava, odkucat, prećeranog, uduriti, ćaće итд.
  На ове коментаре око мог здравственог и колико могу да зарадим у приватном сектору се нећу освртати, довољно је само да напишем да зарађујем много изнад просјека у РС.
  Оно што је бито да схвате ови тзв. инжињери је следеће. За ваш лични животни неуспјех није крив ни овај систем ни криминална хоботница на власти. Криви сте сами себи. И што прије то схватите то ћете се прије вратити на пут напретка, менталног и духовног оздрављена.

 29. Ako neko u Republici Srpskoj moze da zaradi iznad prosjeka onda je on:

  1. Kriminalac
  2. Lopov
  3. Bankar
  4. Vlasnik mikrokreditne organizacije
  5. Programer od kuce iz koje ne izlazi po 60 dana
  6. Politicar, ali visoko pozicioniran
  7. Ogovarac po zadatku svega i svacega
  8. Spijun

  Gospodine nisevicu ko ste Vi da se bavite lektorskim poslom i na osnovu saljivih komentara pojedinaca procjenjujete koliko ne ko zna ili ne zna? Koliko sam primijetio po komentarima nesto i Vama fali u ovoj drzavi ali Vam je neko dao algoritam po kome cete da pricate. Mogu li se izrazi (koji su vama zasmetali u pojedinim komentarima ) uporditi sa Vasim psovkama i nemoralnim izjavama? Mene zanima u kojim se to skolama uci? Da niste mozda neki sa spiska iznad pa da Vam odmah bude sve oprosteno?

  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=5&idnovost=8361

 30. …navesti nekoliko firmi u kojima su mi vrata uvjek otvorena… Je li to Novotex :DDDD Kakvi carevi :DDD Nekom rat nekom brat,tebi bez skole izgleda brat :DDDD U sretna vremena nemoguce bi bilo da uopste prisustvujes ovakvim komentarima koji se tebe apsolutno ne doticu.
  Daj uslove tog posla Bojane,ovako javno.Sta je sve uracunato i kolika je plata? Kad vec znas da osudjujes i omlaovazavas,ti si svojoj familiji kao takav zivotni neuspjeh. Na svakoj diskusiji komentarisu gotovo isti ljudi kako je sve fino i cisto da bi se sama vijest svela na to kako nije drzava kriva nego da smo mi govna. I uvijek su to isti ljudi,obicni politicki forumasi. Bojane u kojoj si stranci? Posto sam vidio da pratis politicku scenu :DDD
  Covjekova pismenost,govor,ponasanje,oblacenje… ama bas nikako ne ucestvuju u procjeni da li je on strucan ili ne.Znam par cijenjenih doktora nauka koji se izrazavaju kako oni hoce,ali im niko ne zamjera to pa nemoj ni ti ucenjace veliki.Brada ne cini filozofa,pa ni tvoje odijelo i djozluci inzenjera. :DDD Pozdrav sa posla iz nocne 😀

 31. U ovoj RS cini mi se da se najteze podnosi tudji uspjeh, pa tako se i omalovažavaju diplome ni manje ni više nego Elektrotehničkog fakulteta.Valjda strah priučenih majstora od novih narastaja.Ako neko zna zamjeniti uticnicu ne mora značiti da je inženjer.
  @Bojan Nišević
  Ne diraj mi braću Hercegovce, oni tako pričaju, što je tebi tata njima je ćaća, i gotovo.Uostalom nisu ljudi studirali jezik, nego elektrotehniku.
  Drugo, završio si privatnu školu, gdje školarina košta 3000 EUR (da dobro ste pročitali braćo inženjeri) godišnje, a može da se studira i preko Interneta.Onda te je neko zaposlio u Hidrometoerološki zavod… Ti, prijatelju najmanje imaš prava da nam sudis, kad završiš Elektrotehniku onda nam se javi (nema privatno, jbg).
  Btw, svaka čast na hrabrosti što se potpisujes imenom, i ja ću kad porastem.
  Ostalo će ovi moji sokolovi hercegovački da vam ispričaju.
  Praštajte, braćo na dužini posta.

 32. ne radim u trebinju procitaj tudje komentare prije nego sto napises svoj.to je ono sto posebno boli jer se svi bunite kad dodje do vase koze a niko se nije bunio kad ja nisam radio.a znate li vi „inzinjeri“ da je elektroinzinjer koji ima najjace reference u istocnoj hercegovini (vjerovatno jace nego svi ostali zajedno)trenutno samo formalno zaposlen kod privatnika za onu mizeriju koju je neko gore naveo?gdje ste bili kad se trebalo buniti za njegova prava? firme za koje sam cuo ili vidio oglas da traze elektricare,inzinjere ili bilo koga ko zna raditi posao su:dzida vilicari tromedja,mucic doo ljubuski,telefonija doboj,he capljina,emi podgorica itd

 33. “За ваш лични животни неуспјех није крив ни овај систем ни криминална хоботница на власти. К“

  Pretjerujes. Jedna stvar je kad neko bira posao u siroj struci i nece da radi bilo sta kao inzenjer, a sasvim druga stvar kad na trzistu nema posla ili posao inzenjera zauzima neko drugi formalno.

 34. Некада је важило (а мислим да и данас важи):
  1. само најбољи ученици из разреда уписују електротехнику, медицину или природно-математички факултет
  2. они врлодобри или „натегнуто“ одлични уписују економију, право, педагошку академију и слично
  3. они којима родитељи имају пара, а они нису баш неки ученици, уписују политичке науке

  Први у набрајању раде и доказују се читав живот. Други постају директори, судије, државни чиновници итд.
  Трећи, нормално постају власт и одлучују о судбини и првих и других и свих оних који нису поменути.
  Појава „приватних факултета“ је посебан проблем и кадрови који долазе са тих факултета су посебна прича…

 35. Sva nesposobna bagra se skupila i hoće da im neko drugi dadne posao, a nesposobni su sami da stvore posao ili za njega da se izbore ili neće da rade onoliko koliko se traži. Pošto je bagre 90% onda je jasno zašto je 90% bogatstva u rukama samo 10% ljudi. Tako to i treba da bude.

  Ista je stvar i sa sistemom (državom). On je baš onakav kakvim ga ljudi koji ga sačinjavaju naprave. Ni promil bolji, ni promil gori od tih ljudi. Čista ravnoteža. Ko misli da nije dobar, neka pravi ili traži bolji.

 36. Норамлно да има и инжињера који временом постају прави канцеларијски мишеви и „послушници“. Послушници у смислу онога: „радим шта ми се каже и настојим да не правим проблеме, имам солидну плату и добро је…“
  Међутим, мислим да је већи број оних који ће се трудити да направе неку иновацију или створе нову вриједност итд..
  Електро инжињери, математичари, фиѕичари су људи који би требало да рјешавају проблеме тј. проналаѕе нова рјешења, траже начине да запосле што више људи…
  Није добар инжињер који само себе ѕапосли, добар инжињер треба да се бави иновацијама, развојем који ће у крајњој линији обезбједити посао за више људи…

 37. „Није добар инжињер који само себе ѕапосли, добар инжињер треба да се бави иновацијама, развојем који ће у крајњој линији обезбједити посао за више људи…“

  Kao što vidiš, ovi koji kukaju ovdje izgleda ne mogu ni sebe zaposliti, pa hoće da to neko drugi uradi za njih.

  Vode se rasprave zašto nacija propada, a svako bi radio ali tako da mu neko sve stavi na tacnu i još da radi onoliko koliko on hoće, pravili bi djecu, ali da im neko da dodatnu platu i za to i sve u tom stilu. Pa takva žgadija mora da propadne. Samo kuka i leži u svojoj ljenosti.

 38. Мислим да су инжињери електротехнике код нас створени да буду предсједници парламента, а онда се као мистер Радојичић понашају наизмјенично јавно, а истосмјерно у партији. Сви ви који завршите ЕТФ трком код Радојичића и питајте га који је патент употријебио да се запосли као предсједник НС РС и да жену запосли у Министарство финансија. Уз све то чланови његове најуже породице добију награду „најсрећнији фискални рачун“, само из разлога што он електронски намјешта „бубањ“. Прави иноваторB-)B-)B-)

 39. Sto rece neko gore za ove komentare treba uzeti u obzir ko ih pise i stvarno ako se malo potrudite vidite da su to uvijek isti ljudi ma koja tema bila oni sve znaju, oni znaju kako se zaposliti, oni znaju sta treba raditi, oni pljuvaju druge. Neka gospoda kao sto je Nisevic prica kao da zivi u NJemackoj ili Americi, kaze covjek: Ovi sto su ne znaju ili nece da rade ili ne znaju da rade?!? Pa kako ce neko znati sta oni znaju ako nemaju dana radnog staza, ako su vec dobili 10 odbijenica (ima i takvih samo sto nece da pisu), ako ih nikad ni jedan poslodavac nije pozvao na razgovor a konkurisali su uredno? Pa nije ovo SAD da svaki student ima svog spijuna da ga prati tokom studija i kad zavrsi pokucaju mu na vrata i kazu ti nam trebas ti sve znas. Osvjijesti se nesretnice, ovo je BALKAN.

  Za one koji ne znaju Bojan Nisevic:

  „Visoka škola elektrotehnike i računarstva strukovnih studija“ (pazi strukovnih)

  Zaposlen u Republičkom hidrometeorološkom zavodu u Banja Luci.

  Radi po outsource modelu za neku preko okeansku firmu

  E pazi kad ti takav jedan lik kaze „Ja zaradjujem visoko iznad prosjeka“ dodje ti da zadusis 500 palica i krenes redom socijalizovati bezobrazne ljude.

  Vjerovatno i u zavodu radi po outsource modelu?!?

 40. Ухх..што се овдје закувало на научној основи..B-)

  ајде момци, спустите лопту на земљу, пошто је електротехника и моја бранша, ваљда могу и ја нешто рећи за дневник..:P

  Погледајте нам кабловске телевизије и оператере, нема их пуно, осим ове код мене Елте, што јој је власник неки момак из Добоја тако ми се чини и оне преваре од тотал телевизије, нисам упућен за остале, а ту има простора за рад правих стручњака инжињера.

  Потребна фомрула, ИДЕЈА>ИНВЕСТИЦИЈЕ>РЕАЛИЗАЦИЈА=ДОБИТ.

  Мислим све то у право вријеме, ја имам школског друга у федералном Сарајеву који је директор једне сличне компаније, само њих двојица инжењера запослених+ техничари и радна снага, почели су скромно, онда су привукли неке словенце инвеститоре, умрежили су пола федерације оптиком, оператери су сателитских програма и услуге интернета, да би ту некад скромну фирмицу продали СББ-у за „тричавих“ 14 милиона к.марака!

  С друге стране, у праву су ови људи из Херцеговине, што пишу однос газда-инжињер, знам да су обично те газде дошле на ко зна који начин до лове, па им је инвестиција потпуно мрска ријеч која симболизује давање пара, а то никако не воле те новокомпоноване газде, а опет не контају да им је један електоинжињер „прескуп“ за тај посао који му нуде, а може га одрадити и обичан трговац!
  Надам се да смо се разумјели!

 41. @Neistomisljenik
  Potpisujem za ovu socijalizaciju, :D. Bolan, sve negativne komentare pišu oni koji nemaju dana fakulteta, ili imaju završenu privatnu školu po principu plati, i diploma ne može da izmakne.
  Kaže, ima LANACO otvoren konkurs za inženjere, pa kako neko iz Nevesinja da ode da radi u Banja Luku, za 550 KM plate, jedino da drži dijetu i jede jednom dnevno, a kuci da dodje jednom godišnje i to kad mu pošalju pare za kartu.
  Situacija je kristalno jasna:
  Najbolje plate su u zajedničkim institucijama, bilo kog tipa, reda oko 1800 maraka, plus topli obrok, prevoz itd…
  Slijedi Elektroprivreda RS, sa oko 1150 maraka, plus topli obrok, za Telekom nisam siguran, ali mislim da su plate u istom rangu.Poslije toga idu privatne firme koje u najboljem slučaju plaćaju oko 1000 KM, dobar dio ide na ruke, radno vrijeme ne postoji, radi se do kad ima posla.Ovo u najboljem slučaju,inače su plate u privatnom sektoru oko 750 KM, uz iste gore navedene uslove rada.
  Sve ovo pod uslovom da nađete posao, u EPRS jedino sa mnogo jakom vezom, u zajedničkim organima sa još jačom.

 42. A šta, nesposoban si, pa ti treba neko da te gura? Jesi li ne daj Bože u kolicima? Dijete drago, još 90-ih godina je ovaj narod izglasao da hoće kapitalizam, jer mu je prethodni ekonomski sistem bio katastrofalan. Šta ti sada hoćeš? Svi smo na slobodnom kapitalističkom tržištu rada, svako dobija onoliko koliko vrijedi. Da bi ušao tamo gdje želiš, moraš biti sposoban da se tu i nađeš. I to što nemaš nikoga da te pogura je – nesposobnost. Prihvati činjenicu da su svi oni koji od tebe više i bolje zarađuju sposobniji od tebe, na ovaj ili onaj način. Ako hoćeš više, razvijaj svoje sposobnosti.

 43. Iako sam bio obećao da prekidam raspravu ipak sam morao opet da se ulogujem jer sam vidio da su pristigli komentari i od obrazovana svijeta. Želim samo da podržim moje istomišljenike. Ne ponižavam nikoga, ali slažem se sa momkom koji je iznad napisao da srednjoškolcima nije mjesto da određuju šta inženjeri i magistri treba da rade, a šta ne. Nek svako radi svoj posao. A primjetio sam da ovde ima i velikih lažova i kompleksaša koji žele da okrenu svijet na način koji njima odgovara, e pa malo su se zajebali ako to misle da mogu. Takođe nekima koji su doučeni majstori želim da poručim da svaki majstor sa iskustvom zna mnogo toga što pripravnik inženjer ne zna, ali sve što jedan majstor zna pripravnik inženjer će da nauči najdalje za pola godine, a majstor nikad u životu neće znati ono što inženjer zna.

 44. @Ad hoc
  Zdrav, prav, Bogu hvala, imam 105 kg i malo manje od 2 metra kad te vec zanima.
  Da su pravila takva kakva ti potenciras, ja prvi ne bih imao pravo da pričam bilo šta na tu temu.
  Ono što je realnost, za posao u zajedničkim institucijama, uglavnom (čast izuzecima) je bitno ko vas „gura“, a ne koliko znaš i koju si školu završio.
  To je ono što raju generalno boli, što je 90 % konkursa namješteno, i nema šanse da dobiješ priliku da pokažeš da li vrijediš ili ne vrijediš.
  Posao dobijaju oni koji imaju ili novac, ili moćne prijatelje, rodbinu…
  Ako je to ta sposobnost o kojoj ti govoriš, onda mi nemamo šta da više raspravljamo.

 45. Ramstajne dragi dobro je sto ste se javili. Ako je ovo vasa struka i ako ste inzenjer elektrotehnike sa iskustvom (nije bitno koji smijer), objasnite Nisevicima i hercevima i ostalim sveznajucim anonimusima da sta znaci zavrsiti, pa evo npr elektrotehniku. Ne postoji diplomirani inzenjer elektrotehnike (ne postoji ni masinstva, ni gradjevine ni poljoprivrede ni diplomirani ekonomista ni psiholog ni ljekar) koji kad zavrsi fakultet je spreman da odmah udje u proizvodnju i donese velike novce poslodavcu. Objasni pljuvacima da je teorija jedno a praksa drugo da posle fakulteta mora da prodje neko vrijeme, a nebi trebalo veliko, da zavrseni inzenjer osjeti kako je to u praksi. Objasni ovima sto su mahom zavrsili srednje skole, pa im Bog nije dao da studiraju, da jedan inzenjer elektrotehnike nije nista do „dijamant“ koji da bi lijepo izgledao mora da se izbrusi, sto ce reci da inzenjer elektrotehnike (pa i onaj sa prosjekom 6.00)nije nista drugo nego osoba koja ima potencijal da vrlo brzo usvoji prakticna znjanja i konacno postane onaj sjajni dijamant koji ce svako da kupi ko ga plati. Objasni im da smo svi mi zavrsili srednje skole i da nam je jasno zasto oni ne mogu da razumiju pojam diplomiranog inzenjera elektrotehnike. Ja licno kad sam bio 4. osnovne mislio sam da kad neko zavrsi fakultet zna svako odgovor na kavizu 🙂 Pa ja imam utisak da ovde niko od ovih sto pljuvaju, da je sve sjajno i bajno a da posla nema zato sto niko nista ne zna, ili da nikad nisu krocili dana na neki fakultet ili su zavrsavali neke privatne fakultete po principu koliko para toliko muzike sto ne znaci da su svi privatni fakulteti losi, daleko od toga.

 46. Ad-hoc mreže su formirane od strane korisnika koji žele komunicirati „bez potrebe“ za infrastrukturom.

  „Ad hoc“- i tvoji komentari su ovde suvišni! Kažeš kako inženjeri treba da daju nove ideje u razvoju, a majstore nemamo priliku ni da počnemo radit pripravnički.

  Nadam se da će neko od ljudi koji još imaju malo obraza, a nešto se pitaju u ovoj tzv. državi obratiti više pažnje na ovaj tekst bez komentara i pomoći ljudim, bez cijeg rada staju ostale strukture u oblasti (ekonomije, prava i td.).

 47. Postovanje ramstejn. Svidja mi se kako razmisljas, ali sta je problem: Pa jel mislis da ce neko moju ideju tek tako lako da uzme i da realizuje? Evo i ja kazem da nam ne valja kablovska, evo i ja kazem da joj je zastita uradjena katastrofalno, evo i ja kazem da treba optika i hoce li neko da me cuje?Tesko. Kazu Vlada dala pressu 50000 KM za sajt, a oni ti kupe WordPress ili Joomla sablon koji kosta 100,200 dolara u logicno je da sajt se rodi za 5 dana. I zamisli tamo onog jadnika koji u Vladi radi kao expert za informaticko tehnicka pitanja i kaze sefu ej sefe pa sta ce im 50000 KM za to kad se to moze uraditi za desetostruko manje novca, a ovaj mu kaze pa ko si ti da mislis tvoje je da potvrdis i zdravo. A zamisli koliko bi bilo to njima bilo bizarno jos da ja kao pojedinac izadjem i kazem, evo ja cu presu uraditi sajt za 5000 KM, ne morate gospodjo drzavo da trosite tolike novce, 45 000 KM dajte za ustanove za nezbrinutu djecu. Zamisli koja bi ja budala u drustvu ispao (samo zato sto ne znam da tih 50000 KM mora da se opere negdje i da se preusmjeri nekom). Bas na ovim sajtovima se vidi koje se pare peru, sjeti se samo izjave onog Dulica iz Srbije sto je pravio sajt o ekologiji i kukavac nije se posavjetovao sta ce reci narodu pa rekao da je sajt napravljen u najmodernijem programskom paketu CMS i da ima vrhunsku zastitu i sta ce klinci nego da ga testiraju otpornost sajta na SQL injection i obore mu sajt. Pa sprdaju se oni na njuz.net sa tim odavno. Elem, pored ovoga i dalje mislim da treba nuditi ideje, treba uciti, treba se usavrsavati. Jeste tesko, jeste tesko prodati neku ideju ali boriti se treba ! Srbija do Tokija 🙂

 48. neistomisljenik,

  🙂
  брате, сад ће одмах неки напасти да је то „шумска диплома“…

  Него збиља, у моје вријеме је ЕТФ био наслоњен и уско везан за привредне субјекте, рецимо Енергоинвест(Емерик Блум, капа доле..), па је постојала јасна селекција по способности и таленту, а не као у садашње вријеме по страначкој опредјељености. Дакле у праву си потпуно, да ниси не би имали примјер да се један студент у оставци 😛 електоринжињера, а посланик по опредјељењу Слиниша Додик пита о свему у ИС.

  Просуди и сам колико је „способност“ битна у прављењу каријере ел.инжињера, јер школовање на факултету и завршен факултет су само дио пута или пола пута до правог инжињерског кадра, студирањем учиш начин како до знања, а завршетком студија тек добијаш ту улогу будућег електроинжињера.

  Кад погледамо састав Народне Скупштине РС, видимо да готово преовладавају кадрови из електротехнике, Мазалица, Додик, Ђуро Станојевић,…што значи да у привреди нема пара, паре су отишле на погрешну страну у политику, а за парама су кренули такође на погрешну страну и инжињери електротехнике, зато смо ту гдје јесмо, а предузећа као Енергоинвест не постоје или фиктивно постоје РАОП, а из њега бјежи свако жив гдје зна и може, док нам о другим битним предузећима из електро сектора бригу воде партијски послушници, економисти, правници, дифовци,…
  Поздрав и но сикирики није све пропало кад пропало све је!

 49. slavkan, 09.09.2011. 13:56:35

  Апсолутно си у праву, држава се нетактички понаша, а они који ти нуде неки посао на тендеру из јавног сектора, знај да то не дају ради тебе, већ ради себе и свог процента, ако им понудиш разумну цијену одбиће те иако је погоднија од неког из конкуренције јер „не виде себе“ у том послу!

  И то је право врзино коло, знам да је исто немогуће покренути код нас нарочито у источном дијелу РС посао око сателитске-кабловске мреже, раштркана мјеста, требају ти километри оптике која је скупа, а мали број претплатника, словенцима се исплатило ући у Сарајево, јер је број корисника велики и свакако је то исплатива инвестиција, њима су само потребни озбиљни људи на терену да им то заврше реализују, а сваки уложени евро им се вишеструко исплатио!

 50. slavkan, 09.09.2011. 13:56:35

  Апсолутно си у праву, држава се нетактички понаша, а они који ти нуде неки посао на тендеру из јавног сектора, знај да то не дају ради тебе, већ ради себе и свог процента, ако им понудиш разумну цијену одбиће те иако је погоднија од неког из конкуренције јер „не виде себе“ у том послу!

  И то је право врзино коло, знам да је исто немогуће покренути код нас нарочито у источном дијелу РС посао око сателитске-кабловске мреже, раштркана мјеста, требају ти километри оптике која је скупа, а мали број претплатника, словенцима се исплатило ући у Сарајево, јер је број корисника велики и свакако је то исплатива инвестиција, њима су само потребни озбиљни људи на терену да им то заврше реализују, а сваки уложени евро им се вишеструко исплатио!

 51. Pitanje za Herc64?

  Druze ja radim u Trebinju, takođe u privatnij firmi i odlično poznajem kako koja firma radi u Trebinju i kolike plate imaju radnici. Toliku platu možeš u privatnoj firmi imati samo ako si politički potkovan da nabacuješ firmi tendere iz državih firmi, a kao radnik u struci ja garantujem da nemozes imati primanja jednog el inzenjera iz EP, posebno još ako radiš 8h na dan. Ali ako ti tvdiš da možeš što je probolem da kriješ firmu reci koja je to je samo dobra reklama za tvoju firmu. Da napomenem da jedan inzenjeri u EP nisu ograničeni na platu, tu si i regresi 1000+ KM, tu su zimnice, tu su uplate struje i sto je najvaznije za normana covjeka godisnji odmor i normalno radno vrijeme jer covjek nije zivotinja nego covjek.

 52. Aleks,

  ti koliko sam primjetio kao neki lektor samo se bavis ispravljanjem gramatickih gresaka koje uopste ovdje nisu bitne. Sa ovim dodacima uz platu sam samo pokusa Hercu pokazati da sigurno nemoze kao radnik u struci i u privatnoj firmi da zaradi vise od inzenjera u EP, a drago mi je iskreno ako moze. Ali ne vidim nista lose u tome da covjek kaze nesto fino za svoju firmu i da kaze ljudi ja u toj i toj firmi imam sa srednjom skolom platu 2000 KM+, sta je lose u tome ako je to istina

 53. Herc64,

  nigdje ne pise koja je to firma, a da istrazujem koja bi mogla biti zasto bi to radio imam pametnija posla. Ako je toliko dobro u tvojoj firmi i ako si toliko dobar radnik ako napises koja je firma nece te gazda sigurno otpustit jer si pisao dobro o firmi. Ali ovo ne vodi niceme, jer da ovdje na ovim kometarima ima zadovoljnih ljudi oni sigurno ovdje ne bi kometarisali, moje kolege koje rade po HET-u i EP njima ne pada na pamet da pisu ovakve gluposti jer su zadovoljni poslom.

 54. Radni ljudi nemaju kad da pisu statuse po fejsbuku i da citaju vijesti sa posla, ne znam odakle tebi vrijeme?
  Aleks pa jesi ti od juce ili prekjuce? Plata u Elektroprivredi neka je 1500 KM ko bi radio za tu platu kad moze kao poslanik dobijati 3000 KM, a beneficije necu da spominjem? Jel bi ti? E sad ,ne mogu svi biti poslanici,normalno, ali ako se nekom inzenjeru javi prilika da ga stranka predlozi za poslanika, a jos ima sanse da udje u skupstinu i on zaista udje nece se valjda odreci pola plate 🙂 Sto rece ramstejn, nije ni cudo sto su toliki politicari inzenjeri kad se tamo vrti najvise novca.

 55. Dobri dan, dobri ljudi, vidim pisu se komentari, umjesto da se „kinta“ uzima radeci… Doduse vecini je dogorilo trazeci posao pa komentarisu, ali neki imaju i takvu srecu(ili je to znanje + iskustvo) da ovdje komentarisu u toku svog osmocasovnog radnog vremena, dok im plata „kaplje“, a usput je i veca nego u EPRS. Vrlo interensantno, zar ne! Svaka cast!

  😮

 56. U nekoliko škola u nekoliko zemalja sam ubacivao informacije u glavu i pamtio ih da bih došao do specifičnih znanja koja su mi omogućila visokoškolsku diplomu, a zatim sam ta znanja potpuno shvatio i doveo do mudrosti kroz praktičan rad. Od svega što sam naučio danas se bavim finansijama i finansijskim manipulacijama, mada mi je tako mnogo ekonomije i matematike takođe ostalo u glavi. Najviše volim da me znaju kao finansijaša 😉 Ispod imena Ad hoc tu i tamo pišu osobe koje se bave nečim drugim, ali to sad nije važno.

 57. „ubacivao informacije u glavu i pamtio ih da bih došao do specifičnih znanja“
  Ти мора да си учествовао у структуралном дијалогу са Европском Унијом. :D:D

  „a zatim sam ta znanja potpuno shvatio i doveo do mudrosti kroz praktičan rad“
  Дуго ти је требало да схватиш.Објасни нам како знање довести до мудрости.

  „Od svega što sam naučio danas se bavim finansijama i finansijskim manipulacijama“
  Сконтали смо те одмах да паразитираш на грбачи сиротиње.Лажни цар Сорош Други :D:D

  Ми те не знамо као финансијаша,али смо те упознали као кочијаша.У задњој реченици покушаш да се опереш од свих глупости и псовки које си овдје избацио из себе.

  No hard feelings!

 58. Fantasticno 🙂 Polako sve ovde odmotava klupko ko je ko 🙂
  Ne znam sto se ljudi toliko stide da kazu kakvom diplomom raspolazu? Sta je problem reci ja sam srednjoskolac, pa sta ako si? Onoliko koliko ti je Bog dao potencijala da ucis toliko si i naucio? Sta fali reci ja sam propali bankar koji nije mogao da se ostvari jer da jeste nebi bio ovde sa komentarima na svaku vijest pa ili bi radio u nekoj banci ili bi mozda bio guverner (mozda se negdje i predstavlja tako) ili bi setao po stare dane u prirodi (ako je penzioner) – drugi posao za ovu neostvarenu licnost ne vidim do prisjedanja na ljudsku muku! Mislim da smo se udaljili od teme.

 59. Да истина је да сам ја завршио Високу школу електротехнике и рачунарства у Београду која није приватна већ државна и школарина је за оне који нису на буџету била 1000 евра кад сам ја студирао ( http://www.viser.edu.rs/ ). Ја то нисам никад ни крио и то је могао да сазна било ко, ко је претражио моје име на Фејсбуку и ЛинкедИн. Успоставио сам свој онлајн идентитет управо да бих могао лакше доћи до послова. На крају крајева са дипломом на енглеском језику коју сам добио од моје СТРУКОВНЕ школе сам нашао посао по аутсорс моделу. Сад сам тренутно на мастер студијама на приватном Факултету информационих технологија и школарина ми је 2000 евра. Значи, радим за три фирме и студирам, па имам потпуно право да вама искомплексираним неспособњаковићима кажем да окачите своју диплому ЕТФ-а мачку о реп.
  Да, спадам у ону групу описану горе, не излазим по 60 дана из куће и спавам 5-6 сати дневно. Другачије моје обавезе не бих могао ни постићи. Зар то треба да је нешто негативно?
  Ни једног тренутка нисам ни говорио да је проблем до ЕТФ-а, па не знам зашто се спомиње моја школа и моја стручна спрема. Али ја ипак и мислим да јесте дио проблема у ЕТФ-у јер производи неконкурентне раднике који знају добро интеграле али не знају ништа конкретно да раде. Па кад се ово споји са комплексима, препотентности и неспособности, добијамо кадрове који ником не требају.
  П.С. По мојим сазнањима минимална инжињерска плата за софтвераше у Ланаку је 1200КМ, а и знам да има њих доста који су дошли са истока да тамо раде. Зато престаните лагати и налазити себи оправдања за властити неуспјех, отрјезните се, искористите ИНЖИЊЕРСКИ начин размишљања и приступа проблему и нађите модус како да ријешите свој проблем.

 60. Да ме људи не разуме погрешно и да будем јаснији око овог качења дипломе о мачков реп. Кад сам то написао мислио сам на оне неспособњаковиће и комплексаше који су дошли до те дипломе а не знају шта ће са њом нити за шта она служи.
  Дивим се и дубоко поштујем успјешне Е-Те-еФ-овце који остварују завидне резултате у својим каријерама (и мимо државних фирми), а много познајем и таквих.

 61. „Објасни нам како знање довести до мудрости.“

  Put informacija-znanje-shvatanje-mudrost ja ne mogu ili ako hoćeš ne znam lako objasniti. Kad bih mogao, valjda bih pisao knjige i držao predavanja o tome, a to ne radim. Ja se tim putem krećem onoliko koliko mogu i samo ću reći da je težak i da trebaju vrijeme, učenje, praktičan rad i talenat. Većini ljudi nešto od ovoga nedostaje, onih koji imaju sve to je oko 10%. Tih top 10% je moja mjera kojom sam zadovoljan. Ne težim da budem u top 1%. Bar ne za sada.

  „Сконтали смо те одмах да паразитираш на грбачи сиротиње.“

  Ja? Nešto si pomiješao. Da bih došao do svega što imam, ja nikoga nisam izrabljivao osim samog sebe, a nerijetko pomažem i drugima.

  „Ми те не знамо као финансијаша,али смо те упознали као кочијаша.У задњој реченици покушаш да се опереш од свих глупости и псовки које си овдје избацио из себе.“

  No hard feelings, boli me ona stvar kako ćeš me ti znati, uzmi ono što ti je najinteresantnije, a sigurno ima štošta jer me vidim pažljivo čitaš. Svaki moj dijalog je ispravno odmjeren i adekvatan sagovorniku, a do nivoa apsolutnog pišem samo ono što tačno znam, dok za sve što kažem, a tiče se čiste nauke dajem i izvore znanja. Nikakvom rečenicom se ne izvlačim. Ne treba mi amnestija.

  ————

  Poražavajućer je da kad se spomenu finansije, ljudi odmah u očima vide banku i bankara. To pokazuje koliko su ljudi većinom finansijski nepismeni, pa čak i civilizacijski nerazvijeni. Ta nepismenost i nerazvijenost sama po sebi nije korijen bijede ovdje, već tvrdoglavost i ljenost koja ne želi to da prizna, pa onda ni ne dopušta da se nešto nauči, čak ni kada ima priliku dobiti besplatne lekcije.

 62. kad se sve sabere i oduzme izgleda da sam bio u pravu.problem je sto bi vecina vas da „radi“ (tamo malo ko zaista radi) u eprs i sad bih ja trebao da budem toliko dobar da se borim ne bi li se jos 20 leziljebovica,pored onih 600 u het,100 u opstini i otprilike po toliko u telekomu i eprs,natovarilo na moju grbacu kroz cijene struje i ostalog.za ti vrijeme bi oni ispijali kafice od maminog dzeparca.ovaj slavkan bi da zna ko sam ja ali kad ga zovnem na pice pod platane malo ga je strah pa slavkane bi li ja trebo da te jurim po trebinju i objasnjavam ti gdje ima posla.slavkane kad ti nadjes posao sa diplomom kao ja bez diplome onda mozes pricati koliko je kome bog dao pameti,doduse vjerovatno ces uspjeti u tome jer nemas ni znanja ni pameti a imas diplomu jos kad postanes politicki podoban uspio si ispuniti sve uslove za eprs.postenjacino ja sam u zivotu odradio nekoliko desetina projekata a mozda i tvoj otac zaradjuje onu crkavicu na masini koju sam ja napravio ili popravio pa kad ti zavrsis svoj prvi projekat javi se da popricamo „na ravnoj nozi“.ako je iko dolazio u sukob sa Bojanom i ad hoc ja sam ali su ovdje bar 90% u pravu.ipak nije sve tako crno drago mi je da trebinjac ima normalan pogled na svijet.posto sam jako puno godina zivota izgubio u trebinju mislim da sam uocio greske pa cu vam ih navesti i nadati se da ce nekom od vas koristiti.
  tacno je da su vremena teska ali ne koliko svi mi a pogotovo mladji kukamo.kad se sve sabere i oduzme ovo su srednje teska vremena u poslednjih nekoliko vjekova.vi necete da radite za 800km a prije samo 15 god ja sam dobijao platu vrijednosti 2 sibice i pri tome se, u prosjeku, jedan trebinjac sedmicno sa „radnog mjesta“ vracao pokriven satorskim krilom.od 1940 do 1960 nikad nisi znao kad ce te noc progutati,a neki su izgubili sve sto su imali itd da sad ne nabrajam.
  prema tome nije sve crno.trenutno je u tb jedan od vecih problema posao.vecina vas vjerovatno dobro zna kako se u tb dolazi do posla:politicka podobnost, rodbinske veze i bog kaze vladici,u cetiri oka, koga ce zaposliti a vladika tu boziju zelju prenese direktoru odgovarajuceg preduzeca.posto ste na birou za zaposljavanje (ili za gubljenje vremena) vec duze vremena vjerovatno znate kakve su vam sanse da se zaposlite na jedan od ovih nacina a ako ne znate otklonite tu dilemu sto prije pa pokusajte ili ako nemate zeludac koji to moze svariti odustanite ali to sto prije zavrsite.pri tom nemojte kriviti milekicku,vladicice marice itd. oni su ljudi koji jednostavno imaju zeludac koji moze svariti puno vise od vaseg i takvih ima u svim narodima i svim drustvima samo sto nikakvi narodi kao sto smo mi dozvole da se kanalizacija izlije a oni malo bolji narodi redovnim ciscenjem ne dozvojlavaju da ispliva na povrsinu.svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje pa i nas,a vi se zapitajte sta ste vi ucinili i sta mozete uciniti da se stanje promjeni,da li ste izasli na prosle i da li ce te izaci na naredne izbore.kao inzinjeri bi terbali imati toliko ugleda i pameti da bar 10 ljudi usmjerite u pravom(ili boljem) smijeru na izborima a da ste to ucinili na pretproslim izborima mozda bi mi danas imali drugu vlast u tb (mozda i goru ali drugu)jer je cuku falilo odbornika za vecinu pa ih je nekoliko kupio mozda ih jos toliko ne bi mogao kupiti.osim toga vecina vas prica o postenju moralu i radili bi za plate od 1500 pa navise.gospodo polozaj u drustvu nije samo prednost nego i obaveza i ako zelite platu 1500 onda bi trebalo da sviju platu zaradite ne samo dolaskom na posao i sjedenjem u klimatizovanoj kancelariji nego i preuzimanjem djela drustvene odgovornosti na svoja ledja.ne morate sami sebi povecavati porez kao bogate svabe ali bi trebali biti ugledni ljudi u svojoj sredini.ako svaki od vas ne moze skupiti vise glasova od vase kesa,manojla cuka,mrdica,kojovica kakvi ste vi inzenjeri,prema tome nije nemoguce promjeniti vlast na lokalnom a mozda i na drzavnom nivou i nema onda milekicke i vladicica.vjerovatno vam nije poznato sta se desilo na izborima u lastvi a pogotovo u dvije najvece mjesne zajednice u bl.snsd su bili bahati i primitivni, ljudima je pukao film organizovali su se i snsd je glat izgubio izbore u ovim mjesnim zajednicama a drazenbl je jedan od organizatora u mz starcevica.prema tome nije nemoguce ali se treba potruditi.ja sam nazalost kasno shvatio da je politiku nemoguce izbjeci i ako se ja ne bavim sa njom bavi se ona samnom ito na najgori moguci nacin i ako ste za opciju da pokusamo zajedno promjeniti trebinje nabolje i ja sam za i poguracu koliko mogu,mozda i vise od drugih ako je ekipa prava ali nesto mi se sini da postenjacina i slavkan ne spadaju u tu ekipu jer ih zanima samo plata ne i odgovornost.ja licno mogu unaprijed potpisati da me nikakva funkcija ne zanima jer sad radim 120 km daleko od tb,imam prosjecnu platu elektroing.za 42 casovnu radnu sedmicu,osiguran sam,imam godisnji i klimatizovanu radnu prostoriju a zaradi se i sa strane,kad saberem i oduzmem mozda izadju i dvije plate a gazdarica je pitala sta treba da ostanem trajno.moj interes u svemu je sto cu se dogodine morati odluciti gdje cu pustiti korjenje jer ovdje ne namjeravam ostati i vise bih volio da to bude trebinje nego neki dalek kraj sa puno snijega i jedino sto ocekujem od eventualne nove vlasti je da dobijem poslove za koje imam najjace reference a ne da radim samo poslove koje niko dugi u tb ne moze odraditi pa mi jos ne plate.ako ste za bilo bi dobro da ostanemo u vezi i pokusamo.
  ako niste za onda imate dvije opcije,jedna je da se malo strucno usavrsite i pokusate da se nadjete u trebinju. da li se ikad zapitate zasto posao autodijagnostike radi kinjo a ne vi ili vam je ispod casti raditi taj posao?zasto brkovic ima prodavnicu a ne vi? ja licno poznam covjeka koji u trebinju radi daljinski kao i Bojan i zaradjuje toliko da ce napustiti drzavni posao, zasto nesto slicno ne radite i vi?prema tome posla ima samo ga treba naci i truditi se a ne samo kukati i da vam kazem da samo budale traze posao preko zavoda, tamo sam bio samo zbog osiguranja.
  treca opcija je da kao i ja dignete sidro iz tb ito sto prije to bolje. za tu opciju ne bi bilo lose da se u tb ili u okolini jos malo ucite ,pogotovu prakticnu nastavu jer vam se moze desiti ako kod poslodavca nastupite kao na ovom sajtu JA INZINJER ODNOSNO BOG da vam se ljudi smiju.ova opcija je po meni najlosija a ako vam nije jasno zasto procitajte „seobe“ od Crnjanskog.nadam se da sam vam makar malo pomogao.

 63. Herc64,

  Pozitivno si me iznenadio, konačno bar djelimično pozitivan komentar. Neke stavke koje si ovdje napisao necu ni da komentarisem da nebi opet tema krenula krivim smjerom bolje da presutim. Što se tiče tvoga pogleda na društvo u prošloj poruci skoro da se potpuno slažem sa tobom, ali isto tako ti moram reći da se nikad složit neću da se neki tehničar rangira isto kao ja i kao ovi ovdje nezadovoljni inzenjeri jer su to skoro dva neuporediva pojma.

 64. Postenjacina, 09.09.2011. 23:15:50
  ja se ne trudim da pisem ni negativne ni pozitivne komentare vec sto blize istini.to sto se neces sloziti za tehnicare je tvoja privatna stvar bil gejts, stiv dzobs i mnogi drugi vjerovatno misle drukcije.ja licno mislim da je bitno kakav je ko covjek i koliko zna a sve drugo je manje bitno.ja sam isao na faks da naucim a ti da dobijes diplomu, i ja sam na tom faksu koji si ti zavrsio radio a ti se zapitaj zasto su meni ponudili posao a tebi nisu.i je li 5, 10 ili 20 ispita bas toliko bitno za znanje,bi li ti dokusurio faks nakon 4 godine rata i sta ako sam ja zavrsio neke „skole“ koje ti nikad neces.sve ovo je manje bitno bitnije je da se slazemo u stvarima vezanim za trebinje pa ne bi bilo lose da ostanemo u kontaktu, a da u medjuvremenu ti vidis interesuje li opcija jos nekoga, vjerovatno se poznate studirali ste zajedno, ili vas vecinu interesuje samo da se docepate elektroprivrede pa makar i preko leseva.valjda ti je jasno da nema sanse da se svi zaposlite bez gornjih horizonata a ovi ih nikad nece napraviti,bratica licno znam i za njega nije ni 5 ovaca na papiru a kamoli pravljenje centrale.ja cu jos dugo biti na sajtu pa ako sta bude javi a sad moram spavati

 65. Niko nikog nece uzeti za rucicu i posjesti u fotelju.
  Ima posla za onog ko hoce da radi a onaj ko hoce i kome je potrebno,ne bira mnogo.
  Vidim mnogi se razbacuju nekakavim diplomama ovdje,pa bi ovo,pa bi ono…i svi redom zaboravljaju da je proslo vrijeme “kad je neko drugi razmisljao za tebe“i da danas svako mora da se sam izbori za svoju egzistenciju.
  Ja nemam visoko obrazovanje pa sam opet uspio “stati na noge“.Diploma bi trebala biti samo potvrda znanja a ne samo puko “sredstvo“ koje automatski garantira uspjeh.
  Sto se tice novaca i to je jasno,normalno je da neces imati veliki izbor u Sibiru ukoliko si strucan da odrzavas rashladne uredjaje ali si dobro dosao ako posjedujes znanje i iskustvo u vezi sa sistemima centralnog grijanja primjera radi.To je valjda svakome jasno,placa se ono sto se trazi.
  Koliko je neko zanimanje deficitarno ovisi i o broju ljudi koji su u stanju da obavljaju isti ili slican posao.
  Kod nas se mnogi ljudi drze diplomice“ ko pjan plota i uporno trazi “svoju struku“.U vecini slucajeva to je samo puki izgovor da se sjedi kod kuce ili eventualno u nekoj birtiji,vodeci po vas dan isprazne razgovore.
  U svoj prici ima i onih koji netremice gledaju u pravcu tamo nekakve fotelje u opstini ili uopste u drzavnoj sluzbi.
  Cemu uopste sluzi ta diploma ako je jedini cilj doci do “kruha bez motike“?
  Pa uvijek je bilo i bice,(bar ka se radi o slicnim poslovima)…treba ti papir i “utjecajan rodjak“.
  Svako moze doci do papira ali ne i do utjecajnog rodjaka.
  I naravno ima i onih koji zavrsavaju sve moguce kurseve i pola zivota provedu “skolujuci se“,poput ovog pametnjakovica “At cock“ ili magnaterra(za one koji ga ne znaju od prije.AKo je to tacno,to je opet poseban soj ljudi.Moze im se…ako tata finacira sve te zajebancije,usput gradeci za poludebilnog sincica neku buducu funkciju,gdje svakako ni ne treba biti “puno pametan“,niti sta znati ali je zato mjesto vec osigurano po “nasljednom pravu“i slicno.
  I za kraj.Dosta kuknjave za one koji “nesto iscekuju“.
  Sve je moguce ako imas neki cilj.A kako si dosao do toga,niko te i ne pita kad napravis rezultat.

 66. neistomisljenik, 10.09.2011. 01:26:58
  a koji si ti pa da ti se ja ispovjedam ko sam gdje sam radio i sta sam zavrsio?koliko se sjecam na jednom njestu sam naveo da nisam inzinjer ali da ponekad odradim projektovanje uredjaja kad mi se to plati a na drugom da sam studirao(ne i zavrsio) u sa.zbog toga mi vi novopeceni inzinjeri i idete na zivce,nemate pojma ko je el ing sa najjacim referencama u ist herc a mozda i bih(nisam ja)i od koga bi dosta mogli nauciti, a sto se tice mene u istocnoj hercegovini ima vrlo malo firmi,osim eprs i mtel tamo nisam mogao „uci“ jer nisam podoban,u kjima neko ne zaradjuje za hljeb na masini koju sam napravio ili popravio i sad bih ja tebi trebo da se pravdam.ako te interesuju moji projekti posalji mail i instaliraj orcad starija verzija pod dosom ili protel 99

 67. „Sve je moguce ako imas neki cilj.“

  Samo budale i magarci misle da je sve moguće. Ah da. Pa ovaj što je ovo gore izrekao i pripada tim kategorijama.

  Umjesto da mislite da je sve moguće, bolje će vam svima biti da odredite granice svojih mogućnosti i iskoristite ih na najbolji način, umjesto da težite za nemogućim. Tako se mnogo više postigne u životu.

 68. Herče, ti si bezbroj puta naveo da nisi završio fakultet pa i u poslednjoj poruci, jer da si završio nebi inženjere prekrstio u „inženjere“ ali to sad nije bitno. Bitno je sljedeće:

  1. Ti, Nišević i još neki poečeli ste da vrijeđate akademske ljude na intelektualnom nivou i njihove titule koje niko nije dobio što je lijep ili što ima brdo para (mada su finansije bitne)

  2. Počeli ste da sudite zašto je toliko inženjera nezaposleno ne osvrćući se na to da je neko završio prije mjesec dana, neko prije pola godine a neko i više. Neki ljudi eto nisu ni stigli da stave svoje znanje na provjeru a nasli su ne ovom spisku nezaposlenih i odmah su počeli sudovi zašto su oni nezaposleni:
  – Nesposobni,
  – Ne znaju,
  – Nesnalažljivi itd.

  Kako ti i ostali znate da su ti ljudi jedno od ovoga ako nisu imali kad ni da pošteno razmisle gdje bi mogli da rade i kojom oblasti da se bave? Iz ovih postova se da vidjeti da ste svjesno ti i ostali „intelektualci“ prvi počeli da vrijeđate titule ljudi i još da se ljutite što su vam neki uzvratili istom mjerom (toliko o tome koliko je kome bitno ko je dobar čovjek a ko ne). Vrijeđanjem nečije titule vrijeđate čitav jedan školski sistem i vrijeđate one ljude koji proizvode kadrove a to su profesori. E pa neka vam je na čast.

  I na kraju da ti kažem da mi ne trebaju tvoji projekti jer ne želim da mi se niko smije kako tražim projekte koji se pokreću pod dosom. Spominješ Stiva Džobsa a busaš se projektima koji rade pod dosom. Pa on bi te strpao u ludnicu momentalno i umjesto da taj projekat prilagodiš vremenu u kome živimo ti još šljakaš pod DOS. Tebe je druže moj pregazilo vrijeme i tebe ne nerviraju novopečeni inženjeri što se oni duvaju nego što istu titulu nemaš i ti. To se zove kompleks pogotovo što tebi ni jedan novopečeni inženjer nije ništa kriv što si ostao na nivou srednje škole. Moram ti još jednom napomenuti: Ako ti nekoga svjesno vrijeđaš očekuj isto pa makar to i ne zaslužio !

 69. Slavkan

  Odličan komentar, svaka ti čast! Ja bi da zaobiđemo ovakva prepucavanja jer stvarno je krajnje nerazumno upoređivat inženjera i nekog majstora ili tehničara. Za softver svaka čast sve je čovjek rekao kakvim se alatom koristi. Mi inženjeri se borimo za svoja prava inženjera kako i bog zapovjeda, a majstori-tehničari ja ne znam šta oni uopšte rade u našim problemima, ili možda žele da zauzmu naše pozicije, što je krajnje nemoguće. Ljudi bavite se svojim problemima, netrebate vi nama davati savjete šta da radimo, mi samo možemo uzeti savjete od magistra, doktora, profesora, uspješnih inženjera, uspješnih direktora…a uzimat savjete od majstora-tehničara je isto kao voziti novog mercedesa, a pitati za savjet majstora koji odrzava zastave 101, on će naravno reći nevaljaju novi mercedesi puni su platike i elektronike koja crkava, stojadin ti ima jake odbojnike na branicima i sav je od celika i nikad mu se ne kvari elektronika :D. Evo koliko vidim usvojen je program vlade, pa da bar neki ovdje odrade prvo svoje radno iskustvo i da zaradae koju marku, bolje i godinu dana nego ništa. Borite se ljudi da upadnete u taj program, a borit se možete samo vezama, štelama, poznanstvima… jer iskustvo nemate, ali imat ćete ako bog da, a daće bog!

 70. slavkan, 10.09.2011. 15:09:03 [
  u zivotu sam sreo jako puno razlicitih ljudi ali ti si jedna od kompletnijih budala za koju sam cuo.gledaj da se zaposlis dok su ovi na vlasti jer upravo takve kao ti i traze:bez znaja i bez obraza a ako to ne uspijes ostaje ti cobanluk ili da budes dvorska luda ako to ko jos trazi.
  „1. Ti, Nišević i još neki poečeli ste da vrijeđate akademske ljude na intelektualnom nivou i njihove titule koje niko nije dobio što je lijep ili što ima brdo para (mada su finansije bitne)“
  ja ih zanam koliko god hoces koji su na nacine koje si naveo dosli do diploma,vecina onih koji si zavrsili privatne fakultete menazmenta i „sviranja qrcu“ su zavrsili faks upravo na taj nacin a znam i da su neke dame platile neke ispite u „naturi“ a cuo sam i za jednog djetica.sto je Bojanova diploma manje vazna od tvoje?
  „Kako ti i ostali znate da su ti ljudi jedno od ovoga ako nisu imali kad ni da pošteno razmisle gdje bi mogli da rade i kojom oblasti da se bave?“
  sa tvojim intelektualnim kapacitetom jos dugo vremena neces uspjeti „posteno razmisliti“cime ces se bavit cak bi ti se moglo desiti ko onom magaretu da crknes ne odlucivsi se za jednu od dvije opcije koje imas na raspolaganju i koje sam naveo.pametni se, za razliku od tebe, prvo zaposle pa onda gledaju gdje ima bolje.
  „Iz ovih postova se da vidjeti da ste svjesno ti i ostali „intelektualci“ prvi počeli da vrijeđate titule ljudi i još da se ljutite što su vam neki uzvratili istom mjerom (toliko o tome koliko je kome bitno ko je dobar čovjek a ko ne). Vrijeđanjem nečije titule vrijeđate čitav jedan školski sistem i vrijeđate one ljude koji proizvode kadrove a to su profesori. E pa neka vam je na čast.“
  upravo mi je bio cilj d vrijedjam skolski sistem i vecinu profesora ( cast izuzetcima medju koje spadaju i ova dvojica sto se vide na klipu).
  pa ne bi valjda trebao imati postovanja prema onoj gatackoj blentovini sto je prvo do temelja upropastila utp leotar,psovala radnicima mater,samarala radnice hotela pa kad su ga ucetvero iznjeli iz kancelarije onda je drzavnim,odnosno mojim, parama osnovao visoku skolu za turizam i ugostiteljstvo? ili mozda ivankovicu „pjati“ sto je zavarivo vrata izmedju pogona da ljudi ne bi mogli strajkovati?ili unkovicki koja je „privatizovala“ pola trebinja zna se kako a recenicu ne zna sastaviti.
  pa kad vas je toliko „akademski“ obrazovanih sto smo u najvecoj moralnoj krizi u zadnjih 100 god?sto se mene tice rambo je potpuno u pravu:http://www.youtube.com/watch?v=XXFOb07dqUg
  zanimljivo, ponekad se pomalo druzim sa jdnim pr. dr.,uglednim strucnjakom kakvog u sa nema, i on ima daleko gore misljenje od mene po pitanju strucnosti raznih „ing mr dr“
  „I na kraju da ti kažem da mi ne trebaju tvoji projekti jer ne želim da mi se niko smije kako tražim projekte koji se pokreću pod dosom. Spominješ Stiva Džobsa a busaš se projektima koji rade pod dosom. Pa on bi te strpao u ludnicu momentalno i umjesto da taj projekat prilagodiš vremenu u kome živimo ti još šljakaš pod DOS. Tebe je druže moj pregazilo vrijeme i tebe ne nerviraju novopečeni inženjeri što se oni duvaju nego što istu titulu nemaš i ti. To se zove kompleks pogotovo što tebi ni jedan novopečeni inženjer nije ništa kriv što si ostao na nivou srednje škole. Moram ti još jednom napomenuti: Ako ti nekoga svjesno vrijeđaš očekuj isto pa makar to i ne zaslužio !“
  da nesto znas o komp, ko sto ne znas, znao bi da je dos nastao prije vindovsa i bio dugo u upotrebi kao najcesci os za pc, hocu reci da sam projektovao dok si po dvoristu vuko serpe za usi i pito „boli li“.
  sto se tice komentara ako procitas vise mojih komentara vidjeces da su pisani po sistemu “ sa gospodinom gospodski,as krkanom krkanski“ s tim da tebe ubrajam u drugu kategoriju.

 71. Postenjacina, 10.09.2011. 16:00:41 [13807]
  Slavkan

  „Odličan komentar, svaka ti čast! Ja bi da zaobiđemo ovakva prepucavanja jer stvarno je krajnje nerazumno upoređivat inženjera i nekog majstora ili tehničara.“
  pa ti se malo raspitaj kad u het zapne hardverski ili softverski ko rjesava probleme i vidjet ces da je jedan tehnicar a drugi gimnazijalac, pa nece valjda zvati vukoja inzinjera sa 30 g iskustva u struci clana mnogih upravnih odbora koji ne zna ni gdje je supalj ili nekog slicnog.
  „Ljudi bavite se svojim problemima, netrebate vi nama davati savjete šta da radimo, mi samo možemo uzeti savjete od magistra, doktora, profesora, uspješnih inženjera, uspješnih direktora“
  pa to i ja uporno govorim ali vi ne znate ni ko je ing sa najjacim referencama u tb a kamo li u sa, pg ili bg, pa ako ne znate koga ce te onda pitati?

 72. Ja stvarno ne znam šta da uradim da bi pokazao ovome Hercu da nikoga njegovo nižerazredno misljenje ne zanima. Bolan ne mješaj se tamo gdje ti nije mjesto, šta je sa tobom čovječe! Idi zakaži na RTRS emisiju da cijela država vidi da si pametniji od svih reci ja sam najpametniji u državi. Imaš dvije opcije:
  1. Pomiri se sa tim da su svi ovi ljudi daleko obrazovaniji od tebe i da su naučili neke vještine za koje ti ne znaš ni da postoje.
  2. Upiši neki fakultet pa makar i privatni, završi ga pa onda ovdje ravnopravno dođi i soli mozak ljudima.

  Ovako vjeruj nikoga ne zanima tvoje mišljenje u svijetu inženjerstva.

  Predpostavljam da kroz život si radio svašta i da imaš raznih vještina, možda si i pošten i dobar čovjek, možda imaš ogromnog potencijala, ali svati da se kruške i jabuke nemogu sabirati

 73. Не мислим ја овјде мјерити чији је дужи, на шта се своди ова прича чија је диплома јача. Колико је ваша диплома јака говори ваш садашњи статус. Не знам зашто мене прозивате да се ја љутим, моји одговори нису били љутити нити мотивирани љутњом. Једноставно су били искрени и реални, као и све друго моје писање под сликом, именом и презименом које сам оставио на Фронталу. Ја стварно немам за што да се љутим нити се осјећам прозваним. Иза мене стоји моја диплома инжењера и моји резултати и у државном и у приватном сектору. Ја правим паре док ви расправљате јесу ли бољи мајстори или инжењери. 🙂 Смјешно.
  Пишем на ову тему једноставно јер је лаж рећи да нема посла за инжењере електротехнике. Истина је да не раде они који не знају или они који неће. Доказ за то је да се НИ ЈЕДАН ЈЕДИНИ није јавио на мој мејл кад сам понудио посао. Неки рече, људи тек изашли са факултета па нису добро ни размислили?! Управо та реченица говори колико сте неспособни. Значи нисте били у стању размишљати унапријед гдје ћете послије факса, па вам треба година-двије да добро размислите. Годину дана прије завршетка студија сте требали размишљати гдје ће те радити, а по изласку са факса сте требали већ имати макар два љета волонтерске праксе у струци. Је ли није било колега на вашем факсу који су почели радити у струци још и прије дипломирања? Неки је овдје питао за услове посла који ја нудим?! То говори колико је вама стало до посла. Ако је толика несташица посла у струци зар је битно који су услови? Ево нека ми тај што постави такво питање напише јавно под којим условима би он радио, колико мисли да на тржишту вриједи његово знање које тренутно има и за коју би он плату радио (наравно од тренутка кад ми постане продуктиван). Или би хтио да га ја плаћам док учи радити?

  „Vrijeđanjem nečije titule vrijeđate čitav jedan školski sistem i vrijeđate one ljude koji proizvode kadrove a to su profesori.“
  Који су то резултати нашег школског система па да се исти не смије критиковати? Па тај систем није ништа друго ни заслужио него вријеђање! Је ли исти неприкосновен зато што смо међу првих десет економија Европе или због тога што ви кад изађете са факса знате себи створити посао? Наш школски систем је једна учмала мочвара, један од фактора урушавања система вриједности. А ти професори треба да се стиде јер припадају елити која је дозволила да ово друштво потоне у септичку јаму. Па погледајте АНУрС у коме се организује промоција књиге „Чувар Српске“, гдје главну ријеч води полуретардирани аутор књиге. Утроба ми се преврће.

  П.С. Колико сте ви „академски“ и интелектуално зрели грађани говори и понашање једног од ваших колега са ЕТФ-а у И. Сарајеву (Мишел Кешељ рођен у Мостару) који ми преко Фејсбука шаље пријетње смрћу типа „samo cu ti reci da cu te naci da si pod kamenom i prosucu ti oba ta oka pa ti vise ni cvike nece pomagati“. Ех да сам имао марку за сваку пријетњу смрћу за моје писање по разним форумима и социјалним мрежама… 🙂 Имам осјећај да сте ви група Требињских беспосличара, неспособних паразита, који не знају шта ће са собом, па ајде онда да мало окривимо мафијашку власт за нашу неспособност… Како се не јави да нема посла ни један дипломац ЕТФ-а из Бање Луке?!

 74. Postenjačino, mislim da imaš problem da shvatiš da racionalno znanje i inteligencija koju škola stimuliše i razvija nije garancija uspjeha u životu. U školi se ne uče mnoge vještine i ne razvijaju inteligencije koje su bar jednako važne kao i ova racionalna. Akademski gledano, formalno znanje se vrijednuje nekakvim stepenima. Jednak stepen na kraju dobija i mučenik koji je na silu završio fakultet oko šestice za deset godina i blistavi um koji ga podere desetkom u roku. Pa ni to još ništa ne znači. Onaj desetkaš može od strane finansijski i emocionalno inteligentijeg srednjoškolca koji ima nit za biznis biti upregnut da radi za prosječnu platu, dok sav profit ubire vlasnik preduzeća srednjoškolac. Nauka i desetke su jedno, a moć da se dobro zaradi i mirno i lako živi nešto potpuno drugo. Znanje, obrazovni stepeni i ocjene padaju u vodu, jedino mjerilo vrijedosti na tržištu je moć da se zaradi. Koliko vrijediš, toliko i zarađuješ! Ni marku više, ni marku manje. Znanje koje čovjeku ne generiše novac nije znanje, nego je sranje. Zvanje koje čovjeku ne generiše novac je joč veće sranje. Bilo ono srednjoškolsko ili fakultetsko.

 75. Ad hoc

  Ti mi za razliku od ovih ovde nekih naduvanih djelujes dosta realno. Tačno je slažem se sa tobom da nije dovoljno samo završiti fax, potrebne su i druge vještine, a jedna od njih je manipulacija ljudima. Treba se znati organizovati, treba znati kupiti ljude, treba se znati postaviti u svakoj situaciji. Slazem se da u većini privatni sektora svako zaradi koliko vrijedi, a slažeš li se ti da jedan bilo da je inženjer bilo da je tehničar u EP da zaradi koliko vrijedi? Ako je samostalno došao na tu poziciju onda vrijedi, ako ga je tata zaposlio onda vrijedi njegov tata, a ne on. Slažeš li se da je gospodin Nišević toliko pametan da se sa tim znanjem zaposlio u državni sektor?

 76. Хвала ти на оданој почасти, а колики сам ја стручњак могу дати суд моји руководиоци, да не бих ја сам себе хвалио овдје.

  Што се тиче колатералне штете ове државе: ја овој држави плаћам порез и доприносе. Извозим услугу а увозим жив кеш који трошим овдје. Од државе сам добио бесплатно основно и средње образовање, хвала јој на томе. Једном за мог студирања сам добио 700,00КМ стипендије. Послије више нисам ни аплицирао, било ме срамота и то што сам узео јер је можда то било неком потребније него мени. Значи школовање сам финансирао и финансирам и сад сам себи. Можда сам колатерална штета јер од мог хљеба се одвајају паре за нераднике са бироа који неће да раде.

 77. Боље би ти било да умјесто што размишљаш како сам ја добио посао да смислиш како ћеш ти добити посао.
  Могу те поучити мојим примјером, ја сам још на факсу направио пар пројеката за ту државну фирму, а први мјесец сам радио бесплатно. Да, имао сам познанства, контакте и препоруке, а колики смрад треба бити човјек па да не зна никог у свом граду ко му може дати шансу да се докаже? Исто тако и у приватним пословима које сад радим сам добио шансе па се доказао. Ево како, читај и учи. Значи ступио сам у контакт са фирмом dioscouri.com која се налази у Менхетну, Њу Јорк. Без штеле и препорука. Наишао случајно на њихов сајт кад сам тражио нека рјешења учећи нови АПИ. Послао сам им имејл самоиницијативно питајући је ли им треба програмер. Они одговорили да им треба и да могу почети радити као фриленсер колико и кад год ми одговара. Сине кад ме стигнеш онда доводи у питање колико сам ја паметан.

 78. Slagao si nas da zivis od autsorsinga, a stvar je sto ti zivis od drzavnog sektora koji ti placa PIO, socijalno, zdravstveno i tu se nisi mogao zaposliti kao inzenjer te tvoje skole nego kao clan neke stranke ili te je neko doveo za ruku. Takodje mislim da lazes da placas neki porez izuzev ako nemas firmu a za to sto radis preko bare nisi duzan da placas jer zakon ne postoji. Ti vidim da pozivas ljude da hoces da ih zaposlis i onda ti cudno sto traze uslove. Cudan si ti ! Nadji ti firmu koja ce platiti ovo sto je najvaznije pio,socijalno i zdravstveno i da moze da se prezivi kada se plate sve dazbine pa ces da vidis koliko ces mailova da dobijes. Malo si i bukvalista, primijetio sam !

 79. Zaobiću vrijeđanja i omalovažavanja, da ne bi skretao temu.

  Za gospodina Nisevica:
  Kako te nije stid da ljudima pričaš priče da živiš od privatnog posla kad i sam znaš da ti je glavni posao državni, ali svaka ti čast i ja jedva čekam dan da iz privatnog sektora odem u državni. Kažeš da svako može ko nije SMRAD da se zapoli u državnu firmu da radi mjesec džaba da se dokaže. To direktno znači da smo svi mi smradovi. Eo gospodine Niševići ja sam spreman da godinu dana radim džaba u državnoj firmi da se dokažem i ako budem valjao da me ostave na poslu. To sam nudio na razna mjesta nema firm u koju nisam poslao molbu. Razmisli malo o mržnji i zlobi koju posjeduješ u sebi, jer ako mrziš 100 ljudi i misliš da si samo ti pametan tu onda nešto ne štima. Sada ćeš ti reći da ti nikoga ne mrziš nego samo istinu govoriš, ali mene ne zanima šta mi neko kaže, nego ko mi to kaže. Mislim da sa tobom nemam šta više da pričam.

 80. Најлакше је у недостатку аргумената набјеђивати неког да лаже.
  Нисам ја никад ни написао од чега живим. Али да, написао сам да зарађујем много изнад просјека захваљујући аутсорсингу. Моји приходи од тих послова су доста већи и од државне плате.
  Нисам ни прецизирао на шта плаћам порез, али само на моју државну плату плаћам 700,00КМ ПОРЕЗА и доприноса од чега дио иде и вама нерадницима са бироа.
  А ономе коме је стало до посла он не пита за услове, то питај инжењере других струка нпр. у Пољопривредном институту или Институту за екологију којима плата не прелази 800,00КМ. На крају сам позвао да сам себи постави услове.
  Стално трубите о пензионом и здравственом, понављате то као папагаји као и свако други кад нађе умишљено добар изговор. Па сине узми кеш и уплаћуј то сам себи.
  Умјесто што оправдање за своју неспособност тражиш у набјеђивању мене да лажем, боље усмјери енергију како да рјешиш свој проблем.
  Дао сам вам већ десетину савјета како да се усавршите и дођете до посла. Ево вам још једна идеја. Да ли сте ви као ИНЖЕЊЕРИ чули за Гугл Алертс. Ако имаш Гугл налог, тражи Гугл Алертс упиши у Алертс ријечи као што су: тражимо инжењера телекомуникација, потребан програмер или слично (и на енглеском) па ћеш на мејл добијати линкове кад год Гугл наиђе на текстове са тим рјечима.

 81. Што се тиче квалификације послушника, ко је имало читао моје постове на Фронталу зна шта ја мислим о странкама, политичарима и власти. Моји ставови су били увијек отворени, позитивни и можда некад преоштри. Чак ни они који мисле као ја не смију да пишу о тим темама са својом сликом, правим именом и презименом.

  Ту молбу да радиш годину дана бесплатно ниси послао у РХМЗ. Да јеси, био би примљен. Што значи да лажеш да нема фирме у коју ниси слао, а онда то доводи у питање истинитост твојих осталих изјава. Али можда ти још није касно да пошаљеш то, прикачи и диплому ЕТФ-а.

  Већ сте много информација извукли од мене са својим лажовима. Е сад још треба да вам напишем и финансијски извјештај колико зарађујем од фриленсинга. Али рецимо да то није никад мање од 1200 евра мјесечно, па сами просудите да ли је то џепарац. А ја колико сам могао да вас разумијем ви не зарађујете ни џепарац.

 82. Evo mene da se javim za uslove posla 😀
  Pitanje je bilo sto prostije napisano,sta se radi i koji su uslovi rada? Ne znas ni to da odgovoris koliki si maloumnik,jer da nisi ovde bi te neko podrzao.
  OK,igrom slucaja znam sta radis u tom zavodu i sta ti je posao i igrom slucaja znam da bi ja i bilo koji imalo priuceni informaticar (kao ti) to perfektno znao da radi. Pa eto to bi radio kao sto neko rece dzabe godinu dana (ne fol mjesec dana kao ti). Ne bih tvoju platu,jer izgleda zaradjujes koliko i C Ronaldo,zadovoljio bih se pripravnickom u drzavnoj instituciji.Ova drzava i prpada zbog takvih kao ti sto primaju velike plate za bezvezan posao. Provjeri koliko inzenjera radi i koliko je radilo u Energoinvestu u Istocnom Sarajevu bez plate,ili je dobiju vrlo malo. Ne krijes se iz jednog razloga,da te tvoje politicke kolege vide kako ti hvalis ovu drzavu i njen sistem.Pusti suplju,ne mozemo svi kao ti da godinu prije kraja faksa znamo da imamo zagarantovan drzavni posao.A sta radis na drzavnom poslu pa toliko imas slobodnog vremena da mozes da isprogramiras za te strance i uzmes cak 1200e :DDD
  E ZASTO MI PLACAMO POREZ,DA BI DRZAVA DEBELO PLACALA TEBE I OSTALE IDIOTE KOJI NISTA NE RADE ILI U RADNO VRIJEME RADE ZA DRUGE.

 83. Joj ljudi pustite Nisevica, prolupao i nadobudan covek, klasicna banjalucka budaletina. Zna on nesto to oko programiranja a daleko od toga sto on vama ovde prosipa suplju pricu. Ne znam neko je ovde rekao da zivi od hidrometeorloskog zavoda sto je i tacno, a tamo stari ne mozes ako te neko ne dovede i moze on kurcu svirati da se zaposlio na osnovu tog projekta jer imam par drugara programera koji su pokusavali na znanje da dodju do drzavne firme pa su ispali smesni u drustvu. Joj sad ce ovaj poceti da sere da su to nigde veze likovi. Aj kad se isprosipa reci cu vam gde rade

 84. Pojedinci mi se jednostavno gade, predpostavljam da nemaju prijatelja da popiju kafu sa nekim. Ljudi borite se za svoja prava, jer to nece niko drugi uraditi mjesto Vas! Treba se debelo ograditi od pametnjakovica koji zelie da budu ispred Vas. Nemozemo svi u drzavne firme logicno je, ali se svi borite za drzavne uvjek i nikad ne odustajte to je nesto najjace, a nek seru svi da je to za neradnike, nek oni rade 25 h na dan ako zele. A kad idete na razgovor kod privatnika unaprijed odredite realne uslove na koje pristajete, pa ako upali…Treba se zalagat politicki za zabranu rada subotom i svaki radnik da je full osiguran, kao i da je placen svaki prekovremeni. To treba godinama se boriti politicki da se usvoji takav zakon, da moze svako da prijavi svoga poslodavca za nepostovanje zakona o radu. Ako je radnik los, poslodavac treba da ga otpusti i na vrijeme isplati, a ne da covjeka zavlaci duzi period bez plate pa da mu kaze da je los i otpusti ga. Ljudi prijavljujte svoje gazde inspekcijama na svakom koraku, samo tako mozemo izganjat svoja prava.

 85. To ljudino Energeticaru, da imam sa kim da popricam 😉 da se ne prica samo o softveru. (naravno sala)
  Ljudino slazem se sa tobom da se treba borit za drzavni sektor i da privatnim poslodavcima treba prebit macku jednom zauvjek! Znam masu ljudi koje su zavukli za uplatu doprinosa i to onih najminimalniji, a o redovnosti plate da ne pricamo nikad se ne zna kad ce i iz koliko dijelova, a jesti se mora.

 86. Мајку ти божју, какви кретени завршавају данас факултете! Јесте ли ви по Болоњи завршили електрични факултет?
  Какве везе има диплома с интелигенцијом и знањем. Ја сам био бравар, па сам био играч, кеме су се сви клањали. У моје вријеме су се стварали инжињери који су били носиоци привредног развоја земље. Јесте ли ви икад чули за Енергоинвест, Чајавец, Унис, Фамос или само знате за ХЕТ, ЕП и Телеком?
  Па сви инжињери школовани за мога вакта су данас по цијелој Европи и Канади носиоци развоја тих земаља,а ви ко бабе кукате по форумима. Онда вам диплома ништа не вриједи. Једно је папир, а друго је знање. Прво можеш купити на пијаци, а друго не можеш.
  Овдје сте показали да сте доњи и у односу на овог метеоролога и у односу на Херцеговца са завршеном средњом.
  Ја сам, пионирчићи моји, могао обијате калаузе, али сам био амбициозан, па сам постао државник од угледа, а ви чекајте да вас стрина запосли у електропривреди. Постали сте друштво паразита. Дубоко сте ме разочарали, и као људи и као комунисти.

 87. Све вам је написао већ мој фаворит АД Хок

  „Postenjačino, mislim da imaš problem da shvatiš da racionalno znanje i inteligencija koju škola stimuliše i razvija nije garancija uspjeha u životu. U školi se ne uče mnoge vještine i ne razvijaju inteligencije koje su bar jednako važne kao i ova racionalna. Akademski gledano, formalno znanje se vrijednuje nekakvim stepenima. Jednak stepen na kraju dobija i mučenik koji je na silu završio fakultet oko šestice za deset godina i blistavi um koji ga podere desetkom u roku. Pa ni to još ništa ne znači. Onaj desetkaš može od strane finansijski i emocionalno inteligentijeg srednjoškolca koji ima nit za biznis biti upregnut da radi za prosječnu platu, dok sav profit ubire vlasnik preduzeća srednjoškolac. Nauka i desetke su jedno, a moć da se dobro zaradi i mirno i lako živi nešto potpuno drugo. Znanje, obrazovni stepeni i ocjene padaju u vodu, jedino mjerilo vrijedosti na tržištu je moć da se zaradi. Koliko vrijediš, toliko i zarađuješ! Ni marku više, ni marku manje. Znanje koje čovjeku ne generiše novac nije znanje, nego je sranje. Zvanje koje čovjeku ne generiše novac je joč veće sranje. Bilo ono srednjoškolsko ili fakultetsko.“

 88. Ад хок, свака част. Знаш шта, и Миле је био мој пионир, некад је чак мислио да сам ја бог. Можда бих могао видјети с њим да отјера Џомбића, па да тебе поставе. Видиш да ово све пропада. Сигуран сам да ти имаш визију и идеје које могу извући народ из срања и донијети благостање као у моје вријеме.
  Волио бих да чујем и остале учеснике у расправи. Мене ад хок одушевљава, јер једини схвата да сте се зајебали што сте уништили све оно што сам ја направио да се морате прилагодити или рушити капитализам и вратити се социјализму.

 89. Pročitah ovu „diskusiju“. Mogu reći da je od samog starta promašena poenta ovog članka. O čemu se radi? Vlada RS kaže da su elektroinžinjeri deficitaran kadar, a ljudi nemaju posla u svojoj struci. Neki od vas su se odmah uhvatili priče kako posla ima, samo se treba preusmjeriti. Gospodo, elektrotehnika nije samo informatika. Elektrotehnika je i energetika i automatika i elektronika, a tu posla skoro da nema, ne samo u državnim firmama nego i u privatnim. Tom logikom možete svaki kadar proglasiti deficitarnim, i reći svim pravnicima, ekonomistima i ostalima, kada ljudi završe škole, da ih posao čeka, da samo treba da nauče programske jezike jer se to traži. Ili nek idu svi čuvati ovce, to se danas traži na tržištu, nema veze što je država uložila pare u naše i njihovo obrazovanje govoreći nam kako ćemo lako naći posao u struci.
  Potpuno je druga priča što mnogi samo žele da se utrpaju u HET i EPRS i puste korijenje. To ne umanjuje činjenicu da nas ova država smatra budalama dajući ovakve izjave o deficitarnim kadrovima.

  Vidim neki spominju Energoinvest i druge gigante. Znate li u kakvom je stanju Energoinvest u Lukavici danas? Ono što je ostalo od njega, Rasklopna Oprema, grca u dugovima i pored ugovorenih višemilionskih poslova. Plata skoro da i nema, a o visini plate ću samo reći da je plata elektroinžinjera pripravnika 480 KM. Proizvodnja skoro da i ne radi, od stručnjaka je ostalo par starijih ljudi koji čekaju penziju. Od nedavno više i ne primaju nove radnike. Kako možete upoređivati sadašnje vrijeme sa vremenom od prije 30-40 godina? Jesmo li mi krivi što smo rođeni u vrijeme kada je sve u društvu degradirano, od privrede, preko školskog sistema do moralnih vrijednosti? Naravno da nismo, naša jedina krivica je što se ne borimo dovoljno da to promijenimo na bolje.

  Još bih se samo osvrnuo na jednu stvar koja ostavlja najjači utisak. Nepismenost. Strašno koliko gramatičkih grešaka od strane ljudi koji bi trebalo da budu elita ovog društva. Neko reče da nisu išli na fakultet da uče pisanje nego elektriku. Slažem se. Samo ste pisanje trebali savladati još u osnovnoj i srednjoj školi. Nije tu kriv samo školski sistem. Krivi ste i vi, krivi su i roditelji/staratelji koji dozvole da im dijete izađe iz škole nepismeno. Učite jezik, za to nikad nije kasno. Ako ga zapostavite, doćiće sutra neka budala pa će od njega praviti Hercegovački, Krajiški, Semberski jezik…

 90. Robot je mozda dao najrealniji komentr ovde !

  Problem je sto su se neki ovde javili da bi ponizavanjem i vrijedjanjem drugih izdigli sebe iznad svih. Problem je takodje ispao kada su neki poceli da tvrde da se do dobrog posla u nasoj drzavi moze doci znanjem, pa moze ali znanjem do posla dodje 1 od 100, a od 99 preostalih jedno 30 se zaposle tako sto ih neko dovede za ruku i kaze im tvoje je da radis a ne da mislis. Ostatak ovih sto se ne zaposli postaju stvar statistike i ulaze u onih 200000 nezaposlenih u RS. Niko ovde ne trazi platu od 2000 KM nego da prezivi i da mu tata i mama ne moraju slati od kuce dzeparac. Problem je i ovde sto su pojedinci, ne upuceni dobro, poceli da pljuju po ljudima a ne znajuci ni pravu pricu zasto je trenutno toliko nezaposlenih. Vecina tih nezaposlenih su odradili pripravnicki staz i posle isteka istog otpusteni na ulicu i NE ZATO STO NE ZNAJU NEGO STO NEMA PARA DA SE PLACAJU a i kako ce biti kad nema dana da neka afera ne izadje na vidjelo i kada nema dana a da negdje ne fali nekoliko miliona. Kako ce ih placati kada drzava uzima kredite da bi isplatila penzije a kad na to dodas 30% laznih penzionera i invalida stvar postaje kristalno jasna. Dobro je Robot sto si spomenuo i tu platu od 480 KM u Energoivestu koja je apsolutno tacna pa ja pozivam sve one koji kazu da uslovi rada nisu bitni da dodju i da rade u Energoivest za 480 KM i neka plati sve svoje obaveze od te plate. Tema je davno skrenula sa kolosjeka komentarima bezobraznih ljudi koji u stvari i nisu upuceni u problemm.

 91. Тито ледени, 11.09.2011. 11:10:59
  Tako je druze TITO!mile je mislio da si bio bog a ja to jos uvjek mislim kad vidim kakvi su ovi danas.
  Robot, 11.09.2011. 12:47:44
  „Robot, 11.09.2011. 12:47:44 [13909]
  Pročitah ovu „diskusiju“. Mogu reći da je od samog starta promašena poenta ovog članka. O čemu se radi? Vlada RS kaže da su elektroinžinjeri deficitaran kadar, a ljudi nemaju posla u svojoj struci. Neki od vas su se odmah uhvatili priče kako posla ima, samo se treba preusmjeriti. Gospodo, elektrotehnika nije samo informatika. Elektrotehnika je i energetika i automatika i elektronika, a tu posla skoro da nema, ne samo u državnim firmama nego i u privatnim. Tom logikom možete svaki kadar proglasiti deficitarnim, i reći svim pravnicima, ekonomistima i ostalima, kada ljudi završe škole, da ih posao čeka, da samo treba da nauče programske jezike jer se to traži. Ili nek idu svi čuvati ovce, to se danas traži na tržištu, nema veze što je država uložila pare u naše i njihovo obrazovanje govoreći nam kako ćemo lako naći posao u struci.“
  nisam ja preusmjerio diskusiju nego ovi nazovi inzinjeri.ja se takodje slazem da je problem kad vlast radi jedno a prica drugo ali ova laz je jedna od sitnijih i bezznacajnijih lazi ove vlade, sjetite se samo autoputeva, aeorodroma, termoelektrana,nestalih miliona i milijardi itd. tako da uopste nije lose sto je tema preusmjerena na onu malo bitniju: kvalitet kadrova ali si u pravu da bi se tema mogla prosiriti i na ostale struke jer je u njima situacija jos gora.ja sam licno pokusao preusmjeriti temu u smijeru za koji mislim da je ispravan:
  „ako mislite da ste strucni onda su uzroci vasih problema u politici ili u onom sto se u nedostatku boljeg izraza kod nas tako zove a u razvijenijim sredinama se jos zove i kriminal korupcija itd i vasi problemi se mogu rjesiti jedino u politici.zna se kako se mjenja vlast:puskom i na izborima.na mene nemojte racunati kad je puska u pitanju nosio sam je dosta i vise sigurno necu.kad je u pitanju promjena na izborima ja sam za i spreman sam da ucinim koliko mogu, a jeste li vi gospodo inzinjeri?do promjena sigurno nece doci anonimnim kukanjem na nevaznom sajtu ali bi moglo ako recimo formiramo u tb nezavisnu listu uglednih ljudi i upremo koliko mozemo a mozemo dosta pitajte drazenabl na ovom sajtu.osim toga jedan od vas kaze da ste kulturniji i obrazovaniji od onih koji dobijaju posao.jeste li bas sigurni u to? ako nas ima toliko kulturnih i obrazovanijih zasto grad propada? ili pod kulturom podrazumjevate ono trebijnsko olajavanje iza ledja kad niko ne cuje?slican komentar sam napisao prije par mjeseci na trebinje danas i vise reakcija je izazvao poraz leotara nego moj komentar i ako je za tb bitniji leo nego sam grad i sudbina trebinjaca onda i treba da propadnemo.“
  „posto sam jako puno godina zivota izgubio u trebinju mislim da sam uocio greske pa cu vam ih navesti i nadati se da ce nekom od vas koristiti.
  tacno je da su vremena teska ali ne koliko svi mi a pogotovo mladji kukamo.kad se sve sabere i oduzme ovo su srednje teska vremena u poslednjih nekoliko vjekova.vi necete da radite za 800km a prije samo 15 god ja sam dobijao platu vrijednosti 2 sibice i pri tome se, u prosjeku, jedan trebinjac sedmicno sa „radnog mjesta“ vracao pokriven satorskim krilom.od 1940 do 1960 nikad nisi znao kad ce te noc progutati,a neki su izgubili sve sto su imali itd da sad ne nabrajam.
  prema tome nije sve crno.trenutno je u tb jedan od vecih problema posao.vecina vas vjerovatno dobro zna kako se u tb dolazi do posla:politicka podobnost, rodbinske veze i bog kaze vladici,u cetiri oka, koga ce zaposliti a vladika tu boziju zelju prenese direktoru odgovarajuceg preduzeca.posto ste na birou za zaposljavanje (ili za gubljenje vremena) vec duze vremena vjerovatno znate kakve su vam sanse da se zaposlite na jedan od ovih nacina a ako ne znate otklonite tu dilemu sto prije pa pokusajte ili ako nemate zeludac koji to moze svariti odustanite ali to sto prije zavrsite.pri tom nemojte kriviti milekicku,vladicice marice itd. oni su ljudi koji jednostavno imaju zeludac koji moze svariti puno vise od vaseg i takvih ima u svim narodima i svim drustvima samo sto nikakvi narodi kao sto smo mi dozvole da se kanalizacija izlije a oni malo bolji narodi redovnim ciscenjem ne dozvojlavaju da ispliva na povrsinu.svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje pa i nas,a vi se zapitajte sta ste vi ucinili i sta mozete uciniti da se stanje promjeni,da li ste izasli na prosle i da li ce te izaci na naredne izbore.kao inzinjeri bi terbali imati toliko ugleda i pameti da bar 10 ljudi usmjerite u pravom(ili boljem) smijeru na izborima a da ste to ucinili na pretproslim izborima mozda bi mi danas imali drugu vlast u tb (mozda i goru ali drugu)jer je cuku falilo odbornika za vecinu pa ih je nekoliko kupio mozda ih jos toliko ne bi mogao kupiti.osim toga vecina vas prica o postenju moralu i radili bi za plate od 1500 pa navise.gospodo polozaj u drustvu nije samo prednost nego i obaveza i ako zelite platu 1500 onda bi trebalo da sviju platu zaradite ne samo dolaskom na posao i sjedenjem u klimatizovanoj kancelariji nego i preuzimanjem djela drustvene odgovornosti na svoja ledja.ne morate sami sebi povecavati porez kao bogate svabe ali bi trebali biti ugledni ljudi u svojoj sredini.ako svaki od vas ne moze skupiti vise glasova od vase kesa,manojla cuka,mrdica,kojovica kakvi ste vi inzenjeri,prema tome nije nemoguce promjeniti vlast na lokalnom a mozda i na drzavnom nivou i nema onda milekicke i vladicica.vjerovatno vam nije poznato sta se desilo na izborima u lastvi a pogotovo u dvije najvece mjesne zajednice u bl.snsd su bili bahati i primitivni, ljudima je pukao film organizovali su se i snsd je glat izgubio izbore u ovim mjesnim zajednicama a drazenbl je jedan od organizatora u mz starcevica.prema tome nije nemoguce ali se treba potruditi.ja sam nazalost kasno shvatio da je politiku nemoguce izbjeci i ako se ja ne bavim sa njom bavi se ona samnom ito na najgori moguci nacin i ako ste za opciju da pokusamo zajedno promjeniti trebinje nabolje i ja sam za i poguracu koliko mogu,mozda i vise od drugih ako je ekipa prava ali nesto mi se sini da postenjacina i slavkan ne spadaju u tu ekipu jer ih zanima samo plata ne i odgovornost.ja licno mogu unaprijed potpisati da me nikakva funkcija ne zanima jer sad radim 120 km daleko od tb,imam prosjecnu platu elektroing.za 42 casovnu radnu sedmicu,osiguran sam,imam godisnji i klimatizovanu radnu prostoriju a zaradi se i sa strane,kad saberem i oduzmem mozda izadju i dvije plate a gazdarica je pitala sta treba da ostanem trajno.moj interes u svemu je sto cu se dogodine morati odluciti gdje cu pustiti korjenje jer ovdje ne namjeravam ostati i vise bih volio da to bude trebinje nego neki dalek kraj sa puno snijega i jedino sto ocekujem od eventualne nove vlasti je da dobijem poslove za koje imam najjace reference a ne da radim samo poslove koje niko dugi u tb ne moze odraditi pa mi jos ne plate.ako ste za bilo bi dobro da ostanemo u vezi i pokusamo.
  ako niste za onda imate dvije opcije,jedna je da se malo strucno usavrsite i pokusate da se nadjete u trebinju. da li se ikad zapitate zasto posao autodijagnostike radi kinjo a ne vi ili vam je ispod casti raditi taj posao?zasto brkovic ima prodavnicu a ne vi? ja licno poznam covjeka koji u trebinju radi daljinski kao i Bojan i zaradjuje toliko da ce napustiti drzavni posao, zasto nesto slicno ne radite i vi?prema tome posla ima samo ga treba naci i truditi se a ne samo kukati i da vam kazem da samo budale traze posao preko zavoda, tamo sam bio samo zbog osiguranja.
  treca opcija je da kao i ja dignete sidro iz tb ito sto prije to bolje. za tu opciju ne bi bilo lose da se u tb ili u okolini jos malo ucite ,pogotovu prakticnu nastavu jer vam se moze desiti ako kod poslodavca nastupite kao na ovom sajtu JA INZINJER ODNOSNO BOG da vam se ljudi smiju.ova opcija je po meni najlosija a ako vam nije jasno zasto procitajte „seobe“ od Crnjanskog.nadam se da sam vam makar malo pomogao.“
  osim toga nije tacno da posla ima samo za informaticare, vise od pola firmi koje sam gore naveo traze eletronicare, u medjuvremenu sam se cuo sa dvojicom suvlasnika jedne od firmi i nakon pregledanih komentara su rekli da im takvi ne trebaju.mala plata? trziste radne snage je pijaca kao i svaka druga i cijena zavisi od ponude i potraznje.ja licno sam mozda mogao navuci platu 100-200 mozda i 300 km visu od ove ali onda vjerovatno ne bih mogao uzeti slobodan dan kad hocu,ne bih mogao sad sjedati u firmi i koristiti njihovu struju i internet,ne bih mogao raditi privatne poslove sa njihovom opremom u njihovom prostoru itd.
  kasnjenje plate?meni nikad niko u zivotu nije dvaput ne dao platu niti ce.ako plata kasni gazda hoce da te se otarasi.
  da bi gazda bio gazda jedna od vjestina koje mora savladati je koliko ko vrijedi kao radnik,naravno ako mogu platiti manje platiti ce.moj gazda i gazdarica imaju sss ali su oboje rano ostali bez roditelja i zavrsili su jaku skolu koja se zove zivot, bi li ja trebao da im zavidim i mrzim ih zbog toga?
  „Potpuno je druga priča što mnogi samo žele da se utrpaju u HET i EPRS i puste korijenje.“
  e u tom grmu lezi zec!ja licno mislim da je citava galama i dignuta da se digne sto vise prasine i da se neki pod politickim pritiskom i u gustom oblaku prasine uvuku u eprs i het.ako su nekakvi inzinjeri znaju da je bar 50% sada tamo zaposlenih visak i da posla za njih nema i moze ga biti samo ako se naprave novi pogoni a ja bih vjerovatno trebao da im pomognem da se popnu na moju grbacu.
  „Vidim neki spominju Energoinvest i druge gigante. Znate li u kakvom je stanju Energoinvest u Lukavici danas? Ono što je ostalo od njega, Rasklopna Oprema, grca u dugovima i pored ugovorenih višemilionskih poslova. Plata skoro da i nema, a o visini plate ću samo reći da je plata elektroinžinjera pripravnika 480 KM. Proizvodnja skoro da i ne radi, od stručnjaka je ostalo par starijih ljudi koji čekaju penziju. Od nedavno više i ne primaju nove radnike. Kako možete upoređivati sadašnje vrijeme sa vremenom od prije 30-40 godina? Jesmo li mi krivi što smo rođeni u vrijeme kada je sve u društvu degradirano, od privrede, preko školskog sistema do moralnih vrijednosti? Naravno da nismo, naša jedina krivica je što se ne borimo dovoljno da to promijenimo na bolje.“
  potpuno se slazem,s tim sto mislim da je zadnja recenica puno bitnija od svih ostalih zajedno.ja bi mozda nesto i uradio ali mi ne da slavkan kaze da ja nemam sta da mislim pored tolikih inzinjera moje je da radim.p abi li ja onda trebo praviti novi energoinvest?jedan od razloga sto je SFRJ bila toliko uspjesna je sto su prije kineza primjenili onu poslovicu nije bitno koje je boje macka bitno je kako lovi miseve.trebinje je napravio Cedo Kapor,cisto sumnjam da je zavrsio do rata i srednju skolu jer je bio u spaniji i Vlado Segrt ista strucna sprema.mostar je napravio dzemo (gimnazija) Jole Musa (vecernji fakultet) i jedan agronom zaboravio sam mu ime.
  tesko je?pa naravno da jeste ali teze je bilo na sutjesci.cesto navedem da 50% pripadnika 1 proleterske sa postrojavanja u rudom nije docekalo slobodu i zato su i pobjedili.danas niko ne treba da gine dovolno je da se malo radi i vise misli ali i to je mnogo za neke oni bi u eprs.
  „Još bih se samo osvrnuo na jednu stvar koja ostavlja najjači utisak. Nepismenost. Strašno koliko gramatičkih grešaka od strane ljudi koji bi trebalo da budu elita ovog društva. Neko reče da nisu išli na fakultet da uče pisanje nego elektriku. Slažem se. Samo ste pisanje trebali savladati još u osnovnoj i srednjoj školi. Nije tu kriv samo školski sistem. Krivi ste i vi, krivi su i roditelji/staratelji koji dozvole da im dijete izađe iz škole nepismeno. Učite jezik, za to nikad nije kasno. Ako ga zapostavite, doćiće sutra neka budala pa će od njega praviti Hercegovački, Krajiški, Semberski jezik…“
  slazem se,ali ja sam zavrsio srednju pa nije cudo sto ne znam pravila.naravno salim se, jezik sluzi za sporazumjevanje i bitno mi je da me svi razumiju, dalje od toga ne idem a slobodnim stilom pisanja ponekad postignem bolju izrazajnost(obrati paznju na velika slova)

 92. Evo ga i Tito,pa u ovoj drzavi ce prije Tito ustati iz groba nego sto ce se nesto promijeniti.Posto ovaj clanak izgleda nece nista da promijeni,a ove komentare ama bas niko ne cita ja sam zato da se baci supljak 🙂 Pricamo o necemu sto se javno provlaci vec godinama,par stranackih drzavnih sluzbenika sa zavrsenom visom poslovnom kenja kao nije to tako i samo tako ce proci sve ovo.Zaboravice se! Srednjoskolac HERC64 vjeruje depesama koje je napisao neki americki bolid gdje je skolstvo na nizerazrednom nivou,a prije svega ti si taj komunista koji je navikao da nista ne radi. Niko od nas nije bio ni rodjen prije nego je Tito umro,niti se sjecamo tog rezima.Upravo si potvrdio da zbog takvih kao ti ova drzava propada.
  Srednjoskolcima kao tebi su sva vrata firmi otvorena,ljudima skolovanim koji bi i mogli nesto da promijene ostankom u ovoj drzavi nisu zbog takvih kao ti,Nisevic i ostali.
  I kad ces vidi otici sa ovoga foruma??? Evo ja cu napraviti forum Poslovi za srednjoskolce. Zasto jednostavno ne odes?

 93. Niko nece da prokomentarise kako je nastao taj „nerad“, kako ameri kazu. Pa nastao je kao posljedica komunizma koji se nije sam rodio nego nam je upravo ubacen. Kako herc kaze on pripada nekoj starijoj generaciji pa je vjerovatno i dobrim dijelom zivio u komunizmu i htio on to priznati ili ne – i podrzavao ga jer mu je bilo dobro i samim tim snosi veliki dio odgovornosti. Sto nisi grano kad je trebalo, nego si kao i sva omladina tada umotavao se u one marame i nisi smio zucnuti. REALNOST !

 94. Kako vidim rasprava se odmakla, ali dobrim dijelom od srzi teme i glavnog problema. Dobar dio problema je iznio „Robot“,i bilo bi tu sto sta za dodati. Najmanje u cijeloj ovoj prici su krivi inzenjeri(globalno, mislim da nisu krivi nimalo), koji sam i sam, u smislu da oni mogu najvise pomoci sami sebi u procesu zaposljavanja. Ako ste primjetili prva osoba ovog clanka je izjavila da je bez posla bila skoro godinu i pol, i rijesenje je nasla odlaskom u Njemacku.
  1. Da li je to rijesenje ovog problema?
  2. Da li je rijesenje problema nezaposlenosti raditi od kuce kao „freelancer“? kako neki predlazu ovdje.
  3. Da li je rijesenje raditi kod privatnika?

  Moje licno misljenje da je u prva dva slucaja odgovor kategoricno „NE“. Ne govorim to iz tacke gledista pojedinca, vec cjelokupnog drustva. Dali smo nekome besplatno skolovanje, proglasili ga „deficitarnim kadrom“ i sta onda, poslali ga u razvijenu zemlju! Gdje je tu logika. Isti je to slucaj u oba pitanja. U prvom pitanju, svoj ce zivot nastaviti na „zapadu“, i gradice i razvijace neku drugu drzavu koja je dobila gotovog visokokvalifikovanog radnika bez i jednog eura uloga. U drugom slucaju ce raditi od kuce kao „freelancer“, i opet ce razvijati neku drugu drzavu, jer proizvod koji dobije svojim znanjem iskoristice neko neko ko je daleko.
  Odgovor na trece pitanje(licno misljenje), je malo slozen. Nije problem raditi kod privatnika pa, ni za 800 KM, vec je nesto sasvim drugo. Kakvo je stanje sa primjenom zakona o pravima radnika, radnim satima, poslovima koji se obavljaju. Nije sporno da se ponekad odradi i neki posao koji ne spada manjim dijelom u posao struke, problem je kada to nije vecim dijelom posao struke. Neki ce ovdje reci pa mijenjaj posao, radi ono sto te placa. Nije to rijesenje. Pokusavam ga objedinim problem. Individualno ako promjenis poslodavca, jednog, drugog, treceg i svaki ti na neki nacin uskracuje tvoja „zagarantovana“ prava, nisi kriv ti, kriv je sistem, i drustvo koje ide putem manjeg otpora. Ako mislite da cete naici na poslodavca koji ispunjava sve ovo gore navedeno, onda tu nesto ne stima. Ili taj tvoj poslodavac ima jake lobije pa dobija neke poslove u ovoj drzavi po odredjenim uslovima, ili je izvozno orjentisan i svoje proizvode plasira u trece zemlje po principu trzisne ekonomije, sto je OK. Ali takvih je najmanje u cijeloj ovoj prici.

  Nego da se vratim dvije recenice iznad. Linija manjeg otpora nas je dovela dovde gdje jesmo, i narod, pa i nas inzenjere, pokusavanje prebacivanja problema u tudje dvoriste, i zatvaranja ociju pred cinjenicama.

  A sto se tice rijesenja, ne znam, mozda krenemo kao drusvo tek onda kad potpuno dohvatimo dno, i shvatimo da linije manjeg otpora vise nema.

  A sa strane pojedinca(inzenjera), treba prihvatati bilo kakav posao, ako ga muka tjera, i uvijek traziti i boriti se dalje, ka bolje placenim poslovima i sto je najvaznije poslovima u kojima se najbrze i najbolje napredije(strucno), pa i ako treba izabrati put odlaska u „sretnu zemlju“.

  Ali ovaj clanak nije posvecen stanju pojedinca, vec globalnom stanju nezaposlenosti visokokvalifikovanog kadra elektroinzenjera u BiH, a rekao bih da je i u regionu slika slicna, ako ne i ista.

 95. Trebinjac, da je recimo ovaj komentar napisao herc64 (a po razmisljanju je 94) nebih mu nikad ni A rekao a ne ga ruzio ovde i ukazivao mu da nije u pravu. Mada, po nesto je on i u pravu nije to sporno ali vecim dijelom nije. Evo ti samo jedan primjer gdje herca i Nisevica smatram zarobljenikom proslosti i zarobljenikom zapadne masinerije, respektivno. U clanku pise da su 3,4 inzenjera otisla iz ove zemlje i nasla srecu u tudjim zemljama, tj pronasli zaposlenje. Jedan od njih je jedva docekao da da svoj sud zasto je to tako pa je rekao da su to jedini pravi inzenjeri koji nesto znaju i da su se izborila za tako nesto svojim znanjem. KOJA BI TO BUDALA OTISLA NEKOLIKE HILJADE KILOMETARA OD KUCE DA RADI I DA RAZVIJA TUDJE ZEMLJE PORED SVOJE. A POSTO SU TO JEDINI INZENJERI KOJI NESTO ZNAJU (po ovom nekompetentnom sredjoskolcu i nadobudnom dispeceru iz hidrometeoroloskog zavoda koji kazu da se svako ko zna ovde moze izboriti za posao) LOGICNO JE BILO DA SE ZAPOSLE I U SVOJOJ DRZAVI?!? GDJE JE TU LOGIKA? Ovim sam htio samo da kazem da ne samo da je potrebno da imas znanje nego i nekoga za kim ces da trckaras i mnogo srece da bi dosao do posla. Vjerujem da ce me obrazovani ljudi razumiti a za ostale mi nije ni bitno jer zelim da ukazem zasto se ja ne slazem sa ovim gore pomenutim pametnjakovicima. Meni je iskreno zao sto moram da pomenem te kolege koji su ostavili svoje porodice i djecu i otisli trbuhom za kruhom i ovim putem ih pozdravljam, ali ne znam kako drugacije da objasnim iskrivljenim licnostima da znanje u ovoj drzavi, i ne samo ovoj nego u svim drzavam regiona, nije garant zaposlenja.

 96. …nisam inžinjer elektrotehnike ali sam dipl.ing.poljoprivrede ali bih se uključio u raspravu samo radi Bojana Niševića „Bokija“ jer ne mogu da shvatim takve ljude tipa „Bokija“. Ja da sam završio tu „Bokijevu“ školu i dobio posao u RMZ gdje su svi šefovi ( veća kinta ),poklopio bih se i nikom ne bih ni pričao da radim tu! Pa „Boki“ nisi ti dobio taj posao zato što si pametan ili što si završio sve te „visoke“ škole. Politička, rodbinska ili neka druga štela ti je otvorila vrata te institucije kao i većini koja je zaposlena tu…a čiji je zet Dejan Supić ili koga gura g-din Zorić…a za „Bokijevu“ informaciju, za posao pripravnika čak je i kružila neka cifra koju bi mladi pripravnik trebao nekome iskeširati…vjerovatno da se plati nečijem djetetu ona tvoja pominjana školarina – „visokih škola“..država je trula, i u ovakvim ekosistemima uspjevaju samo korovske vrste poput ambrozije i „Bokija“ gdje ni česta upotreba većih koncentracija totalnih herbicida ne može ništa…

 97. USAMLJENI POLJOPRIVREDNIK, 11.09.2011. 22:24:43

  Немам појма да ли је тачно то што пишеш, и небитно ми је, али буди фаца па се представи попут г-дина Нишевића, именом и презименом, па му онда ово напиши поново!
  Лако се крити иза тастатуре и пљувати по људима. Баш ме занима да ли би то изговорио гледајући човјеку у очи.

 98. Slusajte Vi moji dragi inzinjeri,ja sam trgovac i ovim poslom se bavim vec 10 godina i to uspjesno radim.Dok ste Vi bezveze ucili iz knjiga ja sam kroz trgovinu stekao mnogo vece iskustvo od svih vas i zaradio sam para za 10 godina sto Vi nikada necete svi zajedno zaraditi.Vasa diploma ne vrjedi kurcu,pa Vas molim da nemlatite gluposti nego se latite lopate jer vam je to zagarantovano narednih 10 godina,a posle 10 godina Vase diplome će izbljediti i neće bit priznate nigdje.Ja Vam nudim platu 350 KM ni marke vise dok se ne dokazete,a onda moze i 500KM i to je to vise i ne zasluzujete.Za sada toliko.

 99. Е мој Дражене то је сигурно неки од мојих „пријатеља“ који је сједио за мојим столом (и то намој рачун). Претпостављам и који, иронично ако је тај јер је припадник црвеног естаблишмента. А то што не смије да се потпише или ми каже ово у очи довољно говори о њему.

  А за све остале који су ме прозивали послије мог последњег коментара износећи бројне лажи, не желим да се убјеђујем са њима и исправљам њихове лажи, за њих имам само рефрен ове пјесме:
  http://www.youtube.com/watch?v=VRy-X_vfqUM

  😉

Оставите одговор