Дефицит БиХ износи 7,3 милијарде КМ

БиХ је на крају 2011. године остварила извоз од 8,2, док је увоз био 15,5 милијарди марака, што значи да је на крају 2011. године остварен дефицит од 7,3 милијарде КМ, рекао је предсједник Привредне коморе Федерације БиХ Јаго Ласић. Он је истакао да Привредна комора БиХ дужи низ година сугерише да је потребно увести […]

уторак, 28 фебруара, 2012 / 07:39

БиХ је на крају 2011. године остварила извоз од 8,2, док је увоз био 15,5 милијарди марака, што значи да је на крају 2011. године остварен дефицит од 7,3 милијарде КМ, рекао је предсједник Привредне коморе Федерације БиХ Јаго Ласић.

Он је истакао да Привредна комора БиХ дужи низ година сугерише да је потребно увести контролу и ограничења у увозу роба.

“Од 1998. до данас текући рачун БиХ је `у црвеном`. Бојим се да ћемо ускоро морати почети продавати државну имовину или узимати нове кредите за покриће `црвеног`. БиХ мора подићи свој ниво покривености извоза увозом на око 85 одсто до 2015. године како бисмо дефицит свели на двије милијарде КМ”, нагласио је Ласић на конференцији за новинаре у Мостару.

Предсједник Привредне коморе ФБиХ додао је да би увођењем царина на одређене производе који се увозе била повећана продаја домаће робе на домаћем тржишту, те би био смањен увоз. На тај начин био би поправљен и платни биланс.

Ласић је нагласио да је само на увозу меса, млијека и млијечних производа, те воде и пива БиХ протекле године изгубила више од 433 милиона КМ.

“Само на води губимо милионе, иако смо пета држава по количини вода у Европи”, истакао је он. Ласић је напоменуо да ће цијена нафте, која је у непуна два мјесеца скочила за осам долара по барелу, довести до раста осталих цијена на тржишту, прије свега хране.0 КОМЕНТАРА

  1. “Од 1998. до данас текући рачун БиХ је `у црвеном`.“

    Хехе..ето, није злонамјерно, али то и ја стално говорим, док се ови снсд-овце ложе да је тада уствари наступила лакташка ренесанса!

    Проблем није увоз, колико је проблем непостојање домаћег производног квалитета!
    Сад би најрадије да нас присиле да купујемо или увозно које би царинама поскупили три пута, или ово домаће јадно и никакво за исто тако прескупу цијену?
    Хоћемо и домаћу нафту, али је нема, јбг. Зато приврееднокомораши не серите пуно кад вас нико ништа не пита.