Деђански: Европски парламент је радио по систему "држите лопова"

Политички аналитичар из Београда Стевица Деђански самтра да је резолуција Европског парламента цинична јер се оптужује Република Српска за рушење Дејтонског споразума или неуставно деловање, што у ствари ради Сарајево.

четвртак, 19 јануара, 2023 / 11:12

Деђански каже да јучерашња резолуција представља додатни притисак на предсједника Републике Српске Милорада Додика, који не жели да попусти под уцјенама и одрекне се Српске.

Он је истакао да је ова резолуција, у којој се позива на увођење санкција Додику и другим званичницима Српске, одраз досљедне политике великог дијела колективног Запада да уради све што се коси са српским интересима.

"Дају се врло цинична саопштења или закључци, где се оптужује Република Српска и Додик за рушење Дејтонског споразума или неуставно деловање, када је то буквално све као изврнута реалност – све то у ствари ради Сарајево", нагласио је Деђански.

Он је истакао да је битно код ове резолуције то што она није обавезујућа, иако "јесте гадан знак".

"Али ми стално добијамо гадан знак са Запада, па је ово само нови у целој серији и служи за притисак на Републику Српску, али и на Србију, јер то је неодвојиво", рекао је Деђански.

Посланици Европског парламента усвојили су резолуцију у којој се позива на увођење санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику и другим високорангираним званичницима Српске.

У тексту усвојене резолуције осуђено је оно што су посланици назвали "сецесионистичком реториком и поступцима у БиХ, укључујући обиљежавање државних празника које је Уставни суд БиХ прогласио неуставним".

Осим Додика и других високорангираних званичника Српске, у истом параграфу поменути су званичници трећих земаља који пружају политичку и материјалну подршку ономе што су парламентарци ЕУ назвали "сецесионистичком политиком".