Давутоглу: Последње упозорење Сиријским властима!

Турски министар спољних послова Ахмет Давутоглу поручио је данас сиријском предсједнику Башару ал Асаду да војне операције против цивила морају одмах и безусловно да буду прекинуте, уз упозорење да је ово "посљедње обраћање" званичне Анакаре Сирији. "Ово је наше посљедње обраћање сиријским властима. Очекујемо да ове операције одмах и безусловно буду заустављене. Ако операције не […]

уторак, 16 августа, 2011 / 08:09

Турски министар спољних послова Ахмет Давутоглу поручио је данас сиријском предсједнику Башару ал Асаду да војне операције против цивила морају одмах и безусловно да буду прекинуте, уз упозорење да је ово "посљедње обраћање" званичне Анакаре Сирији.

"Ово је наше посљедње обраћање сиријским властима. Очекујемо да ове операције одмах и безусловно буду заустављене. Ако операције не буду прекинуте, о корацима који ће бити предузети неће имати шта да се каже", рекао је Давутоглу на конференцији за новинаре, али није навео више детаља.

Турски лидери, који су некада подржавали Асада, неколико пута су апеловали на сиријског предсједника да прекине насиље и проведе реформе, као што демонстранти већ пет мејсеци захтијевају на скуповима против његове владавине.

Становници сиријског града Латакије изјавили су да су да је војска гађала гранатама ово лучко мјесто трећи дан заредом. Мета су сунитски дијелови града, у којима се одржавају све већи протести против Башарове аутократске владавине.

Активисти тврде да је у досадашњем насиљу погинуло више од 1 700 цивила, а серија војних напада по градовима на почетку светог муслиманског мјесеца рамазана изазвала је осуде из свијета.

Русија и Кина, које имају право вета у Савјету безбједности УН, противе се идеји о увођењу санкција УН против Дамаска, а у том ставу имају подршку Индије, Јужноафричке Републике и Бразила.