Де Ниро између Драже или Милошевића

Још једна инфантилна лаж медија

недеља, децембар 27, 2015 / 22:24

пише Александар Лазић, Стање ствари

Како ми је и даље у глави измишљена вест "Том Хенкс: Косово одувек било српско", а ономад сам и сâм насео на вест да је легендарни чувар Зејтинлика преминуо (није била лаж него "ошљарење") – на крају крајева и сам пишем вести као да су праве па не би било баш упутно да се и сам "упецам" – упитах сарадника је ли, бре, ово аутентично (волим и ја да нас хвали Де Ниро, но трпим).

Дража или Слоба, питање је сад: Сарадник не буде лењ него посла исту вест са другог сајта – и Дрина инфо портал јавља да је "Србима учињена највећа неправда"; како је већ било три сата после поноћи ја не примећујем да овде Де Нира не мучи дилема Дража или Слоба, али ми пажњу привлачи видео запис који је потпора тексту – ту је Роберт са Борисом (Тадићем), година отпремања је 2008, али глумац не тврди да се "осећа као Србин", него кроз смех каже "можда сам делом Србин, ко зна какво је порекло… Ђоковић је сјајан момак". Како пратећи видео нимало не прати текст – одлазим да спавам сном праведника, а експертизу истинитости остављам за боља времена/дане.

Но, кад сам ја већ на ову вест и заборавио – она постаје "вирална" (је лʼ се тако каже?): Курир (26. децембра), ИН4С, Принцип, Искра, Спутњик, Танјуг, Политика, Блиц, Телеграф.рс (27. децембар), да не помињем многе друге (ТВ Бијељина, Story.rs, Новине новосадске, Јадовно, Радио Требиње…). Није било куд но да се упустим у мини истраживање: где је и да ли је најпопуларнији глумац на свету признао да се "осећа као Србин"?

Васколики Интернет јавља: Прва ствар која пада у очи јесте да стоји је Де Ниро то изјавио за "један британски лист пре неколико дана". Мож’ да бидне, али не мора да значи или "рече нам један чоек"? Но, други податак добијен баналном претрагом Нета јесте да нема никаквог интервјуа у којем глумац помиње Србе, Србију, Други светски рат, а да је дат у последњих месец дана. (Нема ни раније, рекао бих, али сам ограничио претрагу на ово време, "пре неколико дана".) Трећа ствар, биће да је све потекло од сајта Slobodni mediji – 20. децембра они су објавили овако нешто:

ROBERT DE NIRO: SRBIMA JE UČINJENA NAJVEĆA NEPRAVDA OD STRANE EVROPE I SVETA!
Američki glumac Robert de Niro u razgovoru za jedan britanski list pre nekoliko dana izjavio je da je Srbija jedna od najmanjih država u Evropi ali sa najvećim mukama od svih ostalih naroda.

De Niro je spomenuo Srbe nakon pitanja britanskog novinara, "Šta vam je najveća nepravda u Evropi nakon drugod svetskog rata?". De Niro je napomenuo da je najveća nepravda učinjena Srbima od strane Evrope ali i celog sveta kada je odlučeno 1999. da bombarduje ovu malu zemlju.

Robert je istakao da je više puta govorio da se i lično oseća kao Srbin, ali da mu iskreno nije jasno zbog čega postoji sukob sa Hrvatima i Bosancima kada je reč o gotovo istom narodu koji je istorija razdovjila.

Са сајта Slobodni mediji текст преузима сајт поетског назива Besnopile.rs, додајући основној вести и горе поменути видео запис "Де Ниро: Можда сам Србин". У верзији "Бесног пилета", са видео записом, вест долази на сајт БК ТВ, мада је тамо као извор потписано "BKTVNEWS, Slobodni mediji”. Сајт Story.rs, на пример, као извор наводи "besnopile.rs/slobodnimediji.com".

Мали новинарски предах: Човек мора да се запита у каквој ери новинара и новинарства живи, каква је то трка "бити први", докле је стигло "ништа не проверавај, само пуштај", јер – ако вам Slobodni mediji уливају страхопоштовање самим називом (а и финансира их компанија из Швајцарске, а помажу USAID, NED & NDI), колико непажљив треба да буде новинар па да као озбиљну вест преузме од нечега што се зове БЕСНО ПИЛЕ, на сајту има и БЕСНУ ГЛИСТУ, а у секцији "О нама" лепо признају да "sve vesti ili video klipovi i objave koje besnopile.rs objavljuje su ili izmišljene ili u službi skretanja pažnje na neku pojavu u društvu ili pokupljene sa društvenih mreža".

Добро, а откуд у целој причи Дража М. и Слоба М.: Са БК ТВ сајта текст преузима ТАБУ екипа са "Видовдана" (датум је 25. децембар), многима већ познати аутори лажних вести – мало обликују садржај (избацују оно "један британски лист" и умећу "за британске медије"), а и додају цео пасус о томе да би Де Ниро желео да сними "историјски филм у Србији о Србији":

Он је рекао да воли да дође у Србију и да му се свиђа Београд у ком је боравио доста давно. Желео би да снима историјски филм у Србији о Србији. Нарочито су му инспиративне српске историјске личности, попут Драже Михаиловића, који је био први герилски борац против фашизма и Слободана Милошевића који је, по њему, трагична личност шекспировског калибра.

Иако су као извор потписани ТЕЛЕГРАФСКА АГЕНЦИЈА БАЛКАНСКЕ УНИЈЕ "ПОУЗДАН ИЗВОР НЕПОУЗДАНИХ ИНФОРМАЦИЈА" и БКТВ – то не смета нашим новинарима да тек сада разделе ову вест: у овој верзији преузима Курир (мада потписује само БКТВ, иако оног ТАБУ пасуса тамо нема, ваљда им било глупо да потпишу и Телеграфску Агенцију Балканске Уније "Поуздан извор непоузданих информација"!). Ту на делу видимо и интелектуално поштење и минимално поштовање ауторског доприноса – у верзији са Дражом/Слобом вест преузимају ИН4С (извор: Агенције), Принцип (извор: сам Принцип!) и Спутњик (извор: сам Спутњик!). Кустуричина Искра преузима са сајта Принцип и уредно потписује; Танјуг узима са Спутњика и наводи извор, а од Танјуга узимају Политика, Блиц, Телеграф… У трену писања овог осврта, Танјугова вест нашла се и на сајту листа Ало, Новости, чак и РТС-а!

Најпоузданије од непоузданог: За домаћи размислите да ли је истинита вест "Tramp: Nije trebalo bombardovati Srbiju, oni su nam bili saveznici. Srbi, izvinite!"; вест се налази поново на сајту Радар.рс, оног што је поменут на почетку ове приче и чији радарски инструменти изгледа нису одавно баждарени.Оставите одговор