Давидовић тврди да је Вучић наручио атентат, Јоаникије тврди да није

Епископ Јоаникије је негирао изјаву никшићког бизнисмена Миодрага Даке Давидовића, који је изјавио да иза атентата на њега стоји предсједник Србије Александар Вучић.

четвртак, 11 марта, 2021 / 12:03

"Неприхватљиво је да Давидовић говори у моје име пошто му такво овлашћење никад нисам дао, иако је ктитор цркве. Што се тиче атентата на нас двојицу у Београду децембра 2019, увјерен сам да предсједник Србије господин Александар Вучић са тим нема никакве везе. Ја размишљам потпуно супротно: да су тадашње власти Црне Горе наручиле поменути атентат. Мислим да ће моју претпоставку истрага кад-тад потврдити", рекао је епископ за Новости.

Оптужбе које је изнио Давидовић догађају се у завршетку предизборне кампање за локалне изборе у Никшићу, на којим Давидовић учествује са својим Народним покретом.

– Атентат на мене и Јоаникија је извела група која је извршила, према српској штампи, многа недела. Та је група узрок многих несрећа, а луда је главни организатор свих погибија. Он се зове Александар Вучић. Исту ноћ када је био атентат рекао сам да ме извршиоци не занимају, да ћу са њима пити кафу. Мене интересују налогодавци. Један од налогодаваца по тврђењу ухапшених људи, који су његови пајтоси, су све ово признали. Колико је још било налогодаваца врло брзо ћемо саопштити – рекао је Давидовић, који ничим није поткрепио ову оптужбу, али је оптужио Вучића за мијешање у никшићке изборе.

Давидовић је рекао да Црна Гора дозвољава мијешање са стране, а да је "Вучић написао 853 памфлета и ангажовао 467 ботова, довезао три шлепера најогавнијих постера преко илегалних прелаза" што је све усмјерено против Народног покрета. Истовремено је оптужио ДПС да то толерише, иако у медијима говори о томе како им "Србија руши државу", а ДФ је повезао са ДПС, тврдећи да су у коалицији која руши Здравка Кривокапића, премијера Црне Горе.

Занимљиво је и како је Давидовић довео у везу Вучића са политичким приликама у Републици Српској.

– Пошто је унио злу крв међу косовске Србе и увео у највећу могућу погибију, прешао је на Републику Српску. Тамо је до крви завадио Станивуковића, Шаровића и Иванића, са предсједником Додиком. Остала је том злотвору да завади нас Србе у Црној Гори – оптужио је Давидовић и додао да је циљ Вучића да "зацари међу свим Србима".

Медији у Србији су оптуживали Давидовића да је добио подршку Милорада Додика, да својим наступом у Никшићу разједини српске партије, као и то да имају намјеру да излобирају владику Григорија за патријарха СПЦ.

Атентат на Давидовића, који је био у присуству владике Јоаникија, догодио се 11. новембра 2019. у Београду, уочи црквено-народног сабора у Никшићу и ступања у парламентарну процедуру закона којим је власт Црне Горе планирала национализацију имовине СПЦ.Оставите одговор