Дебаљцевo: Неко се повлачи, неко се предаје

Украјинске снаге се повлаче из стратешки важног града Дебаљцева на истоку Украјине, саопштио је члан парламента који предводи добровољачки батаљон, преноси Ројтерс. "Повлачење трупа из Дебаљцева спроводи се по плану и на организован начин. Непријатељ покушава да пресијече пут и да спријечи повлачење трупа", рекао је Семен Семенченко, преносе РИА Новости. Упркос примирју које је […]

среда, фебруар 18, 2015 / 09:43

Украјинске снаге се повлаче из стратешки важног града Дебаљцева на истоку Украјине, саопштио је члан парламента који предводи добровољачки батаљон, преноси Ројтерс.

"Повлачење трупа из Дебаљцева спроводи се по плану и на организован начин. Непријатељ покушава да пресијече пут и да спријечи повлачење трупа", рекао је Семен Семенченко, преносе РИА Новости.

Упркос примирју које је потписано у Минску, у Дебаљцеву су вођене борбе украјинске војске и војника Новорусије.

Синоћ је Савет безбиједности УН усвојио руску резолуцију у којој се подржава договорен прекид ватре у Украјини, истакавши потребу поштовања суверенитета и територијалног интегритета Украјине.

Украјински предсједник Порошенко је прије поласка на линију фронта похвалио украјинске снаге за испуњавање дужности у одбрани Дебаљцева и рекао да су они свијету показали "право лице бандита и сепаратиста који имају подршку Русије." И он је говорио како је у питању планирано и организовано повлачење, током којег је 80 одсто украјинских војника и припадника тзв Националне гарде напустило град.

Међутим, ситуација говори да је све ово у питању кризно комуницирање, у коме се покушава загладити ствар у јавности. Објављују се снимци масовних предаја.

Командант на снимку заробљеницима поручује да су их кијевска власт и команда послали да убијају мирно становништво, те оставили да на крају скончају у окружењу. Додаје и да ће сваком бити омогућено да се мирно врате кућама.

-Односићемо се прама вама са поштовањем, добићете храну, прилику да се окупате и пресвучете – каже он.

"У Дебаљцеву је масовна предаја оружја украјинских снага. Тих људи има на стотине", рекао је званичник проруских снага Максим Лешченко.

Новоруси су навели да су преузели контролу над градом и понудили су Украјинцима могућност да се предају и положе оружје. Званични Кијев негирао је и само постојање обруча око Дебаљцева.0 КОМЕНТАРА

 1. Екс и Чешњак, овдје се ради о намјерама хунте из Кијева, народ је ту колатерална штета и са једне и са друге стране, посебно са ове проруске стране јер хунта води борбе у њиховим насељеним мјестима, руше се њихове зграде и њихове фабрике, мостови, пруге и инфраструктура!

  Погрешно се прихвата овај вид борбе, као искључиво Руси против Украјинаца, не, нека се хунта повуче народ ће се измирити за мјесец дана, као да никад рата није ни било!

  Ако је могла једна Чеченија да превазиђе све то слично, гдје су разлике много веће и етничке и религијске, па сад имамо Чечене поуздане руске партнере, а град Грозни непрепознатљиво изграђен од оног какав је изгледао прије десетак година у руинама, зашто то не би било и у Украјини! Зна се чији је интерес, да се потпаљују сталне разлике и супротности гурају у први план! Брзо ће се то све промјенити!

 2. Дневник, среда 18.02.15.
  Где су погрешили ти Украјинци?
  Играли су на сигурно. Уназад 30 година било је потребно само гласно пољубити у д* те Американце и заинтересовати њихове трансмисије као што су Ватикан, Немачка или Сауди Арабија, и решио си све своје проблеме.
  Каква црна историја, државност или културно, стечено право! Како они кажу тако је, воља народа или његова религија су ништавне. Тако је нестала СФРЈ и никло Косово. Није битна цена ако си чекао сабах са шејтаном!
  Ако Американци тако хоће онда мале рибе једу велике. И Срби ће постати неинформирани Хрвати, само ако им се хоће! И сви ће Руси Украјинци бити. Али…

  Погрешили су. Свет се мења. И анђео је погледао свој дом. Ниједан рат нису добили уствари. Неће им бити Русија. А неће им бити ни Србија!!!
  Помислили су да ће им „црње“ доћи и ратовати за њих! Али те „црње“ служе само да рекламирају Rey Ban и да убијају ненаоружане и уплашене. Они ни не знају где је та Украјина. Ко ће онда? Немци? Они пак имају превише искуства у ратовању у Украјини. ЗАТО ИМ НА ПАМЕТ НЕ ПАДА ДА ТАМО РАТУЈУ!
  Па ко онда?
  „Сами ће морати да поједу оно што су изас*“!
  Победа код Дебаљцева је вероватно значајнија и од оне код Иловајска. Код Иловајска су Укри имали олако обећану брзину. Американци су им обећали победу.
  Само удрите! Све су убацили у клин и решили да одвоје границу Русије и Новорасије. Удобно су прошли, али су заборавили да заштите крај и бокове. Иза њих је неко залупио врата, окружио их и затрпао! Победа код Дебаљцева је на нивоу војне генијалности. Сви су знали да ће устаници ту ударити.
  То место је било предвиђено да издржи до срећних времена кад ће се одатле затворити круг око Доњецка. Истурена тачка.
  Све су ту уложили. Направили су утврђења ( Блок Постове ), одлично се укопали. Направили комуникацију и ватрену покривеност за пример.
  Позвали НАТО струћњаке да то врхунски оцене. Довели сво најтеже и најдугометније наоружање… И најбоље јединице… И гарду и све најбоље официре. Све је пливало у гранатама.
  А онда као шлаг и најгрђу људождерију. Заклете нацисте из целог света.
  Е ту су погрешили. Људи који су били тако вешти у клањима, силовањима, натицањима беба на бајинет и у фудбалу људским главама невиних – први су побегли.
  Они не знају да ратују са равноправнима јер су кукавице! Само су монструми. Њиховим измицањем пружила се шанса.
  Ваљало је померати се метар по метар по минским пољима.
  Зато је победа Вере тако величанствена.
  Тамо је био и сам Семенченко. Надам се да се није вратио!
  Са друге стране је био председник ДНР Захарченко.
  Са својим борцима. Рањен је и ван животне опасности, кажу. Помолимо се за његово здравње! То је мој председник! Тако треба председник да изгледа!
  А кад је негде много ђубрета, ваља и почистити. Данас се чистило по Дебаљцеву. Није најлепши посао али се мора.
  Наук. Чистоћа је пола здравља, искуство је основ науке, а ко не зна пита!…
  Него… И нама ваља чистити!

  АНОНИМНИ АУТОР

 3. У СТРАХУ СУ БРЗЕ НОГЕ
  Током повлачења украјинских војника из Дебаљцева, један од војника који су седели на оклопном возилу, је пао на земљу.
  У том тренутку, оклопно возило је ишло великом брзином.
  http://www.youtube.com/watch?v=y9yniv0-sak

 4. Наравно да је за Руску страну свака подијела Украјине губитак геостратешког простора и позиција болна, наравно да Руси воде политику за Украјину исту као према Бјелорусији и Казахстану, јер су им то најзначајније земље сараднице!
  Зашто се тај бјелоруско-казахстански пелцер није примио у Украјини то је друга прича и друга тема. Можда је у овом раздобљу најбоље Украјинску хунту одвратити од напада на ДОНБАС што им је била првенствена амбиција љетос, која је донекле дала и резултата, али се сад та еурофија стишава и хунта остаје на такном леду! Имају они значајну подршку Запада, али ипак је војно превелик залогај кренути свом силоом против Руса, а политички су губитници од самог старта у тој регији!

  Шта преостаје? Па кад погледамо еуфорију некадашњих екс-Ју регија, нарочито Косова од независности, а данас се аутобусима гурају ван Косова, а ништа боље није ни у другим банана репубикицама, онда је сасвим јасно какав расплет могуће очекивати и на том трусном подручју унутар и око Украјине. Испод свих наплаћених и ненаплаћених рачуна неко увијек подвуче црту!

 5. češnjak, 19.02.2015. 14:50:47 [

  Rusija je i danas nuklearna sila broj 1 u svijetu. Posljednjih nekoliko godina u svoj arsenal uvrstili su nekoliko atomskih podmornica koje već danas Amerikance „bacaju u očaj“, a u izgradnji je još toliko. Jedno je pitanje to što Amerikanci uvijek pronađu nove budaletine koje će ratovati i stradavati za njihove interese, a sasvim drugo pitanje je američka sposobnost da se odbrane od eventualnog ruskog napada. Jedan Šreder (a daleko bilo da njega možemo smatrati neupućenim) tvrdi kako se Zapad opasno poigrava sa „Ruskim medvjedom“, te da bi ih to moglo skupo koštati. Uostalom, sačekaćemo da se ove aktuelne „vratolomije“ okončaju, pa će (uobičajeno) pobjednici napisati istoriju!

  Pozzz!

 6. ex-1978, 19.02.2015. 14:55:10

  Hoćemo li u opkladu da će do ljeta biti okončana i mirovna konferencija o Ukrajini (a o ratu da i ne govorimo)? Do sljedeće zime gas će teći ukrajinskim trasama prema Evropi baš u količini koja joj je potrebna i bez ikakvih prepreka (doduše, najvjerojatnije u dogledno vrijeme preusmjeren od istoka Ukrajine Mađarske). Rat niskog intenziteta u Ukrajini Putin je prihvatio dok nije bliskoistočnu krizu preokrenuo u svoju korist, a sad samo gledajte kako rješava ovu ukrajinsku…

  Pozzz!

 7. O kakvoj podjeli Ukrajine govorite? Pitanje je da li će Putin pristati i na federalizaciju Ukrajine, obzirom da i u takvom obliku umanjuje svoj uticaj nad tom zemljom.

  Nego, da vam postavim jedno drugo pitanje: ko će spriječiti Putina da u sedmodnevnoj akciji okupira kompletnu Ukrajinu. Evropska Unija, Sjedinjene Države ili možda NATO? Ponavljam, Putin je bliskoistočnu krizu otklonio u onom njenom najgorem scenariju jednog velikog međumuslimanskog sukoba u kom bi Turska i Iran bili glavni akteri. Ukrajinska kriza je i proizvedene kako bi se Putinu „podsjekla krila“ u odnosu na tada već projektovanu bliskoistočnu krizu, tako da je Putin prvo morao rješavati taj problem. Ukrajina je jedan tek mali „klikerčić“ kojim će se Putin poigrati ovog proljeća!

 8. Kina i Turska – Još jedan korak Ankare bliže istoku:

  http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/kina-i-turska-jos-jedan-korak-128

  Njemački vojnici u NATO vježbama morali koristiti štapove umjesto oružja:

  http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/njemacki-vojnici-u-nato-vjezbama-morali-koristiti-127

  Indija otkazuje ugovore s Francuzima i kupuje ruski Suhoi-30 MKI:

  http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/indija-otkazuje-ugovore-s-francuzima-i-kupuje-126

 9. @ BORISLAV R., 19.02.2015. 17:12:15

  Oko čega se kladimo? Tvrdiš – mir u Ukrajini do ljeta? Cijeniš – glatka pobjeda Rusije i Putina? Može komotno!

  Ali prije toga deder mi objasni gdje je to i kako je to Putin pobijedio na Bliskom istoku? Ješe i Ameri za jedno proljeće razbucali 2/3 arapskog svijeta, igraju se sa cijenom nafte kao da su sve zalihe na teritoriji SAD, patroliraju svim i svačim, uzduž i poprijeko, stvorili ID alu i kontrolišu je. Sirija je tamo jedini Putinov saveznik, kontroliše trećinu „svoje“ teritorije. Ako Putin planira u Ukrajini pobjeđivat kao što je pobijedio na Bliskom istoku – onda mu možda i pođe za rukom.

 10. Питање за аналитичара Борислава,невезано за ову тему…како коментарише поступке и прве радње КГК (Туђманов сто,одлазак „шаторашима“, „Домовински рат“ и темељи…) с обзиром на став како се „ништа неће променити“?

 11. @ BORISLAV R., 19.02.2015. 17:12:15

  Kad već kreneš sa pričom osvrni se i na Južni tok. Je l’ i to briljantna pobjeda Putina? Imao je namjeru da svoj gas prodaje evropljanima na njihovom kućnom pragu a sada ih šalje na Dardanele, par hiljada kilometara od mjesta potrošnje. Poručuje im da sami polažu i zavaruju cijevi jer on ipak nema kila za taj pos’o. Ne daju mu… jebiga.

  Osvrni se i na činjenicu da je taj propali projekat pokrenut 2007. godine da je Putin oko toga godinama radio udarnički i da je vrijednost cijele priče na nivou tromjesečnog profita jedne privatne američke kompanije, osnovane u garaži prije jedva 30 godina.

  Ako su sve to briljantne pobjede nema sumnje će Putin uspjeti i u Ukrajini.

 12. „Rusija na Bliskom Istoku ima samo Siriju kao saveznika.“
  -A da nije Iran možda saveznik Amerike?
  -ili Egipat?
  A šta ćemo sa prestrojavanjem Turske,jer su glupi američki geostratezi pokušali da obore Erdogana revolucijom na trgu Taksim.
  Južni tok-Turski tok,razlika je što nema Bugarske u jednačini,a i dešavanja u makedoniji pokazuju da zvijer gubi i Balkan poslije Bliskog Istoka.

 13. Vajni analitičari i kvazimovinari mjenjajte dresove dok još možete.Da ne bude,cjinjeni vojni i prijeki sude nismo mi bili kvislinzi mi smo samo uzimali pare da pišemo protiv svog naroda i države.Ah,da,mislite da ste se sakrili iza nepotpisanih članaka i pseudonima.A zar niste čuli za Snoudena?Možda mislite da druga strana nema iste resurse?
  Kažu poznavaoci da je najbolja ona služba o kojoj se ništa ne čuje.:P

 14. @ Веља Сикирица, 19.02.2015. 22:42:20

  Čečenija je dio Ruske Federacije. Glavni Grad grozni je taman ko Banjaluka a Čečenija po stanovništvu taman ko Srpska. Dok se Putin bavio kupovinom čečenskih kabadahija, zapadni geostratezi su uzeli Srbiju. Postavili na vlast eurofanatika Vučića a u opoziciju mu stavili još veće eurofanatike ove i one DSovce. Treća Srbija i ostale proruske patriotske partije razjedinjene i posvađane, nisu ni cenzus prešle. A zapadnjaci su na Vučića potrošili manje para nego Putin na ovu stadionsku paradu u Groznom. To ti je ista fora kao sa Ajfonom.

  Činjenica jeste da Putin prelazi hiljade i hiljade kilometara. Činjenica jeste da se razletio po cijeloj kugli zemaljskoj i da lobira i kupuje kako zna i umije. Možda radi prave stvari a sigurno je da mora mnogo toga mjenjati i nikako se ne zanositi nekakvim pobjedma i lovorikama. Vidjećemo.

 15. ex-1978, 19.02.2015. 21:21:52 [

  U prošlom tekstu objavljenom i na Frontalu rekao sam da je prvi zadatak ISIL-a rušenje Asada, a drugi izazivanje jednog velikog bliskoistočnog krvoprolića, sa Turskom i Iranom kao najvećim protivnicima. Takvu opciju Putin je trajno otklonio sporazumima sa Turskom i Iranom, a što se tiče ISIL-a jednostavno je to ostavio Amerima (da riješe monstruma kog su sami stvorili). Istovremeno, Putin ovim sporazumima svrara savez država posjednika najvećih zaliha zemnog gasa i zemalja tranzitora. Meni nije potrebno da gas „poteče“ da bih shvatio šta se dešava na terenu, a koliko sam u pravu vidjećemo.

  Uostalom, detaljnije o svemu ovome moći ćete sljedeće sedmice pročitati u mom novom tekstu, pa ćemo onda raspravljati na bazi toga…

 16. екс,

  у твојим мокрим сновима кадиров је плаћени кабадахија, а басајев је рецимо био борац за идеале и за џаба. у истој димензији, путину је данас битнији вучић и трећа србија, него 20 000 наоружаних и обучених чечена на спид дајалу.

  http://www.eubusiness.com/news-eu/ukraine-russia.zen

  требаће им једно седам и по ајфона да наплаћају рекете..

Оставите одговор