Давутоглу има визију за Балкан

Шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу је рекао данас да је Турска за нову визију унутар које ће бити рјешаване све кризе и заложио се за заједничко рјешавање проблема у региону, више дијалога и директних разговора свих лидера. На предавању на Америчком универзитету у Сарајеву, Давутоглу је рекао да је протеклих сто година било у знаку […]

уторак, 30 августа, 2011 / 07:41

Шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу је рекао данас да је Турска за нову визију унутар које ће бити рјешаване све кризе и заложио се за заједничко рјешавање проблема у региону, више дијалога и директних разговора свих лидера.

На предавању на Америчком универзитету у Сарајеву, Давутоглу је рекао да је протеклих сто година било у знаку ратова, етничких подјела, криза, наводећи да се сви требају запитати да ли желе рат или нову визију за Балкан.

"Турска је за нову визију унутар које ће бити рјешаване све кризе", рекао је Давутоглу, додајући да је Турска у третирању проблема и криза склонија приступу заснованом на будућности, него оном који се базира на прошлости.

Он је рекао да рјешење кризе на Балкану види кроз неколико приступа, а један од њих је заједничко рјешавање свих проблема регије.

"Например, уколико БиХ има проблем, Турска не може окренути главу и правити се да се то ње не тиче. Тако је са сваком земљом у овој регији. То су наши проблеми и морамо их заједно ријешити", рекао је он.

Истичући да је дијалог неопходан, он је навео да је ЕУ добар пример, јер је заснована на дијалогу. Према његовим ријечима, потребно је више састанака и више директних разговора, како лидери у региону не би комуницирали путем медија.

Други приступ, по њему је принцип регионалне интеграције. Он је објаснио да под тим не мисли на поновно уједињење, већ чињеницу да ће у будућности овај регион у економском смислу бити као један и одатле треба кренути у рјешавање свих проблема.

"Сви морамо живјети као један или ћемо пропасти заједно. Балкан јесте и биће центар Европе"", нагласио је, како су пријенели медији, турски шеф дипломатије. Давутоглу је рекао да се трећи принцип односи на заједнички наступ свих земаља региона како према ЕУ, тако и према НАТО-у, али и у економском смислу.

"Балкан мора наступати заједно. Земље Балкана морају бранити интересе једне друге и заступати једна другу, закључио је Даутоглу предавање, коме су присуствовали студенти, професори, представници власти БиХ, амбасадори у БиХ и други званичници. Давутоглу је од синоћ у посјети БиХ, гдје ће прославити и рамазански Бајрам, који, како је рекао, први пут прославља изван Турске.

У Тузли му је данас уручена титула почасног доктора наука тузланског Универзитета, а током дана се састао и са министром иностраних послова Бих Свен Алкалајем. Турски шеф дипломатије сутра ће имати одвојене разговоре са Предсједавајућим Предсједништва БиХ Жељком Комшићем и српским чланом у Предсједништву Небојшом Радамновићем.